Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

Witam

jestem "swiezy" w tematach budowlanych, zajrzalem na strone muratora i przegladalem gotowe projekty domow parterowych "male i tanie"

mam ziemie 1000 m dzialka budowlana i zastanawiam sie czy jestem w stanie za 100 000 zl postawic dom, oczywiscie wiadomo ze nie bede miec wygorowanych zadan co do wykonczenia wnetrza bo to zawsze bywa najdrozsze ale zastanawiam sie czy jest sens podejmowania wysilkow w tym kierunku

prosze dajcie jakies wskazowki / doswiadczenia

pozdrawiam

Marcin

Stan surowy postawisz.

Co do reszty potrzeba niestety wiecej kaski.

Robilem swego czasu lazienke klientce i kosztowala ja ponad 100tys zl.

No taniej wyjdzie wychodek;)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybudowalem dom 174 metry za 45 tys razem z dachem 70 tys kosztowalo mnie pod klucz gdzie mialem meble ,gladzie ,i wszystko co trzeba

Albo to budowałeś 10 lat temu albo masz problemy z liczeniem... Jeste jeszcze opcja, że to dom wybudowany z tego co się nawinie, z płaskim dachem przykrytum papą, drzwiami płytowymi jak w blokach z prl i oknami z odzysku. Instalacja elektryczna jak przed wojną - jedno gniazdko pod włącznikiem na cały pokój, ogrzewanie piecami kaflowymi itp...

Podaj jakieś zestawienie kosztów poszczególnych elementów to możemy podjąć merytoryczną dyskusję. Na razie zgadzam się w 100% z przedpiścą!

d;laczego wy nie wierzycie ludziom chyba skoro ktoś mówi że za tyle wybudował to nie kłamie i nie robi wam na złość jeden chce mieć pałać pokryty dachówka inny blachodachówką cena drzwi jest rożna ja mam za200zł za sztukę z płyty i wygladaj tez ekstra to dlaczego sie dziwicie ze można postawioć dom za 100zł troche wiary w ludzi ja wierze że jest to mozliwe

Ja wybudowalem dom typu "Hania" dokladnie ma 174.6 m kwadratowego .Co prawda budowalem go sam i z gazobetonów lecz kosztowalo mnie to okolo 45 tys razem z dachem i wybudowanie domu za 100 tys zl jest zecza bardzo ale to bardzo latwiutka :):) Za 70 tys zrobilem dom do wprowadzenia sie ;);) Budujcie i sie nie bujcie ;):)[/quote

a potem sie obudziłem :(

Ten wątek to "tanio wybudować dom"

Wszyscy zastanawiają się czy się da za 100 000zł.

Właściwie wszyscy są zgodni: MOŻNA! Tylko po co?

To, co przy dzisiejszych cenach da się postawić tak, jak stawiają wszyscy, zgodnie jest nazywane kurnikiem a nie domem.

Ale....

Ale i tak każdy zastanawia się, jak to tanio wykonać i jeszcze, żeby tym kurnikiem nie było.

Uważam, że postawienie domu przeciętnej wielkości za nieco ponad te 100 000zł. jest możliwe. Sam mam zamiar tak zrobić. Wymaga to bardzo wielkiego własnego wkładu pracy i bardzo wiele przemyślności. Wybierania rozwiązań często odmiennych od powszechnie stosowanych. Równie dobrych lecz nieporównanie bardziej pracochłonnych przy bardzo niskim koszcie materiału.Nie każdy ma czas i wolę, aby się na takie coś decydować, jednak kilka takich osób nawet tu na forum już było.

Piszę, że było, bo już mieszkają i czasem tylko tu zaglądają.

Znakomita większość powinna napisać - tak da się, lecz ja nie umiem, nie chcę, wolę inaczej.

Za dom uważam obiekt z instalacjami, podłogami, tynkami lecz bez mebli. Po prostu - gotowy do przeprowadzki.

Pozdrawiam Adam M.

Ten wątek to "tanio wybudować dom"

Wszyscy zastanawiają się czy się da za 100 000zł.

Właściwie wszyscy są zgodni: MOŻNA! Tylko po co?

To, co przy dzisiejszych cenach da się postawić tak, jak stawiają wszyscy, zgodnie jest nazywane kurnikiem a nie domem.

Ale....

Ale i tak każdy zastanawia się, jak to tanio wykonać i jeszcze, żeby tym kurnikiem nie było.

Uważam, że postawienie domu przeciętnej wielkości za nieco ponad te 100 000zł. jest możliwe. Sam mam zamiar tak zrobić. Wymaga to bardzo wielkiego własnego wkładu pracy i bardzo wiele przemyślności. Wybierania rozwiązań często odmiennych od powszechnie stosowanych. Równie dobrych lecz nieporównanie bardziej pracochłonnych przy bardzo niskim koszcie materiału.Nie każdy ma czas i wolę, aby się na takie coś decydować, jednak kilka takich osób nawet tu na forum już było.

Piszę, że było, bo już mieszkają i czasem tylko tu zaglądają.

Znakomita większość powinna napisać - tak da się, lecz ja nie umiem, nie chcę, wolę inaczej.

Za dom uważam obiekt z instalacjami, podłogami, tynkami lecz bez mebli. Po prostu - gotowy do przeprowadzki.

Pozdrawiam Adam M.

Hmm... za taką kasę lepiej kupić mieszkanie...

Gość Kero

Jak już pisałem wiosną rozpoczynamy budowę domu dla syna. Jako, że kupiliśmy działkę rolną więc musiała mieć minimum 3 tysiace metrów będziemy stawiali dom mieszkalny oraz budynek garażowo-gospodarczy.

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-103,115,61,opis.html

http://www.domywstylu.pl/projekty/garaze/garaz_g1/default.asp?id=353

W związku z tym, że garaż będzie oddzielnie likwidujemy garaż przewidywany przy budynku a w jego miejsce będzie duża sala rekreacyjna. Bilard siłownia, jakieś inne sprzęty do relaksu i tego typu duperele. To pomieszczenie będzie złączone z budynkiem ale będzie też posiadało oddzielne wejście. Syn ma dopiero 22 lata więc na jakiś imrezy to jak mordę strzelił.

Jak już pisałem wiosną rozpoczynamy budowę domu dla syna. Jako, że kupiliśmy działkę rolną więc musiała mieć minimum 3 tysiace metrów będziemy stawiali dom mieszkalny oraz budynek garażowo-gospodarczy.

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-103,115,61,opis.html

http://www.domywstylu.pl/projekty/garaze/garaz_g1/default.asp?id=353

W związku z tym, że garaż będzie oddzielnie likwidujemy garaż przewidywany przy budynku a w jego miejsce będzie duża sala rekreacyjna. Bilard siłownia, jakieś inne sprzęty do relaksu i tego typu duperele. To pomieszczenie będzie złączone z budynkiem ale będzie też posiadało oddzielne wejście. Syn ma dopiero 22 lata więc na jakiś imrezy to jak mordę strzelił.

Czytam i oczom nie wierzę....

Że synowi dom buduje, ok, ale, że mysli o tym, żeby syn miał gdzie imprezy urządzać?!?!?!

Gdzie sie takich ojców szuka???? :o :lol: :lol: :lol:

ja też chce, ja też.....

Gość Kero

Gwoli wyjaśnienia.

Nie po to pokazuję projekt i piszę, że buduję by się pochwalić. Prawda jest taka, że syn sam będzie to finansował kredytem. Jako, że jest młody jaki jest więc trochę w dziubku ma za mało jeszcze by sam się tym zająć. Ja pisząc buduję mam na myśli jedynie swój osobisty nadzór i pomoc. Nadzór też wyłącznie jako starszy i doświadczony a nie jako inspektor bo takich uprawnień nie posiadam.

Zamierzamy jednak wnieść maksymalny swój osobisty udział w robociźnie. Jedynie do wykonania więźby dachowej zamierzamy zatrudnić ekipę ale to też póki co zamiar. Być może okaze się, że sami także ją postawimy zamawiając gotowe elementy więźby.

Chcę powiedzieć, że wcale nie dysponujemy jakimś istotnym kapitałem więc będziemy sprężali się ostro ale 250 tysięcy kredytu i nasz udział to być może jest to do zrealizowania. Budynek duży ale to wcale nie znaczy, że nie wiadomo ile droższy od standarowych powierzchni.

Gość Kero

Będzie to ok 210m2 ale aby nikt sobie nie wyobrażał nie wiadomo czego. Taka powierzchnia to powierzchnia przeciętnego domu piętrowego. Ten jaki teraz zamieszkuję ma trzy kondygnacje wraz z piwnicą i jest to właśnie ok 210m2

Tutaj będziemy mieli tę samą powierzchnię tyle, ze na parterze wszystklo. No oczywiście dojdzie powerzchnia strychu jaką zaadaptujemy ale to już kwestia dlaszej przyszłości.

Pomieszczenie rekreacyjne to też (póki co tylko ja o tym myślę) pewnie na kilkanaście lat. Jak przyjdą wnuki to zrobi się z niego drugie mieszkanko.

Już przewiduję instalację budować tak by bez kłopotu podłączyć wodę i kanalizację. Syn dowie się o tym jak będziemy w ziemi układali kanalizę:-)

To tylko jeden trójnik pod powierzchnią podłogi w miejscu gdzie nie będzie ogrzewania.