Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

czytam, czytam i nerwy mi puszczają

bety życzę ci wybudowania za 50tys. ale ...

mieszkam od kilku tygodni w swoim domu ok.140m2

stan surowy wybudowałem za niecałe 50tys, ale w roku 2003. Wtedy ceny były dużo dużo niższe i prawie całą robociznę miałem własną. Wydałem tylko na murarzy ok.2000zł. Materiały tanie, z dużymi upustami, jedyna oszczędność jaką mógłbym jeszcze zrobić to zamiast dachówki kupić blachę.

Tak więc uważam, że wybudowanie stanu surowego domu 120m2 obecnie za 50tys. nie jest możliwe. Same materiały kosztuja więcej. Wszystkim, którzy jednak mają taką nadzieję życzę powodzenia, ale nie wciskajcie innym, że to możliwe.

o wlasnie !

I to jest to o czym pisalam wczesniej.

Arek gratuluje przeprowadzki :D

Fajnie nie? :D

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto link:

http://www.domfort.pl/projekt.php?id=197&opcja=opis&nazwa_projektu=NINA

Chce tylko zaznaczyc, ze wykonczenie bedzie naprawde skromne - w tej cenie nie ma rowniez mebli i agd. Nie zamierzam klaść np. parkietu za 120 zl za m2 :)

przy najtańszych materiałach, własnej robociźnie i bardzo dużym szczęściu 200tys mogłoby byc realne

zobacz sobie projekt muratora D06 - wg mnie jest nieco ciekawszy a równie prosty i tani

Oto link:

http://www.domfort.pl/projekt.php?id=197&opcja=opis&nazwa_projektu=NINA

Chce tylko zaznaczyc, ze wykonczenie bedzie naprawde skromne - w tej cenie nie ma rowniez mebli i agd. Nie zamierzam klaść np. parkietu za 120 zl za m2 :)

Joasia 190 to kwota jak najbardziej realna za ten dom - znaczy w przyblizeniu ( sam dom ) metodą gospodarczą. Tzn. zatrudniasz ekipy do budowy, materialy kupujesz sama i szukasz gdzie taniej.

Dach ma bardzo male nachylenie, jest dwuspadowy, prosta bryla, pow. uzytk. 93 mkw.

Mysle o domu w stanie wykonczonym - do zamieszkania.

Przylacza domu do granicy dzialki tez powinny sie zmiescic.

Oczywiscie wanna, kibelek , umywalka w rozsadnej cenie tez wchodzi w gre.

No i nawet jakies niedrogie meble kuchenne :wink:

To wszystko moim zdaniem oczywiscie :wink:

o wlasnie !

I to jest to o czym pisalam wczesniej.

Arek gratuluje przeprowadzki :D

Fajnie nie? :D

dzięki Agnieszka

mieszka sie super - 3 lata pracy, każde popołudnie, wszystkie soboty, cały urlop, ale warto było!!

Napewno warto, my dom w rok wybudowalismy i to ekipą a czujemy satysfakcje , a co dopiero jak sie buduje wlasnymi rekoma.

Lekka przesada, za 190 tys to myslę, że z wykończeniem nawet taki domek można postawić, za 100 stan surowy zamknięty z tynkami i 90 na wykończenie i instalacje. Miesięc temu murarz mi wyceniał materiał i robociznę na 75 tys razem z dachem za ten projekt :

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=183&IdKolekcji=

nie sądzę żeby przez miesiac tak podskoczyły ceny. Nie ma co się sugerować niektórymi postami tylko samemu sprecyzować swoje potrzeby odnośnie wykończenia przede wszystkim na tym można zaoszczędzić i zaczynać.

Lekka przesada, za 190 tys to myslę, że z wykończeniem nawet taki domek można postawić, za 100 stan surowy zamknięty z tynkami i 90 na wykończenie i instalacje. Miesięc temu murarz mi wyceniał materiał i robociznę na 75 tys razem z dachem za ten projekt :

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=183&IdKolekcji=

nie sądzę żeby przez miesiac tak podskoczyły ceny. Nie ma co się sugerować niektórymi postami tylko samemu sprecyzować swoje potrzeby odnośnie wykończenia przede wszystkim na tym można zaoszczędzić i zaczynać.

A toz pisalismy ze sie da :D

Ja nawet pisalam ze z wykonczeniem i meblami :D

czytasz te posciki wyzej ? :wink:

No to widze ze slusznie moj maz jest optymista:)

Nasze wymagania odnosnie wykonczenia naprawde sa skromne.

To bierzcie sie za budowe :wink:

Projekt fajny, mily i przytulny dom.

A nasze wymagania malyly wraz z posuwajaca sie wykonczeniowka :lol:

Chcialam do samego salonu deski jatoba :D koszt 150zl/mkw - polozylismy panele za 60/mkw - i jest fajnie.

Chcialam na korytarze, hol i kuchnie gresy Nowej Gali - koszt 180zl/mkw :lol:

Polozylismy chinskie za 50 :D sa super.

Joasiac bedzie oki, budujcie sie i mieszkajcie :wink:

tak sobie czytam i ponownie dochodzę do wniosku że " bogaty nigdy nie zrozumie biednego " czy to taka filozofia przeczytać dziennik Beti . Tam wsszystko jest opisane nie trzeba będac nawet liderem forum :-? wyważać otwartych drzwi . Prawdopodobnie gdyby dobrze policzyć to większość domów w Polsce powstała metodą gospodarczą tzn. taką jaką stosuje Beti . I jakoś dla mnie jest normalne że ma ktoś wujka, szwagra kuzyna :murarza cieślę a nawet własny las pomimo 50 lat socjalizmu .Przecież wszyscy fachowcy żyją w Polsce i mają rodziny.Też mnie nie dziwi że dużo prac na budowie wykonuje się samemu, bądźmy szczerzy to nie są specjalnie skomplikowane prace . Wystarczy 1 majster na budowie . A jeżeli zarabia się 1000 pln na miesiąc a pomocnik murarza chce 2000 pln;to robiąc przy swoim domu jesteśmy 1000 pln/miesiąc do przodu :) mam do czynienienia z budowami w dużym mieście i na wsi . Te drugie są o wiele przyjemniejsze. Znacznie mniej jest nowobogackich inwestorów -parweniuszy . Warszawka sobie ,prowincja sobie ja kibicuję ...

Pozdrowienia dla wszystkich którzy przyłożyli kroplę potu do Swojego DOMU.

[/b]

Witam.

Nie rozumiem. Ja chce wybudować moją chawirę za pomocą firmy za 105-110 tys zł. Mam:

1.działkę

2. uzbrojenie (prąd woda gaz kanaliza) podciągnięte do miejsca posadowieniu domu.

3. załatwiona całą papierologię.

I co nie zmieszcze się z wykończeniówką (zwykły gres na podłogach za 30-40 zł /mkw) skoro firma mi tbiecuje na papiersze razem z robocizną.

Miesjce posadowienia domu okolice Koszalina.

do Agnieszki

żadna z cen nie jest wzięta z sufitu, wszystko jest w dzienniku, ale oczywiście mogę odpowiedzieć na twoje pytania

wynajęliśmy tylko murarzy sami byliśmy pomocnikami, dniówka murarza to jakieś 100-150zł murowali z tego co pamiętam całość z kominami jakieś 20dni

więźbę też stawialiśmy sami, naszym wodzem był cieśla który wziął 200zł za jeden dzień roboty

fundamenty i piwnice robiliśmy sami szalowaliśmy i zbroiliśmy sami

mąż wynajął tylko blacharza 1700zł

strop oczywiście nad poddaszem był ocieplany, są nawet zdjęcia :wink:

jeśli mam strop nad poddaszem to po co mam jeszcze strych ocieplac wełną przecież tam nikt nie będzie mieszkać :o (zobacz zdjęcia w dzienniku jak to wygląda )

cegła z allegro naprawdę kosztowała 38gr kupiona w 2005r

drzewo na więźbę miałam z swojego lasu, sami je ścięliśmy, teść wynajął tylko auto żeby je przywieść do tartaku, a swoją drogo w tartaku też sie nasze chłopaki orobili :roll:

deski na szalunki też miałam ze swojego lasu

stemple kupiliśmy

geodeta za wytyczenie granic faktycznie wziął 150, ponieważ wytyczał tylko 3 punkty a brał 50zł za punkt

kierownika budowy mam za 600zł ale zapłaciłam mu na razie tylko 200

wszystkie te dane sa w dzienniku, trzeba tylko poczytać :wink:

Piszę tu dziennik bo chcę w nim opowiedzieć swoja historie a jednocześnie chcę zapisać wszystkie dane i ceny żeby nie bez dowodu mówić i przekonywać kogoś że da się tanio zbudować dom

Każdy z forumowiczów może przeczytać mój dziennik i zrozumieć dlaczego wybudowałam w takich pieniądzach dom 8)

Ale ja nikogo nie namawiam, bo jak piszesz każdy ma inną sytuacje

mialem dzisiaj fajna rozmowe z bliskim znajmomym, ktory siedzi w branzy - po prostu prowadzi firme budowlana od lat i zyje z budow i remontow: jakis czas temu dalem mu projekt i kosztorys ktory mialem i poprosilem zeby w wolnym czasie nad tym usiadl i sie zainteresowal i wyrazil potem swoja opinie co do realnosci projektu i kosztow

jego konkluzja: jak bym dla siebie robil (on :p ) to spokojnie da rade

teraz tylko musze go przekonac, zeby podjal sie tego "jak dla siebie" :) :)

Pzdr.

vib

Własnie kończę stan surowy otwarty. Dom z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy, po podłogach 155 m (użytk. ok 135), doklejony garaż 40 m nakryty dachem pulpitowym (przedłużenie dachu znad domu). Poroton, dachówka miedziana plus Roben, beton, bloczki betonowe i strop z betoniarni bez vatu, drzewo z tartaku bez vatu, robocizna: prace murarskie 10 500, cieśla i dekarz też 10 500 (rzeźbione krokwie i nadbitka), hydraulik 500, kominy klinkierowe, wylewane schody, chudziak, 2 tarasy. Wszystko razem ok. 78 000. Ze ściankami działowymi z suporeksu i kanałem w garażu. Tyle razem z popierologią.

Bez vatu i bez vatu czyli wszystko bez faktury... Czy powinnam gratulowac sprytu? Tak też się czasem da ale czy to fair?

Aha chciałam dodać, ze poczytałam dziennik Beti i jestem pod ogromnym (pozytywnym)wrazeniem.

Ale Beti ma po prostu mnóstwo szczęscia i zbieg wielu pozytywnych czynników pozwoli je jak sadze osiagnac sukces- to m.in zdolna i pracowita rodzinka, własny las i umiejętnośc kupowania cegły na allegro:).

Robocizna jest więc praktycznie za darmo i a poza tym te podkarpackie ceny....

Jednak nie zmieniam zdania co do zasady...po prostu jeden wyjątek potwierdza regułę.

Jak to - da się, jak niedasie. To co podaje Beti to eksterema - jestem pod pozytywnym wrażeniem. Różne miejsca - różne realia - różne finanse; to jedyna konkluzja, było o tym nie raz. Cegła za 39 gr jest u mnie w kuchni i salonie (nietynkowana). Wkurza mnie tylko to ciągłe "nie da sie" - wtrącę wiec swoje zadaszone z oknami 70 tys (chałupa 9 na 14 z suporeksu, chudziak, ścianki bez tynku. styropian 12 zaklejowany, okna pełny kolor Vidok,drzwi wejściowe, blacha na dachu bez okien , bez stropu - są tylko belki drewniane, do tego styropian 10 na podłogi zakupiony...) pozdrawiam serdecznie - da sie.