darek63 30.10.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Witam, Będę montował nowy kocioł c.o. na gaz ok. 20-25 kW. Zdecydowałem, że będzie to zakup z grupy - żeliwny stojący, bo to do instalacji "starego" typu. Wybór jest przeolbrzymi. Mieszkam w mieście wojewódzkim i nie mam prawie ograniczeń z serwisem. Tak więc mogę wybierać pomiędzy: Viessmannem (Vitogas 100), Vaillantem (atmoVit), Junkersem (Supraline), De Dietrichem (DTG 111), Immergasem (Ares), Saunier Duval (Niedzwiedz),... Wolf ... no i polski Termet (Termo Comfort).Czym kierować się przy wyborze kotła z w/w marek. Wiem, że trzy z nich mają palnik 2-stopniowy, a reszta 1-stopniowy (czy to jest tak w ogóle istotne jaki jest ten palnik?). Na tym etapie trudno mi jest ocenić, który z w/w będzie optymalnym dla mnie zakupem? Niedawno myślałem, że może Termet, bo za niewielkie pieniądze dają palnik 2-stopniowy, wbudowany zasobnik cwu i pogodówkę. Ale obawy co do "polskiej solidności" i brak wiedzy o kondycji tej firmy (jak padną lub zaniechają produkcji, to problem z częściami) trochę mnie powstrzymują i przekierowały na marki tzw. "europejskie". Podobny pakiet jak Termet oferuje Saunier Duval w "Niedzwiedziu" (ale to czeski zakład i mało dla mnie znana marka). Natomiast tzw. "markowe" kotły nie maja palników 2-stopniowych i są ok. 20-30% droższe.Może ktoś dysponuje tzw. wiedzą obiektywną lub porównawczą i podpowie mi, które marki z w/w listy wykreślic , bo ... (coś tam), a które poważnie brać pod rozwagę - bo się sprawdzają.Proszę - nich ktoś mi postara się poradzić. Najbardziej cenne będą wypowiedzi serwisantów - na co bardzo liczę.Szukam czegoś do 6.000 zł, oszczędne, nieskomplikowane i bezawaryjne. P.S.Czy kocioł tzw. "kompaktowy" typu kotłownia (w jednej obudowie zasobnik cwu i kocioł + pompy, zawory, naczynie przeponowe,....) to rozwiązanie rozsądne, czy kompromisowe. Czy lepiej odzielni kupić kocioł i zasobnik c.w.u. ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42999-kocio%C5%82-co-gazowy-%C5%BCeliwny-co-polecicie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 30.10.2005 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 mam do sprzedania kocioł vaillant VK-6 obecny VK EXLUSIV 25kW kocioł nie używany możliwa faktura jak i gwarancja cena myślę ze dobra rafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42999-kocio%C5%82-co-gazowy-%C5%BCeliwny-co-polecicie/#findComment-876612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 30.10.2005 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 do rafslusarczykzobacz na priva Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42999-kocio%C5%82-co-gazowy-%C5%BCeliwny-co-polecicie/#findComment-876722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts