boniek 14.07.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 zielonooka moim zdaniem (jako praktyka) trzeba ludziom ciągle powtarzac gadac gadac gadac bo inaczej nic sie nie zmieni i tanie materiały cięcie kosztów będzie polską normą budowlaną, mnie osobiście to przeraza; i nadal nie mogę zrozumiec dlaczego nie mając pieniędzy na dom ludzie uparcie go stawiają i mieszkanie w niewykończonym domu im odpowiada, czy zapach cegły i betony jest taki wspaniały no nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 14.07.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 zielonooka moim zdaniem (jako praktyka) trzeba ludziom ciągle powtarzac gadac gadac gadac bo inaczej nic sie nie zmieni i tanie materiały cięcie kosztów będzie polską normą budowlaną, mnie osobiście to przeraza; i nadal nie mogę zrozumiec dlaczego nie mając pieniędzy na dom ludzie uparcie go stawiają i mieszkanie w niewykończonym domu im odpowiada, czy zapach cegły i betony jest taki wspaniały no nie rozumiem Taka sytuacja wynika z lawinowego wzrostu cen mieszkań. Jesli rodzina 4 osobowa ma sobie kupic mieszkanie 3 pokojowe 65 metrow za 5 tys zł za metr, co daje 325 tys zł w stanie niewykonczonym, to woli sie porwac na budowe domu 20 km od miasta, za mniejsze lub takie same pieniadze. (z tym, ze dom 2 razy wiekszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 14.07.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 ciekawa dyskusja! muszę dokładniej sprawdzić u siebie, ale nie przekroczyłem jeszcze 30 tys. zł., a mam juz ściany do stropu. (i jeszcze mi pustaków na resztę zostało, bo chyba źle policzyłem . Dom ma 220 m2 + garaż ok. 60m2. Materiałów najtańszych nie brałem, a nawet chyba najdroższe bo np. uparłem się na Kozłowice czy kominy Scheidela. Minusem jest to, że nie postawię domu w 3 miesiące tylko zajmie mi to trochę więcej czasu. Dalsze relacje w miarę postępu prac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 14.07.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 65 metrow za 5 tys zł za metr, co daje 325 tys zł w stanie niewykonczonym Przyjedź do miejscowości podmiejskich , (no może jakieś 30 km od miasta wiekszego i dalej), powiedz to co wyżej, to zobaczysz co Ci odpowiedzą nie wybudujesz domu za stówę, ale nie można też popadać w skrajność i mówić, że potrzeba 3 i wiecej stówek;-). Nie mówię tego do nikogo w szczególności, tylko tak ogólnie. Myslę że można zamieszkać za 150-180 tys we własnym domku pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 20.07.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Nie sluchaj oszolomow z forum, postawilem stan surowy za 50tys. PLN. Dom ma 300m2, w tym garaz na 2 samochody. Material kupowalem po cenie netto, o kazda robote/material targowalem sie porzadnie. Natomiast inni walili garsciami kase fachowcom, bo mysleli ze tak trzeba. Na wykonczenie pelne ci nie wystarczy 100tys, ale tynki, posadzki zrobisz i wstawisz okna i drzwi drewniane, czyli od biedy mozesz mieszkac.Jesli umiesz, zalozysz sobie prad i wode. Zreszta to zadna filozofia, popatrz jak partola robote tzw. fachowcy, np hydraulicy, albo elektrycy, ktorzy wmawiaja ludziom, ze domek 110m2 potrzebuje 9 obwodow, podczas gdy moj bedzie mial 5 (i tak nadmiarowo), w tym 3-fazowa. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.07.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 O proszę, nasz troll tutaj też sieje swoje teorie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 20.07.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Nie sluchaj oszolomow z forum, postawilem stan surowy za 50tys. PLN. Dom ma 300m2, w tym garaz na 2 samochody. Material kupowalem po cenie netto, o kazda robote/material targowalem sie porzadnie. Natomiast inni walili garsciami kase fachowcom, bo mysleli ze tak trzeba. Na wykonczenie pelne ci nie wystarczy 100tys, ale tynki, posadzki zrobisz i wstawisz okna i drzwi drewniane, czyli od biedy mozesz mieszkac. Jesli umiesz, zalozysz sobie prad i wode. Zreszta to zadna filozofia, popatrz jak partola robote tzw. fachowcy, np hydraulicy, albo elektrycy, ktorzy wmawiaja ludziom, ze domek 110m2 potrzebuje 9 obwodow, podczas gdy moj bedzie mial 5 (i tak nadmiarowo), w tym 3-fazowa. Powodzenia. Śmiechu warte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rescuemen 05.09.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 KAS01 co do ocieplenia, mam obietnicę kumpla że razem zrobimy, nie chce mi si teraz liczyć ale: styropian na m2 to jakieś 15 zł, nie wiem ile klej , kołki i tynk, ale myślę że nie więcej jak następne 15 zł razem więc 30 zł. liczmy ściany 7+7+9+9 = 32 mb x 4 m = 128 + 36 = 164m2 x 30 zł = 4920 zł ale powiem tak to ocieplenie to na samym końcu, jak kasy braknie to się nie wykona w terminie i po kłopocie. Ha ha klej kołki i tynk 15 zł? - żart. Poza tym jeszcze: siatka, listwy startowe, listwy narożne, grunt pod tynk. No chyba że jest Ci wszystko jedno jak aby było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 05.09.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Nie sluchaj oszolomow z forum, postawilem stan surowy za 50tys. PLN. Dom ma 300m2, w tym garaz na 2 samochody. Material kupowalem po cenie netto, o kazda robote/material targowalem sie porzadnie. Natomiast inni walili garsciami kase fachowcom, bo mysleli ze tak trzeba. Na wykonczenie pelne ci nie wystarczy 100tys, ale tynki, posadzki zrobisz i wstawisz okna i drzwi drewniane, czyli od biedy mozesz mieszkac. Jesli umiesz, zalozysz sobie prad i wode. Zreszta to zadna filozofia, popatrz jak partola robote tzw. fachowcy, np hydraulicy, albo elektrycy, ktorzy wmawiaja ludziom, ze domek 110m2 potrzebuje 9 obwodow, podczas gdy moj bedzie mial 5 (i tak nadmiarowo), w tym 3-fazowa. Powodzenia. Hej! Tylko nie Oszołomów Na tym forum Oszołom to taki co buduje na kredyt ,bez wkładu własnego A jest nas wieeeelu! http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62360&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 05.09.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 KAS01 co do ocieplenia, mam obietnicę kumpla że razem zrobimy, nie chce mi si teraz liczyć ale: styropian na m2 to jakieś 15 zł, nie wiem ile klej , kołki i tynk, ale myślę że nie więcej jak następne 15 zł razem więc 30 zł. liczmy ściany 7+7+9+9 = 32 mb x 4 m = 128 + 36 = 164m2 x 30 zł = 4920 zł ale powiem tak to ocieplenie to na samym końcu, jak kasy braknie to się nie wykona w terminie i po kłopocie. Ha ha klej kołki i tynk 15 zł? - żart. Poza tym jeszcze: siatka, listwy startowe, listwy narożne, grunt pod tynk. No chyba że jest Ci wszystko jedno jak aby było. My za kołki na same fundamenty zapłaciliśmy 81 PLN 189 sztuk ,siatka,klej do styropianu,do siatki............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pool 12.09.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 ja budowe zaczynalem majac 40tys zl +dzialka. budowa prowadzona systemem gospodarczym.mieszkam w nim od 3lat teraz bawie sie w wykonczeniowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 12.09.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 pool to dokładnie miałeś taka sytuacje jak moja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_koper 18.09.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Witam Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Mam 200 tyś na mieszkanie ale zacząłem zastanawiać się nad budową domu. Działka jest około 40 km od Wa-wy są wszystkie media. Dom który chcę postawić ma mieć około 110-120 m2 - parterowy z użytkowym poddaszem bez piwnic. Rozmawiałem z kilkoma osobami i one twierdzą że na dom wystarczy (częściowo wykończony - panele, tani gres i glazura). A co z resztą, ogrodzenie, zadbanie o teren. Pomóżcie czy warto zaczynać budowę czy dać sobie święty spokój i kupić mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 18.09.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Doświadczony forumowicz to ja pewnie nie jestem, ale te "trzy grosze" dorzucę. Dokładniej rzecz ujmując trzy słowa: DOM TO DOMTaką mam wizję. Chciałbym mieć wolne 200 tys. Tylko pozazdrościć!Chyba zapiszę się do oszołomów budujących na kredyt. Ale DOM będę miał!!!!!!!!! P.S. Zabieram się za budowę W-20.12 z Jeleniogórskiego biura projektowego. Na ich stronie są kosztorysy, które jak na razie, tym budującym, z którymi mam kontakt sie sprawdzają Pomimo tego, że wiara czyni cuda, ale ceny rosna szybciej niż moja wiara - jestem zdecydowany.Nic to, musimy być silni!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_koper 18.09.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Nie mam 200 tyś gotówką ale i tak biorę kredyt na mieszkanie to pomyślałem o domu. Tylko teraz mam straszny dylemat. Bo do kosztów domu muszę doliczyć paliwo (działka 40 km od Wa-wy). Z tego co podpowiadali mi bardziej doświadczeni znajomi wynika, że na dom starczy ale co z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.09.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Witam Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Mam 200 tyś na mieszkanie ale zacząłem zastanawiać się nad budową domu. Działka jest około 40 km od Wa-wy są wszystkie media. Dom który chcę postawić ma mieć około 110-120 m2 - parterowy z użytkowym poddaszem bez piwnic. Rozmawiałem z kilkoma osobami i one twierdzą że na dom wystarczy (częściowo wykończony - panele, tani gres i glazura). A co z resztą, ogrodzenie, zadbanie o teren. Pomóżcie czy warto zaczynać budowę czy dać sobie święty spokój i kupić mieszkanie. Buduj dom, po drodze kasy dozbierasz. Jakość życia nieporównywalna, oczywiście na korzyść domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 19.09.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 W maju razem z chłopakiem chcieliśmy kupić mieszkanie, w Kołobrzegu, ceny okazały się kolosalne od 2600 do 7000 za m2 mieszkania w stanie surowym zamkniętym więc za takie 70m2 jakie man sie marzyło musielibyśmy dać min 180000zł+jakieś 30000za wykończenie. więc to ponad 200000. Jak sobie tak wszystko policzyliśmy to wyszło nam że leopiej budować dom, dłużej to potrwa zanim się wprowadzimy ale jak na razie mamy gdzie mieszkać. Dom - projekt M02 konkursowy z muratora - architekt ocenił koszt budowy 1m2 juz z wykończeniem na max 1300zł koszt materiałów + robocizna(materiały różnej jakości, nie będziemy oszczędzać na dachu ani na ociepleniu domu, okna też chcemy wstawić dobre) wykończymy tylko to co będzie nam potrzebne aby zamieszkać. Chcemy zmieścić sie w 150000zł ponieważ większość prac wykona mój chłopak z moim ojcem. Myslę, że dom za 100000 taki do 90m2 jest realny do zrealizowania, nasz przyjaciel właśnie kończy swój czyli brakuje mu jeszcze wykończenia wewnątrz (panele, glazura meble) i wydał do dziś 90000 (a dom ma 130m2) dużo materiałów załatwiał po kosztach u znajomych i prawie sam wszystko robił - ale jaki ma piękny dom:-)))!!! (projekt z Archetonu gdzie kosztorys budowy wynosił 250000zł stan surowy zamknięty) Życzę wszystkich taniego i dobrego budowania Justyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 20.09.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Oczywiście ze można pobudowac domek za 100 tys. złotych. Jak widzę takie domy, to mówię o nich "letniskowe". Jednak jak ktos myśli o solidnym domu - potrzeba conajmniej 200 tys. - jak o komfortowym może już i 300tys. Chyba prowokujesz? To tak jakby powiedzieć, że samochód klasy fiat punto , opel corsa czy toyota yaris to nie samochód bo minimum komfortu zapewni vectra, passat lub avensis, a najlepiej to toyota land cruiser, porshe cayen... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 20.09.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Jeśli za kryterium postawimy pytanie ... za ile? To każda kwota będzie za mała, żeby powiedzieć, że to jest ładny, miły dom.Uważam, że w dyskusji na ten temat powinno być pytanie: " Jakie cechy powinien mieć dom, żebym czuł się w nim dobrze?" Wtedy kwestia kosztów scodzi na drugi plan. Dy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 20.09.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=330&IdKolekcji= zobaczcie na ten domek ma wszystko aby mała rodzina mogła mieszkać a kosztorys jest na poziomie 138 tyś +vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts