Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z keramzytu

Monik75

Recommended Posts

Ostatnio robiłem adaptację projektu i Pani Architekt (nie głupia babka) bardzo mnie do tego zachęcała. Twierdziała, że na początek to drożej o jakies 20 %, ale pózniej koszty wracają się przy wykończeniu.

U nas mało popularne.

Niestety :-) ja jestem za silką i zabardzo jej nie słuchałem.

• 2 months później...

To nikt jeszcze nie zdążył pomieszkać w domu z keramzytu??

Interesują mnie zwłaszcza osoby, które mają dom z prefabrykowanych płyt keramzytowych.

Wiem już jak wygląda taki domek, bo takowy jesienią oglądałam i dotykałam ;) gdy był budowany, ale kto mi powie jak w takim domku się mieszka??

Witam, a ja mieszkam od miesiąca w domku wybudowanym z bloczków keramzytobetonowych.

Przy murowaniu nie było problemów.

Wszystko ładnie i sprawnie szło. Jedynie tynki nie chciały bardzo schnąć (tynk tradycyjny). Tak jak już było napisane keramzyt nie wchłania wody.

Mam ściany 2 warstwowe - keramzyt i ocieplenie wełna 12 cm.

Jak się mieszka?

Mi bardzo dobrze.

Kiedyś straszyli mnie że na ścianach z keramzytu trudno cokolwiek powiesić. Ale to nie prawda, mam w kuchni szafki wiszące.

czyli tylko wiertarka z udarem wchodzi w tę ścianę?? ;)

A jak przedstawiają się koszty wybudowania domu z bloczków keramzytobetonowych w porównaniu z innymi materiałami?

Aneta S, na pewno wcześniej kalkulowałaś co bardziej będzie się opłacało. Pamiętasz jeszcze jak kształtowały się różnice cenowe.

I ostatnie pytanie: co wpłynęło na decyzję o wyborze bloczków keramzytobetonowych?

Szczerze mówiąc nie robiłam porównań cenowych pomiędzy różnymi bloczkami. Tak wyszło.

To była decyzja w jednej chwili. No może nie chwili ale jednego dnia.

Kolega musiał szybko sprzedać a ja kupiłał 1900 bloczków Termo Optiroc 24 za 9500 brutto. (2003 r). Czy była to okazja nie wnikam.

A później już nawet nie sprawdzałam innych materiałów.

My wybudowaliśmy dom z bloczków Keramix 24 Optiroca, wprowadzimy się na wiosnę lub latem. Murowanie szło sprawnie. Bloczki sa lekkie, równe, dają się docinać, odpadów nie ma. Gwoździe można wbijać bez problemów. Natomiast są różnego typu bloczki keramzytowe. I te produkowane przez betoniarnie mają keramzyt drobniejszy, dużo betonu, zatem są twarde,ciężkie i zimniejsze, ale sporo tańsze.

Nie braliśmy pod uwagę budowy z prefabrykowanych płyt i nie mam porównania.