Xena z Xsary 04.11.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Co więc ma zrobić taki blokers jak ja, mający 100 000 zł, działkę z dociągniętymi mediami, zezwolenie na budowę? co ma zrobić moi drodzy taki człek, BUDOWAĆ CZY NIE BUDOWAĆ? DOZBIERAĆ ALBO BRAĆ KRECHE W BANKU! za 100000 wybudujesz 50m2 dom. i to supertani. bez garazu, podjazdów bram itp. wez kosztorys chocby sekocenbudu usiadz na tydzien przed kompem i policz wszystko ale to wszystko.lampy i wtyczki też! i listwy przypodłogowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Nno - to sprawa wygląda inaczej taki stan jak twój kosztował mnie 120 tys. tylko nie ten dach , blachodachówka nie umywa sie do ceramiki. a koszty wcale nie są takie wiele wyższe w przypadku dachówki. mozna jednak powiedziec że metraż ten sam, u mnie piwnica jest do zamieszkania (kartofli w niej nie bedzie), a tak na marginesie, ile bym dał żeby cofnąć czas do początku budowy z ta wiedza jaka mam teraz. zamkniesz sie w 350 000 , tak na oko Tak właśnie liczę i dokładam 30K, które mam nadzieję, że się nie przydadzą Teraz też bym kilka rzeczy zrobiła bardziej świadomie i taniej. Ale uważam, że jak na pierwszą budowę na razie nie jest najgorzej , odpukać w niemalowane oczywiście Zajrzyj czasem do nas na podforum lokalne, jest kilka osób z Puław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 04.11.2005 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Xena z Xsary napisała za 100000 wybudujesz 50m2 dom. i to supertani. bez garazu, podjazdów bram itp. wez kosztorys i policz wszystko ale to wszystko.lampy i wtyczki też! i listwy przypodłogowe jasne jeszcze trzeba doliczyć telewizor plazmowy za 10 000, wannę z bombelkami za 50 000, futro z norek dla żonki i parę innych drobiazgów jak tak bedziemy liczyć to kasy trzeba mieć parę worków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 04.11.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 zezo to opowiedz jak juz wybudujesz ten dom za 100 000....chętnie się nauczę jak się to robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Xena z Xsary napisała za 100000 wybudujesz 50m2 dom. i to supertani. bez garazu, podjazdów bram itp. wez kosztorys i policz wszystko ale to wszystko.lampy i wtyczki też! i listwy przypodłogowe jasne jeszcze trzeba doliczyć telewizor plazmowy za 10 000, wannę z bombelkami za 50 000, futro z norek dla żonki i parę innych drobiazgów jak tak bedziemy liczyć to kasy trzeba mieć parę worków. Bez jaj - te rzeczy o których pisze Xena kosztują jak głupie a prawie nikt ich nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 04.11.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Czytając ten wątek to widzę że najbardziej sceptyczni forumowicze do taniego budowania to - KOBIETY Drogie Panie, a może wasi mężowie was stukają na wydatkach, a wieczorem puszczają kasiorę w kasynach Monte Carlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Czytając ten wątek to widzę że najbardziej sceptyczni forumowicze do taniego budowania to - KOBIETY Drogie Panie, a może wasi mężowie was stukają na wydatkach, a wieczorem puszczają kasiorę w kasynach Monte Carlo Nie doceniasz waść kobiet, przeceniasz ich mężów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 04.11.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 jasne jeszcze trzeba doliczyć telewizor plazmowy za 10 000, wannę z bombelkami za 50 000, futro z norek dla żonki i parę innych drobiazgów jak tak bedziemy liczyć to kasy trzeba mieć parę worków. hmm rozumiem, że mówisz o etapie, gdzie z suszarka do włosów (zbędny luksus!) podłaczasz się do kabli wystających z nieotynkowanej ściany... pewnie po co listwa przypodłogowa przy panelu po co kontakt po co zyrandol proponuję zastanowic sie nad drzwiami do wc, zawsze mozna powiesic tabliczkę ZAMKNIĘTE.... Probuje Ci uzmysłowić, że jesli mówisz o domu wykończonym to naprawde weź pod uwage również wykończenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 04.11.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Droga Xeno moze troszkę luzu, z uśmiechem, ja wiem że to czy tamto jest nie uniknione, musi w domu być, ale wybacz, ja nie liczę do kosztów wybudowania domu np bramy, pdjazdów, ogrodzenia, wyposażenia kuchni i co nie ktorych mniej czy więcej ważnych drobiazgów, dla mnie dom to dom, a jego wyposażenie to calkiem ina bajka więcej usmiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 04.11.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 i jeszcz jedno nie tak dawno czytalem na tym forum wątek w czym jest taniej ugotować wodę na kawę, w czajniku elektrycznym czy na gazie? ja dziękuję za takie luksusy jak trzeba nad takimi elementami się zastanawiać, uśmiechnij się jutro terz wstanie słońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 04.11.2005 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 ja za to chętnie się czegos naucze , więc prosze daj znac jak ten dom juz wybudujesz wyluzowana Ksenia która się usmiecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 04.11.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 jasne moja droga Kseniu, jasne, umowa stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik2822 04.11.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 zbudowanie chaty w standardzie w jakim kupuje sie mieszkanie za 1000 zł za m2 jest realne i mozliwe. trzymam kciuki za optymistów. ja jestem juz po i o dziwo zmieściłem sie przy 220 m2 w kwocie 200 tys. z ogrodzeniem. zostało naprawde "niewiele", płytki, panele i meble, no i kominek który spędza mi sen z oczu. ))) Powraca mi nadzieja, że za 200 tys. wybuduję dom 160m2 powierzchni użytkowej+ garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 04.11.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Kseniu w takim razie umawiamy sie na forum np.11.11.2007 roku godzin podaj ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 04.11.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 co mam ci podac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 04.11.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Droga Xeno moze troszkę luzu, z uśmiechem, ja wiem że to czy tamto jest nie uniknione, musi w domu być, ale wybacz, ja nie liczę do kosztów wybudowania domu np bramy, pdjazdów, ogrodzenia, wyposażenia kuchni i co nie ktorych mniej czy więcej ważnych drobiazgów, dla mnie dom to dom, a jego wyposażenie to calkiem ina bajka więcej usmiechu no własnie, to może ustalmy o jakim typie wykonczenia domu mówimy i na etapie jakiego stanu wykańczania porównujemy koszty, bo cos mi sie widzi ze własnie na tym polu dochodzi między nami do przekłamań. A na tym własnie etapie wykanczania wydaje sie najwiecej i moga zaistniec najwieksze roznice w cenach. Ja zamknę się prawdopodobnie, jak pisałam w kwocie 310-330 tys za bardzo prosty projekt domu z poddaszem uzytkowym, ok. 150m uzytkowych, ale kompletnie wykończony, czyli z: podbitką, tynkiem, cokołami na zewnatrz, drzwiami wewnetrznymi, gładziami, pomalowanymi scianami, zabudowaniami z g-k, wykonczonymi podlogami, 2 łazienkami, agd, białym montażem, wyposazeniem kuchni w meble, gnaizdkami, listwami itp, szafami wnękowymi, zabudowa garderoby, ogrzewaniem, wykonczonym kominkiem, parapetami. Będzie nam brakowalo jedynie mebli w pokojach i docelowego oswietlenia. Jezeli ktos poprzez "wykonczenie" rozumie jakie -takie przystosowanie parteru domu do mieszkania, na zasadzie prowizorycznej łazienki, tymczasowej wykladziny polozonej na wylewce, golych scian itp, to juz pzrestaje sie dziwic ze wychodzi mu 1/2 moich kosztów. Ale co tak naprawdę nam daje takie porównanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Droga Xeno moze troszkę luzu, z uśmiechem, ja wiem że to czy tamto jest nie uniknione, musi w domu być, ale wybacz, ja nie liczę do kosztów wybudowania domu np bramy, pdjazdów, ogrodzenia, wyposażenia kuchni i co nie ktorych mniej czy więcej ważnych drobiazgów, dla mnie dom to dom, a jego wyposażenie to calkiem ina bajka więcej usmiechu no własnie, to może ustalmy o jakim typie wykonczenia domu mówimy i na etapie jakiego stanu wykańczania porównujemy koszty, bo cos mi sie widzi ze własnie na tym polu dochodzi między nami do przekłamań. A na tym własnie etapie wykanczania wydaje sie najwiecej i moga zaistniec najwieksze roznice w cenach. Ja zamknę się prawdopodobnie, jak pisałam w kwocie 310-330 tys za bardzo prosty projekt domu z poddaszem uzytkowym, ok. 150m uzytkowych, ale kompletnie wykończony, czyli z: podbitką, tynkiem, cokołami na zewnatrz, drzwiami wewnetrznymi, gładziami, pomalowanymi scianami, zabudowaniami z g-k, wykonczonymi podlogami, 2 łazienkami, agd, białym montażem, wyposazeniem kuchni w meble, gnaizdkami, listwami itp, szafami wnękowymi, zabudowa garderoby, ogrzewaniem, wykonczonym kominkiem, parapetami. Będzie nam brakowalo jedynie mebli w pokojach i docelowego oswietlenia. Jezeli ktos poprzez "wykonczenie" rozumie jakie -takie przystosowanie parteru domu do mieszkania, na zasadzie prowizorycznej łazienki, tymczasowej wykladziny polozonej na wylewce, golych scian itp, to juz pzrestaje sie dziwic ze wychodzi mu 1/2 moich kosztów. Ale co tak naprawdę nam daje takie porównanie? Dokładnie - bo to dodawanie słoni do zapałek. Ja mówię o stanie, w którym noga żadnej ekipy w domu nie postanie Podejrzewam, że szczegóły ostatecznego "blasku" domu będą się dopieszczać jeszcze z rok po wprowadzeniu (dalej twierdzę, że jestem optymistką) Zezo - kuchni nie liczysz, bo niedroga kuchnia - meble ze sprzętem AGD to spokojnie 8000. Chyba, że sprzęt to tylko prosta kuchenka na gaz i mała lodówka - wtedy nie spróbuję nawet podać "dolnej" ceny Trochę bez sensu jest podawać koszt domu półsurowego jako wykończonego - i tak prędzej czy później te pieniądze się wyda. Ale za to inwestor jaki dumny, że tak "tanio" zbudował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 04.11.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 zezo, optymizm jest niezbędny, upór też, kasa też... jeśli olejesz teraz takie wydatki jak bramę, ogrodzenie (bo bez nich niby można mieszkać), to i olejesz przyłącza, listwy, pstryczki, piec... a jak chcesz bez tego zamieszkać?schodków do domu też nie zrobisz, tylko palety na kupę ułożysz? Jak się układa budżet czy kosztorys, to się uwzględnia wszystko co składa się na wynik finalny, odpowiadający powszechnym standardom.Tak, jakbyś Ty poszedł i zapytał o cenę domu u developera... a on Ci powie: 100.000. Ty zadowolony podpisujesz umowę z nadzieją, ze to wszystko co wydasz na dom... i okazuje się, że w takim stanie nie sposób mieszkać, bo trzeba jeszcze to, tamto, owamto... Zadałeś pytanie: czy da się zbudować dom za 100.000? Większość odpowiedzi niestety nie spełnia twoich nadziei. Te odpowiedzi oparte są na doświadczeniach, twoje wyobrażenia na marzeniach...Coś tu trzeba skorygować... Jakbyś spytał:Ile potrzeba kasy, żeby jakoś przebiedować sezon czy dwa, to OK...w Chinach na wsi domy mają w gorszym standardzie niż nasze kurniki - i jakoś żyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 04.11.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Dobrze że nie będę budował domu z garażem bo nalezało by jeszcze policzyć betę do tego i wtedy by już te 100 tyś na pewno zabrakło.pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 04.11.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Mam dla Zezo propozycję. Niech wybierze sobie projekt. Poprosi forumowicza, który go buduje o zestawienie materiałów. Z tym należy odwiedzić ze 3 hurtownie budowlane z prośbą o wycenę. Następnie popytać miejscowe ekipy ile wzięłyby za robociznę. I już. Masz wtedy realny koszt budowy do określonego zadowalającego Cię etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts