Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

Co więc ma zrobić taki blokers jak ja, mający 100 000 zł, działkę z dociągniętymi mediami, zezwolenie na budowę? co ma zrobić moi drodzy taki człek, BUDOWAĆ CZY NIE BUDOWAĆ?

:wink: :wink: :wink:

DOZBIERAĆ ALBO BRAĆ KRECHE W BANKU!

za 100000 wybudujesz 50m2 dom.

i to supertani.

bez garazu, podjazdów bram itp.

wez kosztorys chocby sekocenbudu usiadz na tydzien przed kompem i policz wszystko ale to wszystko.lampy i wtyczki też! i listwy przypodłogowe!

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nno - to sprawa wygląda inaczej :)

taki stan jak twój kosztował mnie 120 tys. tylko nie ten dach :-), blachodachówka nie umywa sie do ceramiki. a koszty wcale nie są takie wiele wyższe w przypadku dachówki. mozna jednak powiedziec że metraż ten sam, u mnie piwnica jest do zamieszkania (kartofli w niej nie bedzie), a tak na marginesie, ile bym dał żeby cofnąć czas do początku budowy z ta wiedza jaka mam teraz. :-)

zamkniesz sie w 350 000 , tak na oko

Tak właśnie liczę i dokładam 30K, które mam nadzieję, że się nie przydadzą ;)

Teraz też bym kilka rzeczy zrobiła bardziej świadomie i taniej. Ale uważam, że jak na pierwszą budowę na razie nie jest najgorzej ;), odpukać w niemalowane oczywiście

Zajrzyj czasem do nas na podforum lokalne, jest kilka osób z Puław

Xena z Xsary napisała

i to supertani. bez garazu, podjazdów bram itp.

wez kosztorys i policz wszystko ale to wszystko.lampy i wtyczki też! i listwy przypodłogowe

jasne jeszcze trzeba doliczyć telewizor plazmowy za 10 000, wannę z bombelkami za 50 000, futro z norek dla żonki i parę innych drobiazgów

jak tak bedziemy liczyć to kasy trzeba mieć parę worków.

Xena z Xsary napisała

i to supertani. bez garazu, podjazdów bram itp.

wez kosztorys i policz wszystko ale to wszystko.lampy i wtyczki też! i listwy przypodłogowe

jasne jeszcze trzeba doliczyć telewizor plazmowy za 10 000, wannę z bombelkami za 50 000, futro z norek dla żonki i parę innych drobiazgów

Bez jaj - te rzeczy o których pisze Xena kosztują jak głupie a prawie nikt ich nie liczy

Czytając ten wątek to widzę że najbardziej sceptyczni forumowicze do taniego budowania to - KOBIETY

Drogie Panie, a może wasi mężowie was stukają na wydatkach, a wieczorem puszczają kasiorę w kasynach Monte Carlo

Nie doceniasz waść kobiet, przeceniasz ich mężów ;)

hmm

rozumiem, że mówisz o etapie, gdzie z suszarka do włosów (zbędny luksus!) podłaczasz się do kabli wystających z nieotynkowanej ściany...

pewnie

po co listwa przypodłogowa przy panelu

po co kontakt

po co zyrandol

proponuję zastanowic sie nad drzwiami do wc, zawsze mozna powiesic tabliczkę ZAMKNIĘTE....

Probuje Ci uzmysłowić, że jesli mówisz o domu wykończonym to naprawde weź pod uwage również wykończenie....

Droga Xeno

moze troszkę luzu, z uśmiechem, :lol: :lol:

ja wiem że to czy tamto jest nie uniknione, musi w domu być, ale wybacz, ja nie liczę do kosztów wybudowania domu np bramy, pdjazdów, ogrodzenia, wyposażenia kuchni i co nie ktorych mniej czy więcej ważnych drobiazgów, dla mnie dom to dom, a jego wyposażenie to calkiem ina bajka

więcej usmiechu :D :D

zbudowanie chaty w standardzie w jakim kupuje sie mieszkanie za 1000 zł za m2 jest realne i mozliwe. trzymam kciuki za optymistów. ja jestem juz po i o dziwo zmieściłem sie przy 220 m2 w kwocie 200 tys. z ogrodzeniem. zostało naprawde "niewiele", płytki, panele i meble, no i kominek który spędza mi sen z oczu. :-))))

Powraca mi nadzieja, że za 200 tys. wybuduję dom 160m2 powierzchni użytkowej+ garaż.

Droga Xeno

ja wiem że to czy tamto jest nie uniknione, musi w domu być, ale wybacz, ja nie liczę do kosztów wybudowania domu np bramy, pdjazdów, ogrodzenia, wyposażenia kuchni i co nie ktorych mniej czy więcej ważnych drobiazgów, dla mnie dom to dom, a jego wyposażenie to calkiem ina bajka

no własnie, to może ustalmy o jakim typie wykonczenia domu mówimy i na etapie jakiego stanu wykańczania porównujemy koszty, bo cos mi sie widzi ze własnie na tym polu dochodzi między nami do przekłamań. A na tym własnie etapie wykanczania wydaje sie najwiecej i moga zaistniec najwieksze roznice w cenach.

Ja zamknę się prawdopodobnie, jak pisałam w kwocie 310-330 tys za bardzo prosty projekt domu z poddaszem uzytkowym, ok. 150m uzytkowych, ale kompletnie wykończony, czyli z: podbitką, tynkiem, cokołami na zewnatrz, drzwiami wewnetrznymi, gładziami, pomalowanymi scianami, zabudowaniami z g-k, wykonczonymi podlogami, 2 łazienkami, agd, białym montażem, wyposazeniem kuchni w meble, gnaizdkami, listwami itp, szafami wnękowymi, zabudowa garderoby, ogrzewaniem, wykonczonym kominkiem, parapetami. Będzie nam brakowalo jedynie mebli w pokojach i docelowego oswietlenia.

Jezeli ktos poprzez "wykonczenie" rozumie jakie -takie przystosowanie parteru domu do mieszkania, na zasadzie prowizorycznej łazienki, tymczasowej wykladziny polozonej na wylewce, golych scian itp, to juz pzrestaje sie dziwic ze wychodzi mu 1/2 moich kosztów. Ale co tak naprawdę nam daje takie porównanie?

Droga Xeno

no własnie, to może ustalmy o jakim typie wykonczenia domu mówimy i na etapie jakiego stanu wykańczania porównujemy koszty, bo cos mi sie widzi ze własnie na tym polu dochodzi między nami do przekłamań. A na tym własnie etapie wykanczania wydaje sie najwiecej i moga zaistniec najwieksze roznice w cenach.

Ja zamknę się prawdopodobnie, jak pisałam w kwocie 310-330 tys za bardzo prosty projekt domu z poddaszem uzytkowym, ok. 150m uzytkowych, ale kompletnie wykończony, czyli z: podbitką, tynkiem, cokołami na zewnatrz, drzwiami wewnetrznymi, gładziami, pomalowanymi scianami, zabudowaniami z g-k, wykonczonymi podlogami, 2 łazienkami, agd, białym montażem, wyposazeniem kuchni w meble, gnaizdkami, listwami itp, szafami wnękowymi, zabudowa garderoby, ogrzewaniem, wykonczonym kominkiem, parapetami. Będzie nam brakowalo jedynie mebli w pokojach i docelowego oswietlenia.

Jezeli ktos poprzez "wykonczenie" rozumie jakie -takie przystosowanie parteru domu do mieszkania, na zasadzie prowizorycznej łazienki, tymczasowej wykladziny polozonej na wylewce, golych scian itp, to juz pzrestaje sie dziwic ze wychodzi mu 1/2 moich kosztów. Ale co tak naprawdę nam daje takie porównanie?

Dokładnie - bo to dodawanie słoni do zapałek. Ja mówię o stanie, w którym noga żadnej ekipy w domu nie postanie ;) Podejrzewam, że szczegóły ostatecznego "blasku" domu będą się dopieszczać jeszcze z rok po wprowadzeniu (dalej twierdzę, że jestem optymistką) ;)

Zezo - kuchni nie liczysz, bo niedroga kuchnia - meble ze sprzętem AGD to spokojnie 8000. Chyba, że sprzęt to tylko prosta kuchenka na gaz i mała lodówka - wtedy nie spróbuję nawet podać "dolnej" ceny

Trochę bez sensu jest podawać koszt domu półsurowego jako wykończonego - i tak prędzej czy później te pieniądze się wyda. Ale za to inwestor jaki dumny, że tak "tanio" zbudował ;)

zezo,

optymizm jest niezbędny, upór też, kasa też...

jeśli olejesz teraz takie wydatki jak bramę, ogrodzenie (bo bez nich niby można mieszkać), to i olejesz przyłącza, listwy, pstryczki, piec... a jak chcesz bez tego zamieszkać?

schodków do domu też nie zrobisz, tylko palety na kupę ułożysz?

Jak się układa budżet czy kosztorys, to się uwzględnia wszystko co składa się na wynik finalny, odpowiadający powszechnym standardom.

Tak, jakbyś Ty poszedł i zapytał o cenę domu u developera... a on Ci powie: 100.000. Ty zadowolony podpisujesz umowę z nadzieją, ze to wszystko co wydasz na dom... i okazuje się, że w takim stanie nie sposób mieszkać, bo trzeba jeszcze to, tamto, owamto...

Zadałeś pytanie: czy da się zbudować dom za 100.000?

Większość odpowiedzi niestety nie spełnia twoich nadziei. Te odpowiedzi oparte są na doświadczeniach, twoje wyobrażenia na marzeniach...

Coś tu trzeba skorygować...

Jakbyś spytał:

Ile potrzeba kasy, żeby jakoś przebiedować sezon czy dwa, to OK...

w Chinach na wsi domy mają w gorszym standardzie niż nasze kurniki - i jakoś żyją.

Mam dla Zezo propozycję. Niech wybierze sobie projekt. Poprosi forumowicza, który go buduje o zestawienie materiałów. Z tym należy odwiedzić ze 3 hurtownie budowlane z prośbą o wycenę. Następnie popytać miejscowe ekipy ile wzięłyby za robociznę. I już. Masz wtedy realny koszt budowy do określonego zadowalającego Cię etapu.