Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

u mnie jak rano zapomnieliśmy dołożyć do kominka, to po 10 godzinach temperatura w domu spadła z 20 na 16 stopni (na dworze minus 15). Więc wg mnie nie jest źle

Bez urazy, ale według mnie jest tragicznie jak na nowy dom. Ja tak miałem w starym drewnianym domu, prawie nieocieplonym. Teraz w nowym domu przy -15 st na zewnątrz, temperatura spada wewnątrz z 22 do 21 st. po 24 godzinach niepalenia w kominku.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiorek dzieki za te info, wlasnie takich opini potrzebuje... niestety te materialy strasznie podrozaly, mam nadzieje, ze na przyszly rok troche to stanie w miejscu badz bedzie tansze. 180 mkw to kawal domu :D dla mnie gora 120 mkw, patrze w necie po cennikach wykonawcow i teoretycznie jest szansa sie zmiescic w tej kwocie pod klucz... ale tylko teroretycznie:/... nie chce garazu w domku bo jest mi kompletnie niepotrzebny, wole w te miejsce miec jakis dodatkowy pokoj. Narazie jestem na etapie szukania projektu, ktory w 90% bedzie spelniac moje oczekiwania... przy okazji rozgladam sie za dobra firma, ktora mi ten dom postawi solidnie i w miare niedrogo... Moze masz namiar na sprawdzona firme??? Wyczytalem , ze teraz duzo wykonawcow robi te domki ale tylko do stanu zamknietego z zewnatrz bez ocieplenia wewnatrz... Domy zbudowane do tego momentu kosztuja srednio 75-120 tys zl... pytanie czy za 60-80 tys udaloby mi sie ten dom skonczyc pod klucz, wlasnymi silami i przy wynajeciu dodatkowych ekip, ktore mi ten dom ociepla. Patrzac na wypowiedzi niektorych osob dochodze do wniosku, iz te 200 tys zl moze byc stanowczo za malo:/....

Moi znajomi w domu 180 mkw, dokladnie nie pamietam z czego jest zbudowany :oops: ale sciany ma grubasne, po nagrzaniu do ok 20 stopni, przez noc bez dokaldania do kominka temp spada do 16 stopni nad ranem... przy temp na zew ok 0 . Dom ma ok 3 lata. Wiadomo, ze wszystko zalezy od materialow i ocieplenia... ale wydaje mi sie, ze taki spadek temp jest spory i nie chcialbym by w moim przyszlym szkieletowcu zachodzily takie wahania przy temp 0 stopni:) ok przy -15 jest to dopuszczalne:)

Bez urazy, ale według mnie jest tragicznie jak na nowy dom. Ja tak miałem w starym drewnianym domu, prawie nieocieplonym. Teraz w nowym domu przy -15 st na zewnątrz, temperatura spada wewnątrz z 22 do 21 st. po 24 godzinach niepalenia w kominku.

A mówimy cały czas o domu szkieletowym ? Jeśli tak, to Ci podam jeszcze kilka szczegółów - cała wentylacja u mnie odbywa się przez ściany (było taniej i taką technikę znaliśmy z Norwegii). Mam tylko 15 cm izolacji w ścianach, teraz dokładają jeszcze 5 cm styropianu, właściwie nie ma u mnie materiałów, które akumulują ciepło - jeśli np dom stoi na płycie fundamentowej, to myślę, że warstwa betonu nad styropianem akumuluje ciepło, mam stare okna drewniane K=1,6. Może źle napisałam, że 12 godzin, bo jak teraz liczę, to ostatni wsad do kominka był ok. 22.00, a następny jak wróciliśmy następnego dnia ok. 20.00 - więc wychodzi 22 godziny :wink:

Patrzac na wypowiedzi niektorych osob dochodze do wniosku, iz te 200 tys zl moze byc stanowczo za malo:/....

Wiele zależy od tego, w jakim tempie będą drożały materiały i robocizna. Do postawienia murowanego domu można wziąć Ukraińca, czy jakiegoś rodzimego Czesia, który jeszcze za 10 zł/godz chce pracować. Natomiast do szkieletu - przynajmniej do postawienia konstrukcji - powinieneś wziąć fachowca = dobrą ekipę. Resztę teoretycznie można zrobić samemu, ale z głową, aby np nie popodcinać belek konstrukcyjnych przy robieniu hydrauliki itp. Ale z drugiej strony i marna ekipa budowlana może też spaprać robotę.

Szukaj projektu zwartego domku, o prostym dwuspadowym dachu - wychodzi najtaniej. Jeśli lukarny - to dach prosty (żeby nie tworzyły się na dachu tzw kosze - to podraża). Poza tym wybór materiałów wykończeniowych - tynk akrylowy jest 3 razy droższy od mineralnego (ale za to lepszy), Ondulina na dach - połowa ceny blachodachówki, itd itd.

Nie powinnam może o tym mówić, ale mój dom powstał z niestruganego drewna (w tej chwili jest tańsze od struganego o 150 - 200 zł na 1 m3 (na taki dom jak chcesz trzeba liczyć jakieś 15 - 20 m3 drewna).

A mówimy cały czas o domu szkieletowym ? Jeśli tak, to Ci podam jeszcze kilka szczegółów - cała wentylacja u mnie odbywa się przez ściany (było taniej i taką technikę znaliśmy z Norwegii). Mam tylko 15 cm izolacji w ścianach, teraz dokładają jeszcze 5 cm styropianu, właściwie nie ma u mnie materiałów, które akumulują ciepło - jeśli np dom stoi na płycie fundamentowej, to myślę, że warstwa betonu nad styropianem akumuluje ciepło, mam stare okna drewniane K=1,6. Może źle napisałam, że 12 godzin, bo jak teraz liczę, to ostatni wsad do kominka był ok. 22.00, a następny jak wróciliśmy następnego dnia ok. 20.00 - więc wychodzi 22 godziny :wink:

No i właśnie to jest wada domów szkieletowych moim zdaniem :-? Trudno to nazwać komfortowym mieszkaniem, gdy trzeba pilnować kominka, bo robi się zimno. Ja właśnie mieszkałem przez parę lat w domu "szkieletowym" wybudowanym na początku XX wieku. Dom z bali drewnianych, ale otynkowany od wewnątzr, a od zewnątzr ocieplony styropianem. Podłoga i jedna ściana w ogóle nie ocieplone. Generalnie było tak - w zimie zimno, w lecie ciepło. Tragedia. W zimie po mroźnej nocy bez palenia (piec węglowy) temperatura w domu spadała od 23 st. wieczorem do 16 st. rano.

Dlatego budując nowy dom, największy nacisk położyłem na ocieplenie i akumulacyjne materiały - ściany z silikatu + 15 cm styro. Pod wylewkami 20 cm styro. I zamierzony efekt osiągnąłem - temperatura w zimie spada bardzo wolno. Zobaczymy jak będzie podczas upałów - ale zakładam, że chłodno.

zgadza sie... z tym, ze w moim przypadku nie jest to najbardziej istotne... bo ja potrzebuje domek na dzialke, w ktorym bede mieszkac tylko w weekendy i to nie w kazde... tak wiec priorytetem jest: szybka budowa, w miare mozliwosci tania technologia... chyba jednak zejde z wielkosci bo strasznie drogo wychodzi ten dom a ja przy dluzszych przemysleniach dochodze do wniosku:D, ze w sumie nie potrzebna mi taka chalupa na weekendy... wystarczy 80 mkw z dobrze rozplanowanymi pomieszczeniami.

Prawda jest taka, iz co chwila zmieniam zdanie... dochodze nawet do takich mysli by rzucic ten plan z budowa w cholere bo szkoda pieniedzy i zdrowia:/... postawie bude z praktikera za 5 tys zl:D

No i właśnie to jest wada domów szkieletowych moim zdaniem :-? Trudno to nazwać komfortowym mieszkaniem, gdy trzeba pilnować kominka, bo robi się zimno. Ja właśnie mieszkałem przez parę lat w domu "szkieletowym" wybudowanym na początku XX wieku. Dom z bali drewnianych, ale otynkowany od wewnątzr, a od zewnątzr ocieplony styropianem. Podłoga i jedna ściana w ogóle nie ocieplone. Generalnie było tak - w zimie zimno, w lecie ciepło. Tragedia. W zimie po mroźnej nocy bez palenia (piec węglowy) temperatura w domu spadała od 23 st. wieczorem do 16 st. rano.

Jeśli ktoś ogrzewa tylko kominkiem, to chyba musi go pilnować na okrągło w każdym typie domu. Oczywiście, że mała akumulacja ciepła jest wadą, ale z drugiej strony w takie chłodne wieczory jak dziś odpalam kominek i za chwilę w całym domu cieplutko i przyjemnie. Nie tracę ciepła na grzanie ścian.

Niektórzy mają całoroczne domy po 70 m2 i muszą sobie radzić. Znajdź projekt, w którym będziesz mógł łatwo dobudować jakieś pomieszczenia (w razie potrzeby). W szkieletach rozbudowa jest bardzo łatwa. Kiedyś w Muratorze był taki cykl i przedstawiali projekty domów przewidzianych do rozbudowy w późniejszym czasie

Jeśli ktoś ogrzewa tylko kominkiem, to chyba musi go pilnować na okrągło w każdym typie domu.

Tu się nie zgodzę. Używam kominka z PW jako głównego źródła CO i CWU. Nie muszę go pilnować, po załadowaniu do pełna pali się stabilnie przez 8-12 godzin, dając ok. 40-50 st. na grzejnikach. Ostatnio, gdy temp. na zewnątrz wahała się w granicach 5-10 st, paliłem w kominku raz na tydzień, przez noc. Resztę załatwiała akumulacyjność ściany silikatowej. Cały czas mam w domu 22-23 st., palę, gdy spada do 20 st.

zgadza sie... z tym, ze w moim przypadku nie jest to najbardziej istotne... bo ja potrzebuje domek na dzialke, w ktorym bede mieszkac tylko w weekendy i to nie w kazde... tak wiec priorytetem jest: szybka budowa, w miare mozliwosci tania technologia... chyba jednak zejde z wielkosci bo strasznie drogo wychodzi ten dom a ja przy dluzszych przemysleniach dochodze do wniosku:D, ze w sumie nie potrzebna mi taka chalupa na weekendy... wystarczy 80 mkw z dobrze rozplanowanymi pomieszczeniami.

Prawda jest taka, iz co chwila zmieniam zdanie... dochodze nawet do takich mysli by rzucic ten plan z budowa w cholere bo szkoda pieniedzy i zdrowia:/... postawie bude z praktikera za 5 tys zl:D

W tym przypadku rzeczywiście jest to bez znaczenia. Myślę, że 70-80 m kw. spokojnie wystarczy.

Jeśli ktoś ogrzewa tylko kominkiem, to chyba musi go pilnować na okrągło w każdym typie domu.

Tu się nie zgodzę. Używam kominka z PW jako głównego źródła CO i CWU. Nie muszę go pilnować, po załadowaniu do pełna pali się stabilnie przez 8-12 godzin, dając ok. 40-50 st. na grzejnikach. Ostatnio, gdy temp. na zewnątrz wahała się w granicach 5-10 st, paliłem w kominku raz na tydzień, przez noc. Resztę załatwiała akumulacyjność ściany silikatowej. Cały czas mam w domu 22-23 st., palę, gdy spada do 20 st.

Pisząc o pilnowaniu na okrągło, chodziło mi o to, że właśnie trzeba go 2-3 razy na dobę załadować. Zwłaszcza w domach o małej akumulacyjności, lub źle ocieplonych. No i miałam na myśli prostacki wkład z rozprowadzeniem ciepłego powietrza, o innych wiem tyle, co poczytałam na forum.

Pisząc o pilnowaniu na okrągło, chodziło mi o to, że właśnie trzeba go 2-3 razy na dobę załadować. Zwłaszcza w domach o małej akumulacyjności, lub źle ocieplonych. No i miałam na myśli prostacki wkład z rozprowadzeniem ciepłego powietrza, o innych wiem tyle, co poczytałam na forum.

Eeeee tam, 2-3 razy na dobę dołożyć do kominka to sama przyjemność 8)

Eeeee tam, 2-3 razy na dobę dołożyć do kominka to sama przyjemność 8)

Na razie tak - i tak już 11 lat, ale jak sobie pomyślę, kto na starość będzie donosił drewno do kominka, to już nie jest tak fajnie. A poza tym trudno zostawić dom na kilka dni. Mam co prawda alternatywę w postaci konwektorów elektrycznych, ale rachunek za prąd zniechęca nas do grzania tylko prądem

Za 30 lat, jak będziemy starzy, będzie można kupić w Castoramie Przydomową Elektrownię Atomową lub Wodorową :lol:

Masz rację :lol: :lol: . W takim razie się nie zamartwiam, tylko zaczynam zbierać kasę, bo wróżą mi emeryturę coś koło 300 zł miesięcznie :evil: , więc sami rozumiecie ...