Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jabko napisał:

Z jednym się nie zgodzę:

Za mały kąt nachylenia to same problemy z dostępnoscią pokrycia

Pewnie chodziło Ci że wtedy zmniejsza się powierzchnia dachu

Tak jest, chodziło o powierzchnię, jest jeszcze dużo dużo rzeczy które mają dodatkowe funkcje w domu, jak np wymiatanie z naszych kieszeni :) a co sądzisz o własnej więźbie z lasu??

pozdrawiam

MajsterKlepka

Gość Kero

To co proponuje Majsterklepka w mojej ocenie miałoby uzasadnienie w czasach minionej epoki kiedy to rządek toczka w toczkę stały murowano-betonowe klocki. Wówczas nawet jednej dachówki nie było potrzeba.

Ja mam świadomość, że dach jaki przyjdzie mi pokryć ok 370m2 to ogromne koszty jak na całość inwestycji ale jest to mój śiwadomy wybór.

Dzisiaj buduję to co ja chcę o nie to co mi kiedyś komuna nakazała.

I jeśli miałbym tak "obrzynać" wszystko co jest tylko estetyką to mój projekt podobny byłby do owczarni lub nie przymierzajac do chlewni-

Niski parter długi na 28mb - wyobrażasz sobie taki barak?

Też w swoim projekcie myślałem w ten sposób. Jednak w paru wypadkach poszedłem na kompromisy z estetyką i niewymiernymi korzyściami jak balkon od strony stoku wzgórza na którym stoi mój dom. Widok jest tego warty żeby podziwiać go z balkonu. Balkon ma być drewniny i przyklejony do budynku. Poza tym bryła prosta , jeden komin, dach dwuspadowy kąt 40 stopni choć z naczółkiem, od strony balkonu nieco przedłużony w celu przykrycia balkonu. Metraż około 120 m2 , komin centralnie, piony wodno kanalizacyjne szt.1 i wszystkie łazienki, kuchnia umieszczone wokół niego.

Pracuję w w handlu w branży instalacyjno sanitarnej więc tu myślę nieco zaoszczędzić .

Anher1968 napisał:

Majsterklepka to co sądzisz o moim projekcie bedzie tani mi wydaje się ze tak choć powierzchnia dachu jest dośc duża ale pozostałe punkty opisdane u ciebie spełnia zarknij i jak możesz oceń koszty

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php

Więc tak, wywaliłbym ten komin z kotłowni i w ogóle ją zlikwidował a zamiast niej zrobiłbym sobie jakiś warsztacik albo spizarkę, projekt prosty, choć dom za niski, koszt podniesienia na dwa pustaki chociażby niewielki a powierzchnia domu znacznie większa, ale zalezy jakiej powierzchni potrzebujesz, zawsze możesz go podwyższyć za parę lat:) powierzchnia dachu musze powiedzieć średnia, 160 - 170 tys z wykończeniem i elementami kombinatoryki :wink:

Kero napisał

To co proponuje Majsterklepka w mojej ocenie miałoby uzasadnienie w czasach minionej epoki kiedy to rządek toczka w toczkę stały murowano-betonowe klocki. Wówczas nawet jednej dachówki nie było potrzeba.

Ja mam świadomość, że dach jaki przyjdzie mi pokryć ok 370m2 to ogromne koszty jak na całość inwestycji ale jest to mój śiwadomy wybór.

Dzisiaj buduję to co ja chcę o nie to co mi kiedyś komuna nakazała.

I jeśli miałbym tak "obrzynać" wszystko co jest tylko estetyką to mój projekt podobny byłby do owczarni lub nie przymierzajac do chlewni-

Niski parter długi na 28mb - wyobrażasz sobie taki barak?

Przedewszystkim to parterówka "bungalow" czy jak inaczej można nazwać niską chałupkę, jest najmniej ekonomiczna i jesli ktoś decyduje sie na budowę takiego domu to musi liczyć sie z kosztami, Nie rozumiem dlaczego piszesz że dom oberżniety z komina czy też z balkonu i o dachu dwu spadowym przypominac będzie chlewnię?? powiem Ci że wszystko zależy od wyobraźni, Dach to najdroższy element domu więc uwazam że mam rację co do kosztów :D No i nikt nie każe Ci budować "tanio" domu, dzięki inwestorom takim jak Ty mamy urozmaicenie w kraju a nie betonowe klocki w rządku :wink: [/b]

wiochman

Też w swoim projekcie myślałem w ten sposób. Jednak w paru wypadkach poszedłem na kompromisy z estetyką i niewymiernymi korzyściami jak balkon od strony stoku wzgórza na którym stoi mój dom. Widok jest tego warty żeby podziwiać go z balkonu. Balkon ma być drewniny i przyklejony do budynku. Poza tym bryła prosta , jeden komin, dach dwuspadowy kąt 40 stopni choć z naczółkiem, od strony balkonu nieco przedłużony w celu przykrycia balkonu. Metraż około 120 m2 , komin centralnie, piony wodno kanalizacyjne szt.1 i wszystkie łazienki, kuchnia umieszczone wokół niego.

Pracuję w w handlu w branży instalacyjno sanitarnej więc tu myślę nieco zaoszczędzić .

Przyznam szczerze że jak porównasz to wyżej wyminionych pkt to w 50% się pokryją, ni napisałem przecież że wszytskie pkt to tanio zbudujesz na 100% jest jeszcze wiele więcej pkt które obniżą koszta budowy, jak wspomniałes np. wyposażenie łazienek etc. Co się tyczy Twojego balkonu to sam mam zamiar zrobić sobie taras-wiatę koło garażu i tylko i wyłącznie w drewnie, bo jest najtańszym budulcem (przynajmniej potrafię sobie tanio załatwić :wink: )

taki drewniany nie jest aż tak drogi, tylko betonowy jak już ekipa zobaczy ze balkonik to zaraz 1000 więcej krzyknie. Takie jest moje zdanie 8)

pozdrawiam

MajsterKlepka

Gość Kero

Masterklepko - mógłbyś być bardziej konsekwentny w tym co sam tu puiszsz.

"Obora wybudowana "po taniosci" wyglada n.p. tak "

Wedle Twojego punktu widzenia to powinieneś był z tej "obory" zrzucić jeszcze dach spadzisty bo to przecież koszty a oborze nie ubędzie powierzchni.

Teraz kwestia podwyższania budynku o dwie warstwy pustaka w moim pojęciu nijak nie zwiększy jego powierzchcni ale może dlatego, że nie jestem tak oszczędny i zaradny jak Ty.

Kolejna bzdura proponoweana to usunięcie komina z kotłowni a wręcz całej kotłowni to sory kolego ale dyletanctwo budowlane.

Można oczywiście wybudować oddzielnie kotłownię ale gdzie tu oszczędność a po za tym żadnym prawem (jednynie bezprawiem) wolno zlikwidować Ci kanał wentylacyjny w garażu. Zresztą po Twojemu to można garaż też zlikwidować a jedynie zadaszyć coś na kształt wiaty i wtedy rzeczywiście komin wywalamy.

Baaa mamy wtedy jeszcze mniej ścian:-) Jakby tak pójść dalej.....

Kero napisał:

Masterklepko - mógłbyś być bardziej konsekwentny w tym co sam tu puiszsz.

"Obora wybudowana "po taniosci" wyglada n.p. tak "

Wedle Twojego punktu widzenia to powinieneś był z tej "obory" zrzucić jeszcze dach spadzisty bo to przecież koszty a oborze nie ubędzie powierzchni.

Teraz kwestia podwyższania budynku o dwie warstwy pustaka w moim pojęciu nijak nie zwiększy jego powierzchcni ale może dlatego, że nie jestem tak oszczędny i zaradny jak Ty.

Kolejna bzdura proponoweana to usunięcie komina z kotłowni a wręcz całej kotłowni to sory kolego ale dyletanctwo budowlane.

Można oczywiście wybudować oddzielnie kotłownię ale gdzie tu oszczędność a po za tym żadnym prawem (jednynie bezprawiem) wolno zlikwidować Ci kanał wentylacyjny w garażu. Zresztą po Twojemu to można garaż też zlikwidować a jedynie zadaszyć coś na kształt wiaty i wtedy rzeczywiście komin wywalamy.

Baaa mamy wtedy jeszcze mniej ścian:-) Jakby tak pójść dalej.....

Co do powierzchni, to nie w ząb nie wychodzi mi że powierzchnia się nie zwiększy, chyba że chodzi Ci o przelicznik bez skosów.

Usunięcie komina mówisz bzdura, a po co Ci ten komin i kotłownia przy zalożeniu opalania domu kominkiem?? i po co fantazjujesz wybudowaniem kotłowni osobno?? popatrz co napisałem w pierwszym poście kolego. Nie narzucaj mi mojego zdania że "to i tamto można zlikwidować" albo że "zrobił bym to i to" bo ja tego nie powiedziałem! :-? (chodzi o garaż, dach etc.) I dalej uważam że im prostszy dach tym tańszy nie przekonają mnie Twoje argumenty w tej sprawie. Weź kartkę i kalkulator i policz jeśli potrafisz. :roll:

Pozdrawiam

MajsterKlepka

Gość Kero

"I dalej uważam że im prostszy dach tym tańszy nie przekonają mnie Twoje argumenty w tej sprawie. Weź kartkę i kalkulator i policz jeśli potrafisz. "

Kolego 100% zgody tylko, że Ty uparcie czepiasz się taniosci więc ja dopowiadam co jeszcze można urwać by było jeszcze taniej.

Najtaniej buduje się klocki z plaskim dachem.

Po za tym wcale nie jestem przy kasie jakby Ci się mogło wydawać ale podtrzymuję to co powiedziałem - ja chcę dzisiaj mieć coś co chcę a nie coś co zbudowałem 19 lat temu tak a nie inaczej bo tylko i wyłącznie finanse oraz brak możliwości i materiałów dyktowały wówczas warunki budowy..

Co do komina w garażu to nie mam zamiaru polemizować bo musi być i tyle a dlaczego to poszperaj w prawie budowlanym.

Kero napisał:

"I dalej uważam że im prostszy dach tym tańszy nie przekonają mnie Twoje argumenty w tej sprawie. Weź kartkę i kalkulator i policz jeśli potrafisz. "

Kolego 100% zgody tylko, że Ty uparcie czepiasz się taniosci więc ja dopowiadam co jeszcze można urwać by było jeszcze taniej.

Najtaniej buduje się klocki z plaskim dachem.

Po za tym wcale nie jestem przy kasie jakby Ci się mogło wydawać ale podtrzymuję to co powiedziałem - ja chcę dzisiaj mieć coś co chcę a nie coś co zbudowałem 19 lat temu tak a nie inaczej bo tylko i wyłącznie finanse oraz brak możliwości i materiałów dyktowały wówczas warunki budowy..

Co do komina w garażu to nie mam zamiaru polemizować bo musi być i tyle a dlaczego to poszperaj w prawie budowlanym.

Hehe ja się nie czepiam, tylko napisałem kilka pkt które najczęściej są "stosowane"

w tanich budowach, oczywiście zgadzam się z Tobą że chcesz mieć coś co będzie cieszyło Twoje oko (sąsiadów też) i będzie Twoim marzeniem.

Pozdrawiam

MajsterKlepka