malchu 13.11.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 w "naszej"okolicy też już wołają po 200/m. My zapłaciliśmy 150, bo jest wpisana w księdze wieczystej służebność gruntowa, która dawno wygasła, tylko trzeba udać się do sądu, aby wykreślić wpis. A najzabawniejsze jest to , że kupiliśmy działkę od ludzi, którzy nabyli ją przez akt zamiany w 1990r. i wiecie co dali za tę działkę??? Telewizor i magnetowid marki Panasonic! Takie wtedy , przed 15 laty, były ceny ziemi. A teraz??? Ale taniej nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 15.11.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 nikt już nie ma doświadczeń w związku z tanim budowaniem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 15.11.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Ja mam.Ale tanie budowanie weryfikuje życie.Mam wode na -60cm, podłoze gliniaste (jakby gline ze żwirem pomieszać) Bee dalej budował tanio ale też porządnie.I teraz myśle i planuje co robić i już wiem ze w fundament pójdzie więcej niz liczyłem przez złe warunki glebowe. I tu właśnie czasem nie mylcie budowania "taniego" z "głupim"Nie można oszczędzić na tym co trzeba zrobić.Najważniejsza konstrukcja, potem reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 15.11.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 I jeszcze jedno. 3-4 pokojowe mieszkanie w Poznaniu to koszt ok 250 tys, taki sam kredyt i comiesięczny czynsz ok 600-700 zł. Taką będziemy mieć ratę kredytu. dla nas wybór był prosty. Będziemy budować DOM. Troche z tymi cenami przesadziłeś 65 metrowe, 3 pokojowe, nowe mieszkanie w spokojnej okolicy kosztuje ok. 180-195 tys zł brutto. Na 2 lub 3 pietrze. Na parterze kupisz taniej. Czynsz to ok. 350-490 zł z przedpłatami za wodę, ogrzewanie, śmieciami itp. Bez prądu. Faktem jest, ze działki w miejscu gdzie dojezdza MPK, nie dostanie sie ponizej 100 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.11.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam - ja tez (a wlasciwie my = mlode malzenstwo) zaczynam w Poznaniu i zamierzeniem jest - dobrze, ale mozliwie jak najtaniej. Jak na razie najdrozsza dzialka - ok 150 zł ale super polozona jak dla mnie - z zacisznej okolicy w samym Poznaniu (zgadzam sie z pelni z logika malachu). A reszta - zmiany w projekcie: okna do wymarowych zamiast udziwnionych, prosty 2-spadowy dach - tylko okna polaciowe, rezygnacja z balkonow i z czescie okien. Materiał na sciany: siporex + styropian. A zeby bylo pozniej taniej w eksloatacji planuje porzadnie dom ocieplic i zaizolowac - wg norm skandynawskich No ale zobazymy jak to nam wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.11.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Chcecie tani projekt ?? To macie : http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12 Projekt mi sie podoba. Tylko ten balkon ... w moim pomyśle na dom jednorodzinny nie ma miejsca na balkon - od tego jest OGRÓD. Balkon to spory koszt i spore miejsce na błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 15.11.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Mam pytanie na temat robocizny stanu surowego. Wyceniła mi ekipa robociznę, bez więźby - max 16.800 PLN (łącznie ze schodami i tarasami), (bez rachunku, ale jest możliwość wystawienia). Mam z dwóch niezależnych źródeł pozytywne opinie o tej firmie. Adres mojego projektu: http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=23 Kwota ta wydawała mi się w sam raz (dość tanio) do dnia gdy nie spotkałam się z ... koleżanką, która buduje http://www.archon.pl/index.php?menu_act=1&all=1&act=12&sid=m3f01a0b85bb23&intra=89f326610bc99a616a930011548fb671&crc=ae4181bbb1aaf67aa67f887e92726b5f&lang=pl i inna ekipa wyceniła swoją robotę na kwotę max. 10.000 PLN (bez rachunku) - również bez więźby, ale także bez fundamentów (zostały już zrobione). Dom ten jest dużo większy od mojego, a jednak cena niższa. Ekipa ta robiła u jej kuzyna, który był ogólnie zadowolony. Czy ta cena nie jest trochę mała w stosunku do robót, ale może się mylę ... I drugie pytanie ile może kosztować więźba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 16.11.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 ja za więźbę ma zapłacić 1000zł + pokrycie dachu 1500zł ale to są ceny z Podkarpacia i ja mam o wiele prostszy dach naczółkowy z jedną lukarną, wiele osób buduje manuele czy też podobną librę spytaj ich na grupie na pewno Ci pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 16.11.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 _Beti_ - a jak myślisz skąd ja jestem? Jak byś mogła podaj mi namiary na Twoich ludzi. Może być na priv lub GG. Będę bardzo wdzięczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 16.11.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 malchu jezusmariamatkoswietajuzefieiprzenaswietszapanienko tyle kasy za m2 - to trudno tak jak prowadzi ten watek zmiescic sie w 100 000. Ja za m2 mojejdzialki zaplacilem 2.35 PLN - dodatkowo na niej stoi dom murowany z 1965 r.Wlasnie remontuje !!1Może malchu takie rozwiazanie gdzies znajdziesz _beti_ ja tez okrutnie proszę o namiar na tych gosci od polozenia pokrycia.1500 wzieli Ci za ilemetrowy dach ?? sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 16.11.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 w kwesti balkonu się nei zgadzam... moi rodzice mają duży dom, i jak mialem 15 lat to popalem soebie na balkonie... ale teraz się wstydzę, ale często czy ja czy bracia wychodziliśmy sobie na balkon i siedzieliśmy rozmyślając i patyrząc w księzyc, a jest to propstsze niż zejście na dół i odpowiedż na pytania rodziców gdzie idziesz... pamiętam nawet jak wiele razy na balkonie siedziałem z dziewczyną, balkon i taraz wspaniała sprawa... biorąc oszczędnośc... to można nie robić schodów, a miec drabine linkową co widzialem w jednym domu, to naprawdę duża oszczędnośc brak schodów... ja myśę ze podstawą oszczędnośc to własna robocizna, już podawłem wcześniej u mnie więźne i dachówke robila ekipa, a szwagier sobie sma zrobił i chyba 6000 oszczędził... on sobie sam płytki zrobi, drzwi, drewno (jest stolarzem) i myślę że spokojnie mu dom taniej wyjdzie 50-80 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 16.11.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 A no jasne, ze z wlasna robocizna najtaniej. Ale znac sie na wszystkim trudno i niewielu z nas jest "zlotymi raczkami". Ja o budownictwie nie mam prawde mowiac bladego pojecia i bez tych wszystkich wiadomosci z gazet i forum to pewnie kazda ekipa zbilaby na mnie fortune a dom bylby 2 x drozszy Ale zawsze chociaz sciany moge pomalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.11.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 w kwesti balkonu się nei zgadzam... No patrz, znowu się zgadzamy U mnie jest balkon 1 x 10 metrów, nie sądzę, żeby mnie on kosztował więcej niż 3-4 tysiące (razem z wykończeniem). Wolę oszczędzać na czymś innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 17.11.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Mariusz projekt mojego domu wg. którego buduje jest...jeszcze prostszy, bryla totalnie prostokątna, wywaliłam balkon i 1 lukarne z poddasza, zadnego dodatkowego daszku czy wykuszu, za to mam doprojektowana do podstawowej bryly budynku wiatę garazową i podwyzszona scianke kolankowa do 110 cm -bardzo praktyczne. Balkon zostawiac czy wywalac? chmm, od strony kosztowej -wywwalac, od strony atrakcyjnosci bryly budynku i uzytkowej -to zalezy, ja gdybym miala wiecej pieniazkow zostawilabym u siebie ten balkon, bylby z niego akurat u mnie najpiekniejszy widok i mysle ze bylby wykorzystwyany przez domownikow, zamiast tego mam 1 okno dachowe. Koszt budowy mojego domu -bede wiedziec w grudni, w przyblizeniu, jak pisalam wyjdzie ok. 310-330 tys (mam ok. 170 m2 podłóg), ale: budowa w 2 sezony, tylko z ekipami budowlanymi, zero pracy wlasnej, wysoki standard wykonczenia, cena kompletna wraz z zabudowa kuchni, kompletnie wyposazonymi 2 lazienkami, kontaktami, wtyczkami etc, obudowa kominka, parapetami, wykonczeniem zewnetrznym, agd itd(jedynie bez docelowego oswietlenia i mebli w pokojach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.11.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Domek będzie mały- 118m, bez garażu, ok80m2 na dole ( 3 pokoje), i 38m pow użytkowej na poddaszu ( 2 pokoje i łazienka) 118 m2 to mały dom ? Dom ma jeszcze ogród i tam spędza się wiele czasu. A każdy m2 domu kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 19.11.2005 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Domek będzie mały- 118m, bez garażu, ok80m2 na dole ( 3 pokoje), i 38m pow użytkowej na poddaszu ( 2 pokoje i łazienka) 118 m2 to mały dom ? Dom ma jeszcze ogród i tam spędza się wiele czasu. A każdy m2 domu kosztuje. ...a co moze wielki ... gosciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 30.11.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Domek będzie mały- 118m, bez garażu, ok80m2 na dole ( 3 pokoje), i 38m pow użytkowej na poddaszu ( 2 pokoje i łazienka) 118 m2 to mały dom ? Dom ma jeszcze ogród i tam spędza się wiele czasu. A każdy m2 domu kosztuje. ...a co moze wielki ... gosciu Bardziej bym powiedział, że odpowiedni. Wiem że wiele osób posiadających większe niż odpowiednie domy ma teraz powierzchnie których wcale lub prawie wcale nie wykorzystuje. Dlatego staram się wskazać że 100 m2 to już dobry odpowiedni dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.11.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Zgadzam sie z przedmówcą...przejdźmy od słów do czynów... W mieszkaniu mam 107m2 i dwa pokoje zamknięte i obłożone grapidołami.Używam praktycznie 80m2. Projekt mam na 129m2 użytkowej i śmiem twierdzić ze to za duzy domek.ALE:Żonka chce taki i basta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 30.11.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Jeśli pozwolicie sobie wmówić, że się nie da , to się nie da. Proste. Zezo - jestem po Twojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 30.11.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Jak ktoś jest na 100% przekonany, że się da to nie powinien pytać: Czy się da...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts