madd 12.04.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Budowalam rok temu. Bez szalenstw zainwestowalam w chatke 200 tysiecy (z dzialka). Nie wykonczona jest jescze gora. Ale jak widze co sie dzieje na rynku, to nie wiem czy w tym roku 300 tysiecy by pomoglo. Szok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekw021 16.04.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam wszystkich, tak sobie czytam wasze wypowiedzi, oczywiscie nie wszystkie bo troche tego jest i już sam nie wiem czy w to wchodzic. Mam działke i bede starał sie o pozwolenie na budowe(mysle, ze nie bedzie z tym problemu gdyz wokolo jest duzo domkow) a pozniej oczywiscie bede chciał postawic dom. Dom góra 120 mk najlepiej jakby by mial ok 100, w miare prosty, funkcjonalny z tarasem i 3 pokojami... najbardziej chcialem parterowy ale jednak chyba wybiore opcje z poddaszem uzytkowym. Aktualnie mysle o technologii szkiletowej, z półfabrykatów, prafea czyli coś co trwa ok 3 miesiecy po czym domek stoi. Jesli chodzi o biały montaz, hydraulike, elektryke zrobie we wlasnym zakresie, no chyba, ze tanio za to policza i nie bedzie mi sie opłacało tracic czasu na te roboty. Teraz przejdzmy do konkretów: interesuje mnie aktualna róznica w cenie pomiedzy w/w technologiami a tachnologią tradycyjną. Chcialbym sie zmiescic w kwocie 200 tys zł, czy jest to mozliwe przy w/w technologiach? Jesli ktos z was jest na etapie budowania badz zbudowal dom w takich technologiach to prosze o podzielenie sie doswiadczeniami i wrazeniami. Opinie na ich temat sa rozmaite i już sam sie w tym gubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 16.04.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Pomijając koszty zakupu działki (bo jak wiadomo rozbieżności mogą być znaczne) i jej uzbrojenia, największe znaczenie ma projekt. Dobrze zaprojektowany "tani dom" w którym ściany się "zejdą" a dach nie będzie miał więcej niż 4 połaci odpłaci się wielkimi oszczędnościami choćby miał więcej metrów kwadratowych niż mniejszy ale trudny do zbudowania dom. Boom budowlany rząda od inwestorów, żeby raczej zapomnieli o tanim budowaniu, ale trzeba pamiętać , że skoro "tani" już jest drogi to ten co był drogi jest już - nieosiągalny może nawet. Czytam tak sobie i czytam to forum i zastanawia mnie jedno - w temacie "tanio wybudować dom" ludziska pytają o koszty domów często gęsto drogich w realizacji - pięknych oczywiście - ale skomplikowanych. Niestety trzeba iść na kompromis i zrezygnować choćby z kilku ozdóbek aby zmieścić się w przeznaczonych funduszach lub też znaleźć projekt mniej skomplikowany, nie koniecznie brzydszy. Mój dom szczerze mówiąc będzie "niepiękny" , ale ta funkcjonalność i prostota wręcz mnie urzekły. Małe zmiany w elewacji i nie będzie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 16.04.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Mags zgodzę się z Tobą z tym doborem projektu. Pierwsze projekty które wybierałam do realizacji były przeładowane, ze skomplikowanymi dachami. Znów domy kostki które też mi się podobają nie są również tanie w budowie bo w nich ważnym elementem jest dobra, ładna wykończeniówka. A to może kosztować więcej niż skomplikowany dach. Chciałam jednak mieć przestrzeń i to był warunek z którego nie mogłam zrezygnować. Może projekt który wybrałam nie jest domem moich marzeń, ale wiem, że bedzie się w nim wygodnie żyło i w miarę niedrogo się go utrzyma. Dwuspadowy dach w kształcie L. Mogło być prościej ale... nie rezygnujmy ze wszystkiego Jestem po kosztorysach rzeczoznawcy i opinii kierownika budowy. Jednogłośnie ocenili mi wydatki na takie jakie planowałam, mimo podwyżek. A raczej chcieli mnie zaskoczyc kwotami i troche ostudzic moje zapały. Czy się uda to zobaczymy jak będzie dalej. Narazie nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 17.04.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Nie pchaj sie w technologie nie sprawdzone u nas. W 3 miesiące to mozna budowac baraki, a nie budynki mieszkalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 17.04.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 ja wreszcie mam działkę małą ale własną ma 800m w tym roku planuje ja uzbroić i jak dobrze pujdzie postawić fundamenty ale jak wyjdzie to zobaczymy nie jestesmy ludzmi bogatymi wrecz bym powiedziała żyjemy na normalnej stopie zamierzamy wziąść kredyt i postawić domek własnymi siłami i siłami rodziny bedziemy oszczedzać na czym tylko się da projekt tez prosty mam nadzieje ze nasze marzenie się spełn ihttp://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 17.04.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 aha wydaje nmi się ze nawet z najbrzydszego projektu można zrobić ładne cacko dużo daje otoczenie i ładna wykończeniówka którą mozna rozłożyć sobie na etapy i robić jak już się mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.04.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Całkiem zgrabny projekt (i z założenia tani w budownie). Osobiście stanowczo radzę wygospodarować miejsce na schody - skoro dach ma 35 stopni to na górze będzie mnóstwo miejsca. Można oczywiście poddasze zagospodarować później.Robienie mikro WC kosztem łazienki IMHO jest wątpliwym pomysłem - ja bym przeniósł wejście do pomieszczenia gospodarczego z kuchni i tam zorganizował "zapasowy wucet". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 17.04.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 tez myslimy z męzem o zagospodarowaniu poddasza w przyszłosci ale to juz bedzie długo po tym jak bedziemy mieszkać schody planuje tam gdzie wc rozmawiałam z osoba która ma takie rozwiązanie i mówi ze całkiem dobrze to sie sprawdziło bedziemy kombinować projekt wydaje się tani i prosty już nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.04.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Zatem powodzenia w budowaniu życzę i miłego pomieszkiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 17.04.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Ciesze sie że udalo Ci sie kupić działke. Dom dobry do budowy i z cała pewnością będzie dość tani. To, co napisąłeś, to prawda. Z kazdego domu można zrobić cacko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekw021 17.04.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 czemu mialbym sie nie pchac w te technologie, prosze o konkrety bo wszyscy ciagle pisza ogolnikowo. Duzo osob juz stawialo domy w tych technologiach... uwazam, ze przy obecnych cenach materialow budowlanych domy szkieletowe czy tez system prafea wyjdzie taniej, chociazby ze wzgledu na czas(czas to pieniadz, majac wlasna firme ciezko jest codziennie dogladac budowy)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 18.04.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Warto poczytać w siecinp: http://www.bazafirm.pl/newbaza/edytorwww/panel_new/prezentacja/index.php?id_klienta=2320B2&id_grupy=7070&str=akt&id=361[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 18.04.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Pomijając koszty zakupu działki (bo jak wiadomo rozbieżności mogą być znaczne) i jej uzbrojenia, największe znaczenie ma projekt. Dobrze zaprojektowany "tani dom" w którym ściany się "zejdą" a dach nie będzie miał więcej niż 4 połaci odpłaci się wielkimi oszczędnościami choćby miał więcej metrów kwadratowych niż mniejszy ale trudny do zbudowania dom. Boom budowlany rząda od inwestorów, żeby raczej zapomnieli o tanim budowaniu, ale trzeba pamiętać , że skoro "tani" już jest drogi to ten co był drogi jest już - nieosiągalny może nawet. Czytam tak sobie i czytam to forum i zastanawia mnie jedno - w temacie "tanio wybudować dom" ludziska pytają o koszty domów często gęsto drogich w realizacji - pięknych oczywiście - ale skomplikowanych. Niestety trzeba iść na kompromis i zrezygnować choćby z kilku ozdóbek aby zmieścić się w przeznaczonych funduszach lub też znaleźć projekt mniej skomplikowany, nie koniecznie brzydszy. Mój dom szczerze mówiąc będzie "niepiękny" , ale ta funkcjonalność i prostota wręcz mnie urzekły. Małe zmiany w elewacji i nie będzie tak źle. Otóż własnie! Jak sobie ktoś zafunduje dach z lukarnami, kilkupołaciowy, plus skomplikowana bryła budynku, to nie będzie tanio. Ja chciałam tanio, więc budynek jest parterowy, dach czterospadowy (miał być dwuspadowy, ale architekt sie rozpędził i już trudno, jest za to ładniej), bez komplikacji. I uważam, że jest piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.04.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja właśnie jestem w trakcie opracowywania projektu. Zaczęło się od dość skomplikowanego, który ja sukcesywnie upraszaczałem aż wyszło dokładnie pudełko. Wcale jednak nie podoba mi się mniej, niż ten pierwotny. Efekt estetyczny osiągnąć można wykończeniem - u nas np. drewnianą oblicówką na fasadzie. Czy wyjdzie taniej to trzeba policzyć, ale na pewno pewniej (wszystkie bajery to ryzyko błędów wykonawczych, przecieków, mostków termicznych itp.), a prosty dom to przede wszystkim tanie użytkowanie - ma najlepszy stosunek objętości do powierzchni zewnętrznej. Obrazki są w moim dzienniku. Co do praefy, to ja wciąż ją rozważam. Była dużo droższa do niedawna, teraz być może proporcje się polepszyły. Zależy to od tego, ile Praefa podniosła ceny. Większość jej produkcji idzie na Zachód, a tam takiego ruchu nie ma - może pozostały stabilne. Nie publikują żadnych cenników, więc niestety trzeba mieć projekt i dać do wyceny. System ten jest stosowany od lat i domy stoją. Moi znajomi zbudowali tak w zeszłym roku i są zachwyceni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 18.04.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Anher1968: doskonały jest ten Twój projekt. Czegoś takiego właśnie szukałem. Czy masz jakiś w miarę aktualny kosztorys lub jakieś pojęcie ile to może kosztować? Czy za 200 tys. zł dałoby się postawić taki domek przy założeniu, że dużo pracy wykonuję sam (na przykład wykończeniówka i instalacja elektryczna) i nie urządzam na razie poddasza? Noo, i czy ta kotłownia za garażem wystarczy, żeby zmieścić tam piec na ekogroszek z podajnikiem? Ja jestem na etapie załatwiania papierków z archeologami (na moje nieszczeście mam stanowisko archeologiczne na działce), a chciałbym w tym roku zrobić stan surowy otwarty, ale chyba marne szanse. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 18.04.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 za 200 tyś toi spokojnie się zmieścisaz nie posiadam jeszcze aktualnego kosztorysu a;le rozmawiałam z ludzmi którzy postawili dom stan surowy przykryty blachodachówką okna z roletami koszt 68 tyś ja planuje w 150 tyś się zmieścić co do kotłowni to z podajnikiem może byc problem ale reszta się zmiesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 18.04.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Noo, to mnie pocieszasz. 200 tys. to maximum na co mogę sobie pozwolić (nie dostanę większego kredytu niż 170 tys. a na razie mam jakieś 20 tys. oszczędności). A odnośnie projektu, to zastanawiałem się też nad takimi projektami: Z8 (http://www.projekty.z500.pl/projekt/z8.html) lub ewentualnie nieco mniejszy Z12 (http://www.projekty.z500.pl/projekt/z12.html). Ciągle nie wiem co zrobić z ogrzewaniem. Waham się pomiędzy piecem na ekogroszek a zestawem kominek + ogrzewanie elektryczne (gazu nie mam i nie będę miał - w gminie powiedzieli, że przed 2015 nie podciągną . Gdybym zrezygnował z ekogroszku, to mógłbym też zrezygnować z garażu i kotłowni i byłoby taniej... Jeśli ktoś coś może doradzić, to bardzo proszę... P.S. Wątki o ogrzewaniu ekogroszkiem i prądem czytałem Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 18.04.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 ja tez miałam taki dylemat takie same projekty rozważalismy oprócz nich jeszcze http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=96&a=194&sid=5#rzuty do dziś nie jestem pewna wyboru ja mam max 150 tyś i kombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 19.04.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 siedze i ciaglaa myśle który projekt bedzie lepszy niby zdecydowałam si ena sloneczny ale boje sie ze koszty nas przerosna mysle o ninie wydjae sie wogle tania ale brakuje mi tam jednego pokoju z drugiej strony jak porównam parametry tych domów to są parawie identyczne pow dachu kubatura itp w słonecznym planuje poddasze na pozniej sama już nie wiem co zrobicktóry byście wybrali jesli mielibyście ograniczzona ilośc kasy i nie pytam sie o wizualny wygląd bo to mnie najmniej interesuje chce miec dom a jak bedzie wyglądał to mnie nie interesuje ma być tani w budowie to co sądzicie który nina http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=96&a=194&sid=5#rzutysłonecznyhttp://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.phpz8 http://www.z500.pl/index.php?projekt=8&ogolne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts