darpil 20.09.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Dla mnie za mały ale wyobrażam sobie mieszkanie w takim domku. Dy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktyka 21.09.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Witam! Chciałam trochę dodać otuchy - tym którzy twierdzą, że za 100-wę się wybudują. Wykańczamy właśnie dom - małą parterówkę 85m2 - 4 pokoje, kuchnia, łazienka, pomieszczenie gospodarcze + stryszek. Powiem co za 100-wę nam się udało. Domek otynkowany, opaska z klinkieru, dachówki ceramiczne (ruppceramika), w środku ściany wykończone, pomalowane (levis), drzwi wewnętrzne, oczywiście okna (pcv w okleinie drewnianej), drzwi (gerda), parapety wewnętrzne i zewnętrzne , wszystkie instalacje, piec (valliant)grzejniki w tym podłogówka w łazience, ocieplone, podłoga na poddaszu (stryszku), kafelki w kuchni, łazience(tubądzin), biały montaż (geberit), baterie (tres), alarm, kominek (tarnawa) + dgp. Podłogi częściowo - w kuchni. pomieszczeniu gosp. , wiatrołapie i łazience są. W jednej sypialni trójwartwowa merbau, w drugiej dąb. Na salon, przedpokój j uż nie starczy. Nie mamy kuchni ale bierzemy starą(3letnią) z mieszkania. Mamy kupione drewno na taras - akcja ryflowana i do kominka 10m3 dębu. No i lampy. Gdzie jest haczyk? Większość prac zrobiliśmy sami (lub z rodziną). Zresztą cały czas wykańczamy (się) - termin rozpoczęcia kwiecień tego roku - wprowadzamy się w listopadzie Ale drugi raz przez to nie chciałabym przechodzić - wymaga to dużo wyżeczeń i samozaparcia i siły, których powoli już brakuje ale ale - takie chwile gdy siedzimy sobie przed kominkiem i patrzymy przez okna na roztaczające się widoki - rekompensują wszystko )) życzę wszystkim powodzenia w realizacji swoich marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.09.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Witam! Chciałam trochę dodać otuchy - tym którzy twierdzą, że za 100-wę się wybudują. Wykańczamy właśnie dom - małą parterówkę 85m2 - 4 pokoje, kuchnia, łazienka, pomieszczenie gospodarcze + stryszek. Powiem co za 100-wę nam się udało. Domek otynkowany, opaska z klinkieru, dachówki ceramiczne (ruppceramika), w środku ściany wykończone, pomalowane (levis), drzwi wewnętrzne, oczywiście okna (pcv w okleinie drewnianej), drzwi (gerda), parapety wewnętrzne i zewnętrzne , wszystkie instalacje, piec (valliant)grzejniki w tym podłogówka w łazience, ocieplone, podłoga na poddaszu (stryszku), kafelki w kuchni, łazience(tubądzin), biały montaż (geberit), baterie (tres), alarm, kominek (tarnawa) + dgp. Podłogi częściowo - w kuchni. pomieszczeniu gosp. , wiatrołapie i łazience są. W jednej sypialni trójwartwowa merbau, w drugiej dąb. Na salon, przedpokój j uż nie starczy. Nie mamy kuchni ale bierzemy starą(3letnią) z mieszkania. Mamy kupione drewno na taras - akcja ryflowana i do kominka 10m3 dębu. No i lampy. Gdzie jest haczyk? Większość prac zrobiliśmy sami (lub z rodziną). Zresztą cały czas wykańczamy (się) - termin rozpoczęcia kwiecień tego roku - wprowadzamy się w listopadzie Ale drugi raz przez to nie chciałabym przechodzić - wymaga to dużo wyżeczeń i samozaparcia i siły, których powoli już brakuje ale ale - takie chwile gdy siedzimy sobie przed kominkiem i patrzymy przez okna na roztaczające się widoki - rekompensują wszystko )) życzę wszystkim powodzenia w realizacji swoich marzeń. GRATULUJE!!! Oby wiecej takich pozytywnych postow na koniec budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 21.09.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Galaktyka, super. Świetnie, że wam sie udało.D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.09.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Darpil-dla Ciebie za mały a dla innych to właśnie może być szczyt marzeń i to co wystarczy do szczęścia i zamieszkania . Ja nie zamierzam budować kolosa -dom bedzie miał ok.120m pow. użytkowej+przylegający garaż dwustanowiskowy. I dla nas-rodziny 4-osobowej, w zasadzie nawet pięcioosobowej bo zaopiekujemy się babcią męża która też bedzie miała swój pokój - ta powierzchnia jest wystarczająca. Zastanawia mnie fakt, że w bloku mieszkałam w mieszkaniu 70m i było spoko, więc po co mi dom 200-300 metrów który notabene trzeba potem utrzymać, ogrzać, oświetlić, posprzątać..... Nam w zupełności wystaczy nasza "Zośka" , dodam że na budowę bierzemy kredyt ok.200000 i musi to wystarczyć żeby w nim zamieszkać. I wierzę, że nam się uda. Zaczynamy na wiosnę. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 22.09.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Daggulka, ależ to było z sympatia a nie krytycznie. Raczej mówiłem o swoich preferencjach. Zdecydowanie popieram budowę domu nawet gdyby to miała być porównywalna powierzchnia do blokowiska (znowu moje preferencje) domek to 100% własnosci a blok to wspólnota nawet ten najpiękniejszy.D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 22.09.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 zapraszam do mojego dziennika, dziś zakończyłam stan surowy, który mnie kosztował 54 tyć ( materiały + robocizna ) dom 150m2 + 30m2 piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DADI 23.09.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 zapraszam do mojego dziennika, dziś zakończyłam stan surowy, który mnie kosztował 54 tyć ( materiały + robocizna ) dom 150m2 + 30m2 piwnicy Witam Z miłą chcią bym poczytał, tylko podaj link do dziennika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 23.09.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=330&IdKolekcji= zobaczcie na ten domek ma wszystko aby mała rodzina mogła mieszkać a kosztorys jest na poziomie 138 tyś +vat Jaskul te 138 tyś + VAT to cena bez wykończenia i wyposażenia Stan zero 20 024 PLN Stan surowy otwarty 50 061 PLN Stan surowy zamknięty 25 031 PLN Instalacje elektryczne 5 006 PLN Instalacje sanitarne 15 018 PLN Wykończenie zewnętrzne 23 362 PLN Razem (1-6) 138 502 PLN Ceny nie zawierają podatku VAT. Założono średni standard użytych materiałów oraz kompleksowe wykonawstwo (realizację całej budowy przez jedną firmę). Nie uwzględniono kosztów: wykończenia wewnętrznego*, działki, przyłączy, przygotowania placu budowy oraz ogrodzenia. Ale i tak domek jest prześliczny, zgrabny i bardzo mi się podoba pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 23.09.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64927&start=60&sid=4941a13443d194060fdf9c06443f2dab link do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 23.09.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Mam kolegów z branży budownictwa, mam fajny projekt domku (134m2 pow użyt, dach dwuspadowy, tylko lekki „burdel w elewacji”, nie chcę się spłukać do zera, nie chcę wsiąść kredyty większego niż 100tyś. Boję się czy mi starczy 330tyś, aby zamieszkać. Już sobie podarowałam wykończenie jednego pokoju, wiem że gładzi się nie robi w garażu i w kotłowni , nie chce mebli skórzanych, ... ale chcę mieć porządne materiały budowlane, porządne materiały wykończeniowe. Ale cały czas się pocieszam, że gdybym miała sobie zmienić mieszkanie na takie 70-80m2 od dewelopera, to z wykończeniem kosztowałoby mnie 400tyś. Nigdy nie wierzyłam że można się wybudować za 150 tyś, a teraz jestem o tym przekonana, gdy jeszcze nie wbiłam łopaty w ziemie a już nie mam 10tyś. Oby mnie stan surowy zamknięty kosztował tylko 150tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_koper 23.09.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Więc i ja mam takie obawy. Z jednej strony mieszkanie we własnym domu to piękna wizja. Ale z drugiej prześladuje mnie widok rozgrzebanego i niedokończonego domu i konta w banku z dużym minusem. Poprostu boję się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 23.09.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Beti, jakie fajne miejsce. Ja nie mam takiego widoku, u mnie płasko i nudno albo las alo pole.D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 23.09.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Beti, pytanie do Twojego domu, w jakie technologii jest budowany 3-wastwowy czy 2? Czym bedziesz ocieplała?D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 23.09.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 ściana jest z ceramiki z Kupna będziemy ją ocieplać styropianem 12 lub 15 a jeśli chodzi o widoki, to jakieś 3 km dalej sa juz prawdziwe górki przez duże G, jest tam po prostu pięknie, ale jeszcze nie potrafię docenić takiego bliskiego położenia gór z powodu brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 25.09.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 A więc skończylismy. Dom ok. 140m2 plus spora część garażowo - gospodarcza (prawie 40m2). Wydalismy niespełna 300 tys. ze wszystkim (papierologia + dom+ ogrodzenie+ podjazdy).Nie było to tanie budowanie, było to budowanie normalne, z dobrych materiałów (dachówka ceramiczna, rynny planja, parkiety). Wyszło 1750/m2. Dlamnie to optymalne budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.09.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Do wwiola.... Przejrzałam twój dziennik, jest super, normalnie aż się wzruszyłam. Kiedy ja będę się przeprowadzać , ehhh. Narazie czekam na pozwolenie na budowę. Działkę upiłam sobie na począrku czerwca. Mam już wszystkie warunki, projekt się adaptuje pełmną parą u architekta. Walcze teraz o skrzynkę z "prundem" na działce, może uda się szybko postawić to nie będę musiała kombinować z budowlanym Nawet już kierownika budowy mam Aaaa.... i wizje wnętrz i ogrodu, łącznie z kolorami i meblami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 25.09.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Witaj Mynia Dzięki za dobre słowo. Trzymam kciuki, by i Tobie się udało ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 26.09.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Wwiola, też chciałbym uzyskać taką cenę za m2. Nieźle.PowodzeniaD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinFSW 27.09.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Witam!!! Od jakiegoś czasu siedzi mi w głowie budowa domu. Mam ziemie 30 arów jeszcze nie jest działką budowlaną i zastanawiam sie czy jestem w stanie za 230 000 zl postawic dom ok 120 m. Nie mam za wiele czasu i musiał bym wynająć ekipę budowlaną.prosze dajcie jakies wskazowki pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts