cyla 04.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Kwota faktycznie duża,ale i dom większy niż nasze Ja tez wierzyłam ,że nam sie uda super tanio zbudować dom. na poczatku jeździliśmy,szukaliśmy tanszych hurtowni i takie tam,ale pod koniec budowy jak czegos zabrakło to jechaliśmy byle szybko do najbliższego sklepu.Tak jakoś wyszło. A w ogóle to trzeba się było budowaćz rok wcześniej ,teraz bysmy sie tylko śmiali "pod wąsem" ,że ceny materiałów tak rosną Pozdrawiam cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 04.01.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 CYLA NAM ZNAJOMY Z HURTOWNI POWIEDZIAL ze wystarczylo by zebysmy ten dom budowali na wiosne to bysmy mieli 30 % taniej , ceny mielismy dobre na materialy , ja jak podliczylam koszty to bylam w szoku , ale np za stal na dom nam wyszlo 18 tys jak bysmy bunkier conajmniej budowali dach kryty blacha czterospadowy wyszedl 33 tys robocizna 3 tys fundamenty plus 7,5 tys za kondygnacje , roboty ziemne nas kosztowaly 5 tys ,aha jeszcze mam 5 kominow wylozonych cegla grafitowa klinkierowa ( tak to jest jak sie pierwszy raz dom buduje dopiero sie polapalismy z tymi kominami w polowie budowy jedyny plus ze wszedzie mamy wentylacje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 04.01.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 witam wszystkich! od czerwca 2006 mieszkam na swoim - Murator D53 Spokojny, koszt pod kluczyk 250 tys.zł /na gotowo całkiem/ - pow. 100m2, technologia PTH 44,5, dach - wiązar + Braas cementowy, orynnowanie Lindab, okna i drzwi f-ma Urzędowski, stan surowy 160 tys. zł. Jeśli ktoś chce zbudować z dobrych materiałów i mieć spokój na nastepne 20 lat bez przeróbek i remontów to takie są niestety realia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 04.01.2007 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 witam wszystkich! od czerwca 2006 mieszkam na swoim - Murator D53 Spokojny, koszt pod kluczyk 250 tys.zł /na gotowo całkiem/ - pow. 100m2, technologia PTH 44,5, dach - wiązar + Braas cementowy, orynnowanie Lindab, okna i drzwi f-ma Urzędowski, stan surowy 160 tys. zł. Jeśli ktoś chce zbudować z dobrych materiałów i mieć spokój na nastepne 20 lat bez przeróbek i remontów to takie są niestety realia. Też marzą mi się okna i drzwi Urzędowskiego. Proszę napisz jakie jest wykonanie, jacy fachowcy i jak się sprawdziły. A co z systemem alarmowym na tych oknach ...bo różnie mówią. Napisz proszę czy coś się nie sprawdziło w tych oknach. Acha i jeszcze ..interesuje mnie solidnośc firmy, tj czy dotrzymuja terminów, i czy wszystko pasuje po wymiarze. pozdr Oglądałam ich okna w Poznaniu przy hali Góreckiej. Brałeś może też stąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenek i Ania 05.01.2007 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Po przeczytaniu waszych postów coraz bardziej upewniam się w myśli, że warto kupić dom w stanie surowym, podpiwniczony przykryty blachą trapezową zbudowany z karamzytu o szer. 32cm wypełniony styropianem dom ma 4 kondygnacje pow.urzytkowa 140m2 dach dwu spadowy z dwoma VELUXAMI.Budowę zaczęto w 2001r. Jest postawiony na ślicznej działce na przedmieściu w sąsiedztwie mały lasek. Właściciel chce za ten dom 70 000 myślę że to dobra cena jeśli nawet wydam drugie tyle na wykończenie domu to i tak będzie sukces Dodam jeszcze że do domu są podłączone wszystkie media włącznie z instalacją elektr. w całym budynku Co o tym sądzicie? -Zenek i Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 05.01.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Po przeczytaniu waszych postów coraz bardziej upewniam się w myśli, że warto kupić dom w stanie surowym, podpiwniczony przykryty blachą trapezową zbudowany z karamzytu o szer. 32cm wypełniony styropianem dom ma 4 kondygnacje pow.urzytkowa 140m2 dach dwu spadowy z dwoma VELUXAMI.Budowę zaczęto w 2001r. Jest postawiony na ślicznej działce na przedmieściu w sąsiedztwie mały lasek. Właściciel chce za ten dom 70 000 myślę że to dobra cena jeśli nawet wydam drugie tyle na wykończenie domu to i tak będzie sukces Dodam jeszcze że do domu są podłączone wszystkie media włącznie z instalacją elektr. w całym budynku Co o tym sądzicie? -Zenek i Ania Ja bym się nie zdecydowała kupować po kimś rozpoczętej budowy. ALe może warto. Trzeba tylko sprawdzić czy dom nie ma ukrytej "jakiejś kuchy" np wady w budowie, status prawny, plany zagospodarowania terenu na najblizszy okres ( może ktoś coas odkrył i chce się pozbyć działki... więć ciekawe dlaczego sprzedają, chociaż z drugiej strony zawsze moze się zmienić sytuaja finansowa, rodzinna lub pomysł na miejsce przyszłego domu i wtedy trzeba sprzedać. Może warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apo 05.01.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Edybre musi być piękny ... a co do tego domu za 70 tys kupilabym z zamknietymi oczami jesli fachowiec stwierdzilby ze wszystko z nim ok bo faktycznie moze byc ,,kucha" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 05.01.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 To ja chyba żyję w innym świecie. Stan surowy otwarty, dom 140m pow użytkowej, 200 m po podłogach, dach kopertowy kryty dachówką betonową(w tym 10 veluxów), ściany silka 18, strop monolityczny, dom w kwadracie , garaż w bryle budynku jak dotąd 160 tys za wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apo 05.01.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 moze te veluxy drogie... ?nie wiem od czego to zalezy ale ceny sa baaardzo rozbiezne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 05.01.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Po przeczytaniu waszych postów coraz bardziej upewniam się w myśli, że warto kupić dom w stanie surowym, podpiwniczony przykryty blachą trapezową zbudowany z karamzytu o szer. 32cm wypełniony styropianem dom ma 4 kondygnacje pow.urzytkowa 140m2 dach dwu spadowy z dwoma VELUXAMI.Budowę zaczęto w 2001r. Jest postawiony na ślicznej działce na przedmieściu w sąsiedztwie mały lasek. Właściciel chce za ten dom 70 000 myślę że to dobra cena jeśli nawet wydam drugie tyle na wykończenie domu to i tak będzie sukces Dodam jeszcze że do domu są podłączone wszystkie media włącznie z instalacją elektr. w całym budynku Co o tym sądzicie? -Zenek i Ania Drogo nie jest i faktycznie jesli nie ma haka to brac i to szybko, teraz w tej cenie tego nie zrobicie, a i ile nerwów zaoszczędzicie. jesli nie ma haka, ale moze faktycznie sytuacja finansowa, albo rodzinna się zmieniła i ktos musi to popropstu sprzedać. powodzenia D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 05.01.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 To ja chyba żyję w innym świecie. Stan surowy otwarty, dom 140m pow użytkowej, 200 m po podłogach, dach kopertowy kryty dachówką betonową(w tym 10 veluxów), ściany silka 18, strop monolityczny, dom w kwadracie , garaż w bryle budynku jak dotąd 160 tys za wszystko . ale jesli to domek "z obrazka" to sam dach kosztuje majątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenek i Ania 05.01.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Ten domek surowy za 70 tys to jest do sprzedania bo gościu wybudował dla córki i nie dokończył bo zmarł. A teraz córka mieszka w Niemczech, ma własny dom, do tego dom po ojcu w Polsce i tą budowę , na kórą nie ma zdrowia i ochoty kończyć. Mój znajomy , który mi to polecił sam osobiście pomagał przy budowie tego domu, a teraz się nim opiekuje bo mieszka w sąsiedztwie. Ja osobiście jestem dekarzem i nie jedną budowę widziałem, ale sądząc po dachu robota jest solidnie i starannie zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apo 05.01.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 kupilabym go. Serio ! ile roboty i nerwow mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 05.01.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Zenek i Ania: jedyne, co jest nieco dziwne w tym domu to 140 m na 4 kondygnacjach. Czyli 35 m na jednej kondygnacji minus co najmniej po 5-6 m na klatkę schodową to daje 30 m na kondygnacji???? Nie bardzo mogę to sobie wyobrazić. Jeśli tak jest to spędzisz życie na bieganiu po schodach, które pewnie przytłaczają. To musi być bardzo niefunkcjonalny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 05.01.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 To ja chyba żyję w innym świecie. Stan surowy otwarty, dom 140m pow użytkowej, 200 m po podłogach, dach kopertowy kryty dachówką betonową(w tym 10 veluxów), ściany silka 18, strop monolityczny, dom w kwadracie , garaż w bryle budynku jak dotąd 160 tys za wszystko . ale jesli to domek "z obrazka" to sam dach kosztuje majątek... Dach owszem kosztuje jakieś 35 tysięcy plus veluxy ok 8 tys. No ale pozostaje reszta domu za ponad 110 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzynio 05.01.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 160 tys za stan surowy otwarty to szok a moze fachowcy za bardzo sie cenili? sam juz nie czaje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apo 05.01.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Zenek i Ania: jedyne, co jest nieco dziwne w tym domu to 140 m na 4 kondygnacjach. Czyli 35 m na jednej kondygnacji minus co najmniej po 5-6 m na klatkę schodową to daje 30 m na kondygnacji???? Nie bardzo mogę to sobie wyobrazić. Jeśli tak jest to spędzisz życie na bieganiu po schodach, które pewnie przytłaczają. To musi być bardzo niefunkcjonalny projekt. kurcze spostrzegawcza jestes nie zauwazylam tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 05.01.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 a może chodzi o piwnicę, parter, uzytkowe poddasze i strych? I jeśli metrarz nie jest liczony po podłogach, tylko zgodnie z przepisami tj. odjęciami poniżej 220 to nie jest az tak mało. Wiem, bo sama mam podobnie i w domu duzo miejsca, a metrów nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenek i Ania 05.01.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Faktycznie te 140 m to są te dwie kondygnacje w pełni użytkowe, nie licząc piwnicy i strychu, a na strychu mogą byc spoko dwa pokoje ze skosami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 05.01.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Ten domek surowy za 70 tys to jest do sprzedania bo gościu wybudował dla córki i nie dokończył bo zmarł. A teraz córka mieszka w Niemczech, ma własny dom, do tego dom po ojcu w Polsce i tą budowę , na kórą nie ma zdrowia i ochoty kończyć. Mój znajomy , który mi to polecił sam osobiście pomagał przy budowie tego domu, a teraz się nim opiekuje bo mieszka w sąsiedztwie. Ja osobiście jestem dekarzem i nie jedną budowę widziałem, ale sądząc po dachu robota jest solidnie i starannie zrobiona. Jeśli wszystko jest sprawdzone i jest ok. to warto kupić .Pozostaje Wam się zastanowić, czy faktycznie coś takiego Wam odpowiada. Myślę, że to zależy od Was samych czego oczekujecie i jaka jest wasza obecna sytuacja. Czy będzie wam to odpowiadać na dłuższy czas. Cena jest kusząca może czasem przysłonić racjonalne myślenie. Ale oprócz 70 tys, będziecie musieli jeszcze trochę w to włożyć, policzcie ile. I wtedy zastanówcie się czy lepiej wybrać sobie projekt taki jak się chce i zapłacić więcej, może nawet dużo więcej ( plus koszt działki) ale w efekcje końcowym mieszkać tak jak się chce, czy dać się skusić na niską cenę a później być niezadowolonym I po jakimś czasie szukać czegoś innego..... Przecież można budować dłużej a nie w rok. A jeśli by zostać przy tym domu to myślę, że możecie skorzystać z rady jakiegoś architekta od wnętrz, czasami taką przestrzeń można też ciekawie urządzić tylko trzeba mieć pomysł...a może jakąś ciekawą antresolę kosztem któregoś piętra ... dlatego warto spróbować przed zakupem skontaktować się z kimś co podpowie co można zrobić z takim wnętrzem i wtedy podjąć decyzję . Zyczę udanych decyzji trzymam kciuki Życie jest jak jesień..coś w nim z blasków lata, Z uśmiechów słońca przez mgły i szarugi, Z złotawych blasków wśród szarego świata, Z kwiatów, co nigdy nie kwitną raz drugi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts