dode 11.12.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Gwoli wyjaśnienia. Nie po to pokazuję projekt i piszę, że buduję by się pochwalić. Prawda jest taka, że syn sam będzie to finansował kredytem. Jako, że jest młody jaki jest więc trochę w dziubku ma za mało jeszcze by sam się tym zająć. Ja pisząc buduję mam na myśli jedynie swój osobisty nadzór i pomoc. Nadzór też wyłącznie jako starszy i doświadczony a nie jako inspektor bo takich uprawnień nie posiadam. Zamierzamy jednak wnieść maksymalny swój osobisty udział w robociźnie. Jedynie do wykonania więźby dachowej zamierzamy zatrudnić ekipę ale to też póki co zamiar. Być może okaze się, że sami także ją postawimy zamawiając gotowe elementy więźby. Chcę powiedzieć, że wcale nie dysponujemy jakimś istotnym kapitałem więc będziemy sprężali się ostro ale 250 tysięcy kredytu i nasz udział to być może jest to do zrealizowania. Budynek duży ale to wcale nie znaczy, że nie wiadomo ile droższy od standarowych powierzchni. Kero, sorry jesli w jakiś sposób poczułeś się urażony moim zartem. Mnie się spodobało Twoje podejście do sprawy / z miejscem na imprezy w nie-garażu/ i naprawdę było pozytywnie myslane Przy okazji, projekty są bardzo ładne, a pomysł z mieszkankiem w przyszłości bardzo trafny. Życze powodzenia w budowie D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 11.12.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Spokojnie, nie jestem aż taki delikatny:-)Za słowa poparcia dziękuję serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 28.12.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 A ja zamierzam za 250 000 zł kupić działkę 700-1000m2 i wybudować dom (głównie własnym nakładem sił) w okolicach Gdyni (Chwaszczyno-Żukowo). Dom ok150m2 użytkowych, bryła prostokątna, z gazobetonu, dach standard - dwuspadowy, bez podpiwniczenia. Myślicie że to realne? proszę - napiszcie co o tym myślicie. Dodam, że moja mama jest inż budownictwa, a ja właśnie studiuję budownictwo, zamierzam budować z moim chłopakiem przy pomocy znajomych i czasem jakiegoś fachowca. Na działkę zamierzam wydać ok.50-70tyś. W zasadzie na dom liczę ok.200 tyś z wykończeniem + działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 28.12.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 A ja zamierzam za 250 000 zł kupić działkę 700-1000m2 i wybudować dom (głównie własnym nakładem sił) w okolicach Gdyni (Chwaszczyno-Żukowo). Dom ok150m2 użytkowych, bryła prostokątna, z gazobetonu, dach standard - dwuspadowy, bez podpiwniczenia. Myślicie że to realne? proszę - napiszcie co o tym myślicie. Jesli bedziecie sami budowac to wystarczy. Działka za 50 tys zł z mediami juz "w działce", a nie "w drodze". Jesli przy pomocy fachowców, to zabraknie jakies 50-60 tys zł - mniej wiecej tyle kosztowała by robocizna za taki dom w stanie do zamieszkania. Oczywiscie zakładam najtansze i najgorsze jakosciowo materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzynio 28.12.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam!! Napisze moze tak:jestem przerazony tym co wypisujecie(ceny postawienia domu), czytajac te wszystkie posty stwierdzam ze mnie nie stac na domek o powierzchni uzytkowej 105m2 za 140 tys, ale pofatygowalem sie i przeczytalem wiekszosc dziennikow budowy i tam jest czarno na bialym ze duzo osob piszacych na tym forum na domy powyzej 150m2 i na dodatek stawianych przez firmy(znikomy naklad swojej pracy) dlatego jestem troszke podbudowany tym faktem(moze sie uda)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 28.12.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam!! Napisze moze tak:jestem przerazony tym co wypisujecie(ceny postawienia domu), czytajac te wszystkie posty stwierdzam ze mnie nie stac na domek o powierzchni uzytkowej 105m2 za 140 tys, ale pofatygowalem sie i przeczytalem wiekszosc dziennikow budowy i tam jest czarno na bialym ze duzo osob piszacych na tym forum na domy powyzej 150m2 i na dodatek stawianych przez firmy(znikomy naklad swojej pracy) dlatego jestem troszke podbudowany tym faktem(moze sie uda)pozdrawiam To ile planujesz wydać na budowę domu o powierzchni 105 m2? Niektórzy twierdzą, że w 100 tys. się zmieszczą (sic!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzynio 28.12.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 bez przesady w 100 wiem ze raczej nie dam rady a za ile postawie napisze pod koniec 2007(mam nadzieje ze nie zbankrutuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzynio 28.12.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 papierologia 7tys(zalatwione) mam tez stan zerowy kosztowalo mnie to 12,5 tys (polowa domu podpiwniczona)kupiony material na stan surowy otwarty 30 tys(tyle mam)a co dalej zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.12.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Bzynio stan "zerowy" kosztował mnie prawie 14000, ale bez piwnicy.Wszystko robiłem sam.Masz duże doświadczenie, albo mały domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzynio 29.12.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Bzynio stan "zerowy" kosztował mnie prawie 14000, ale bez piwnicy. Wszystko robiłem sam. Masz duże doświadczenie, albo mały domek. tak ja Ty wszystko robilismy wlasnymi silami, z tym ze to moj tescio ma duze doswiadczenie i to on wszystko nakrecal, a do tego domek jest maly 8,89m na 9,35m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apo 30.12.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Mam prośbę do osób będących w temacie. Kilka stron wcześniej widziałam podobne pytanie do mojego, ale trochę się różni, więc zapytam i proszę o odpowiedz. Będę wdzieczna za kazda rade maz chce budowac dom. Dom bez piwnicy, z poddaszem uzytkowym, okolo 120 m2. Dzialke juz mamy, wszelkie media krok od dzialki. Dom stawialby tesc za darmo, niejeden dom juz postawil. Robocizna wiec calkowicie odpada, tylko hydraulika, ogrzewanie musielibysmy wynajac fachowcow itp projekt jeszcze nie wybrany, ale na pewno poszukamy czegos skromnego. Wykonczenie tez nie musi byc exclusive. I tu pytanie czy jestesmy w stanie wybudiowac sie za 200 tysiecy zlotych? Ile waszym zdaniem wyniesie ( mniej wiecej) budowa domu w stanie surowym po odliczeniu robocizny, czyli same materialy? to powazna decyzja i boje sie ja podjac... Czytajac ten watek watpie czy nam to wystarczy, choc z drugiej strony jesli nie musielibysmy placic fachowcom... Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 30.12.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 moim zdaniem materiał na skromny domek 120m2 to koszt 60tyś choc dużo zależy od tempa wzrostu cen na rynku budowlanym moim zdaniem buduj za 200tys sie wprowadzisz jeśli będziesz przeszczekać podstawowych zasad taniego budowania szukaj tanich materiałów ale dobrej jakości ( teść na pewno ma dojścia) nie szalej z projektem robocizna własna ależ ja się dawno sie wypowiadałam w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 30.12.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Ja z synem przymierzam się do budowy domu parterowego, poddasze nieużytkowe. POwierzchnia zabudowy ok 220m2. Dodatkowo ma stanąć budyneg garażowo gospodarczy o powierzchni zabudowy ok 70m2.Będziemy dysponowali kwotą do 250 tyś. Uda się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apo 30.12.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 dawno się nie wypowiadalas ale Cie ,,znam" Przesledzilam caly watek Cykam sie bardzo bo w sumie osiagnelam stabilizacje. Mamy swoje mieszkanie, niezadluzone i nowy samochod. I nie chce sie pakowac w inwestycje bez szans powodzenia w sumie wiele sie z tego watku dowiedzialam ale i sporo namieszal mi w glowie bo jednych sluchajac to i 300 tys malo a innych to 100 wystarczy ale mysle ze jak robocizna i dzialka odpada to juz jest szansa... dzieki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apo 30.12.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Kero ta pewnosc to nadzieja czy jestes zorientowany ? Sami chcecie budowac czy przez firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzynio 30.12.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 200 tys spokojnie dasz rade, w moim przypadku mam troszke mniej kasy ale i dom jest mniejszy i mam zamiar sie wyrobic, takze duzo robocizny swojej(tescia) dzielke i wszelkie media juz zalatwione, stan "0" gotowy, material na surowizne tez mam wiec jestem dobrej mysli pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apo 30.12.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 dzieki Bzynio juz naprawde sama nie wiem Jedni mowia ze smieszna kwota ,inny ze spokojnie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzynio 30.12.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 nie bierz sobie wszystkich postow do serca mnie materialy na stan surowy wyniosly 39tys + kilka tys robocizna(tescio wszystkiego nie zrobi sam )wiec ja sie nie cykam(chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apo 30.12.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 no moj tesc umie wszystko oprocz kladzenia instacji elektrycznej itp Wiec robocizny nie licze. A te materialy liczysz juz z dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzynio 30.12.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 39 tys z dachem + stan "0" 12,5 tys ktory juz mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts