Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, piasalam juz , ze chce wybudowac sobie domek z Muratora - Cichy Zakatek, moze nie grzeszy on uroda, ale dla mnie liczy sie funkcjonalnosc. Widze, ze orientujecie sie w kosztach budowy , wiec prosze - jaki czeka mnie mniej wiecej wydatek ,aby stanal on w stanie surowym zamknietym. Oczywiscie, ze interesuje mnie w miare tanie budowanie. Pozdrawiam

bzynio, nasza budowa była prowadzona przez dwie ekipy, jedna od prac murarskich (murarz i jeden pomocnik), druga robiła dach. Wykopy pod fundament robione koparką. Sami na budowie, oprócz prac porządkowych, nie robiliśmy nic. :)

to bez zadnego problemu zmiescicie sie w 200tys aby juz zamieszkac(chyba) :wink:

a co do betonu to napewno sporo podrozeje do wiosny :evil: ale takie zycie :wink: pozdrawiam

Mam zamiar rozpocząć budowę, widzę,ze jesteście kopalnią informacji.

Cyla, Maks23 jak udało Wam się wybudować po tak niskich cenach, napiszcie po jakich cenach kupowaliście materiał i ile pŁaciliście za robociznę.

Mając rozeznanie bedę bardziej ostrożna z wydawaniem pieniędzy przy kupowaniu i negocjowaniu z fachowcami.

czy ktoś może mi powiedzieć czy od kupionej działki należy zaplacić podatek VAT 22% bo na stronie muratora jest to opisane ale mam wątpliwości więc jeżeli kupię działkę od kogoś kto chce sprzedać część swego majątku i nie jest to związane z jego potencjalną działalnością gospodarczą to watu płacić nie muszę ale jeżeli osoba ta kupiła kilka działek jakiś czas temu i teraz sprzedaje to muszę zapłacic vat i tu nie wiem co to znaczy "jakiś czes temu" i czy muszę zapłacic vat jeżeli kupię działkę od kogoś kto sprzedaje tylko 1 działke i kupił ją "jakiś czas temu"

jeżeli ktoś z forumowiczów ma doświadczenie w sprawie działki budowlanej niedzaleko torów kolejowych to proszę o radę jaka jest bezpieczna odległość od torów tak aby z ubiegiem czasu mury nie zaczęły pękać od wstrząsów czy 150-200 m wystarczy a może to za blisko dodam że pociągi jeżdżą z częstotliwością około 5-7 dziennie

Gość Kero

W mojej ocenie to nie odległość od torów ma znaczenie dla bezpieczeństwa budowli a jakość wykonanych ław i fundamentów.

Zauważ, że niemal wszystkie budynki kolejowe usytuowane są bezpośrednio przy torach i pomiędzy nimi.

Witam wszystkich mam pytanie buduje dom 162 metry caly podpiwniczony piwnica bez okien jaki oceniacie koszt budowy na stan surowy zamkniety dom jest z ytonga kryty dachowka bez fayerwerkow prosze o opinie.Nie bede sie klucic o 10 czy 20 tysiecy zlotych.

czesc wszystkim budującym a co śądzicie o tym projekcie jak myślicie ile bedzie kosztował stan surowy dach z palchodachówki sciany yutong bardzo proszę o opinie z wyglądu może nie jest to rewelacja ale zawsze to swój kąt i wydaje sie prosty w budowie o to ten projekt bede wdzieczny za wszelkie sugestie

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php

czesc wszystkim budującym a co śądzicie o tym projekcie jak myślicie ile bedzie kosztował stan surowy dach z palchodachówki sciany yutong bardzo proszę o opinie z wyglądu może nie jest to rewelacja ale zawsze to swój kąt i wydaje sie prosty w budowie o to ten projekt bede wdzieczny za wszelkie sugestie

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php

Prawie identyczny projekt oferowano mi we wrzesniu 2006r za 195 tys zł w stanie developerskim - Sciany z porothermu plus styropian, na dachu dachówka ceramiczna, strop drewniany na płytach OSB. Budowany przez developera.

Zrezygnowałem ze względu na marną działkę na której stał. (działka wraz z przyłączami kosztowała 45 tys zł).

pzdr

a cena działki wliczona była w cene domu czyli w te 195 tysięcy? dom jest prosty ale przede wszystkim bardzo funkcjonalny i można rozłożyć budowę na etapy

Działka nie była wliczona w cenę domu. Miała 740 m^2.

Całość kosztowała 195 + 45 = 240 tys zł brutto

W cenie był piec dwufunkcyjny, ogrzewanie podłogowe w kuchni i łazience, brama wjazdowa, ogrodzenie z siatki (z tyłu stało juz betonowe), schody sufitowe - w zasadzie wystarczyło tylko położyc podłogi, pomalować ściany, zrobić kuchnie i łazienkę i się wprowdzać.

Anher1968- sliczny ten domeczek, ja wybralam b. podobny z muratora Cichy Zakatek,roznia sie one tylko drobnymi szczegolami. Mysle, ze koszt budowy, bedzie prawie taki sam. Ja planuje, ze za 200 tys. sie wprowadze z powodzeniem.projekcik odbieram juz w czwartek.Sciany beda z betonu komorkowego, strop wylewany, dach pod blachodachowke [ chociaz zastanawiam sie nad papa bitumiczna, zalezy co bedzie tansze]. Srodkowa sypialnie przerabiam na lazienke i garderobe, a lazienke w pokoju goscinnym likwiduje, aby powiekszyc pokoj dzienny.Ogrzewanie czesciowo podlogowe, grzejniki, oraz ogrzewanie kominkowe. Juz sie nie moge doczekac kiedy rusze z budowa.Zaczelam juz zalatwiac sprawy papierkowe. Zycze ci powodzenia i taniego budowania-Renata

dzięki resu mi też podobał sie twó projekt ale ostatecznie wygrał ten nie robie w nim poprawek , ja poszukuje intensywnie działki wiec jak znajde zaczynam budowę wiksząć prac wykonuje sam napewno wykończeniówke a stan surowwy postawi mi ekipa chciaż mieszkam w zaachodnipomorskim to licze na znalezienie taniej ekipy dlatego też m am nadzieje ze 150 tysięcy w zopełności starczy trzeba zacisnąć pasa i bedzie pozdrawiam wszystkich budujących i czekam na opinie dotyczącej kosztów

Tez jestem ciekaw w jakiej kwocie mi się to wszystko zamknie. Choć tak naprawdę dopiero kończe papiery. Ale chyba idzie mi dobrze. Działkę kupiłem 3 lata temu za 5 tys. PLN 2,5 hektara rolnej zresztą przepiękna...z lasem i sadem , 38 m nad wioska. Projekt zrobili mi wg. mojego pomysłu z instalacjami za 2600 PLN okolo 120 m2. Dużo potrafię zrobić sam , zajmę się raczej wykończeniówka przy jakiejś pomocy. Pracuje w hurtowni instalacyjno sanitarnej i większość wyposażenia sprzedam sobie sam. Więc może nie będzie najgorzej.

Jeśli mogę się wtrącić to podaję kilka podstawowych rad życiowych odnośnie tematu jak tanio wybudować dom :) :

1.przede wszystkim dom musi mieć prosta bryłę,

2.jak najmniejsza powierzchnia dachu i kąt nachylenia,

3.jeśli można to brak fundamentu pod ścianami działowymi - chyba że piętrówka,

4.ściany fundamentowe monolit (chociaz nie we wszytskich przypadkach - zalezy od gleby i klimatu),

5.ograniczyć ilość kominów,

6.więźba i deskowanie z drewna od leśnika przetarta w tartaku,

7.jak najmniejsza liczba drzwi wewnętrznych,

8.okna prostokątne lub kwadratowe,

9.ogrzewanie z centralnie położonego kominka,

10.bez balkonów,

11.dach dwuspadowy bez "jaskółek itp.

Ogołociłem dom z wszelkich "upiękrzających i udziwniających go elementów.

a tutaj link do takich tanich prostych domków:

http://www.domek.net.pl/

Pozdrawiam

MajsterKlepka