Sally Cinnamon 15.02.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Na pewno sporo tańszy będzie z dwuspadowym dachem. Co to znaczy "z dwuspadowym dachem"? W sensie bez tych zalaman wszystkich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sally Cinnamon 15.02.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Sally Cinnamon- dach Małgosi ma p[rawie 300 metrów i dośc skomplikowaną formę. Zezre to sporo kasy.Popros o wycene- wiele punktów sprzedaży pokryć dachowych robi takie wyceny gratis. Można wybrać domek o takim samym układzie wnętrz z prostszym dachem,poszperaj w internecie to z pewnością coś takiego znajdziesz. No fachowiec znajomy tez mowi ze dach moze byc drogi, ale nie potrafi powiedziec ile bedzie kosztowal. Co do szperania w necie, spedzilem na szukaniu projektu prawie 2 tyg, i ten wydaje nam sie optymalny, szczegolnie biorac pod uwage działke ktora nie jest najlepiej usytulowana. W tym domku nam wszystko pasuje,szczegolnie, co wspomniales/as, rozmieszczenie. Czy ktos moze na oko powiedziec ile ten dach bedzie kosztowal? Siedze wygodnie wiec raczej sie nie przewroce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 15.02.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=222&opcja=rzuty AR-1 z projektów IGN - wydaje mi się ze ma dość podobny układ pomieszczeń , prostą konstrukcje dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikadoo 15.02.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 TO MÓJ "PIERWSZY RAZ" NA FORUM WIĘC PROSZĘ O WYROZUMIAŁOŚĆ JEŚLI WPISUJĘ TEN POST NIE TAM GDZIE POWINIENEM ZACZYNAMY BUDOWAĆ Z ŻONĄ W CZERWCU TEN DOMEK http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-123,134,61,opis.html Z MAŁYMI PRZERÓBKAMI (ZAMIAST POKOJU NA PARTERZE BĘDZIE POM. GOSP.) JESTEM BARDZO CIEKAWY NA ILE WYCENIACIE BUDOWĘ STANU OTWARTEGO. PODAM KILKA DANYCH MOŻE TO UŁATWI SPRAWĘ: DOM BĘDZIE PRAWIE NAPEWNO PUSTAK MAX + 12 STYROPIAN EKIPA WYBUDUJE GO ZA 11000 ZŁ(OCZYWIŚCIE SAMA ROBOCIZNA) -SAM ROBIĘ WYKOP POD FUNDAMENTY BUDUJĄ Z WIĘŹBĄ , ALE BEZ KRYCIA DACHU DACH ZAMIERZAM POKRYĆ DACHÓWKĄ BETONOWĄ. Z GÓRY DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZI. GENIALNE JEST TO FORUM. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 15.02.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 TO MÓJ "PIERWSZY RAZ" NA FORUM WIĘC PROSZĘ O WYROZUMIAŁOŚĆ JEŚLI WPISUJĘ TEN POST NIE TAM GDZIE POWINIENEM ZACZYNAMY BUDOWAĆ Z ŻONĄ W CZERWCU TEN DOMEK http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-123,134,61,opis.html Z MAŁYMI PRZERÓBKAMI (ZAMIAST POKOJU NA PARTERZE BĘDZIE POM. GOSP.) JESTEM BARDZO CIEKAWY NA ILE WYCENIACIE BUDOWĘ STANU OTWARTEGO. PODAM KILKA DANYCH MOŻE TO UŁATWI SPRAWĘ: DOM BĘDZIE PRAWIE NAPEWNO PUSTAK MAX + 12 STYROPIAN EKIPA WYBUDUJE GO ZA 11000 ZŁ(OCZYWIŚCIE SAMA ROBOCIZNA) -SAM ROBIĘ WYKOP POD FUNDAMENTY BUDUJĄ Z WIĘŹBĄ , ALE BEZ KRYCIA DACHU DACH ZAMIERZAM POKRYĆ DACHÓWKĄ BETONOWĄ. Z GÓRY DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZI. GENIALNE JEST TO FORUM. POZDRAWIAM Witam budowniczego GL123. Ja tez buduje ten domek, fundamenty juz stoją, reszta od wiosny. Ja buduję z betonu komórkowego 24 cm plus styropian 12-15cm (jeszcze nie wiem). Też wprowadziliśmy pewne zmiany w projekcie: - ganek przy wejsciu - wykusz w scianie kuchenno-jadalnianej - lekkie przedluzenie i poszerzenie garazu - zmiana w rozmieszczeniu toalety i pomoieszczenia godp. na dole - dorobienie przejscia do garazu z pomieszczenia gospod. - zmiana dachu garazu na dwuspadowy z kątem nach. około 15st. - podniesienie scianki kolankowej o 1-2 bloczki (jeszcze nie wiemy o ile) - pozostawilismy okno połaciowe tylko w najwieskzym pokoju na poddaszu, decyzja wynika z usytuowania domu do stron swiata, pozostałe 2 pokoje na poddaszu będą od południa dlatego okna a w zasadzie drzwi balkonowe wystarczą - zrezygnowaliśmy z dodatkowego pokoiku na dole na rzecz salonu, po zmianie salon będzie miał około 31-32 m2 Ostatnio wyceniono mi dach na ten domek i złożyłem zamówienie. Dachówka cementowa Euronit Profil S, memebrana, ławy kominiarskie i wszystki duperele inne, okno fakro, rynny pcv scala plastics, cena 13500pln brutto. Domek prosty, dach prosty to i cena niska. Więcej szczegółów w moim dzienniku (klik na dole) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikadoo 15.02.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 [Witam budowniczego GL123. Ja tez buduje ten domek, fundamenty juz stoją, reszta od wiosny. Ja buduję z betonu komórkowego 24 cm plus styropian 12-15cm (jeszcze nie wiem). Też wprowadziliśmy pewne zmiany w projekcie: - ganek przy wejsciu - wykusz w scianie kuchenno-jadalnianej - lekkie przedluzenie i poszerzenie garazu - zmiana w rozmieszczeniu toalety i pomoieszczenia godp. na dole - dorobienie przejscia do garazu z pomieszczenia gospod. - zmiana dachu garazu na dwuspadowy z kątem nach. około 15st. - podniesienie scianki kolankowej o 1-2 bloczki (jeszcze nie wiemy o ile) - pozostawilismy okno połaciowe tylko w najwieskzym pokoju na poddaszu, decyzja wynika z usytuowania domu do stron swiata, pozostałe 2 pokoje na poddaszu będą od południa dlatego okna a w zasadzie drzwi balkonowe wystarczą - zrezygnowaliśmy z dodatkowego pokoiku na dole na rzecz salonu, po zmianie salon będzie miał około 31-32 m2 Ostatnio wyceniono mi dach na ten domek i złożyłem zamówienie. Dachówka cementowa Euronit Profil S, memebrana, ławy kominiarskie i wszystki duperele inne, okno fakro, rynny pcv scala plastics, cena 13500pln brutto. Domek prosty, dach prosty to i cena niska. Więcej szczegółów w moim dzienniku (klik na dole) WIELKIE DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ JA TAKŻE PRZEDLUŻYŁEM GARAŻ I ZROBIŁEM PRZEJŚCIE DO POM GOSP. MAM TEZ ZAMIAR PODNIEŚĆ SCIANKĘ KOLANKOWĄ O JEDEN PUSTAK. INTERESUJĄCA WYCENA DACHU, NIESTETY JA MUSZĘ MIEĆ WSZYSTKIE OKNA POLACIOWE. CIEKAWE FOTKI FUNDAMENTÓW- PROFESJONALNA ROBOTA- JA RACZEJ SKAZANY JESTEM Z OCZYWISTYCH POWODÓW NA SYTSTEM GOSPODARCZY, CZYLI DESKI, ZNAJOMY MAJSTER ITP.JEŚLI TO NIE PROBLEM MOGŁBYŚ ZDRADZIĆ JAKI BYŁ KOSZT POSTAWIENIA TWOICH FUNDAMENTÓW. JESZCZE RAZ DZIĘKUJE I POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 15.02.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Na pewno sporo tańszy będzie z dwuspadowym dachem. Co to znaczy "z dwuspadowym dachem"? W sensie bez tych zalaman wszystkich? Dwuspadowy dach ma dwie połacie, jest prosty w przeciwieństwie do kopertowego jak na projekcie, który wybraliście. Tańsza robocizn, z reguły mniejsza powierzchnia dachu, mniej dodatków jak gąsiory itp, które są bardzo drogie. Możesz zerknąć na projekt domu, który buduje. Jest to dom w melisie firmy archon. Ma właśnie dach dwuspadowy, ekonomiczny za bardzo nie jest ale z innych względów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.02.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dach służy do tego by chronić przed opadami atmosferycznymi, oraz nadaje wyraz budynkowi. Tutaj z dachu robi się "być albo nie być". Wiem że brzydkie kaczątko to łabądź ale różnice niestety są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 15.02.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 WIELKIE DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ JA TAKŻE PRZEDLUŻYŁEM GARAŻ I ZROBIŁEM PRZEJŚCIE DO POM GOSP. MAM TEZ ZAMIAR PODNIEŚĆ SCIANKĘ KOLANKOWĄ O JEDEN PUSTAK. INTERESUJĄCA WYCENA DACHU, NIESTETY JA MUSZĘ MIEĆ WSZYSTKIE OKNA POLACIOWE. CIEKAWE FOTKI FUNDAMENTÓW- PROFESJONALNA ROBOTA- JA RACZEJ SKAZANY JESTEM Z OCZYWISTYCH POWODÓW NA SYTSTEM GOSPODARCZY, CZYLI DESKI, ZNAJOMY MAJSTER ITP.JEŚLI TO NIE PROBLEM MOGŁBYŚ ZDRADZIĆ JAKI BYŁ KOSZT POSTAWIENIA TWOICH FUNDAMENTÓW. JESZCZE RAZ DZIĘKUJE I POZDRAWIAM Z powodu tego, że moja działka jest lekko pochyła i to w dodatku od wjazdu w głąb działki jest coraz niżej, zdecydowaliśmy się podnieść lekko dom aby wejście nie było w dół tylko jakoś tak normalnie. W związku z tym wyszło trochę więcej betonu niż jest w projekcie. B10 - 13,5 m3 (chudziak pod ławy) 165 pln netto za m3 B15 - 17,5 m3 (ściany fundamentowe) 188 netto B20 - 14 m3 (ławy) 210 netto stal zbrojeniowa 400kg razem 800pln Papa termozgrzewalna (między chudziak a ławy): 10 rolek-łącznie 375 netto izolacja przeciwwilgociowa izoplast - 20 wiaderek po 35 pln, razem 700 netto styrodur 5cm jako izolacja termiczna - 60 m2 po 22pln netto , razem 1320netto no i na koniec piasek do zasypanie fundamentów i ładowarka - razem ............ . . . . . 6000 pln i to najbardzie zabolało Włazło 416 ton piasku, cały dzień wozili i ładowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 15.02.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Przerost? Czego przerost? Ściany czy styropianu? czytaj forum - dużo słów tu przelano, wiedzy też. domek fajny, ale dach troche drogi będzie Sciany. Styropian 15 na to by szedl wiec sie zastanawiam czy nie za duzo tego izolacja - Ja to bym i 30 dał. Wszystko zależy od podejścia. Znam takich co uważają że ściana ma "oddychać" i bez względu na koszty ogrzewania nie dają ocieplenia. ściana - jestem zwolennikiem szkieletu - czytaj przegroda=izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikadoo 15.02.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 WIELKIE DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ JA TAKŻE PRZEDLUŻYŁEM GARAŻ I ZROBIŁEM PRZEJŚCIE DO POM GOSP. MAM TEZ ZAMIAR PODNIEŚĆ SCIANKĘ KOLANKOWĄ O JEDEN PUSTAK. INTERESUJĄCA WYCENA DACHU, NIESTETY JA MUSZĘ MIEĆ WSZYSTKIE OKNA POLACIOWE. CIEKAWE FOTKI FUNDAMENTÓW- PROFESJONALNA ROBOTA- JA RACZEJ SKAZANY JESTEM Z OCZYWISTYCH POWODÓW NA SYTSTEM GOSPODARCZY, CZYLI DESKI, ZNAJOMY MAJSTER ITP.JEŚLI TO NIE PROBLEM MOGŁBYŚ ZDRADZIĆ JAKI BYŁ KOSZT POSTAWIENIA TWOICH FUNDAMENTÓW. JESZCZE RAZ DZIĘKUJE I POZDRAWIAM Z powodu tego, że moja działka jest lekko pochyła i to w dodatku od wjazdu w głąb działki jest coraz niżej, zdecydowaliśmy się podnieść lekko dom aby wejście nie było w dół tylko jakoś tak normalnie. W związku z tym wyszło trochę więcej betonu niż jest w projekcie. B10 - 13,5 m3 (chudziak pod ławy) 165 pln netto za m3 B15 - 17,5 m3 (ściany fundamentowe) 188 netto B20 - 14 m3 (ławy) 210 netto stal zbrojeniowa 400kg razem 800pln Papa termozgrzewalna (między chudziak a ławy): 10 rolek-łącznie 375 netto izolacja przeciwwilgociowa izoplast - 20 wiaderek po 35 pln, razem 700 netto styrodur 5cm jako izolacja termiczna - 60 m2 po 22pln netto , razem 1320netto no i na koniec piasek do zasypanie fundamentów i ładowarka - razem ............ . . . . . 6000 pln i to najbardzie zabolało Włazło 416 ton piasku, cały dzień wozili i ładowali Wielkie dzięki za obszerne informacje- dam znać jak to u mnie będzie wyglądało.No i zamierzam śledzić dalsze etapy budowy Twojego domu. Życzę powodzenia w dalszych etapach prac. Jeszcze raz bardzo dziękuję za informacjie, i pewnie (jeśli pozwolisz) skorzystam z Twojego doświadzczenia Pozrawiam Mikadoo Co do 416 ton piasku......... brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 16.02.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem w trakcie załatwiania papierkowych formalnosci zmierzajacych do wydania zgody na budowe. Wymiary działki zmusiły nas do wyboru projektu długiego i wąskiego domu. W gre wchodziły tylko i wyłacznie domki parterowe.Przeprowadzilismy ranking wsród takich projektów jak: Idalia, Idylla, Kometa, Karmen, Ostoja-wszystkie zblizony klimat.Wybór padł na Zenit z Domusa. Jest dla nas projektem idealnym pod wieloma wzgledami.Przede wszystkim powierzchnia niezbyt duża,funkcjonalnosc pomieszczeń. Oczywiście juz widze ze w wielu miejscach po "poprawkach po architekcie " skorzystam finansowo. -zlikwiduje lukarne nad oknem w jadalni -prostujac dach, - okno w jadalni bedzie proste, nie z łukami, -zrezygnuje z budowy kominka zewnetrznego -tańszy komin, -zamienie miejscami garderobe z łazienka przez co tansza bedzie instalacja, -zrezygnuje z trzeciego WC, -przenosząc piec gazowy w pomieszczeniu gospodarczym na inna sciane zyskam kase bo nie musze budować komina, -okna zamiast drewniane zrobie PCV w okleinie drewnianej zmniejszajac je-okna stanowczo za duze, - na dachu bedzie blachodachówka lub gont bitumiczny-wcale nie musze miec dachówki ceramicznej, samo to ze dach bedzie koprtowy to bedzie niemały wydatek.Ale nie ma ciekawych domków parterowych z dwuspadowym dachem. Przy pomocy Boga i policji mam zamiar ten dom wybudować i zamieszkac w nim w przeciagu 12-15 miesiecy. Trzymajcie za nas kciuki. Wiem ze sie uda ---------------------------------------- oto nasze cudeńko ) http://www.dobredomy.pl/?id_project=51&infopage=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 16.02.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Domek w porządku.Szkoda tylko poddasza gdyz jest dosyc wysokie.Ja rozsunął bym pokoje i w środku zrobił schody na górę/likwidacja łazienki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 16.02.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Domek w porządku.Szkoda tylko poddasza gdyz jest dosyc wysokie.Ja rozsunął bym pokoje i w środku zrobił schody na górę/likwidacja łazienki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 16.02.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Domek w porządku.Szkoda tylko poddasza gdyz jest dosyc wysokie.Ja rozsunął bym pokoje i w środku zrobił schody na górę/likwidacja łazienki/ W tym domku przewidzielismy lekki strop,nie gestożebrowy. Schodki bedą, ale beda prowadziły tylko na stryszek. Mamy nadzieje ze w czwórkę pomieścimy sie na tej powierzchni.Przeprowadzajac sie z mieszkania 50m2 to dla nas bedzie pałac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 16.02.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 16.02.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 17.02.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Kid ....Ty masz echo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna2606 17.02.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Co sadzicie o tym projekcie??? wybudowal go juz ktos moze, kto chce sie podzielic zdjeciami? http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=57 Jak szacujecie koszty budowy tego malego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 17.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Domek i owszem mały, ale na pewno nie będzie tani. Ma dość skomplikowany dach, ale bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts