Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

ja mam zamiar wybudować ten domek http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3090200&ProjID=16

za 150 000 PLN, i niech mnie ktoś powstrzyma,

wstępny kosztorys materiałów potrzebnych do jego budowy już sobie zrobiłem włączając w to robociznę fachowców i tyle mi wyszło, tego będę się trzymał a co wyjdzie zobaczymy w przyszłości :D

przejzalem Twoj kosztorys i jestem mocno zdziwiony- mam wiekszy dom i nie wydalem tyle na materialy co w Twoim kosztorysie :wink:

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam zamiar wybudować ten domek http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3090200&ProjID=16

wstępny kosztorys materiałów potrzebnych do jego budowy już sobie zrobiłem włączając w to robociznę fachowców i tyle mi wyszło, tego będę się trzymał a co wyjdzie zobaczymy w przyszłości :D

przejzalem Twoj kosztorys i jestem mocno zdziwiony- mam wiekszy dom i nie wydalem tyle na materialy co w Twoim kosztorysie :wink:

Dlatego cieszy mnie, że chłopakowi zostanie na meble...jak sie postara.

Dlatego cieszy mnie, że chłopakowi zostanie na meble...jak sie postara.

Meble w zasadzie już mam.

Mieszkam w mieszkaniu które oczywiście sprzedam jak będę mógł się wprowadzić do domu który zaczynam budować jak tylko pogoda na to pozwoli, co do kosztorysu to na forum go nie ma, ale te 150 tys. zł. to ma być na cały dom do którego będę się mógł wprowadzić, a nie tylko na materiały. Mam nadzieję że zostanie jeszcze mi z tej kwoty na zagospodarowanie działki która ma 1335 m/kw.

Pozdrawiam optymistów i życzę taniego budowania wszystkim

Ja też myślałem podobnie ze sprzedażą mieszkania ale wykoncypowałem że bardziej opłacalne będzie wziąść większy kredyt a mieszkanko wynająć. Odstępne pokryje mi część kredytu a mieszkanko cały czas pozostanie moje. Na dzień dzisiejszy wartość nieruchomości rośnie dużo szybciej niż odsetki kredytu...

Ja też myślałem podobnie ze sprzedażą mieszkania ale wykoncypowałem że bardziej opłacalne będzie wziąść większy kredyt a mieszkanko wynająć. Odstępne pokryje mi część kredytu a mieszkanko cały czas pozostanie moje. Na dzień dzisiejszy wartość nieruchomości rośnie dużo szybciej niż odsetki kredytu...

Nad taką możliwościa też się zastanawiam, ale mieszkam w bardzo małej miejscowości gdzie owszem jest popyt na mieszkania ale w porównaniu z większymi miastami są to "grosze" za metr, a niestety jest to mieszkanie spółdzielcze czynsz jest taki jak kolega ma w Warszawie a syf wokół,

troche mnie nie bylo bo wyszly niespodziewane okolicznosci i nasza budowa prawdopodobnie w tym roku nie ruszy...

Zajrzalam, czytam i nachodzi mnie jedna mysl. Tu sa po prostu roznie sytuowani ludzie. Np moja mama kupuje bluzki za 1000 zl bo tansze to szmaty do podlogi. Ja niedawno kupilam za 40 zl i na imprezie panie doktorowe galy wywalaly i wypytywaly ile to setek za nia dalam. Odparlam ze w paryzu kupiona za 300 euro. Uwierzyly...

Dla mnie bluzka za tysiac to pieniadze w bloto i zwykly snobizm

Podobnie moze byc tutaj To co jeden wbuduje za 150 tys Drugi wybuduje za 500 tys i wcale nie bedzie lepsze ale bedzie sie lepiej czul bo duzo kasy utopil :)

to by bylo na tyle :p

pozdrowka :)

troche mnie nie bylo bo wyszly niespodziewane okolicznosci i nasza budowa prawdopodobnie w tym roku nie ruszy...

Zajrzalam, czytam i nachodzi mnie jedna mysl. Tu sa po prostu roznie sytuowani ludzie. Np moja mama kupuje bluzki za 1000 zl bo tansze to szmaty do podlogi. Ja niedawno kupilam za 40 zl i na imprezie panie doktorowe galy wywalaly i wypytywaly ile to setek za nia dalam. Odparlam ze w paryzu kupiona za 300 euro. Uwierzyly...

Dla mnie bluzka za tysiac to pieniadze w bloto i zwykly snobizm

Podobnie moze byc tutaj To co jeden wbuduje za 150 tys Drugi wybuduje za 500 tys i wcale nie bedzie lepsze ale bedzie sie lepiej czul bo duzo kasy utopil :)

to by bylo na tyle :p

pozdrowka :)

Bardzo słuszna uwaga, masz racje.

wiem ;)

obracam sie wsrod bardzo bogatych snobow i naprawde bywaja smieszni i zalosni, a najlepsze ze nie zdaja sobie z tego sprawy ;)

a moj tesc jest budowlancem i zna sie na rzeczy i twierdzi ze za 200 tysiecy mozna sie wprowadzic do domu 150 m2 i jeszcze na meble starczy :p I ja mu wierze bo niejeden dom wybudowal

no ale pewnie Mozna wziac wszystko najdrozsze zeby moc sie chelpic przed znajomymi ile to tysiecy wywalone bylo ,ale z gory wiadomo ze wieksza satysfakcje bedzie mial ten, ktory tanio wybuduje a dobrze. A i dom bedzie mial dusze bo z potu powstanie a nie checi zablysniecia nie wiadomo przed kim ;)

jeden moj znajomy wybudowal piekny dom ale sprzedaje i budiuje drugi bo ktos sie skrzywil ze niezbyt to wszystko wyszlo :o to juz jest debilizm

kazdy powinien patrzec na swoje mozliwosci a nie ogladac sie na innych Tak przy budowaniu domu, jak i w calym zyciu :lol:

Witam wszystkich,

Z dużą uwagą przyczytałęm większość postów. Ja również chciałbym tanio wybudować własny dom. Nie mam ambicji mieszkać w rezydencji. Dzieci niedługo wyfruną w świat i z żoną nie potrzebujemy setek metrów powierzchni.

Moją uwagę zwrócił projekt o nazwie "Prosty" (czytaj również: TANI)

http://www.dobredomy.pl/?id_project=74

Co sądzicie o kosztach budowy tego domku?

Pozdrawiam,

Gangwolf

a ja na wiosne chce zaczac budowac ten dom :

http://lipinscy.pl/project.xml?id=58623&page=1 - co o nim sadzicie?

Chce zrobic go w technologii sciany jednowarstwowej (ytong 36,5 cm , albo beton komorkowy) i teraz sie wlasnie zastanawiam co byloby lepsze , a moze ceramika porotherm albo jakis inny material? oczywiscie dodam ze tez mysle nad tym zeby to byl tani dom , ale w miare dobry i moj wlasny - ciekawe czy 130 tys starczy na ten domek??

pozdrawiam:)

acha - apo masz 100% racji i popieram Twoje wypowiedzi!!!

trzymam kciuki za wszystkich optymistow ktorzy wierza w to co robia (czasami pomimo braku kompletu funduszy na inwestycje:) ) - do odwaznych swiat nalezy - jestem z WAMI!!!

Chce zrobic go w technologii sciany jednowarstwowej (ytong 36,5 cm , albo beton komorkowy) i teraz sie wlasnie zastanawiam co byloby lepsze , a moze ceramika porotherm albo jakis inny material? oczywiscie dodam ze tez mysle nad tym zeby to byl tani dom , ale w miare dobry i moj wlasny - ciekawe czy 130 tys starczy na ten domek??

trzymam kciuki za wszystkich optymistow ktorzy wierza w to co robia (czasami pomimo braku kompletu funduszy na inwestycje:) ) - do odwaznych swiat nalezy - jestem z WAMI!!!

nie raz już czytałem że ściana dwu warstwowa zawsze będzie lepsza o jednowarstwowej, a jeśli chcesz by było tanio to daj beton komórkowy 24 cm. plus styropian 12 lub 15 cm i bedzię ciepło i tanio jak tak zrobię bo ruszam wiosną, pozdrawiam

nie raz już czytałem że ściana dwu warstwowa zawsze będzie lepsza o jednowarstwowej, a jeśli chcesz by było tanio to daj beton komórkowy 24 cm. plus styropian 12 lub 15 cm i bedzię ciepło i tanio jak tak zrobię bo ruszam wiosną, pozdrawiam

BK 30 +styro 12 i bedzie ok. pozdrawiam

BK 30 +styro 12 i bedzie ok. pozdrawiam

A wcale bo nie :wink: :D

BK 24 +15 styro będzie OK i taniej.

I nie trzeba iść korytarzem, by otworzyć okno :wink:

(Ciekawe ile jeszcze koncepcji padnie :lol: )

tak właśnie jak kolega mówi, przecież ściana to nie wszystko, a 24 + 15 styro będzie super i tanio i ciepło, ważny jest dach bo ciepło wali do góry, nad tym warto się zatanowić i przemyśleć, dużo na ten temat jest na forum :p

Gość Kero

Ja ruszam wiosną z budową i będę dawał ściany zewqnętrzne 24cm BK + 15 styropian.

Ytong to także BK i tylko niezoriętowani myśą, że to cokolwiek innego. To tylko inna firma. Upowszechnia się nazewnictwo celem odróżnienia producenta podstępnie ukrywając, że to także beton komórkowy.