grzesiek_b 30.10.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 WitamJestem tu nowy (chociaż czytam muratora od 5 lat systematycznie) i liczę na waszą pomoc.Mój dom jest w tej chwili wykańczany wewnątrz. Budowa trwa już ponad 3 lata. Mam nadzieję że w przyszłym roku się wprowadzę.Niepokoi mnie fakt pęknięć (właściwie zarysowań) na dwóch nadożnikach domu.W obydwy przypadkach pęknięcia wyglądają tak samo - ok 1m od rogu.Co gorsze rysa idzie od dołu i na pewno jest na ściankach fundamentowych (przynajmniej w części widocznej) te rysy mają napewno ponad rok , teraz będzie ich druga zima.Na każdym z boków jest otwór okienny (jeden z boków to salon 10mx5m)Na forum czytałem o "podlewaniu fundamentów"Nie wiem czy podałem wystarczjącą ilość faktów. Jeżeli ktoś mi może pomóc to jestem do dyspozycji. Mogę zrobić zdjęcia etc. dziekilekko poddenerwowanyG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 30.10.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Czy te rysy są widoczne na zewnątrz i wewnątrz? /pęka cała ściana czy tylko tynk/Jeśli tak to może być problem. Jeśli nie to nie ma wielkiego strachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.10.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Oj wygląda mi to niedobrze.Zbroiłeś ławę ??W naroznikach były zakładki pręta na miń 55cm ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_b 30.10.2005 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 nie wiem czy były zakładkifundamenty wylewał "fachowiec" z którym się szybko pożegnałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_b 30.10.2005 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 ława była zbrojona pęknięcia (rysy) widać na zewnącz i wew - pękniete jest ściana i bloczki ściany fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.10.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 no to niedobrzejak ściana i bloczki fundamentowe to i ława Wołaj jakiegoś fachure. Kierownika budowy albo cuś.Coś osiadło i trzeba to zbadać za pomocą mądrych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_b 30.10.2005 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 jakie mogą być zagrożenia?i jak to naprawic? koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markosz 30.10.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 najpierw diagnoza, potem pomoc. Klasyczny przykład nierównomiernego osiadania fundamentu.Fajnie byłoby zobaczyć jakieś fotki, jak propagują się te rysy.Jest to prawdopodobnie wynikiem posadowienia budynku naniejednorodnym gruncie, a zbrojenie ławy było po prostu błędne.Jednym z pierwszych kroków projektanta, który adoptował Twój projekt powinno być geologiczne rozpoznanie gruntu z zaznaczeniempoziomu wody gruntowej. Odszukaj tego i opisz to. Napisz kiedy zauważyłeś te rysy. W miarę możliwości może coś podpowiem jak tylko będzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.10.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 To wygląda na poważny problem i ja bym go na Twoim miejscu nie rozwiązywał za pomocą forum, tylko wezwał fachowca i to najlepiej - nie jednego - jakiegoś konstruktora, doświadczonego inżyniera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_b 30.10.2005 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 podpowiedzcie gdZie mozna znalesc takiego konstruktora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.10.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Weż gazetę z ogłoszoeniami, np. Ofertę czy Anonse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_b 30.10.2005 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 jakie mogą być zagrożenia? i jak to naprawic? koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.10.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Pojęcia nie mam, ale myślę, że może dalej pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS 31.10.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Weż gazetę z ogłoszoeniami, np. Ofertę czy Anonse. To nie jest akurat dobry pomysł. napsz z jakich okolic jesteś - to ktoś z z forumowiczów na pewno da Ci namiary na kogoś sprawdzonego. w gazecie możesz trafić na GOŚCIA takiego jak twój kierownik. A co on na TO? A tak to możemy tylko gdybać! ... a może to brak przeiwązania wieńca nad parterem ( w narożnikach) i chałupa Ci się rozłazi!... Na pewno jakich porządny gościu z uprawnieniami musi to obejrzeć. a tak na marginesie czytałem o domku wybudowanym na skarpie, która się osuwała i stąd pęknięcia były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.10.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Weż gazetę z ogłoszoeniami, np. Ofertę czy Anonse. To nie jest akurat dobry pomysł. napsz z jakich okolic jesteś - to ktoś z z forumowiczów na pewno da Ci namiary na kogoś sprawdzonego. w gazecie możesz trafić na GOŚCIA takiego jak twój kierownik. A co on na TO? A tak to możemy tylko gdybać! ... a może to brak przeiwązania wieńca nad parterem ( w narożnikach) i chałupa Ci się rozłazi!... Na pewno jakich porządny gościu z uprawnieniami musi to obejrzeć. a tak na marginesie czytałem o domku wybudowanym na skarpie, która się osuwała i stąd pęknięcia były. Podałem najprostszy sposób. Wiadomo, że wszelkich fachowców najlepiej brać z polecenia, ale nie zawsze się da. A jeśli ktoś ma odpowiednie uprawnienia, to nawet z ogłoszenia coś poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 31.10.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Olej te pęknięcia i nie daj się zastraszyć Sam piszesz że budujesz 3 rok i pewno zimą nie ogrzewałeś jeszcze domu a ściany na mrozie kurczą się i niestety ale muszą pęknąć w najsłabszy miejscu i najczęściej pękają pod oknami. Czytasz muratora a w którymś numerze jest o tym artykuł. Jedyne co teraz zrób to w miejscach pęknięć daj siatkę(taką do łączenia płyt gk) i zatynkuj. Ja też długo buduję i przez pierwsze dwa lata byłem dumny że nic nie pęka a znajomi opowiedali mi że mają już pomalowaną ścianę i im pękła teraz wykańczam w środku i pod każdym oknem jest rysa do fundamentu a na piętrze do stropu. Jako ciekawostkę dodam że strop (lany) też mi pękł równo na pół. Wezwałem kierownika budowy a on stwerdził że to normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 31.10.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Olej te pęknięcia i nie daj się zastraszyć Sam piszesz że budujesz 3 rok i pewno zimą nie ogrzewałeś jeszcze domu a ściany na mrozie kurczą się i niestety ale muszą pęknąć w najsłabszy miejscu i najczęściej pękają pod oknami. Czytasz muratora a w którymś numerze jest o tym artykuł. Jedyne co teraz zrób to w miejscach pęknięć daj siatkę(taką do łączenia płyt gk) i zatynkuj. Ja też długo buduję i przez pierwsze dwa lata byłem dumny że nic nie pęka a znajomi opowiedali mi że mają już pomalowaną ścianę i im pękła teraz wykańczam w środku i pod każdym oknem jest rysa do fundamentu a na piętrze do stropu. Jako ciekawostkę dodam że strop (lany) też mi pękł równo na pół. Wezwałem kierownika budowy a on stwerdził że to normalne To według Ciebie grzesiek -B ma okna w narożniku? Nie prawdą jest,że pęka bo msui - bzdura wierutna - peka bo źle wykonano i dotyczy to własciwie wszytkich elementów od ścian działowych poprzez nosne,fundamentowe do samych fundamentów i dotyczy równiez stropów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 31.10.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Najpierw spytajmy Grześka czy te pęknięcia są obok otworow okiennych czy w otworach okiennych ? Ja jestem pewien że w otworach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmar 31.10.2005 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Na eksperta najlepiej wziąć rzeczoznawcę budowlanego - znajdziesz go chociażby w Panoramie Firm - ja tak zrobiłem gdy miałem pewien problem budowlany. Wtedy masz pewność że ekspertyza będzie rzeczowa i obiektywna, niestety to może trochę kosztować. Ale mając taką ekspertyzę lub chociażby jakąś wstępną ocenę (wtedy taniej) trzymasz kierownika budowy i wykonawcę za jaja i już nie wcisną ci kitu że tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 31.10.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Do takiego trzymania trzeba mieć odpowiednie predyspozycje psychiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts