Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio wybudowac dom

cosmita

Recommended Posts

Kominek to fajna sprawa, ale nie jako kocioł c.o. Podkładanie do kominka sprawia przyjemnosć, ale nie wtedy, gdy się to robi każdego dnia, przez cały sezon grzewczy. Do tego te zwały drewna pod chałupą, cięcie, rąbanie i poźniej sprzątanie i czyszczenie komina.

A skąd to wiesz, masz jakieś doświadczenie w tym zakresie?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam ludzi z marzeniami...jak widzę jest tu paru znających temat...może krótko ..mam +, - 250tys...czy za to jestem w stanie postawić któryś z tych projektów..... cholerka nie wiem czy je dobrze wkleję (http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3470

http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3477

wybrałem je bo wg mnie są proste i spełniają moje wymagania...ale to tylko moja opinia i może być zła :) bo co do wyglądu wole Ceglastego ale wnętrze z Eryka/ czy to można aż tak mocno zmienić w projekcie :( / ...ale marudzę ...więc wsadźcie mi parę uwag...pozdrawiam

witam ludzi z marzeniami...jak widzę jest tu paru znających temat...może krótko ..mam +, - 250tys...czy za to jestem w stanie postawić któryś z tych projektów..... cholerka nie wiem czy je dobrze wkleję (http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3470

http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3477

wybrałem je bo wg mnie są proste i spełniają moje wymagania...ale to tylko moja opinia i może być zła :) bo co do wyglądu wole Ceglastego ale wnętrze z Eryka/ czy to można aż tak mocno zmienić w projekcie :( / ...ale marudzę ...więc wsadźcie mi parę uwag...pozdrawiam

Bardzo przyjemne domki, wyglądają na proste w budowie, strop chyba drewniany, bez balkonów i udziwnień. W zeszłym roku spokojnie byś wybudowała za 250 tys., a teraz - ciężko wyrokować, bo rynek budowlany przeżywa jakiś najazd kosmitów, np. suporeks już po 15 zł :o

Wiele zależy od standardu wykończenia, bo różnice w cenie mogą być spore oraz od tego, co sami potraficie wykonać i jak drogą ekipę znajdziecie. Rozbieżności cenowe podawane na tym forum są ogromne. Najlepiej poprosić o wycenę w kilku firmach budowlanych - da to Wam pewną orientację.

Dowiedzcie się też o koszt przyłączy: gazowych, wodnych, elektrycznych.

Poza tym ten rodzaj dachu jest drogi przy wybraniu blachodachówki - jest spory odpad blachy i dużo docinania - czyli materiału więcej i robocizna droższa.

mam zamiar budować bez udziwnień..ale czy ktoś mi to wyceni bez zamówionego projektu..ponieważ wole wybrać ten tańszy, bo w zasadzie oba mi sie podobają...ale chyba tak z obrazka to trudno ocenić koszta...no chyba iz jest inaczej, az tak sie nie znam...myślę że nawet przybliżona kwota była by dobra...wiec czy z wydrukiem z kompa można iść do fachowca ???

• 3 weeks później...

Mam zamiar wybudowac sobie chatkę i chciałbym zasięgnąć Waszej opinii.

Mam malutką działeczkę, zabudowa jest możliwa ale na granicy nieruchomości (sąsiad ma na granicy budynek gospodarczy - swój dom chcę przykleić do niego, jest to dopuszczalne przez WT). Czekam tylko na uchwalenie Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego - będę walczył o korzystne dla mnie zapisy które umożliwią zagęszczenie zabudowy i podzial dzialki.

- Żaden z gotowych projektów mi nie odpowiada, więc pod okiem znajomego projektanta projekt robię sam. Muszę tylko znaleźć architekta.

- Podobnie projekt przyłączy i instalacji (jestem elektrykiem i projektantem branży sanitarnej) - więc to nie problem.

- Domek 104 m2, z użytkowym poddaszem bez garażu, beton komórkowy, strop gęstożebrowy, blachodachówka, prosty dach.

Zakładam, że instalację elektryczną, część kanalizacyjnej, ocieplenie i elewację, panele, część glazury wykonam sam lub z pomocą rodziny i znajomych.

Podobnie przyłacze kanalizacyjne oraz częśc przyłaczy wodociągowego i gazowego i energetycznego (od skrzynki umiejscowionej w granicy). Zawodowo zajmuję się budową takich sieci.

Będę musiał wybudować przydomową przepompownię ścieków - koszt ok. 12 000 zl.

Wartośc kosztorysowa budynku (bez robocizny to ok. 130 000 zł.)

Zakładam robociznę calości po odjęciu elementów wykonanych samemu na 70 000 - uwzględniając swój wkład.

Co myslicie o takim planie?

Zastanawiam się nad finansowaniem takiej budowy - w którym momencie sprzedac mieszkanie i wpakować wkład własny, a w ktorym uruchomić kredyt. Trza gdzieś mieszkać. Alternatywą jest pokoik u rodzicow.

Witajcie!

Mi bardzo spodobał się projekt Z24

http://www.projekty.z500.pl/projekt/z24.html

Jest mały, prosty i funkcjonalny.

Budować w dużej mierze zamierzam własnymi siłami - a co tam - dam radę :)

Chcę się zmieścić w 150 tyś zł do zamieszkania i powiem szczerze że liczę sobie kosztorysy i wychodzi że powinno się udać. Więc jestem dobrej myśli :)

Co myślicie o ogrzewaniu kominkiem z płaszczem wodnym i wspomaganiem piecem elektrycznym (latem lub w przypadku dłuższych wyjazdów)?

Witajcie!

Mi bardzo spodobał się projekt Z24

http://www.projekty.z500.pl/projekt/z24.html

Jest mały, prosty i funkcjonalny.

Budować w dużej mierze zamierzam własnymi siłami - a co tam - dam radę :)

Chcę się zmieścić w 150 tyś zł do zamieszkania i powiem szczerze że liczę sobie kosztorysy i wychodzi że powinno się udać. Więc jestem dobrej myśli :)

Co myślicie o ogrzewaniu kominkiem z płaszczem wodnym i wspomaganiem piecem elektrycznym (latem lub w przypadku dłuższych wyjazdów)?

:lol:

Ja jak sobie zrobilem pierwszy kosztorys w 2003r, to mi wyszlo ze sie zmieszcze w 130 tys :lol: :lol: :lol: (bo wtedy jeszcze nie wiedzialem ile kosztownych duperel sklada sie na taka budowe). Zaczalem budowac w wakacje 2005r (czyli wtedy, gdy bylo jeszcze tanio). Obecny stan jej zaawansowania to 75%. Budowa bedzie mnie kosztowala ok. 350tys (bez dzialki). Gdybym zaczynal w tym roku wyszloby ok. 100 tys wiecej.

PS. Dom mam bardzo prosty w budowie i niewiele wiekszy od tego, ktory Ty wybralas.

pozdrawiam

Konrad

Ja mam kosztorys tego projektu, zrobiony wg cennika sekocenbud. Niektóre ceny musiałam uaktualnić. Razem z robocizną wyceniono go na ok. 177 tyś. Znam Twoje opinie na temat kosztów budowy domu i rzeczywiście podpierasz to faktami. Ja wierzę że się uda, bo nie mam innej perspektywy oprócz małego 40m2 mieszkanka które może bym kupiła za tą kwotę, a mieszkać z rodzicami nie zamierzam. Do odważnych świat należy jak mówią. Są tacy którym się udaje jednak zmieścić w bardzo niskich kwotach.

Pozdrawiam

W niczym sie nie przeliczylem. Za pierwszym podejsciem po prostu malo wiedzialem. Ale szybko to nadrobilem.

Te 350tys, to juz z kosztami zagospodarowania dzialki i wyposazeniem kuchni. Sam budynek to jakies 270-280 tys. U mnie stan surowy to tylko 25% kosztow. Najdrozej wychodzi wykonczeniowka (ktorej jeszcze nie ma na zdjeciach).

A wracajc do Twojego kosztorysu:

Kosztorys niniejszy jest wyceną sporządzoną dla określenia szacunkowej wartości prac budowlanych przy założeniu przeciętnych warunków wykonania robót i wybranych "typowych" rozwiązań technologicznych.

W kosztorysach zawsze podana jest cena netto.

...

Oszacowania cen dokonaliśmy na podstawie notowań kwartalnika SEKOCENBUD 2/3/4 kwartał 2006 (systematycznie materiały będą aktualizowane na 1kw 2007r), w przypadku cen niepublikowanych w w/w publikacji przyjęto średnie ceny rynkowe. Podane ceny i zakres kosztorysu mają charakter orientacyjny i mogą ulegać wahaniom w zależności od dokonanego przez Państwa wyboru dostawcy materiałów, wykonawcy robót czy sposobu organizacji budowy.

Kosztorys wykonano do stanu wykończeniowego surowego czyli ujęto w nim wszystkie prace począwszy od wykonania robót ziemnych, poprzez roboty fundamentowe i murowe, wykonanie dachu, wstawienie stolarki drzwiowej i okiennej , wewnętrzną instalację elektryczną, c.o., wodno-kanalizacyjną. Ujęte zostały materiały, robocizna i przykładowy narzut firmy budowlanej. Podana kwota uwzględnia: roboty ziemne, fundamenty, izolacje, ściany zewnętrzne, stropy, ścianki działowe, główne elementy konstrukcji i pokrycie dachu, izolacje, okna, drzwi, instalacje elektryczne i sanitarne oraz tynki.

Nie uwzględniono jednak kosztów np.: glazury, terakoty, paneli, parkietu i urządzeń sanitarnych...etc. Kosztorys Obejmuje swoim zakresem wykonanie budynku mieszkalnego, koszty zagospodarowania terenu takie jak np.: podjazdy, ogrodzenia, przyłącza, zbiorniki do gromadzenia nieczystości oraz wszelkie inne koszty związane bezpośrednio z procesem budowy nie są uwzględniane. Kosztorys należy rozpatrywać łącznie z dokumentacją projektową.

stan surowy zamknięty kosztował mnie 120 000 zł

powyzszy cytat jest z 31.10.2005 a moja wypowiedz zawiera aktualne dane tak na pocieszenie (suporex w tymczasie pewnie zdrozal 4-krotnie a cegla 3-krotnie, cement pewnie o polowe)

nam koncza murowac parter, zostaje stop + kawalek poddasza, wiezba i okna

dom 3-kondygnacyjny o wymiarach okolo 9x9 metra z poddaszem uzytkowym

na razie wydalismy 52 tysiaki ze wszystkimi papierami i zezwoleniami

do surowego zamknietego (dach jak na razie tylko deski i papa) brakuje mi jeszc ze gora 30 tysiakow wiec zamkniemy sie w 80 000 zł - tak oczywiscie sobie zakladam a jak bedzie to moge napisac za 1-2 miesiace

• 4 weeks później...

Witam . Własnie rozpoczelismy budowę domu "zimorodek"http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=241.

Narazie wszystki prace robimy sami tj wykop

zbrojenia ławy bloczki.

Ściany też chcemy sami.

Może ktos buduje podobny interesowało by mnie porównanie kosztów

Ostatnio oglądałem budowany w mojej okolicy dom szkieletowy. Firma stawia go od początku do końca (bez białego montażu i mebli, ale z podłogami, pomalowanymi ścianami, ogrzewaniem: kominek + konwektory elektryczne itp.) za 2200 zł brutto za metr kwadratowy powierzchni netto.

Wychodzi z tego, że 100 metrowy dom wyjdzie 220 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć koszt kuchni i białego montażu i można mieszkać.

I teraz moje pytanie: czy budując w systemie gospodarczym taki sam 100 metrowy budynek murowany można zrobić to taniej niż te 220 tys. zł? Nie chcę tutaj wywoływać dyskusji o wyższość murowanych nad szkieletami itp. Chodzi o to co będzie taniej. Powiedzmy, że ktoś ma 250 tysięcy i więcej mieć nie będzie. 100 metrowego szkieletora za to wybuduje, a czy za tą samą kwotę wybuduje 100 metrowy murowany systemem gospodarczym?