Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pękanie ścian

grzesiek_b

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowy (chociaż czytam muratora od 5 lat systematycznie) i liczę na waszą pomoc.

Mój dom jest w tej chwili wykańczany wewnątrz. Budowa trwa już ponad 3 lata. Mam nadzieję że w przyszłym roku się wprowadzę.

Niepokoi mnie fakt pęknięć (właściwie zarysowań) na dwóch nadożnikach domu.

W obydwy przypadkach pęknięcia wyglądają tak samo - ok 1m od rogu.

Co gorsze rysa idzie od dołu i na pewno jest na ściankach fundamentowych (przynajmniej w części widocznej) te rysy mają napewno ponad rok , teraz będzie ich druga zima.

Na każdym z boków jest otwór okienny (jeden z boków to salon 10mx5m)

Na forum czytałem o "podlewaniu fundamentów"

Nie wiem czy podałem wystarczjącą ilość faktów. Jeżeli ktoś mi może pomóc to jestem do dyspozycji. Mogę zrobić zdjęcia etc.

dzieki

lekko poddenerwowany

G

najpierw diagnoza, potem pomoc.

Klasyczny przykład nierównomiernego osiadania fundamentu.

Fajnie byłoby zobaczyć jakieś fotki, jak propagują się te rysy.

Jest to prawdopodobnie wynikiem posadowienia budynku na

niejednorodnym gruncie, a zbrojenie ławy było po prostu błędne.

Jednym z pierwszych kroków projektanta, który adoptował Twój

projekt powinno być geologiczne rozpoznanie gruntu z zaznaczeniem

poziomu wody gruntowej. Odszukaj tego i opisz to.

Napisz kiedy zauważyłeś te rysy.

W miarę możliwości może coś podpowiem jak tylko będzie czas.

Weż gazetę z ogłoszoeniami, np. Ofertę czy Anonse.

To nie jest akurat dobry pomysł.

napsz z jakich okolic jesteś - to ktoś z z forumowiczów na pewno da Ci namiary na kogoś sprawdzonego.

w gazecie możesz trafić na GOŚCIA takiego jak twój kierownik.

A co on na TO?

A tak to możemy tylko gdybać!

... a może to brak przeiwązania wieńca nad parterem ( w narożnikach) i chałupa Ci się rozłazi!...

Na pewno jakich porządny gościu z uprawnieniami musi to obejrzeć.

a tak na marginesie czytałem o domku wybudowanym na skarpie, która się osuwała i stąd pęknięcia były.

Weż gazetę z ogłoszoeniami, np. Ofertę czy Anonse.

To nie jest akurat dobry pomysł.

napsz z jakich okolic jesteś - to ktoś z z forumowiczów na pewno da Ci namiary na kogoś sprawdzonego.

w gazecie możesz trafić na GOŚCIA takiego jak twój kierownik.

A co on na TO?

A tak to możemy tylko gdybać!

... a może to brak przeiwązania wieńca nad parterem ( w narożnikach) i chałupa Ci się rozłazi!...

Na pewno jakich porządny gościu z uprawnieniami musi to obejrzeć.

a tak na marginesie czytałem o domku wybudowanym na skarpie, która się osuwała i stąd pęknięcia były.

Podałem najprostszy sposób. Wiadomo, że wszelkich fachowców najlepiej brać z polecenia, ale nie zawsze się da. A jeśli ktoś ma odpowiednie uprawnienia, to nawet z ogłoszenia coś poradzi.

Olej te pęknięcia i nie daj się zastraszyć :)

Sam piszesz że budujesz 3 rok i pewno zimą nie ogrzewałeś jeszcze domu a ściany na mrozie kurczą się i niestety ale muszą pęknąć w najsłabszy miejscu i najczęściej pękają pod oknami. Czytasz muratora a w którymś numerze jest o tym artykuł.

Jedyne co teraz zrób to w miejscach pęknięć daj siatkę(taką do łączenia płyt gk) i zatynkuj.

Ja też długo buduję i przez pierwsze dwa lata byłem dumny że nic nie pęka a znajomi opowiedali mi że mają już pomalowaną ścianę i im pękła teraz wykańczam w środku i pod każdym oknem jest rysa do fundamentu a na piętrze do stropu. Jako ciekawostkę dodam że strop (lany) też mi pękł równo na pół. Wezwałem kierownika budowy a on stwerdził że to normalne

Olej te pęknięcia i nie daj się zastraszyć :)

Sam piszesz że budujesz 3 rok i pewno zimą nie ogrzewałeś jeszcze domu a ściany na mrozie kurczą się i niestety ale muszą pęknąć w najsłabszy miejscu i najczęściej pękają pod oknami. Czytasz muratora a w którymś numerze jest o tym artykuł.

Jedyne co teraz zrób to w miejscach pęknięć daj siatkę(taką do łączenia płyt gk) i zatynkuj.

Ja też długo buduję i przez pierwsze dwa lata byłem dumny że nic nie pęka a znajomi opowiedali mi że mają już pomalowaną ścianę i im pękła teraz wykańczam w środku i pod każdym oknem jest rysa do fundamentu a na piętrze do stropu. Jako ciekawostkę dodam że strop (lany) też mi pękł równo na pół. Wezwałem kierownika budowy a on stwerdził że to normalne

To według Ciebie grzesiek -B ma okna w narożniku? Nie prawdą jest,że pęka bo msui - bzdura wierutna - peka bo źle wykonano i dotyczy to własciwie wszytkich elementów od ścian działowych poprzez nosne,fundamentowe do samych fundamentów i dotyczy równiez stropów.

Na eksperta najlepiej wziąć rzeczoznawcę budowlanego - znajdziesz go chociażby w Panoramie Firm - ja tak zrobiłem gdy miałem pewien problem budowlany. Wtedy masz pewność że ekspertyza będzie rzeczowa i obiektywna, niestety to może trochę kosztować. Ale mając taką ekspertyzę lub chociażby jakąś wstępną ocenę (wtedy taniej) trzymasz kierownika budowy i wykonawcę za jaja i już nie wcisną ci kitu że tak ma być.