tiamka 27.06.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 a ja mam takie pytanie:czy lepiej budować bliźniaka, czy duzy dom z osobnymi wejściami?chcemy z rodzicami........ a w ogóle ile kosztuje teraz wybudowanie domu? 300 tys wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 a ja mam takie pytanie: czy lepiej budować bliźniaka, czy duzy dom z osobnymi wejściami? chcemy z rodzicami........ a w ogóle ile kosztuje teraz wybudowanie domu? 300 tys wystarczy? bardzo konkretne pytanie? to moze ja podobnie: "starczy mi 15 tys na samochod?" moim zdaniem zdecydowanie lepiej blizniak z osobnymi wejsciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 27.06.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Ja zacząłem od zrobienia sobie "taniego" projektu indywidualnego. Co z tego wyszło - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=105596 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiamka 27.06.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 no wiadomo, że chodzi o dom do 120 metrów i raczej bez luksusów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiamka 27.06.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 jestem w takich tematach początkująca,dlatego pytam:ile kosztuje wybudowanie domu do 120 metrów,a ile kosztuje wybudowanie bliźniaka?a znacie może jakieś projekty domów dwurodzinnych z osobnymi wejściami, ale nie bliźniaków - jedna część większa, a druga mniejsza.No i ile takie coś kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 29.06.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Szkieletowy, szkieletowemu nie jest równy. Widziałem stawiane z ociepleniem tylko 15 cm (za mało). Podłoga między parterem a poddaszem tylko deski na legarach. Trzeba przyglądnąć się domom kilkuletnim stawianym w tej technologii i wtedy zdecydować. Widziałem idealne i spartaczone. Za te same pieniądze postawisz murowany w sys. gospodarczym. Kłopot tylko z materiałami, bo jakoś ostatnio wszystkiego zaczyna brakowac na naszym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert z drzazgowej 30.06.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Ostatnio oglądałem budowany w mojej okolicy dom szkieletowy. Firma stawia go od początku do końca (bez białego montażu i mebli, ale z podłogami, pomalowanymi ścianami, ogrzewaniem: kominek + konwektory elektryczne itp.) za 2200 zł brutto za metr kwadratowy powierzchni netto. Wychodzi z tego, że 100 metrowy dom wyjdzie 220 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć koszt kuchni i białego montażu i można mieszkać. A ja mieszkam w domu z BK, który firma Rembiewski z Warszawy stawia za 2000 zł za m.kw. od początku do końca Z BIAŁYM MONTAŻEM, podłogami, pomalowanymi ścianami i ogrzewaniem: grzejniki + piec gazowy. Piętrowy, większy dom tej firmy kosztuje jeszcze mniej - 1800 zł. m. kw. Piszę o tym, bo myślę, że przy takiej cenie za metr warto zastanowić się, czy budować samemu. A wiem, że jeśli się chce samemu, to można od nich kupić know how i budować według naprawdę taniego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.06.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 A ja mieszkam w domu z BK, który firma Rembiewski z Warszawy stawia za 2000 zł za m.kw. od początku do końca Z BIAŁYM MONTAŻEM, podłogami, pomalowanymi ścianami i ogrzewaniem: grzejniki + piec gazowy. Piętrowy, większy dom tej firmy kosztuje jeszcze mniej - 1800 zł. m. kw. Piszę o tym, bo myślę, że przy takiej cenie za metr warto zastanowić się, czy budować samemu. A wiem, że jeśli się chce samemu, to można od nich kupić know how i budować według naprawdę taniego projektu. Do tej ceny trzeba doliczyć VAT. Szczegóły na stronie : http://www.rembiewski.pl/opisy.html Koszt wykończonego i wyposażonego domu wynosi (w zależności od typu domu): 1.900zł/m2 netto (dla domów TD130, TD142, TD176) oraz 2.000zł/m2 netto (dla domów TD90, TD100, TD120). W cenie tej Nabywca otrzymuje dom gotowy do zamieszkania wyposażony zgodnie z opisem. Cena obejmuje również projekt domu niezbędny do otrzymania pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 30.06.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Ze strony wynika jednak, że te domki Rembiewski to jednowarstwowa ściana i tylko 18 cm ocieplenia w dachu. Rewelacja to nie jest. Spodziewałbym się sporych rachunków za ogrzewanie... Z tego punktu widzenia szkieletory chyba wypadają lepiej, zwłaszcza, że są w podobnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 30.06.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Mimo wszytsko, najtaniej budować systemem gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert z drzazgowej 02.07.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Ze strony wynika jednak, że te domki Rembiewski to jednowarstwowa ściana i tylko 18 cm ocieplenia w dachu. Rewelacja to nie jest. Spodziewałbym się sporych rachunków za ogrzewanie... Z tego punktu widzenia szkieletory chyba wypadają lepiej, zwłaszcza, że są w podobnej cenie. Ja ogrzewam dom prądem - mam podłogówkę akumulacyjną. Rachunek za miesiące 0d 10 grudnia '06 do 18 kwietnia '07 = 2040 zł za WSZYSTKO: ogrzewanie, gotowanie, zmywanie, grzanie wody, oświetlenie. Zużycie prądu w tym okresie: 1047 kWh w pierwszej taryfie, 6774 w drugiej taryfie. Myślę, że to niewielka kwota za ogrzewanie. Ściana z betonu komórkowego kumuluje ciepło i ocieplenie nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.07.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Albercie z drzazgowej: zaskoczyłeś mnie - bardzo sympatycznie z tym ogrzewaniem. A w którym konkretnie domku mieszkasz? Jednym z tych, które są u nich na stronie, czy jakimś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert z drzazgowej 03.07.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Mieszkam w domu TD 120, nieco zmodyfikowanym. Sprawdziłem właśnie, że na stronie Rembiewskiego nie ma zdjęć z budowy tego domu, więc zadzwoniłem do firmy, bo przecież chciałbym się pochwalić i zapewniono mnie, że od poniedziałku będą (zatrudnili specjalistę od stron internetowych). Będzie je więc można zobaczyć. W każdym razie jest to dom TD 120, nasze zmiany nie dotyczą zasadniczych spraw. Jedynie ocieplenie podłogi zwiększyliśmy ze względu na ogrzewanie podłogowe. A niskie koszty ogrzewania biorą się moim zdaniem z zastosowania właśnie tego typu ogrzewania, ale o tym jest napisane wiele w wątku "ogrzewający elektrycznością - wystąp". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 03.07.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 W domu pow 136 m2 (360m3) w rodzinie 4 osobowej zużywam od 1 stycznia do 30 grudnia 1200m3 gazu = ok 115o KWh energi wartosci 1920 zł2000 KWh en. el w cenie 0,44 zł = 880 złRAZEM 2800 zł wszystkie koszty nośników energii przy zuzyciu rocznym wody ok 180 m3 temperaturze grzania pom 20 stopni.Dom położony na podkarpaciu.Wyczytałem na forach, ze inni w podobnych domach, ale ogrzewanych drewnem w kominkach z płaszczem wodnym, te koszty mają przez połowę i dziwie się jak im się to udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2007 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 1200m3 gazu = ok 115o KWh energi wartosci 1920 zł Chyba drobna pomyłka nie 1150 kWh a 11500 kWh z gazu. Do tego 2000 kWh energii elektrycznej. Razem 13 500 kWh rocznie. przy 136 m2 p.u. daje to wskaźnik ok. 100 kWh/m2 rocznie. Nie jest źle, ... ale można jeszcze poszukać oszczędności. Wyczytałem na forach, ze inni w podobnych domach, ale ogrzewanych drewnem w kominkach z płaszczem wodnym, te koszty mają przez połowę i dziwie się jak im się to udaje. Jaką masz wentylację w swoim domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 07.07.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Oczywiście ma być 11500 KWh. I jest energia do grzania budynku , do podgrzewania wody dla 4 osób i gotowania, a nie tylko do ogrzewania.Energia elektryczna- 2000 KWh to ogólne zuzycie w budynku (oświetlenie, urządzenia itp), a do ogrzewania to jedynie 500 godzin pracy pompy cyrkulacyjnej w trybie co.o i 200godzin w trybie c.w. (tyle pracuje w ciągu roku-wskazanie kotła). Pobór mocy 110W - 77KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Z tego wynika, że dom ma wskaźnik energochłonności ogrzewania poniżej 100 kWh/m2 rocznie.Jaką masz wentylację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 07.07.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Mam dokładnie wyliczone faktyczne zuzycie energii do ogrzewania na postawie szczegółowych badań i ono wynosi 0,70W/m2K. i 0,25W/m3K przy wentylacji grawitacyjnej z nawiemem głównie okiennym i dodatkowo z programem kilkuminutowego wietrzenia budynku (ze względu na chorobe dróg odechowych żony) w czasach zalezności o tem zewn, nasłonecznienia itp. Nawiew do kotłowni bepośrednio z zewn. Ile to daje rocznie/m2 zależy od zbyt wielu czynników. Przede wszystkim od śr temp. zewn w sezonie grzewczym. A rozpietośc jest niekiedy wielka np między sezonem 2005/06 a 2006/07 u mnie wyniosła 4 K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Mam dokładnie wyliczone faktyczne zuzycie energii do ogrzewania na postawie szczegółowych badań i ono wynosi 0,70W/m2K. i 0,25W/m3K przy wentylacji grawitacyjnej z nawiemem głównie okiennym i dodatkowo z programem kilkuminutowego wietrzenia budynku (ze względu na chorobe dróg odechowych żony) w czasach zalezności o tem zewn, nasłonecznienia itp. Nawiew do kotłowni bepośrednio z zewn. Ile to daje rocznie/m2 zależy od zbyt wielu czynników. Przede wszystkim od śr temp. zewn w sezonie grzewczym. A rozpietośc jest niekiedy wielka np między sezonem 2005/06 a 2006/07 u mnie wyniosła 4 K. Nie bardzo rozumiem na podstawie jakich szczegółowych badań masz policzone te dwa wskaźniki i co one znaczą. Masz rację, że rzeczywiste zużycie energii do ogrzewania może się różnić od obliczonego programem OZC, jednak wskaźnik ok. 100 kWh/m2 rocznie nie jest złym wskaźnikiem jeżeli w budynku występuje wentylacja grawitacyjna. Myślę, że mógłbyś z tym wskaźnikiem zejść do poziomu 70 kWh/m2 rocznie, a nawet mniej przy zastosowaniu wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła. Jakość powietrza poprawiłaby się też zdecydowanie - co innego ciągła wentylacja, nawet ustawiona na minimum, a co innego okresowe kilkuminutowe wietrzenie. Myślę, że ze względu na chorobę żony powinieneś o tym pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 08.07.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Witam jestem nowy na tym forum. W najblizszych czasie (wiosna 2008) planuje budowe domu i zaczynam sie powoli interesowac "od kuchni" wszystkim co jest z tym zwiazane Dom na pewno bedzie budowany systemem gospodarczym. Projektu jeszcze nie kupilem ale na 95% bedzie to ten dom: http://www.twojprojekt.pl/projekty/serdeczny Kieruje do Was pytanie o realne koszty wydudowania tego domu ? Prosze o orientacyjna wycene budowy do stanu surowego otwartego. Da rade to wybudowac przy obecnych cenach materialow do stanu bez okien, tynkow i instalacji za 100-120 tys ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts