Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Balkonu nie budują Ci, którzy chcą budować tanio.

Widziałem ten projekt bez balkonu - wygląda super. My z Anetą jesteśmy w 95% zdecudowani na ten projekt. Tyle, że w lustrzanym odbiciu.

Balkonu nie budują Ci, którzy chcą budować tanio...

To też.

Ale dla mnie balkon sam w sobie nie ma sensu gdy ma sie działke. A jak jeszcze przy parterze wylejesz taras to juzw ogóle bezsens.

Po co wtedy ten balkon ?? Chcesz posiedziec to idzesz na taras a nawet na ogród (i tak całe dzienne życie toczy się na parterze czyli w tandemie salon-kuchnia to jak tu iść na góre na balkon ??)

Raz - taniej

Dwa - sensowniej

Gość M@riusz_Radom

Hijo :) Przeczytaj wiadomości które są niżej. Napisaliśmy, że balkon out, taras out i na ewentualnym garażu dach o prostej konstrukcji.

Dom bez zbędnych udziwnień, powinien być dość tani w budowie.

Co do balkonu, to się z Wami nie zgodzę. Moi teściowie mają balkon w domu i ilekroć u nich jestem, lubię sobie wyjść na ten balkon i popatrzeć na świat z innej perspektywy. Zresztą - nie tylko ja.

U mnie jest balkon, mimo że z założenia buduję tanio. Na balkon wychodzi się z dwóch sypialni na poddaszu. Wiecie, jak fajnie jest wyjść w lecie rano na świeże powietrze zaraz po przebudzeniu? Polecam.

I jeszcze jedno - w moim projekcie balkon dodaje wiele uroku frontowi domu.

A co do kosztów - sama konstrukcja balkonu nie jest droga - jakieś 1000 zł za stal i beton. Wykończenie balkonu - może ze 2000 zł.

Hijo :) Przeczytaj wiadomości które są niżej. Napisaliśmy, że balkon out, taras out i na ewentualnym garażu dach o prostej konstrukcji.
Nie wiem o co chodzi, ale moj post byl pierwszy po tym z linkiem do projektu, byl na 6 stronie, teraz jest na 7 i na dodatek jeszcze po drodze wciely sie wasze posty?!?

Gość M@riusz_Radom

Proszę :

M@riusz_Radom - Balkonu nie budują Ci, którzy chcą budować tanio.

jabko - Ale dla mnie balkon sam w sobie nie ma sensu gdy ma sie działke. A jak jeszcze przy parterze wylejesz taras to juzw ogóle bezsens.

Po co wtedy ten balkon ?? Chcesz posiedziec to idzesz na taras a nawet na ogród (i tak całe dzienne życie toczy się na parterze czyli w tandemie salon-kuchnia to jak tu iść na góre na balkon ??)Raz - taniejDwa - sensowniej

M@riusz_Radom - Mamy identyczne poglądy na kwestię balkonów i tarasów

Większość na tej stroniem bez kłopotu odszukasz

c(_)

Witam i przyłączam się do dyskusji.

Zastanawiam się, za ile pieniążków wybudujemy swój domek.

Budujemy D33 :D :) .

Niestety dużo zapłaciliśmy za działkę (150 zł/m), ale jest to poznań, i takie są u nas ceny.

Na dzień dzisiejszy mamy 50tys, chcemy ruszyś wiosną, więc dojdzie nam jeszcze ok 10 tys.

Przed nami jeszcze papierologia i przyłącza, media są w ulicy.

Będziemy budować albo z u220, albo z porothermu, okna drewniane, dachówka ceramiczna.

Chcemy wziąć 100 tys zł. kredytu.

Wierzę, że za rok będziemy szykować się do przeprowadzki!!!

Jesteśmy młodym małżeństwem, mamy po 31 lat i 3letnie dziecko i tak jak ktoś napisał wcześniej-ten dom jest nam potrzebny teraz , jak mamy małe dziecko, a następne w planach.

Za jakieś 10 lat, nie byłby nam potrzebny.

I jeszcze jedno. 3-4 pokojowe mieszkanie w Poznaniu to koszt ok 250 tys, taki sam kredyt i comiesięczny czynsz ok 600-700 zł. Taką będziemy mieć ratę kredytu.

dla nas wybór był prosty. Będziemy budować DOM.

Pozdrawiam!

malchu naoisał

Niestety dużo zapłaciliśmy za działkę (150 zł/m), ale jest to poznań, i takie są u nas ceny

I jeszcze jedno. 3-4 pokojowe mieszkanie w Poznaniu to koszt ok 250 tys /quote]

kurde, ale ceny, szok totalny.

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

dzisiaj rozmawiałem z kumplem co zamierza kupić działkę, ale sprzedający chce 60 zł/m2, mnie sie wydawało drogo ale 150 zł/m2 :o :o

malchu musisz się budować w centrum Poznania, nie lepiej kupić coś tańszego za miastem :wink: :wink:

Gość M@riusz_Radom
Jesli to do mnie, to czytaj ze zrozumieniem. phpBB jakos dziwnie zadzialalo i nie widzialem Waszych postow.

No popatrz, a jak ja zacząłem pisać odpowiedź to jeszcze nie było twojego posta z wytłumaczeniem. Zanim wysłałem odpowiedź to sobie kawkę strzeliłem

Nie bede nawoływał do zrozumienia :)

150zł /m to absolutnie nie jest żadne centrum Poznania, to są obrzeża miasta.

Celowo wybraliśmy obręb miasta, bo jest dobra komunikacja miejska, większa swoboda. Mamy jeden samochód i ja dojeżdżam do pracy MPK, poza tym nie będzie trzeba wszędzie wozić dzieci autem, tylko będą mogły jeździć samodzielnie autobusem.

Jest tam cisza i spokój, czyli to o co chodzi we własnym domku, a jednocześnie nie jest to "koniec świata" .

Fakt, że ponieważ jest to miasto to działki są nieduże i domy są położone blisko siebie, ale co kto lubi. I tak za 600m działkę zpłaciliśmy 90 tys. Do tej pory mieszkam w bloku i nie czułabym się raczej zbyt pewnie mieszkając w lesie....

Domek będzie mały- 118m, bez garażu, ok80m2 na dole ( 3 pokoje), i 38m pow użytkowej na poddaszu ( 2 pokoje i łazienka)