siersciuch 02.01.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Witam wszystkich forumowiczów i życzę dużo szczęścia i pomyślności w nowym roku!!! Żeby wszystkie nasze marzenia budowlano – remontowe się spełniły w tym właśnie roku!!! Ale do rzeczy. Stałem się szczęśliwym posiadaczem domu dwu kondygnacyjnego z nieużytkowym poddaszem. Dach jest w złym stanie i jest to pierwsza rzecz, za którą chcę się wziąć. Moje plany są następujące – usunąć całość konstrukcji i postawić zupełnie nową o innym kształcie z możliwością stworzenia tak wymarzonego gniazdka, skośny drewniany sufit kominek, nie otynkowany kawałek ściany z czerwonej cegły...Szukam wszelakich poradników, książek i innych publikacji nawiązujących do takiej przebudowy. Chętnie nawiążę kontakt z osobami, które mają w tej materii jakieś doświadczenie, po prostu mają taką operację za sobą. Poszukuję technolog i procedury postępowania w takim jak mój przypadku. Jak zorganizować całość robót i kiedy się za to najlepiej zabrać – w lato?Nie mam zamiaru robić tego własnoręcznie – chcę po prostu wiedzieć o takich rzeczach jak najwięcej zanim podejmę jakieś decyzję i zacznę rozmawiać z jakąś firmą. To na razie tyle, z góry dziękuję i pozdrawiam Piotr.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.01.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 On 2003-01-02 11:58, siersciuch wrote: Moje plany są następujące – usunąć całość konstrukcji i postawić zupełnie nową o innym kształcie .... Na takie działanie musisz mieć pozwolenie na budowę wydane przez właściwy Urzad Miasta (Gminy). Co się z tym wiąże - także i plan wykonany przez osobę uprawnioną. Zacznij od wstępnej rozmowy z architektem (projektantem) on po wizji lokalnej i zbadaniu stanu technicznego CAŁEJ konstrukcji budynku powie Tobie na jakie modyfikacje będziesz mógł sobie pozwolić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siersciuch 02.01.2003 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 witaj WowkaCałkowicie się z tobą zgadzam! nie mam zamiaru robić tego bez projektu, wymaganych pozwoleń i całej dokumentacji, ale kompletnie nie o to mi chodziło...teraz interesuje mnie tylko aspekt techniczny i doświadczenia innych może jakieś książki i tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.01.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Sa takie male ksiazki z serii" Roman Waliłko radzi", w Muratorach były przebudowy domow kostek (10.02), rozne problemy techniczne sa w roznych ksiazkach. Wszystko to razem trzeba "zusammen do kupy". Poszukaj tez w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 07.01.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Witam.Mam podobny problem ztym tylko, że mam stropodach bez wentylacji.Problem e tym, że nie bardzo wierzę wszystkim fachowcom, szczególnie tym co tak bajerują żeby tylko brać kasę a takimi sa napewno architekci. U mnie fachowiec, który ma to robić stwierdził,że nikt tego nie prześwietli a jak odkryje /zerwie/ to dopiero zobaczy co tam jest. A "fachowiec" zbajeruje dla kasy. Napewno żaden nie weźmie żadnej odpowiedzialności. Uwazam, że lepiej brac dobrego fachowca i przy nim pracować. Bo jak sobie odpuscisz to dopiero później się okaże co z tego wyszło.Uważam, że jeśli niewielkie przebudowy dachu bez zmiany przeznaczenia /strych do zamieszkania/ itp. nie ma co sie bawić w plany i zezwolenia budowlane. Zaczną się czepiania planu działki, ujęć itp. a jak sąsiedzi nie doniosa to mozna być spokojnym. A w razie czego to wynikła pilna potrzeba zadaszenia bo.. się lało, zawaliło itp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts