Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

Gwoli wyjaśnienia.

Nie po to pokazuję projekt i piszę, że buduję by się pochwalić. Prawda jest taka, że syn sam będzie to finansował kredytem. Jako, że jest młody jaki jest więc trochę w dziubku ma za mało jeszcze by sam się tym zająć. Ja pisząc buduję mam na myśli jedynie swój osobisty nadzór i pomoc. Nadzór też wyłącznie jako starszy i doświadczony a nie jako inspektor bo takich uprawnień nie posiadam.

Zamierzamy jednak wnieść maksymalny swój osobisty udział w robociźnie. Jedynie do wykonania więźby dachowej zamierzamy zatrudnić ekipę ale to też póki co zamiar. Być może okaze się, że sami także ją postawimy zamawiając gotowe elementy więźby.

Chcę powiedzieć, że wcale nie dysponujemy jakimś istotnym kapitałem więc będziemy sprężali się ostro ale 250 tysięcy kredytu i nasz udział to być może jest to do zrealizowania. Budynek duży ale to wcale nie znaczy, że nie wiadomo ile droższy od standarowych powierzchni.

Kero, sorry jesli w jakiś sposób poczułeś się urażony moim zartem. Mnie się spodobało Twoje podejście do sprawy / z miejscem na imprezy w nie-garażu/ i naprawdę było pozytywnie myslane :lol:

Przy okazji, projekty są bardzo ładne, a pomysł z mieszkankiem w przyszłości bardzo trafny.

Życze powodzenia w budowie

D.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
A ja zamierzam za 250 000 zł kupić działkę 700-1000m2 i wybudować dom (głównie własnym nakładem sił) w okolicach Gdyni (Chwaszczyno-Żukowo). Dom ok150m2 użytkowych, bryła prostokątna, z gazobetonu, dach standard - dwuspadowy, bez podpiwniczenia. Myślicie że to realne? proszę - napiszcie co o tym myślicie. Dodam, że moja mama jest inż budownictwa, a ja właśnie studiuję budownictwo, zamierzam budować z moim chłopakiem przy pomocy znajomych i czasem jakiegoś fachowca. Na działkę zamierzam wydać ok.50-70tyś. W zasadzie na dom liczę ok.200 tyś z wykończeniem + działka.

A ja zamierzam za 250 000 zł kupić działkę 700-1000m2 i wybudować dom (głównie własnym nakładem sił) w okolicach Gdyni (Chwaszczyno-Żukowo). Dom ok150m2 użytkowych, bryła prostokątna, z gazobetonu, dach standard - dwuspadowy, bez podpiwniczenia. Myślicie że to realne? proszę - napiszcie co o tym myślicie.

Jesli bedziecie sami budowac to wystarczy. Działka za 50 tys zł z mediami juz "w działce", a nie "w drodze".

Jesli przy pomocy fachowców, to zabraknie jakies 50-60 tys zł - mniej wiecej tyle kosztowała by robocizna za taki dom w stanie do zamieszkania.

Oczywiscie zakładam najtansze i najgorsze jakosciowo materiały.

Witam!!

Napisze moze tak:jestem przerazony tym co wypisujecie(ceny postawienia domu), czytajac te wszystkie posty stwierdzam ze mnie nie stac na domek o powierzchni uzytkowej 105m2 za 140 tys, ale pofatygowalem sie i przeczytalem wiekszosc dziennikow budowy i tam jest czarno na bialym ze duzo osob piszacych na tym forum na domy powyzej 150m2 i na dodatek stawianych przez firmy(znikomy naklad swojej pracy) dlatego jestem troszke podbudowany tym faktem(moze sie uda)pozdrawiam :)

Witam!!

Napisze moze tak:jestem przerazony tym co wypisujecie(ceny postawienia domu), czytajac te wszystkie posty stwierdzam ze mnie nie stac na domek o powierzchni uzytkowej 105m2 za 140 tys, ale pofatygowalem sie i przeczytalem wiekszosc dziennikow budowy i tam jest czarno na bialym ze duzo osob piszacych na tym forum na domy powyzej 150m2 i na dodatek stawianych przez firmy(znikomy naklad swojej pracy) dlatego jestem troszke podbudowany tym faktem(moze sie uda)pozdrawiam :)

To ile planujesz wydać na budowę domu o powierzchni 105 m2?

Niektórzy twierdzą, że w 100 tys. się zmieszczą (sic!)

Mam prośbę do osób będących w temacie. Kilka stron wcześniej widziałam podobne pytanie do mojego, ale trochę się różni, więc zapytam i proszę o odpowiedz. Będę wdzieczna za kazda rade ;)

maz chce budowac dom. Dom bez piwnicy, z poddaszem uzytkowym, okolo 120 m2. Dzialke juz mamy, wszelkie media krok od dzialki.

Dom stawialby tesc za darmo, niejeden dom juz postawil. Robocizna wiec calkowicie odpada, tylko hydraulika, ogrzewanie musielibysmy wynajac fachowcow itp

projekt jeszcze nie wybrany, ale na pewno poszukamy czegos skromnego.

Wykonczenie tez nie musi byc exclusive.

I tu pytanie czy jestesmy w stanie wybudiowac sie za 200 tysiecy zlotych?

Ile waszym zdaniem wyniesie ( mniej wiecej) budowa domu w stanie surowym po odliczeniu robocizny, czyli same materialy?

to powazna decyzja i boje sie ja podjac... Czytajac ten watek watpie czy nam to wystarczy, choc z drugiej strony jesli nie musielibysmy placic fachowcom...

Co Wy na to?

moim zdaniem materiał na skromny domek 120m2 to koszt 60tyś

choc dużo zależy od tempa wzrostu cen na rynku budowlanym

moim zdaniem buduj

za 200tys sie wprowadzisz

jeśli będziesz przeszczekać podstawowych zasad taniego budowania

szukaj tanich materiałów ale dobrej jakości :wink: ( teść na pewno ma dojścia)

nie szalej z projektem

robocizna własna

ależ ja się dawno sie wypowiadałam w tym temacie

:lol:

Gość Kero

Ja z synem przymierzam się do budowy domu parterowego, poddasze nieużytkowe. POwierzchnia zabudowy ok 220m2. Dodatkowo ma stanąć budyneg garażowo gospodarczy o powierzchni zabudowy ok 70m2.

Będziemy dysponowali kwotą do 250 tyś.

Uda się .

dawno się nie wypowiadalas ale Cie ,,znam" Przesledzilam caly watek

Cykam sie bardzo bo w sumie osiagnelam stabilizacje. Mamy swoje mieszkanie, niezadluzone i nowy samochod. I nie chce sie pakowac w inwestycje bez szans powodzenia ;)

w sumie wiele sie z tego watku dowiedzialam ale i sporo namieszal mi w glowie bo jednych sluchajac to i 300 tys malo a innych to 100 wystarczy ;) ale mysle ze jak robocizna i dzialka odpada to juz jest szansa...

dzieki za odp :)