Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Też jestem ze Szczecina ale na razie na etapie dogrywania spraw z działką. Jak wszystko pójdzie dobrze to może w tym roku uda mi się ruszyć fundamenty, ale to w drugiej połowie roku. Jaki masz projekt domku?

ja robilem projekt indiwidualny i bedzie to blizniak.

Amasz juz ekipe,jesli nie lepiej zacznij szukac bo terminy sa odlegle (dobrych ekip)

A ile chcesz przeznaczyc na sama budowe nie liczac dzialki i przylaczy

Ekipy jeszcze nie mam, za 2-3 tygodnie zacznę szukać jak już uporam się z działką. A na budowę mam na ta chwilę 300 tyś. i myslę że jeszcze cośik mogę wyskrobać. Myślę , że z taką sumą dam radę, no chyba, że materiały będą drożały w takim tępie przez cały rok :-? [/b]

Witam mam prośbę doradzcie czy taki dom może być prosty i tani w budowie budowa raczej systemem gospodarczym i przy dużym udziale sił własnych i rodziny.

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-126,137,61,opis.html?cl=1

Myślę że ten dom jest funkcjonalny i praktyczny i jest możliwość zastosowania pieca na opał stały. W celu obniżenia kosztów zlikwidowałbym balkon i okna dachowe zostały by tylko w łazience i pokoju 3 zlikwidowałbym również wejście z domu do garażu co pozwoliłoby zrobić w przedsionku garderobę , spiżarnię lub inny jakiś schowek a drzwi do garażu zrobiłbym z lewej strony drzwi wejściowych z tego podestu przed wejściem do domu. Co Wy na to proszę o wasze opoinie czy ma to jakiś sens.

proszę o pomoc zdecydowałem się na ten dom http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty

zanlazłem do niego idealna działkę tylko jest kłopot z tymi kominami jest ich trzy a jak zrobie kotłownie na węgiel w garażu to bedzie 4 a to mnóstwo kasy pomóżcie trzeba coś wymyslić abty było ich najmniej najlepiej dwa mam mało kasy dlatego tak kombinuje myślałem o przeniesieniu garażu koło salonu połaczenie kominka pieca na wegiel do jednego ale i tak zostają jeszcze dwa a pozatym w tym projekcie niema garażu z lewj strony przy salonie doradzcie proszę

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty

a może znacie podobne domy ze stropem drewnianym i o podobnym kształcie i kosztach budowy

Aby zrobić kotłownię w garażu trzeba przede wszystkim powiększyć ten garaż. Przeniesienie go na lewą stronę (obok salonu) jest możliwe, ale wtedy nie będzie wejścia do niego bezpośrednio z domu. Za to kominek i piec możesz załatwić jednym kominem.

Ważne jest też usytuowanie komina. Im bliżej kalenicy tym mniejsza wysokość nad dachem (mniej obróbek zewnętrznych - tynki, klinkier). Jak komin będzie za niski, to nie będzie dobrego ciągu, a przy silnym wietrze dym może być wpychany do komina. Dodatkowo jeśli zechcesz doświetlić pomieszczenia na poddaszu oknami dachowymi może wystąpić sytuacja wlatywania dymu przez okna dachowe.

Co do kominów w kuchni i łazience, to są to tylko kominy wentylacyjne. Można je zrobić wykorzystując do tego celu specjalne pustaki wentylacyjne wmurowywane w ścianę. Więc koszt nie będzie zbyt duży. Nie wiem tylko, czy przypadkiem nie ma jakiegoś ograniczenia dotycząego stropów. Skonsultuj to z architektem.

Albo, jeśli nie kupiłeś jeszcze projektu poszukaj takiego, którego nie trzeba będzie przerabiać. Każda zmiana u architekta też kosztuje.

Życzę powodzenia

Witam!

Chcemy się zabrać do budowy domu. Ma to być dom parterowy z użytkowym poddaszem o powierzchni użytkowej 120m2. Czy na taki dom z całkowitym podpiwniczeniem wystarczy 250 000zł?? Zakładamy sporo wkładu pracy własnej przy wykończeniu i średniej jakości materiały. Ta kwota zależy jeszcze od tego za ile uda nam się kupić działkę (liczymy ok. 150000 zł pod Warszawą).

Pozdrawiam

Witam!

Chcemy się zabrać do budowy domu. Ma to być dom parterowy z użytkowym poddaszem o powierzchni użytkowej 120m2. Czy na taki dom z całkowitym podpiwniczeniem wystarczy 250 000zł?? Zakładamy sporo wkładu pracy własnej przy wykończeniu i średniej jakości materiały. Ta kwota zależy jeszcze od tego za ile uda nam się kupić działkę (liczymy ok. 150000 zł pod Warszawą).

Pozdrawiam

Może źle zrozumiałam, ale zostanie Ci 100 000 :o :o

Witam!

Pozdrawiam

Może źle zrozumiałam, ale zostanie Ci 100 000 :o :o

Sorry chodziło mi o 250000zł na dom + 150000zł na działkę razem 400000zł. Jeśli uda nam się kupić tańszą działkę to więcej pieniędzy pójdzie na dom.

Pozdrawiam

Gość M@riusz_Radom

Mając na uwadze ostatnie zmiany cen należałoby zweryfikować myśl przewodnią wątku - czy uda mi się wybudować dom za 125 000 PLN i w nim zamieszkać;)

Ponadto, po przeczytaniu całego tematu nasunęło mi się jedno spostrzeżenie - czemu tak łatwo niektórym forumowiczom przychodzi nabijanie się z tych co nie "śmierdzą groszem". Nie zapominajcie, że DOM o powierzchni 70mkw będzie nieporównanie lepszym rozwiązaniem niż mieszkanie 80mkw w bloku. Także niech każdy buduje wedle własnych potrzeb i możliwości. Ja też planuję domek 90-100mkw i nie zamierzam przekraczać tej powierzchni o więcej niż +- 10%.

Dla mnie styknie a jak ktoś uważa to za "kurnik" no cóż, jego problem ;) Tylko, że utrzymanie takiego domku będzie mnie kosztowało znacznie mniej niż tych co się szarpnęli na 150-200mkw ;) Coś za coś ..

Gość M@riusz_Radom

Nie podobają mi się garaże w bryle domu. Wolę takie rozwiązania, jak na moim avatarze ;)

Być może garaż w bryle domu wychodzi ekonomiczniej, ale jakoś tak milej dla oka, według mnie, wygląda garaż przyklejony do jednej ze ścian ;)

Najdrożej wyjdzie budować garaż wolnostojący.

zastanawiam sie wlasnie nad garazem, czy lepiej budowac go przylaczonego do domu ,czy osobno?? czy jest jakas roznica w cenie. chodzi mi o garaz przy tym projekcie , ktory z racji waskiej dzialki bedzie usytuowany z przod.

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=53&a=120&sid=3&projekt=8

Bardzo mi się ten projekt podoba. Ja nie zastanawiała bym się czy garaż w bryle czy osobno. Stawiając go od strony północnej budynku tworzy się strefę buforową, która chroni resztę pomieszczeń przed utratą ciepła

Być może garaż w bryle domu wychodzi ekonomiczniej, ale jakoś tak milej dla oka, według mnie, wygląda garaż przyklejony do jednej ze ścian ;)

No właśnie, jak to jest z garażem? Jakiesą zalety garażu przyklejonego do bryły głównej? I czy nie lepiej, aby dach nad przyklejoonym garażem był dwuspadowy - wtedy można wykorzystać pomieszczenie nad nim? A co ze stratami ciepła w obu przypadkach?

I jeszcze mam jedno pytanie - ile kosztuje zrobienie komina? Planujemy mały domek - pow. użytkowa ok. 120 m2 - ale wszystkie projekty gotowe, które widziałam, mają albo 3 kominy, albo 2, ale za to w kuchni brak komina (a zależy mi na okapie kuchennym, nie pochłaniaczu, więc komin niezbędny). Więc leśli to nie jest straszny koszt, to może lepiej olać ten komin :-?

PROSZ O POMOC BO ZWARIUJE MAM WYBRAĆ PROJEKT ZANIM MAŻ WRÓCI Z ZAGRANICY CZYLI DO ŚWIĄTA NIE WIEM KTÓRY CHCEMY WYBUDOWAĆ TANI DOM WŁASCIWIE TO MĄŻ BEDZIE GO BUDOWAŁ Z MOIM TATĄ I POMOCNIKIEM DOM MA BYC PERTEROWY Z PODDASZEM DO PÓZNIEJSZEJ ROZBUDOWY STROP NAJLEPIEJ DEWNIANY MAŁO KOMINÓW OBA PROJEKTY KTÓRE ZNALZAŁAM WYMAGAJA PRZERÓBEK I TAK NAP W GIENI CHCIAŁABYM ZMIENIĆ

-PRZENIEŚC GARAŻ I USYTUOWAĆ GO PRZY SALONIE , PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ I ZROBIĆ KOTŁOWNIE

-ZROBIĆ WEJSCIE DO GARAŻU PRZE SPIARNIE

-PRZENIEŚĆ KOMIN W RÓG SALONU I POŁACZYĆ GO Z KOMINEM DO KOTŁOWNI

-ZLIKIWOWAĆ OKNO W SALONIE WSTAWIĆ TRZY OKNA TARASOWE

-SCHODY ZROBIĆ W WIATROŁAPIE

-Z WC ZROBIĆ SCHOWEK

-PRZEROBIĆ STROP NA NORMALNY BELKOWY BO TEN MA DZIWNE MOCOWANIA TAK PISZĄ FORUMOWICZE

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid

A W SŁONECZNYM NASTEPUJĄCE ZMIANY

-PRZENIEŚC GARAŻ I USYTUOWAĆ GO PRZY SALONIE , PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ I ZROBIĆ KOTŁOWNIE

-ZROBIĆ WEJSCIE DO GARAŻU PRZE SPIARNIE KTÓRA PRZENIEŚĆ PO PRZECIWNEJ STRONIE KUCHNI

-PRZENIEŚĆ KOMIN W RÓG SALONU I POŁACZYĆ GO Z KOMINEM DO KOTŁOWNI

-WYDŁUŻYĆ SCIANKE OD KUCHNI W PRZEDSIONKU I KUCHNI

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/rzuty.php

a może projekt nina tylko jak tu wygospofarwać jeszcze jeden pokój i kotłownie na wegiel

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=96&a=194&sid=5#rzuty

DORADZCIE KTÓRY LEPSZY TAŃSZY A MOŻE MACIE JAKIES INNE PROJEKTY

Gość Kero

Dla samego pochłaniacza można zastosowac wentylację wykonaną z rur spiro.

Oczywiście jeśli poddasze jest nieużytkowe. W przypadku użytkowego może być problem (ale niekoniecznie) z wyprowadzniem takiej rury na dach.

Koszt niemiłosiernie mały w stosunku do murowanego komina.