Mistic_2005 25.02.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 AMP a co sądzisz o poszerzeniu kuchni kosztem pomieszczenia nr 10??? http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33# Innych forumowiczów róznież prosze o opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 26.02.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 ... Zrezygnowaliśmy z kominka w celu podpiwniczenia całości domku (wiele dyskusji z żoną, podpowiedź AMP - dzięki , itp.)... Zejście do piwnicy zrobisz chyba na zewnątrz bo w środku nie widzę dla niego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 26.02.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 ... Zrezygnowaliśmy z kominka w celu podpiwniczenia całości domku (wiele dyskusji z żoną, podpowiedź AMP - dzięki , itp.)... Zejście do piwnicy zrobisz chyba na zewnątrz bo w środku nie widzę dla niego miejsca. Tak andres59 zejście do piwnicy będzie z zewnątrz. A co sądzisz o reszcie zmian??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 26.02.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 ... Zrezygnowaliśmy z kominka w celu podpiwniczenia całości domku (wiele dyskusji z żoną, podpowiedź AMP - dzięki , itp.)... Zejście do piwnicy zrobisz chyba na zewnątrz bo w środku nie widzę dla niego miejsca. Tak andres59 zejście do piwnicy będzie z zewnątrz. A co sądzisz o reszcie zmian??? Nie poszerzał bym kuchni kosztem pomiesczenia gospodarczego, chyba że zostanie tam tylko kibelek, a pralnię przeniesiesz do piwnicy (tego nie polecam). Kuchnia robocza o tej powierzchni jak w projekcie zupełnie wystarczy. Pomysł z oknami na dwóch ścianach w pokojach 5 i 6 uważam za chybiony. Będą większe straty ciepła i mniej miejsca na postawienie mebli. Natomiast wybór ściany na której będzie okno zależy od tego co przez to okno będziesz widział. Lepsza jest dalsza perspektywa niż płot sąsiada. Proponuję zastanowić się nad uskokiem ściany od strony garażu. To niepotrzebne udziwnienie pomniejszające salon. Skoro chcecie zlikwidować ścianki oddzielające kuchnię, kącik jadalny i tak będzie miał wystarczająco dużo światła nawet po zmianie położenia okna znajdującego się niedaleko stołu. Tak wogóle, po co Wam piwnica pod całym domem? w dodatku niedostępna z wnętrza domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 26.02.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam, Mam kilka pytań - prosze o podpowiedź i opinie. Jak pisałem budujemy na jesień z żoną, córeczką i teściową domek: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33# Na całość (z wykończeniem) mam 200 tys. zł (85% środki własne, 15% kredytu, choc myślałem, ze zrobię to bez kredytu). Dom chcę postawić za 140 tys. zł a za 60 tys. wykończyć. Mam rodzinę pracującą w budowlance więc będe miał i duże ravaty w hurtowniach i tanich a bardzo dobrych specjalistów na budowie. Zrezygnowaliśmy z kominka w celu podpiwniczenia całości domku (wiele dyskusji z żoną, podpowiedź AMP - dzięki , itp.), postawiliśmy na KUCHNIĘ OTWARTĄ (bez ścianek w projekcie), powiększylismy taras z 25 do 40 m/2, okno w pokoju nr 5 przesunęliśmy (z frontu na bok), nie wiem czy w pokoju nr 5 i 6 nie zorbić dwóch okien z każdej strony - co o tym myslicie??? Co jeszcze można zmienić w tym projekcie i czy zmieścimy sie w zakładanej kwocie. " Praktyczny funkcjonalny domek bez zbędnych udziwnień IMHO. Ja wybrałem opcję domku z poddaszem użytkowym, ale to kwestia gustu. Ja bym nie rezygnował z kominka, szczerze mówiąc jest to jeden z elementów, który bardzo mnie ekscytuje wbudowanym domku Ale rozumiem że co człowiek to opinia. A propos kominka jedno pytanie: jakie ogrzewanie planujesz? Bo w przypadku np. ekogroszku średnio widzę miejsce do wygodnego składowania materiału. Co do dodawania okien, to zgadzam się z AMP, że nie ma co przesadzać. Kto to będzie mył? poza tym przy mniejszje ilosci okien latwiej zagospodarowac pokoj meblami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 26.02.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AMP a co sądzisz o poszerzeniu kuchni kosztem pomieszczenia nr 10??? http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33# Innych forumowiczów róznież prosze o opinie. Pozdrawiam Moim zdaniem, przy założeniu że bedziecie podpiwniczać dom, pomieszczenie gospodarcze jako takie nie jest potrzebne, można by np tę część przeznaczyć na spiżarkę przykuchenną. Dlaczego? Dlatego, że będzie to prawdopodnie pomieszczenie na północnej ścianie, więc wystarczająco chłodne, a skoro wejścia do piwnicy będą na zewnątrz = żadna przyjemność jesienią/zimą biegać na zewnątrz domu po przetwory czy inne przechowywane w spiżarce standardowo rzeczy. Lub, poszerzyć kuchnię (nie wiem jaka jest głębokość tego WC na projekcie), w miejscu obecniego WC zrobić tzw mokrą garderobę (płaszcze, mokre buty itp) a w pomniejszonym pom. nr 10 WC wstawić. Albo - ale to już będzie sprzeczne z założeniem 2 WC - zrezygnować z WC i nr 10 - zrobić dużą otwartą kuchnię z jadalnią - w ten sposób salon nabierze sporych rozmiarów (stół z jadalni znajdzie się w miejscu obecnej kuchni. Jest trochę możliwości - dom jest dobrze rozplanowany, więc i łatwiej wymyślać inne kombinacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 26.02.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 ] nie wiem czy w pokoju nr 5 i 6 nie zorbić dwóch okien z każdej strony - co o tym myslicie??? " To nie są duże okoje, po jednym oknie na pokój powinno w zupełności wystarczyć - pamiętaj też, że im więcej okien tym więcej energii na ogrzewanie potrzeba. U mnie były początkowo zaplanowane okna 150/120 - zamieniliśmy na 120/120 - moi rodzice takie mają - wygodne, dają wystarczająco światła (są niedzielone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 26.02.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 mam pytanien dotyczące działki jak to jest kupuję działke niby jest uzbrojona ( kobieta miała 30 arów na 20 postawiła dom a 10 sprzedaje ) i jak wygląda podłączenie mediów teraz ciagnie się wodę od niej i prąd bo nie wiem jaka jest różnica między działką uzbrojoną a nie uzbrojoną . Kobieta twierdzi że jest to duże udogodnienie może ktoś doradzi normalnie metr działki uzbrojonej kosztuje 32 zł m w gminie a ona chce 45 zł dotego dodaje ogrodzenie betonowe opłaca się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 26.02.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 powiem jeszcze że działka ma kształt trójkąta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz 78 26.02.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Proszę poradźcie który projekt będzie najtańszy w budowie i praktycznyhttp://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-126,137,61,opis.html?cl=1http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-124,135,61,opis.html?cl=1http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-114,125,61,opis.html?cl=1a może ktoś ma jakieś doświadczenie z tym biurem projektowym. Mnie najbardziej podoba się bryza zmian wielkich bym nie wprowadzał wywalił bym ewentualnie balkon i kilka okien połaciowych wydaje mi się że okna na szczytach wystarczą w zupełności co Wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 26.02.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Proszę poradźcie który projekt będzie najtańszy w budowie i praktyczny http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-126,137,61,opis.html?cl=1 http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-124,135,61,opis.html?cl=1 http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-114,125,61,opis.html?cl=1 a może ktoś ma jakieś doświadczenie z tym biurem projektowym. Mnie najbardziej podoba się bryza zmian wielkich bym nie wprowadzał wywalił bym ewentualnie balkon i kilka okien połaciowych wydaje mi się że okna na szczytach wystarczą w zupełności co Wy na to Witam My wybralismy gl123 ADA (lustrzane odbicie) z tego biura. Wprowadzilismy trochę zmian ( szczegoły w dzienniku). Wczesniej konsultowałem to z biurem, kontakt dobry i miły. Projekt kupilismy, na zmiany przesłano gratisowo zezwolenie. Na razie budowlancy nie skarża się na projekt ale to dopiero początek budowy. Słyszałem zresztą, ze projekty z tego biura są niezłe i dobrze wykonane no i błedów mało. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 27.02.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Wielkie dzięki wszystkim za opinie i rady. Faktycznie jest nad czym myśleć i myślę, że ------------oto projekt:http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33#---------------------------------------------------------- Oto przemyślane zmiany, które zamierzamy wprowadzić : 1. Kominek jednak zostawimy (ma za duży wpływ na ogrzewanie a cały koszt to około 15 tys. zł więc nie jest to aż tak wiele, kosztem ciepła w przyszłym okresie i wspólnych spotkaniach całej rodziny przy kominku). 2. Kuchnia będzie jednak otwarta - zlikwidujemy obie ścianki boczne. 3. Okna bez zmian i ilośc i położenie muszą wystarczyć. 4. Pomieszczenie nr 10 gospodarcze - zostaje i będzie słuzyć jako mała spiżarnia przykuchenna i dodatkowe wc. 5. Taras powiększamy z 25 do 40 metrów 2 (chcemy tam organizować wszystkie imprezy rodzinne, ponieważ teraz każda impreza chcrzciny, roczek , itp. w restauracji kosztowały mnie stracznie dużo, a w domu wszytsko będzie pod ręką). 6. Jesli chodzi o PODPIWNICZENIE to zdecydujemy się podpowniczyć tylko połowę budynku - wody gruntowe nam nie przeszkadzają a ja musze mieć gdzieć magazyn i biuro dla swojej firmy, kotłownię zrobimy na dole, o reszcie pomyślimy. Pomieważ prawadzę firmę w branży poligraficznej na codzień mam kontakt z różnymi klientami. Wczoraj pech chciał , że spotkałem się z właścicielem firmy budowalnej (bardzo szanowany gośc na naszym rynku, świetne recenzje) i "podpowiedział" mi kilka rzeczy: - budować z Yutonga i wełny (jeśli mnie stać), - kominek zostaić. - zrobić ODKURZACZ CENTRALNY (duzo dobrego o nim czytałem a koszt to zaledwie 7-8 tys. zł), - tynki na zewnątrz z SILIKATÓW, świetne włąściwości i kolory nie blakną, - nie namawiał mnie do piwnicy - "teraz ponoć nikt nie robi piwnicy" ale ja muszę - pisałem o tym powyżej. Proszę was drodzy forumowicze o opinie na temat w/w zmian. Palnuję zakończyć budowę w kwocie 140-150 tys. zł + ok. 60 tys. na wykończenia i wyposażenie wewnątrz. Dam radę??? Działka już kupiona - niecałe 1.700 metrów. Budowa we wrześniu. System gospodarczy, duże rabaty (ojciec kierownik betoniarni, siostra kierownik hurtowni budowlanej, wuja murarz, drugi elektryk). --------------------------------------------------------------------------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 27.02.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Widze, że mój link do mojego projektu sie nie wyświetla.Załączam jeszcze raz:http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 27.02.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Odkurzacz centralny za 7-8 tys??? Ktoś chyba mocno chce cię naciągnąć. Koszt zakupu jednostki centralnej do twojego domu to max. 1699 (można jeszcze taniej - są jednostki po 999 i 1399 w komplecie ze szczotkami i wężem), rury to ok 300 zł, gniazda i szufelka to koszt ok 350, robocizna własna a jeżeli nawet zapłacisz to nie więcej jak 500 -1000 zł. Razem to duuuuużo mniej niż to co ci podano. Za 8 tyś możesz mieć 3 instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 27.02.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Odkurzacz centralny za 7-8 tys??? Ktoś chyba mocno chce cię naciągnąć. Koszt zakupu jednostki centralnej do twojego domu to max. 1699 (można jeszcze taniej - są jednostki po 999 i 1399 w komplecie ze szczotkami i wężem), rury to ok 300 zł, gniazda i szufelka to koszt ok 350, robocizna własna a jeżeli nawet zapłacisz to nie więcej jak 500 -1000 zł. Razem to duuuuużo mniej niż to co ci podano. Za 8 tyś możesz mieć 3 instalacje Dzięki za inforamcje (bardzo cenną). Ten koszt wyczytałem w MURATORZE - widac był sporo zawyzony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 27.02.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Gdybym ja miał zdecydować to przesunąłbym ściane zewnętrzną w pom 8 w stronę garażu tak by zachować prostą linię ściany kuchni i salonu tym samym likwidując mini okno, które nie da wiele światła za to da dodatkowych kosztów w budowie jak i eksploatacji. Każde okno to zwiększone starty ciepła. Jego przydatność w mojej ocenie jest żadna - nawet nie daje efektu wizualnego nie mówiąc o praktycznym. Co do odkurzacza to przedmówca ma rację. Skoro gotów jesteś zapłaćić 7-8tyś to ja gotów jestem pojechać do Ciebie i wylkonać to za cztery tysiące, oczywiście wszystko wraz z odkurzaczem dostarczam i montuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 27.02.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Wielkie dzięki wszystkim za opinie i rady. Faktycznie jest nad czym myśleć i myślę, że ------------oto projekt:http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33#---------------------------------------------------------- Oto przemyślane zmiany, które zamierzamy wprowadzić : 1. Kominek jednak zostawimy (ma za duży wpływ na ogrzewanie a cały koszt to około 15 tys. zł więc nie jest to aż tak wiele, kosztem ciepła w przyszłym okresie i wspólnych spotkaniach całej rodziny przy kominku). 2. Kuchnia będzie jednak otwarta - zlikwidujemy obie ścianki boczne. 3. Okna bez zmian i ilośc i położenie muszą wystarczyć. 4. Pomieszczenie nr 10 gospodarcze - zostaje i będzie słuzyć jako mała spiżarnia przykuchenna i dodatkowe wc. 5. Taras powiększamy z 25 do 40 metrów 2 (chcemy tam organizować wszystkie imprezy rodzinne, ponieważ teraz każda impreza chcrzciny, roczek , itp. w restauracji kosztowały mnie stracznie dużo, a w domu wszytsko będzie pod ręką). 6. Jesli chodzi o PODPIWNICZENIE to zdecydujemy się podpowniczyć tylko połowę budynku - wody gruntowe nam nie przeszkadzają a ja musze mieć gdzieć magazyn i biuro dla swojej firmy, kotłownię zrobimy na dole, o reszcie pomyślimy. Pomieważ prawadzę firmę w branży poligraficznej na codzień mam kontakt z różnymi klientami. Wczoraj pech chciał , że spotkałem się z właścicielem firmy budowalnej (bardzo szanowany gośc na naszym rynku, świetne recenzje) i "podpowiedział" mi kilka rzeczy: - budować z Yutonga i wełny (jeśli mnie stać), - kominek zostaić. - zrobić ODKURZACZ CENTRALNY (duzo dobrego o nim czytałem a koszt to zaledwie 7-8 tys. zł), - tynki na zewnątrz z SILIKATÓW, świetne włąściwości i kolory nie blakną, - nie namawiał mnie do piwnicy - "teraz ponoć nikt nie robi piwnicy" ale ja muszę - pisałem o tym powyżej. Proszę was drodzy forumowicze o opinie na temat w/w zmian. Palnuję zakończyć budowę w kwocie 140-150 tys. zł + ok. 60 tys. na wykończenia i wyposażenie wewnątrz. Dam radę??? Działka już kupiona - niecałe 1.700 metrów. Budowa we wrześniu. System gospodarczy, duże rabaty (ojciec kierownik betoniarni, siostra kierownik hurtowni budowlanej, wuja murarz, drugi elektryk). --------------------------------------------------------------------------- może i dasz radę, ale powiem szczerze, że masz rozmach. Piszesz, ze odkurzacz centralny to "raptem" 7-8 tys. Poza tym bierzesz pod uwagę Ytonga i docieplenie wełną czyli chyba drożej już się nie da, no moze jak na to klinkierowkę jeszcze położysz Tak na poważnie to zastanów się dobrze. Ja chcąc sie zmieścić w 200 tys z wykonczeniem aby można się było wprowadzić nie myślę nawet o odkurzaczu centralnym. Do wykonczniowki tez zastosuje raczej tansze materiały: panele zamiast parkietu, glazura po 30-50 zl/m2 a nie po 150, okna pcv itp. Przy tym wszystkim jeszcze mam obawy jak to będzie. Pamiętaj ,ze Twój dom to w sumie 100 m2. Garaż też trzeba wybudowac, trzeba go zadaszyć itp. Jedynie jego wykonczenie bedzie tansze niz reszty domu ale trzeba go liczyć. Dodatkowe 15 m2 tarasu tez darmo nie przyjdzie. Piszesz, ze piwnice musisz mieć. OK, ale 40-50 m2 podpiwiniczenia to jest naprawdę niemały koszt, nie zapominaj o tym. Żebyś się nie zdziwił w swoich kalkulacjach pod koniec budowy. Piszę to nie po to żeby zniechęcić, sam mam ambitne plany co do swojego domu i jakieś pozytywne nastawienie do przebiegu budowy, trzeba jednak trochę ostrożności w liczeniu kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 27.02.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Podobnie jak Kero uważam, że powinieneś wyprostować tę ściankę przy jadalni.Jeżeli chcesz się zmieścić w planowanym budżecie to musisz raczej wybrać tańszą technologię niż ytong i wełna. Na dach też raczej nie dachówka tylko gont albo blacha - chyba nawet lepsze od dachówki ze względu na kąt. Na kominek myślę, że śmiało wystarczy ok. 10 tyś - przynajmniej ja mam takie wyceny (z DGP i obudową). Tylko pamiętaj, że zanim dojdziesz do kominka to musisz najpierw zapewnić fundusze na instalacje, tynki, wylewki. A ceny materiałów up i up. Policzyłam, żę gdybym budowała teraz to na same materiały wydałabym 20 tyś więcej (na stan surowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 27.02.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 może i dasz radę, ale powiem szczerze, że masz rozmach. Piszesz, ze odkurzacz centralny to "raptem" 7-8 tys. Poza tym bierzesz pod uwagę Ytonga i docieplenie wełną czyli chyba drożej już się nie da, no moze jak na to klinkierowkę jeszcze położysz Tak na poważnie to zastanów się dobrze. Ja chcąc sie zmieścić w 200 tys z wykonczeniem aby można się było wprowadzić nie myślę nawet o odkurzaczu centralnym. Do wykonczniowki tez zastosuje raczej tansze materiały: panele zamiast parkietu, glazura po 30-50 zl/m2 a nie po 150, okna pcv itp. Przy tym wszystkim jeszcze mam obawy jak to będzie. Pamiętaj ,ze Twój dom to w sumie 100 m2. Garaż też trzeba wybudowac, trzeba go zadaszyć itp. Jedynie jego wykonczenie bedzie tansze niz reszty domu ale trzeba go liczyć. Dodatkowe 15 m2 tarasu tez darmo nie przyjdzie. Piszesz, ze piwnice musisz mieć. OK, ale 40-50 m2 podpiwiniczenia to jest naprawdę niemały koszt, nie zapominaj o tym. Żebyś się nie zdziwił w swoich kalkulacjach pod koniec budowy. Piszę to nie po to żeby zniechęcić, sam mam ambitne plany co do swojego domu i jakieś pozytywne nastawienie do przebiegu budowy, trzeba jednak trochę ostrożności w liczeniu kosztów. Co do kwestii odkurzacz centralny czy nie to powiem może tak: Jeśli sądzisz, że nie starczy Ci kasy na odkurzacz na początku to uważam, że i tak warto wykonać choćby instalację ssącą dla odkurzacza, który możesz sobie kupić za lat kilka. Wykonanie instalacji w wykończonym już domu stwarza trochę więcej kłopotów i kosztów. Wykonanie instalacji to koszt w przedziale 200-300PLN. Nie montujesz ani gniazdek, ani szufelki tylko sama wyłącznie instalacja. Pod gniazdka montuje się podejścia, które są zaślepione specjalnymi płytkami na czas nieużytkowania. 300PLN w caej budowie to nie jest jakiś szczególny koszt - najwyżej wieńcowe zrobisz skromniejsze:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 27.02.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Dzięki za opinie: KSERO,Edybe, KW100. Forum właśnie po to jest, żeby czasami ludzi (mnie) sprowadzić na ziemię, więc bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Jestem otwarty na wszystkie propozycji i dlatego zanim podejmę decyzję wolę 100 razy zapytać i upewnić się, ze wybrałem najlepsze rozwiązanie. Ale ze mną jest (jak to mówi moja żona) - jak z kobietą w ciąży co chwila zmieniam decyzję. Własnie wróciłem z pracy i dziś miałem bardzo pouczającą rozmowę z panią z PRACOWNI PROJEKTOWEJ. Zamówiła u mnie materiały poligraficzne i chwile porozmawilaiśmy na temat mojego projektu. Oto projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33# Dziś definitywnie podjąłem decyzję, że NIE BĘDĘ PODPIWNICZAŁ domu. To koszty który są dla mnie za duże. Zostawiamy też KOMINEK - jak pisałem wczesniej. Odkurzacz centralny to już przesądzone (dzięki za info o prawdziwych kosztach). Co do wełny i yutonga - tez się zastanowię czy mnie na to stać!!! NAJWAZNIEJSZE, to że zmieniamy BRYŁE BUDYNKU. Zagospodarujemy tył za garażem i lekko poszerzymy bryłę od strony pokoju np. 5 i 6 - około 2,5 metra. Dach będzie miał mniej załamać (może będzie dzięki temu tańszy). Wysuniemy tylko garaż do przodu - żeby ta bryła budynku nie przypominała PRL-owskich kloców CO SĄDZICIE O TYCH ZMIANACH i czy teraz realniejsze stają się moje wyliczenia (140 tys, + 60 tys. wykończenie). Rozmawiałem z tą Panią (pracownia projektowa) i ona powiedziała, ze za taki projekt indywidualny weźmie 3 tys. zł - DUŻO???? Powiedział mi też, że teraz w rejonie wielkopolski trzeba liczyć około 1700 zł za metr POD KLUCZ. ---------------------------------------------------------------------------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts