ziuta62 08.05.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 A nikt nie buduje domu np 50m2 np. NaKwadracie czy podobny? ile to moze kosztowac?? jestem sam i duzego mi nie potrzeba 45m2 wystarczy....mam tylk o nieuzbrojona mala dzialke..sam nie bebe nic robil bo mam prawie 60 lat i nie za bardzo moge dzwigac...dzieki za szczere uwagi Witam! Wejdż na stronę dom.pl i wybierz projekt, domów do 100m jest dużo, wtedy łatwiej bedzie cos poradzić fachowcom na forum. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podspodek 17.05.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 WitamRównież zamierzam się " tanio" wybudować, na tę chwilę zgodziłem cenę działki oraz opracowuje koncepcje domuna bazie tego projektu http://www.varsasvillan.se/detaljer.asp?prod_id=45 , zanim pójdę do architekta wstępnie ustaliłem , że będzie podpiwniczony ( kotłownia na paliwo stałe - drewno ) -bloczek 25 cm styropian 5-10 cm , piwnica nieogrzewanaściana z silikatu 18 ocieplona 2 x 8 wełny na drewnianym ruszcie oblicowana szalówkąstropy ackermana, schody wylewanedach z pełnym deskowaniem i papą, ocieplony wełną 15 (miedzy krokwiami) +8 (na kantówkach przybitych do krokwi)podłogi deski na legarach, w łazienkach/kuchni wylewki Prosze o poradę czy planowane rozwiązania są poprawne i nie nazbyt drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.05.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Po pierwsze - co to znaczy "tanio"??? TRADYCYJNYM sposobem budowy się "ni(e)da" aaaleee przyjdzie Nida i się da. Wychodząc z powyższego założenia ekstremalnie tanio można zbudować domek... szkieletowy inaczej. Tylko mała parterówka, dach - wiązary deskowe (około 3m3 desek 25mm/100m2 dachu) ściany jak dach, ocieplenie zasypowe, i całość za materiał wychodzi w kosztach porównywalnych z kosztami średniego stropu betonowego. Jedyna wymagana umiejetność przy budowie takiego domku to ... wbijanie tysięcy gwoździ. No ale u nas trza TRADYCYJNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQQUA 26.05.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 witam zaczynamy budowe budzet 150 tys zakladamy stan wykonczenia developerski jak myslicie uda sie ? prosze o opinie http://projekty.muratordom.pl/projekt_smukly,87,1,0.htm?frm_search=1&id_grupy=1&powierzchnia_od=80&powierzchnia_do=120&technologia=2&bryla=1&kat_nach_od=&kat_nach_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&wysokosc_w_kalenicy_do=&szer_dzia_od=&szer_dzia_do=16&gleb_dzia_od=&gleb_dzia_do=&wym_el_front_od=&wym_el_front_do=&wym_el_bocznej_od=&wym_el_bocznej_do=&garaz=0&pokoje_bez_salonu_input=&author_id=&x=26&y=10&nr=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.05.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Jedyna wymagana umiejetność przy budowie takiego domku to ... wbijanie tysięcy gwoździ. Na to też jest sposób : gwoździarka gazowa lub pneumatyczna . http://sklep-pneumatyczny.pl/galerie/g/gwozdziarka-gazowa-stanl_1644.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gasza 20.07.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Witam! My planujemy budowę według takiego projektu http://www.archeton.pl/projekt-domu-berta_1225_opisogolnyNie bierzemy kredytu. Do dyspozycji mamy 190 tyś. Za tą kwotę chcemy się wprowadzić, oczywiście bez szaleństw, wykańczania wszystkiego. Po prostu meble przeniesiemy z obecnego mieszkania. Działkę mamy. Jedyny minus, jest taki,że nie jest uzbrojona w wodę i kanalizację, ale będziemy kombinować z innych środków żeby to finansować. Właśnie jesteśmy na etapie składania odpowiednich wniosków, a od wiosny ruszamy z budową. Oczywiście systemem gospodarczym. Proszę o radę, z czego budować, żeby wystarczyło? Fachowcy z którymi rozmawialiśmy zaproponowali pustaki keramzytowe alfa, a robociznę do stanu surowego otwartego bez dachu na 24 tyś. To dużo,czy mało? Bardzo proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekk666 19.07.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 hej mam pytanie jakie wg was jest tanszy w budowiee dom?:-http://www.dobredomy.pl/projekt/protonIczy-http://www.z500.pl/projekt/Z10,Parterowy-dom-z-dachem-kopertowym-wykuszem-oraz-kominkiem-na-tarasie.html wbrew pozorom sa tej samej powierzchni uzytkowej i jaki jest wg was tanszy w budowie?podobno partery sa drozsze od poddasza ale czy w tym przypadku tez? jakie jest wasze zdanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 19.07.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jacekk666 - bez dwóch zdań z10 będzie tańszy, a jak znajdziesz tanie pokrycie dachowe, to już w ogóle można go wybudować w przyzwoitej kwocie. Proton 1 ma dużo detali, które windują koszty, a wcale nie poprawiają funkcjonalności. Poza tym, moim zdaniem, z10 jest bez porównania ładniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 19.07.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) da sie spokojnie wybudowac za 1500 zł/m2 na gotowo tylko trzeba duzo robic samemu,polecam dziennik Netbeta.Natomiast jesli chodzi o robocizne to jest ponad połowa kwoty domu...takie sa realia...ja buduję samodzielnie aczkolwiek jeszcze nie wbiłem łopaty a juz mnie moi wynajeci wykonawcy osłabili całkowicie...od architektki po..koparkowego ktory wprawdzie swoje zadanie wykonał perfekt ale potem zaproponował zasypanie 60 cm fundamentu na jeden raz bez ubijania...potem zrobiłem castind wsród ekip co by moze jednak stan surowy pociagnac z ekipa a samemu zarabiac w swojej robocie- i to był bład...Dlatego tak wazne jest jak sie buduje samemu jednak człowiek robi dla siebie i 3 razy przymierzy poziomica jak ma dobic bloczek...ekipy juz tak sie nie spuszczaja. Nie dość ze ekipy kosztuja czyli płacimy to jeszcze dochodza nerwy jesli trafimy na niekompetentnych budowlanców..Dlatego oprócz rabatów w hurtowniach własna robocizna to recepta na tanio i co wazniejsze prawidłowo zbudowany dom. Polecem zamiast ekipy bud. dobrego kierbuda dogadac sie z nim by nam doradzał i monitował nasze poczynania i bedzie na pewno wszystko splidnie i prawidłowo.pozdrawiam Edytowane 19 Lipca 2012 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekk666 19.07.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 aha. dziekuje za odpowiedz. na pewno zajrze na ten dziennik i zapoznam sie z nim.a mam pytanie, bo ja nie jestem doswiadcZonym budownniczym - heh - wiec mam pytanie proton i zetka10 maja podobna pow. uzytkowa wiec czy koszt ogrzewania byłby taki sam czy jednak w protonie wiekszy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekk666 19.07.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 my tez jestesmy za zetka - moze strach przed anomaliami pogodowymi - duzo teraz tego sie słyszy, a wg mnie parter bezpieczniejszy pod kazdym wzgledem, obym sie nie mylil. a powodz nam nie grozi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekk666 19.07.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro78 20.07.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 My tez planujemy tanio wybudować za 1428zł m2 warunki zabudowy odebrane dzisiaj teraz projekt adaptacja pnb i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekk666 20.07.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 z ciekawosci zapytam , a jaki projekt wybraliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro78 20.07.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 pracownia z500 ,z78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekk666 21.07.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 przyznaje, ze ciekawy projekt, i jezeli tobie wystarczaja 2 pokoje to mysle, ze projekt bardzo funkcjonalny pomimo małych gabarytów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro78 21.07.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 W sumie 2 pokoje + salonik na 2+1 wystarczy ,obecnie mieszkamy na 32m2 czyli bedzie ponad 100% wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NeOn1119 21.07.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Witam,Jestem nowy na forum, ale śledze forum od paru miesięcy, dokładnie od czasu kiedy po przeliczeniu wszsytkiego wyszło mi, że bardziej opłaca się budowa domu niż kupno mieszkania(oczywiście niedużego domu). Jesteśmy na etapie kupna działki, czekamy na kredyt. Projekt to tuluza lmb31 od Lipińskich. Planuje wziąść kredyt 60tyś na działke oraz 170tyś RNS na budowe (dodat, że nie zarabiamy z żoną kokosów około 3500 netto)i uwaga zamierzamy się zmieścić w tej kwocie pod klucz. Wykończeniówke będe robił sam tzn. panele, kafelki, sufity, ocieplanie poddasza, ocieplenie zew scian, ogrodzenie, itp. Elektryka tez zaprzyjaźnionego:) Na pewnej stronie są opisy osób, którzy budują ten domek do SsZ około 85tyś. Licząc, że wyjdzie 170tyś wychodzi 2200zł za metr. Co o tym sądzicie, myśłę, że nie jestem szalony:) Pozdrawiam wszystkich budujących i proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy post, więc jest trochę chaotyczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 21.07.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Myślę, że spokojnie dasz radę. Domek zdecydowanie do drogich w realizacji nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 21.07.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 NeOn1119 przestrzegając zasad taniego budowania zawartych w wątku dom za 200 tys (na pewno już znasz ) powinieneś dać radę, albo nieznacznie przekroczyć zamierzaną sumę. Ja bym dała radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts