Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zbudowanie chaty w standardzie w jakim kupuje sie mieszkanie za 1000 zł za m2 jest realne i mozliwe. trzymam kciuki za optymistów. ja jestem juz po i o dziwo zmieściłem sie przy 220 m2 w kwocie 200 tys. z ogrodzeniem. zostało naprawde "niewiele", płytki, panele i meble, no i kominek który spędza mi sen z oczu. :-))))

65 m2 + poddasze niewykończone ok. 30 m2

ściany BK + 12 cm styro + tynk min. + farba silikonowa

dach dwuspadowy (FWK +balchodachówka)

okna PCV

kocioł gaz. dwufunkcyjny

robocizna własna:

- pomocnik murarza :D

- krycie dachu

- ocieplenie ścian, stropu (drewniany)

- podłogi - chudziak, izolacje, wylewki, posadzki

- ścianki działowe

- sufity

- szpachlowanie, malowanie, płytki, parapety, drzwi wew. itp

90000 PLN

"duże" miasto na ścianie wschodniej

działka była, kapitał początkowy 8000 zł (starczyło na fundamenty), premia gwarancyjna, bieżące dochody, wsparcie rodzinne (niewiele kapitału, dużo robocizny), żadnych kredytów (brak zdolności :( )

i pięć sezonów zabawy w budowlańca

Było fajnie

Wyszedł nam jak widze z tego watek "kto wybuduje taniej, kto?" .

Można byc optymista przy budowie domu, to nawet wskazane, ale trzeba byc przede wszytskim realistą. Na forum zauwazam głownie dwie postawy, albo wybudowalem wygodny dom za pół miliona i móglbym wydac wiecej a kto wydaje mniej ten ma chłam i badziew, albo wybudowalem dom 200m2 wysoki standard wykonczenia, wszytsko tip-top za 150 tys. i kto wydał wiecej ten jest burżuj i nie umie oszczedzac.

Prawda jak zwykle lezy najczesciej pośrodku.

Jak pisalam buduje wg. najprostszego chyba projketu z mozliwych 150m2, ale z ekipami budowlanymi, zero pracy wlasnej (tak wyszlo, nie mam rodziny do pomocy, a trzeba pracowac zawodowo) i dosyc szybko -2 sezony, standard wykonczenia -raczej wysoki (swiadomy wybór, zeby nie remontowac i wymieniac roznych rzeczy bez przerwy), w grudniu wprowadizmy sie w calkowicie wykonczony dom, koszty -wychodza jakies 1900-2000 zl za m2. Można taniej, ale naprawde bez przesady, nie widze tu mozliwosci zaoszczedzenia o...50-60% jakby to mialo wynikac z wielu postów w tym wątku.

Szczerze mówiąc dziwi mnie tu ilość ludzi, dla których 100tys za dom to kwota realna. Dziwi mnie w kontekście poprzednich niezliczonych wątków na forum, gdzie 90% forumowiczów zawsze było na NIE nawet przy wyższych kwotach.

Warto zawsze w takich tematach uściślić - co autor miał na myśli pisząc o domu? Najlepiej przyjmować, że kwota proponowana przez autora ma wystarczyć na sam dom (bez działek, papierów, ogrodzeń, podjazdów itd.) w stanie całkowicie wykończonym czyli, że jedyne co należy zrobić w dalszej kolejności to wstawić meble.

Przyjmując takie założenia nie sądzę aby zbudowanie domu 100m2 było możliwe za kwotę 100tys pln. Naturalnie chciałbym aby było inaczej, bo biorąc pod uwagę, że dom planuję bardzo prosty i materiały tanie ale o budowaniu własnymi ręcyma nie ma mowy - powinienem się spokojnie zmieścić w 130tys. pln przyjmując, że robocizna to około 30% budżetu.

Pomarzyć dobra rzecz.

Ja mam wrażenie, że temat sprowadza się do "czy zaczynać budowę małego domu posiadająć 100 000 i czy w czymś takim da się zamieszkać, budy nie postawić i w rozsądnym czasie wykończyć ;)", a nie czy 100 000 wystarczy ;). Widzisz, Zezo, ze mnie też beton, chociaż młody jeszcze ;). To bym nazwała optymizmem :).

Powiem tak - gdybym miała działkę uzbrojoną i wspomniane 100 000 i raczej nie groziłaby jakaś katastrofa budżetowa (tego się oczywiście nie przewidzi) - zaczęłabym. Zdecydowanie wolałabym wydać rzeczone 100 000 na dom niż mieszkanko (a za 100 000 w moim mieście nie ma zbyt dużego wyboru). Oczywiście ze znacząco przystrzyżonymi oczekiwaniami do materiałów budowlanych i wykończeniowych. Dom raczej poniżej 100m, ewentualnie projekt umożliwiający rozbudowę.

Jeszcze jedna sprawa - ja budując dom zawsze mam na uwadze możliwość jego sprzedaży - kto wie, czy za 5 lat nas gdzieś nie poniesie - takie czasy, taka praca. Chyba już mało kto buduje z żelazną świadomością, że to "na zawsze". Jeśli postawi się coś o kiepskich parametrach - może być problem z kupcem - a dom to przecież inwestycja jak każda inna.

Zbudowałem domik (dom?) za około 100 tys. Powierzchnia po podłodze to około 80 m2. Dom jest całoroczny dobrze ocieplony pod dachówką betonową Unibetu. Dach dwuspadowy. Strop betonowy. Betonowe schody. BK na klej. Tynki maszynowe. Łącznie 50 m2 kafli na podłogi i ściany, ponad 50 m2 paneli. Poddasze użytkowe. Dwie sypialnie, łazienka i wc. Piec kominkowy i konwektory elektryczne. Sam załozyłem tylko panele. Wynajmowałem miejscowe ekipy. Projekt wybrałem tak aby można było go rozbudować bez trudu i bez ingerencji we wnętrzu tego który istnieje. Wystarczy dobudować skrzydło i wyciąć piłą przejście do niego w ścianie.

Podobnie jak baba nie wiem gdzie nas poniesie.

Myślę że 100 m2 za 100 tys byłoby cieżko pobudować. Może robiąc wszystko własnymi rękoma.

optymalnym jest przyjmowanie że budujemy dom do standardu mieszkania u developera. inaczej nie ma to sensu bo porównać nie da rady. mając działke uzbrojoną koszt budowy 100 m2 domu za 100 000 jest realny. mam dwa garaże, i dom o powierzchni 220 m2 z piwnicami. koszt to 200 000. brakuje drzwi wewnętrznych, płytek i parkietów lub paneli, kominka i mebli. mieszkanie od developera w takim stanie sie kupuje (plus drzwi wewnętrzne), czasami nawet tynków nie dają (zgroza).

w lublinie ceny są takie: za m2 2tys to jest tanio, plus najtaniej 25 tys garaż. dla porónania działka kosztowała mnie 40 tys. (10 arów).

Nie chcę się licytować kto da mniej ale powiem z własnej autopsji, że wybudować dom za 100k jest nie realne.

Parę dni temu wpisałem ostatnie paragony, rachunki i faktury do zeszytu wydatków poniesionych na wybudowanie naszego Orzeszka i :

Stan surowy zamknięty (dach gotowy, pokryty gontem bitumicznym, okna P4 okucia 4st na skrzydło, instalacje TVR, elektr., telef., komputerowa, alarmowa (wypasiona jak cholera), drzwi zewn. Gerdy, system ocieplenia domu styropanem 15cm i garażu styropanem 12cm {kleje optiroca w tym biały zewn., bez parapetów zewnętrzych}) bez przyłączy i zakupu działki to 83 tyś PLN.

Aaaa w tym jest 4tyś robocizny jaki poniosłem przy stawianiu więźby dachowej oraz pokrycia dachu bo wszystko zrobiłem sam.

Powierzchnia całkowita domu to 144m2 a użytkowa 94m2 liczona dopiero od 1,8m z tym, że ja ściankę kolankową podniosłem o 20 cm.

Większość produktów jest albo bez faktur lub z 7% VATem ale nikomu z tego tytułu nie płaciłem za usługę. Kwestia dogadania.

Do wykończenia domu aby wnieść meble to liczę około 130k z tym, że znowy wszystko zrobię sam i wiem, że o dużo się nie pomylę. Ale ile mnie to czasu i pracy własnej kosztuje :o .

wakmen aż ci zazdroszcze. mam gorsze okna, drzwi nie gerdy a wydałem dużo więcej. ale tak naprawde niewiele sam robiłem.

Ktoś kiedyś na tym Forum napisał "nie mam czasu więc muszę go kupić u innych".

Ja pracuję w dyżurach 24 godzinnych i mam smykałkę do majsterkowania oraz wiele narzędzi więc ... na budowie się nie nudzę.

to Wakmen sam robił - przez to nie wydał/zaoszczędził na robociźnie ca. 20 tys., a to stan surowy... a gdzie instalacje, wylewki, tynki, kafelki itp...?

Tak tak wykańczanie jest ... wykańczające a ceny robocizny na tym etapie sięgają 50% materiału.

Ja w sumie już wydałem więcej bo instalację solarną mam już zakupioną a kominek z płaszczem + rury wielowarstwowe do CO i CWU już wycenione. Nawet kafle (kolor, firma i cena) już są wybrane a o białum montarzu to już nie wspomnę. Brakuje tylko .... czasu abym to położył, zamontował ...

Ale na czerwiec przyszłego roku jest na bank przeprowadzka do wykończonego parteru na amen a na piętrze tylko pod tynk bo więcej czasu mi nie wystarczy a kasa idzie coraz szybciej z portfela.

Cały problem polega na tym, że chcecie budować dom z materiałów tzw. reklamowanych np. ytong, porotherm itp. A tutaj raczej trudno zaoszczędzić,nawet, jeśli będziemy budować własnymi siłami. W miejscowości gdzie mieszkam tanie domy buduje się z pustaka żużlowego(3 warstwy ocieplane styropianem) na to blacha trapezowa, okna PCV. Wszystko z lokalnych wytwórni, najlepiej bez faktury. I tutaj koszty są naprawdę niewielkie. No cóż pustak żużlowy nie jest może zdrowy, ale mieszkając w wielkiej płycie wychodzi na to samo a przynajmniej jest się na swoim. Istnieją jeszcze inne ekonomiczne sposoby budowania np. z gliny , które swoimi kosztami przy własnej robociźnie po prostu powalają na kolana (poniżej 1000zł /m2).Wszystko zależy od punktu widzenia. Jak ktoś zarabia np. 3000 tys na miesiąc to stać go porotherm. Ale jak ma się 800 zł na 4 osobową rodzinę to można sprzedać mieszkanie i budować np. w ten sposób:

http://www.naturalnydom.com.

http://www.eko-cel.pl/ekobudowanie/index.php?ekobud=glina

http://www.rakstop.engo.pl/www/prze1.htm

Dla chcącego nic trudnego

optymalnym jest przyjmowanie że budujemy dom do standardu mieszkania u developera. inaczej nie ma to sensu bo porównać nie da rady. mając działke uzbrojoną koszt budowy 100 m2 domu za 100 000 jest realny. mam dwa garaże, i dom o powierzchni 220 m2 z piwnicami. koszt to 200 000. brakuje drzwi wewnętrznych, płytek i parkietów lub paneli, kominka i mebli. mieszkanie od developera w takim stanie sie kupuje (plus drzwi wewnętrzne), czasami nawet tynków nie dają (zgroza).

w lublinie ceny są takie: za m2 2tys to jest tanio, plus najtaniej 25 tys garaż. dla porónania działka kosztowała mnie 40 tys. (10 arów).

Shago :o :o

Albo ja jestem łoś, albo Ty jesteś Supernegocjator. Chałupa podobna, bez piwnicy, ale za tyle :o :o :o

Czy mówisz o Lublinie nad Bystrzycą :wink: ?

Cały problem polega na tym, że chcecie budować dom z materiałów tzw. reklamowanych np. ytong, porotherm itp. A tutaj raczej trudno zaoszczędzić,nawet, jeśli będziemy budować własnymi siłami. W miejscowości gdzie mieszkam tanie domy buduje się z pustaka żużlowego(3 warstwy ocieplane styropianem) na to blacha trapezowa, okna PCV. Wszystko z lokalnych wytwórni, najlepiej bez faktury. I tutaj koszty są naprawdę niewielkie. No cóż pustak żużlowy nie jest może zdrowy, ale mieszkając w wielkiej płycie wychodzi na to samo a przynajmniej jest się na swoim. Istnieją jeszcze inne ekonomiczne sposoby budowania np. z gliny , które swoimi kosztami przy własnej robociźnie po prostu powalają na kolana (poniżej 1000zł /m2).Wszystko zależy od punktu widzenia. Jak ktoś zarabia np. 3000 tys na miesiąc to stać go porotherm. Ale jak ma się 800 zł na 4 osobową rodzinę to można sprzedać mieszkanie i budować np. w ten sposób:

http://www.naturalnydom.com.

http://www.eko-cel.pl/ekobudowanie/index.php?ekobud=glina

http://www.rakstop.engo.pl/www/prze1.htm

Dla chcącego nic trudnego

Sorry, Ty tak budujesz??? Przy dochodzie 800 na 4 osoby no comments. Bajki opowiadasz.

Ps - Masajowie w Afryce też na swoim mieszkaja :wink: Domy tanie, ekologiczne i z lokalnych materiałów

Nie wpadajmy w skrajności, please ;)