Gość Kero 27.01.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 No cóż - realizm Edybre w analizowaniu projektu widzianego w internecie jakoś nie za bardzo pozostaje z tym samym realizmem proponowania rozbiórki istniejącego domu.Może na czas budowy hotel zaproponujesz? Dysponuję kwotą 240 tyś i wybuduję dom o powierzchni ok 240m2 i nie będzie to tandeta z ostatnich materiałów i ostatniej jakości.Straszeniem nie zmotywuje się nikogo do takiej inwestycji. Mając 29 lat postanowiłem, budować dom z kredytu a był to rok 1987 i szaleńczo galopujące ceny. Nie miałem żadnych oszczędności i udało się.Dzisiaj nie pamiętam już o kredycie jaki spłaciłem dawno temu. Jestem za dodawaniem wiary a nie jej odbieraniem i to nie z powodu mojego kaprysu ale doświadczenia jakie mam za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 28.01.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Kiedy proponowałam rozbiórkę starego domu assunta jeszcze nie napisała, że tam mieszka. Ja rozebrałam stary dom, bo stał pusty, myślałam, że tu tak samo. Wcale nie proponuję wynajmowania hotelu, nie przesadzaj. Poza tym przeczytaj moje ostatnie posty ze zrozumieniem. Proponowałam także budowę etapami, mieszkając w starym domu.A tobie Kero życzę powodzenia w budowie tak dużego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Assunta 28.01.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 W starym domu mieszkają teściowie, ja mieszkam w bloku. Główny problem polega na tym, że to oni mają beznadziejne warunki mieszkaniowe, co chcielibyśmy jak najszybciej rozwiązać. Dlatego budowanie etapami nie bardzo się nam uśmiecha, remont - patrząc pod tym kątem - byłby chyba bardziej sensowny. W każdym bądź razie bardzo dziękuję Wam za opinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 28.01.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Mam do sprzedania w dobrych cenach PP3/0,5 ST+G 36,5 cm w cenie 13.00zł za 1szt. brutto z dostawą PP3/0,5 ST+G 24 cm w cenie 8.50zł za 1szt. brutto z dostawą http://www.xella.pl/pb_logo_Ytong_yellow_small.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 28.01.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 A tak poza tym Kero, z całym szacunkiem ty dopiero rozpoczynasz budowę, więc twoje przekonanie o tym ,że wystarczy ci 240 tyś to TYLKO przekonanie. Wszyscy na początku budowy są optymistami a stają się realistami w trakcie. Prreanalizowawszy twój projekt ze zmianami nie ma szans, abyś zmieścił się z całą inwestycją w tej kwocie. Chyba, że wykończysz go tylko częściowo, a reszta w kolejnych etapach. Ja mam już stan surowy wybudowany w poprzednim sezonie i same materiały wyniosły mnie 55 tyś za dom z garażem o pow. po podłogach 195 mkw. Sporą część kupiłam bez vatu (beton, bloczki fund i drewno). A twoje budowle są większe i dach masz bardziej skomplikowany - ja mam dwuspadowy. No i ceny są teraz nieporównywalnie wyższe. Uważam, że coś wybudujesz i nawet pewnie zamieszkasz, ale to nie będzie budowa ukończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 28.01.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Edybre moje przekonanie co do kosztów jakie poniosę nie bierze się z wiatru.Być może nie wszystkie informacje jakie przekazałem odnośnie mojego projektu wyłuskałaś. Jeśli idzie o dach to jest on dokładnie dwuspadowy tak jak Tówj tyle tylko, że w kształcie elki i trochę większa powierzhnia.Ja pisałem, że projekt ma istotne zmiany.Po za tym jak piszesz rzeczywiście przystępuję dopiero do budowy tego domu. Pamiętaj jednak, że ja już jeden dom wybudowałem więc mam jakieś doświadczenie. Dodatkowo zwróć uwagę, na koszty robocizny jakie ponoszą inwestorzy zatrudnaijący ekipy budowlane. Niektórzy ponoszą koszty bliskie 50-ciu tysiącom za robociznę, ja mam zamiar ograniczyć to o znaczące kwoty.Zresztą nie ważne czy na tę chwilę ja mam rację co do naszej inwestycji czy Ty lecz powtarzam - odbieranie wiary ludziom, którzy mają odwagę patrzeć z nadzieją w przyszłość to nie najciekawsza metoda by im pomóc. Realistą wcale nie wydawałem się być w 1987 roku i wydawało mi się, że porywam się z motyką na słońce a tymczasem nie pamiętam o długach z tamtej budowy, którą realizowałem także wyłącznie z kredytu. Możesz RZECZYWIŚCIE uszanować moje doświadczenie?Oczywiście nie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 28.01.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 A czy ja tak do końca zabieram nadzieję? Przecież napisałam, że można budować etapami i ewntualnie wziąć niewielki kredyt. Nie wydaje mi się abym straszyła. Jedynie zwracam uwagę, że trzeba realnie oceniać koszty aby nie stanąc w połowie z budową bez perspektyw na dokończenie.Na pewno masz doswiadczenie w dziedzinie budowy i pewnie sporo potrafisz zrobić sam. No ale materiały musisz kupić i tu doświdczenie niewiele da. No chyba, że pomoże precyzyjnie obliczyć ilości i ograniczyć odpady do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj2006 28.01.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam wszystkich forumowiczów.właśnie podjełem decyzję z żoną o kupnie działki i budowie domku.Zamierzamy kupić już upatrzoną działkę w Woli Gołkowskiej.Pytanie do doświadczonych "budowniczych". Czy ten projekt : http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=374&IdKolekcji=jestem w stanie wybudować za ok 250tyś pln mowa o stanie do zamieszkania tzn.: z białym montażem, bez mebli itp. zakładam średni standart materiałów, na podłogach panele itp.Będę Wszystkim bardzo wdzięczny za odpowieć. Dodam, że część prac bede wykonywał sam : cała elektryka, hydraulika, szpachlowanie i malowanie scian, ogrodzenie, wstawianie okien, podłogi, parapety itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.01.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 ... Na pewno masz doswiadczenie w dziedzinie budowy i pewnie sporo potrafisz zrobić sam. No ale materiały musisz kupić i tu doświdczenie niewiele da.... Wielki problem... tak trudno policzyć koszt materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 28.01.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Mikołaj2006: Przy tym projekcie zastanowiłabym się nad kominami - te wolne zakamarki pomiędzu nimi a ścianami to strata miejsca. Poza tym trzy kominy w tak małym domu, to też koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 28.01.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Proszę Was o radę - czy ten domek:http://nowydom.onet.pl/3413,1,projekt.htmllub ten:http://nowydom.onet.pl/3323,1,projekt.html(z tym, że ten drugi chciałabym zabudować garaż i zrezygnować z tarasu na rzecz powiększenia pokoju dziennego)mogłabym wybudować za 150 tyś zł do zamieszkania, przy dużym wkładzie własnej pracy? Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj2006 28.01.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 mirkan.faktycznie masz racje z tymi kominami. jest ich zdecydowanie za dużo.ale czy uważasz, że kwota 250 tys wystarczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 28.01.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Ja widzę trzy kominy i w żadnym razie ani jeden nie jest zbędny.Ludzie kochani, nie oszukujcie samych siebie. Te kominy nie są dla widzimisię architekta czy kogokolwiek innego.Ja swoje zdanie opieram na własnym doświadczeniu gdzie podobne do waszych głosy przyjałem za dobrą monetę a życie pokazało, że głos zabierali głownie dyletanci nie mający najmniejszego pojęcia czemu służą kominy.Dzisiaj mam niestety przynajmniej trzy kanały wentylacyjne za mało i rozwiązuję ten problem sztucznie i na siłę. W przedstawianym projekcie nie ma ani grama za wiele kominów. Jeśli już to odrzucić projekt w całości a nie pomniejszać liczbę kominów Ten układ domu wygaga ich tyle a nie mniej.Tak to kosztuje, ale z pewnością można koszty obniżyć standardem a nie wymogami technicznymi budynku jakich w żadnym razie lekceważyć nie wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 28.01.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Krzysztofik nie bardzo rozumiam twój komantarz. Edybre napisał: ... Na pewno masz doswiadczenie w dziedzinie budowy i pewnie sporo potrafisz zrobić sam. No ale materiały musisz kupić i tu doświdczenie niewiele da.... Wielki problem... tak trudno policzyć koszt materiałów Ta moja uwaga dotyczyła tego, że doświadczenie przydaje się w redukcji kosztów na etapie budowania ale kosztu materiałów nie zmniejszy. Czytaj proszę ze zrozumieniem albo nie komentuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.01.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Krzysztofik nie bardzo rozumiam twój komantarz. Toteż potwierdzam fakt stałych kosztów materiałów. I drobna uwaga do Jaśnie Pani Edybre: Swoje wykształcenie , wiedze i umiejętności opieram na sprawdzonych formach kształcenia a nie na "gazetkach" i TV, dlatego wiem co to czytanie ze zrozumieniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 28.01.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Wybacz ale nadal nie rozumiem, a juz poziomu twojej zaczepności to już zupełnie nie pojmuję.Zapewniam Cię, że nie jestem Jasnie Panią, wyjaśniłam ci tylko co miałam na myśli. Wystarczyło tylko przyjąc to do wiadomości. No ale niektórzy nie potrafią przyznac, że nie mieli racji. Cóż ... polecam inne fora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 28.01.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 A tak w ogóle to ta uwaga o gazetkach i TV to niby co oznacza? Nie oceniaj innych swoją miarą, zwłaszcza jak nie znasz osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.01.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Temat czytania ze zrozumieniem uważam za zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rofmaniak 29.01.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam wszystkich interesujacych sie tym watkiem:) Ja tez planuje budowe malego domku i wiem ze nie bedzie to zbyt tania inwestycja , ale wole zainwestowac w domek niz kisic sie w mieszkaniu o polowe mniejszym i o polowe drozszym! Tak wiec na wiosne zaczynam budowe tego domku :http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=58623&page=1 - wiem ze nie bedzie latwo , ale marzenia trzeba spelniac:) Dlatego mam pytanie do osob ktore maja wieksze pojecie o budowaniu - jak myslicie ile bedzie mnie kosztowala budowa takiego domku i w ogole co myslicie o tym projekcie? Dodam ze budowany bedzie metoda gospodarcza tzn jak najwiecej robot bedzie robionych przeze mnie i moich znajomych:) pozdrawiam i czekam na odowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksik78 29.01.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam, Mysle ze w kosztorysie co jest tam zamieszczony powinienes sie zmiescic Bardzo duzo zalezy od tego czy i jakich specjalistow bedziesz bral. Ostatnio rozmawialem z kolesiem, ktory zaproponowal postawienie scian za 250 zl od metra pow. uzytkowej. Czyli domek 100 m koszt 25 tys. zl. Zawsze mozna te pieniadze zainwestowac np w dach. Reasumujac uwazam ze projekt pod wzgledem ilosci uzytych materialow jest podobny do mojego a ja przeznaczam na swoj 130 tys. zl. Wiec zycze powodzenia i wierze ze w tej cenie uda Ci sie Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts