Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może i tak, ale sam styropian to nie wszystko. Pomyśl o kafelkach, pożądnie położonych, balustradzie. Jeśli balkon ma zdobić, to musi być ładny, ajeśli oszczędzasz, to lepiej na bajerach niż rzeczach faktycznie ważncyh. okno balkonowe też jest droższe. Nie mówię, że balko jest "be", ale w domku Ewa, to będzie chyba wychodził na bok działki, więc nie zdobi specjalnie elewacji, za to stanowi super punkt widokowy do sąsiada. Co do wietrzenia bielizny na balkonie, to te klimaty mi nie pasują, nie chciałabym widzieć cudzych betów - nawet w hafcie angielskim, a i swoich nie pokazuję wszystkim. A co do wyjścia porankiem - to dużo fajniej wyjść z kawką do ogrodu niż na balkon w koszulce nocnej :wink: A za klkaset złotych, to masz fajne roślinki do ogrodu lub jakieś mebelki na taras. Przy kończeniu budowy to zawsze tych "kilka" stów brakuje. Myślę, że koszt calego balkonu to znacznie więcej niż kilka stów, a najstraszniejsze są nie wykończone przez lata balkony, bo inwestor woli mieć np. meble do kuchni niż balustradkę lub podłogę kafelkowaną w łazience niż na balkonie. Oczywiście to uawgi do "niskobudżetowców". A jeśli ktoś bardzo, bardzo pragnie mieć balkon i bez tego nie wyobraża sobie poranków w swoim wymarzonym domku - to oczywiście ma do tego prawo i będzie wybierał priorytety.

No tak, ale balustrady i kafelków nie można podciągnąć pod pozycję "ocieplenie płyty balkonu". A co do kosztów balkonu - wolę kupić np. tańszą wannę i farby niż rezygnować z balkonu. Wannę można wymienić, ściany i tak będę musiał pomalować jeszcze raz za kilka lat. Ale balkonu sobie już nie dobuduję :D

No to ty musisz mieć balkon, bo jak będziesz bez niego nieszczęśliwy i żałował przez całe życie, to nie ma o czym mówić! W końcu Romeo i Julia bez balkonu, tocałkiem bez sensu ! Praktyczność do bólu też jest straszna. :lol: A i pewnie tę kasę zaoszczędzoną na balkonie, to gdzieś się przetraci na jakieś głupie błędy. Ale jeśli balkon nie jest dla kogoś konieczny, to lepiej wydać na coś innego.

A ja będe miała balkon....w zasadzie to moje dziewczyny będa miały.....bo to z ich pokoi będzie wejście (juz widzę te kłótnie -chyba będę musiała przedzielić go na pół :wink: ). Ale myślę sobie że to nie jest aż taki duży koszt żebym musiała z niego rezygnować. No i przydaje się czasem....choćby po to żeby w lato mogły sobie pościel wywietrzyć :D .

A co do taniego budowania to na razie jestem gołosłowna , bo zaczynamy na wiosnę 2007 i nie zamierzam wydać więcj niż 200000 na naszą Zośkę. Ale jak już wybuduję to na pewno opiszę czy mi się udało w tej kwocie zmieścić :D ....właściwie to nie ma innego wyjścia....musi starczyć :wink: .

Pozdrawiam.

Anpi, zwracam honor! Twój domek rzeczywiście musi mieć balkon, bo on jest tzw. "integralną częścią" - nie jest głupio doklejony, ani z ohydną balustradką "kutą", nie wymaga też ekskluzywnych rozwiązań. Bryła domu - szeroka bardzo by stracila na usunięciu balkonu, natomiast nie lubię "doklejonych, pretensjonalnych balkoników. Z przyjemnością przeglądałam Twój dziennik. :) Domek jest praktyczny i śliczny. Jedno masz tylko ryzyko z tym balkonem łączącym sypialnie, że dzieciaczki będą Was w nocy podglądać przez balkon! :wink: :wink:

Marcin Kapituła lepiej niczego nie zakładać na 100% , można mieć dom 60m2 z płaskim dachem ogrzewanie kominkiem c.w.u z bojlera i ze 100 tyś jaeszcze na autko zostanie :) , a podrożała tylko część materiałów typu ; pustaki, stal ,cement a 2/3 kosztów to wykończeniówka :)

I targować się trzeba :wink:

Witam,

wydaje mi się że dom za 100 000 zł w obecnych czasach na 100% jest niemożliwy do wybudowania, materiały budowlane przecież w ostatnim roku podrożały o ok. 20-50%.

pozdrawiam

PS. jeżeli jest taki magik który wybuduje domy za 100 000 zł chętnie zatrudnię go do budowy nawet 5 szt

A ile płacisz? :wink:

Witam!

Chciałam trochę dodać otuchy życzę wszystkim powodzenia w realizacji swoich marzeń.

Uważam że świetnie Wam poszło.

Uważam również że jeśli kogoś stać na troszkę więcej kredytu ( ma możliwość wzięcia i spłacania) to powinien jednak więcej prac scedować na innych ludzi, po to by przy tym kominku nie zasnąć ze zmęczenia ;-)

I mieć jeszcze siłę się tym wszystkim cieszyć.

Pozdrawiam i gratuluję.

• 2 weeks później...

DZIEŃ DOBRY CZY KTOŚ MÓGŁBY MI POWIEDZIEĆ ILE KOSZTOWAŁBY TEN DOM STAN SUROWY ZAMKNIĘTY DACH POKRYTY BLACHODACHÓWKĄ JAK NAJTAŃSZE ROZWIĄZANIA CHODZI O PROJEKT ORZESZEK 2

http://www.domfort.pl/?p=szczegoly&id=228

DZIĘKUJE ZA WSZELKIE INFORMACJE SZUKAM MAŁEGO, TANIEGO A ZARAZEM FUNKCJONALNEGO DOMKU OBECNIE MIESZKAM W 40 M WIEC TA POWIERZCHNIA JEST IDEALNA, A MOŻE KTOŚ PODPOWIE JAKIŚ INNY PROJEKT TANI W BUDOWIE

Anpi, zwracam honor! Twój domek rzeczywiście musi mieć balkon, bo on jest tzw. "integralną częścią" - nie jest głupio doklejony, ani z ohydną balustradką "kutą", nie wymaga też ekskluzywnych rozwiązań. Bryła domu - szeroka bardzo by stracila na usunięciu balkonu, natomiast nie lubię "doklejonych, pretensjonalnych balkoników. Z przyjemnością przeglądałam Twój dziennik. :) Domek jest praktyczny i śliczny. Jedno masz tylko ryzyko z tym balkonem łączącym sypialnie, że dzieciaczki będą Was w nocy podglądać przez balkon! :wink: :wink:

Pomyśleliśmy o wszystkim - balkon łączy tylko 2 sypialnie, obie będą dzieci. Nasza będzie trzecia, po stronie północnej 8) Jesteśmy więc bezpieczni. A w razie bardziej wysublimowanych igraszek możemy się przenieść do mojego gabinetu na parterze. Tam też będzie rozkładana kanapa :D

DZIEŃ DOBRY CZY KTOŚ MÓGŁBY MI POWIEDZIEĆ ILE KOSZTOWAŁBY TEN DOM STAN SUROWY ZAMKNIĘTY DACH POKRYTY BLACHODACHÓWKĄ JAK NAJTAŃSZE ROZWIĄZANIA CHODZI O PROJEKT ORZESZEK 2

Myœlę że zamkniesz się kwotš ok 180 -200 tysięcy jeœli będziesz wybierał naprawdę nie drogie materiały.

Wszystko to detale , brama Hormana a Wiœniowskiego to różnica kilku stówek, i tak na każdym kroku.

Mówię o stanie "do wejœcia z gratami"

BšdŸ ostrożny w wybieraniu materiałów.

Pozdro

• 2 weeks później...

Witam!

A czy blachodachówka na dach domku to dobre rozwiązanie?! Może i jest trochę taniej ale czy lepiej....?! a co z "dudnieniem" o blachę podczas deszczu? :roll: Mimo coraz to nowszych technologii (wszelkiego rodzaju uszczelniaczy, wygłuszaczy, itp.) to wydaje mi się ze i tak dźwięk padającego deszczu może doprowadzić do białej gorączki - jak kapiący kran :wink: