Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

Jakto czyżby to nie były twoje słowa:

"Fakt, że nie budowałem samodzielnie - do wielu prac brałem fachowców - nie oszczędzałem też na jakości materiałów (chociaż targowanie było - i owszem). "

Zgadza się - to moje słowa. Nie budowałem wszystkiego samodzielnie, dlatego za pracę fachowców musiałem zapłacić te niemałe dla mnie pieniądze, ale dzięki temu, że sporo robię samodzielnie nie płacę więcej. Myślę, że trochę się czepiasz.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaczeliśmy budowę domu 150m w kwietniu tego roku, od 3 tygodni mieszkamy:) Byłam wielką optymistką z przekonaniem że 200 000 wystrarczy :) Niestety kochani, niestety. Nasza budowa była bardzo ekonomiczna, ceny na materiały mieliśmy super, ekipę budowlaną też.

Już nie wierzę, że można taniej wybudować i zamieszkać, chyba, ze bez ogrodzenia, bez np podbitki, rynien (widać takie budynki), bez...bez...bez...no pewnie można, ale kiedyś trzeba to dorobić i doliczyć do kosztów budowy.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w spełnianiu marzeń...my nie żałujemy nawet tego "małego" przeliczenia się w załozeniach :)

dopiero na dniach bede mial wstepne kosztorysy na podstawie ilosci materialow itp. itd. (z tym ze mam problem, bo do projekciku ktory sobie upatrzylem biuro nie ma jeszcze takiego dokladnego zestawienia - podeslano mi rzuty, wymiary,przkeroje i zestawienia materialow do podobnych kontrukcji, ale wiekszych - wiec ktos bedzie musial nad tym siasc i przemyslec i przeliczyc od poczatku), ale wstepnie pytam sie Was Forumowicze ile musze zakladac za 1m2 powierzchni:

zalozenia takie:

- mala parterowka, bez podpiwniczenia, bez uzytkowego poddasza

- prosty dach dwuspadowy o nachyleniu ok.20%, bez stropu, konstrukcja drewniana krokwiowo-kleszczowa / dźwigary kratowe, nad pokryciem to sie jeszcze zastanawiam, ale skoro ma byc "lekkie" to...

- powierzchnia ok. 80m2 (jakies 11x9 zamuje na dzialce)

- 5 otworow okiennych plus wyjscie ogrodowe

- beda 3 kominy (2 wentylacyjne, jeden do kominka)

- bez zadnych tarasow/garazy

- jedna lazienka, wiec "malo" instalacji

- sposobow ogrzewania tego malenstwa jeszcze nie wybralem

chcialbym to doprowadzic do stanu niby-developerskiego - czyli jak dla mnie: ocieplony(styropian 8-12cm(/otynkowany, bez podlog,glazury,mebli kuchennych - to juz wszystko inna para kaloszy i inne finansowanie :)

Zakladam "konkurencyjne" ceny na materialy (przynajmniej czesc) gdyz mam znajomych robiacych zawodowo w budowlance i licze na ich upusty/uklady("papierologia" :p ) w hurtowniach a i robocizne na zasadzie "dobra kolacje z kumplem przy... P) i uklady w stylu "skoro masz przestuj na robocie to moze podrzucisz ekipe murarzy na tydzien i jakos to policzymy :p )"

Moglibyscie wydac jakas swoja opinie ?

Pzdr.

vib

Rozpiętość może być spora, parę postów wcześniej poczytaj Galaktyka napisała, że za ok 100.000 tyś wybudowali d06 z muratora (czyli dom odpowiadający prawie idealnie Twoim założeniom), ale za ten sam dom forumowiczka Beaty pisała, że wyda tak ok 180.000 więc chyba prawda leży tak pośrodku.

Jeśli chodzi o mnie to ja myślę, że przy sporym nakładzie pracy własnej powinno starczyć ok. 150 tyś, tyle przynajmniej mam zamiar wydać na tenże sam dom, mam nadzieję, że to będzie możliwe.

Kochani wszyscy ktorzy planujecie BARDZO TANIO wybudowac swój dom. Na moim przemiłym nowo powstajacym osiedlu wsrod miłych ladnych domków, pieknych krajobrazów jest jeden taki koszmarek

http://anstak.photosite.com/~photos/tn/5105541_1024.ts1160508420116.jpg

Zdaje sie, że to mial byc w zamierzeniu blizniako mini szeregowiec.

Na szczescie nie jest az tak blisko mnie ale dojrze go z balkonu. Niestety zdaje sie nie wyszło, pewnie to był taki który chcial postawic dom za 120.000 tys. wlaśnie sie zastanawiamy z sąsiadami czy nie zrobic zrzutki i go by tak nie odkupic i wykończyć a potem komus sprzedać w ten sposób pomoc inwestorowi bo widac biedak nie wie co z tym począć:((

Prosze wszytskich którzy chcą budowac za mniej niz 200.000 tysięcy by nie zaczynali na moim osiedlu!!! Zadbajmy troche o wspólny krajobraz!!!

Po prostu nie wierze że za mniej niz 200.000 dzis mozna wybudowac dom, przy galopujacych cenach materiałów budowalnych.

Na sasiednim osiedlu znalazłam dwa podobne takie koszmarki, jesli ktos sie jeszcze zastanawia to sfotografuje i wrzucę!!!

Ok dobra, może i z 50 - 100 tys plus działka i przyłacza, chyba jednak musial wlozyc raczej wiecej niz 50 tys , ten koszmarek pod moim dokładniejszym obejrzeniu na zywo wcale nie jest taki mały. Pytanie dlaczego zaczynał skoro miał tylko tyle???

Poza tym ja uwazam ,ze budowa nawet małego domku z pieniazkami ponizej 200000 zł nie ma sensu. Polski krajobraz jest niestety pełen takich nieodpowiedzialnych inwestorów.

Poza tym ja uwazam ,ze budowa nawet małego domku z pieniazkami ponizej 200000 zł nie ma sensu. Polski krajobraz jest niestety pełen takich nieodpowiedzialnych inwestorów.

Przesadzasz. Jak ktoś ma działkę, to bez problemu może zbudować dom 70-80 m2 bez bajerów za 150-200 tys.

Jak już kiedyś pisałem, zmieszczę się w 230 tys. za 130 m2, ale... z kompletnym wyposażeniem, AGD, meblami, ogrodzeniem, itd.

...

Prosze wszytskich którzy chcą budowac za mniej niz 200.000 tysięcy by nie zaczynali na moim osiedlu!!! Zadbajmy troche o wspólny krajobraz!!!

...

Dobre :D

A moim zdaniem totalnie głupie i świadczy o całkowitym braku dojrzałości autora (autorki). Nie każdy ma bogatych rodziców, mieszkanie do sprzedania i 100 tysięcy na początek. Są różne sytuacje - ktoś zaczyna budowę z perspektywą zakończenia, ale wszystko może się wydarzyć - może ciężko zachorować, stracić pracę, urząd skarbowy może mu przywalić 50 tys. kary, itd.

...

...

Dobre :D

A moim zdaniem totalnie głupie i świadczy o całkowitym braku dojrzałości autora (autorki). Nie każdy ma bogatych rodziców, mieszkanie do sprzedania i 100 tysięcy na początek. Są różne sytuacje - ktoś zaczyna budowę z perspektywą zakończenia, ale wszystko może się wydarzyć - może ciężko zachorować, stracić pracę, urząd skarbowy może mu przywalić 50 tys. kary, itd.

Widocznie roznie zrozumielismy ten tekst. Ja (podejrzewam, ze autor postu rowniez) mial na mysli ludzi porywajacych sie na budowe bez planu finansowego (bo wydaje im sie, ze jesli moga dostac maks 120tys kredytu, to na pewno wystarczy to na dom). Te 200tys jest kwota umowna. Byc moze i 150tys wystarczy na bardzo maly prosty dom, ale musi to byc poparte bardzo rzetelnym kosztorysem dostosowanym do dzisiejszych cen materialow i robocizny (zakladam tu oczywiscie, ze bedzie sie budowac wynajetymi ludzmi, a nie przy pomocy rodziny)

pozdrawiam

Konrad

znam ludzi, ktorzy rzucili sie na swoje m iles w miescie i teraz tez maja gole sciany, bo na wykonczenie, urzadzenie swego mieszkania nie maja na razie pieniedzy - ile to mlodych malzenstw to przerabialo i przerabia dalej - gole ale wlasne i samodzielnie i powolutku sie urzadzaja

co jest zlego w takim podejsciu jesli chodzi o domek ? oczywiscie nie mowimy o stanie otwartym, ale o zamknietym, ze wszystkimi instalacjami itp. itd. - w srodku wyglada identycznie jak te mieszkanka nie wykonczone, nie urzadzone - na wszystko kiedys przyjdzie czas i pieniazki

wiec takie texty, ze jak nie masz 200 czy 300 tys. to nie podchodz do budowy mnie rozwalaja - przeciez nie trzeba budowac zaraz palacu - jak ktos ma zamiar kupic jakies dwu pokojowe powiedzmy w warszawie czy wiekszym miescie gdzie m2 to te 5500-8000 zl to moze tez budowac jakis swoj domek, moze to nie bedzie duze, ale nie kazdemu w domu sa potrzebne 150-200m2 - moze mu wystarczy wlasnie 60m2 uzytjkowej - i tak wieksze niz mieszkanie w bloku

Pzdr.

vib