Tedii 22.05.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Do wewnątrz metalowe chromowane skręcane.Castorama itd.Nie powinno przekroczyć 100zł/mb albo może mniej.Zewnątrz profil zamknięty (kwadrat/prostokąt) stalowy malowany podkładem oprawiony drewnem (poręcz) i sztachety/tralki przykręcone do profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 22.05.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 metalowe może i teraz w modzie, ale jak oprzesz łokieć na drewnie to masz wrażenie ciepła, a oprzej łokieć na zimnym metalu ? Ale wybór Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puchatka 08.10.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Temat dla mnie bardzo istotny w chwili obecnej... byłabym wdzięczna za fotki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.10.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Do wewnątrz metalowe chromowane skręcane.Castorama itd. Nie powinno przekroczyć 100zł/mb albo może mniej. Zewnątrz profil zamknięty (kwadrat/prostokąt) stalowy malowany podkładem oprawiony drewnem (poręcz) i sztachety/tralki przykręcone do profili. Też się tym interesowałam. W Castoramie same rurki wcale nie są drogie, jazda zaczyna się dopiero przy złączkach, których trzeba dość sporo Zrezygnowałam z tego pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 07.11.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Liczyłaś ile wyniesie 1mb z casto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.11.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Nie liczyłam, nie da się tego określić, tak ogólnie, bo to zależy jak ma wyglądać Twoja balustrada. Nasza ma kilka zakrętów - te złączki są są najdroższe, zależy z ilu poprzecznych prętów ma być (im więcej, tym gorzej, bo każdy jeden musisz połączyć). Pamiętam, że cena którejś złączki wynosiła kilkanaście złotych, co zniechęciło mnie do dokładnych obliczeń (mamy kilkanaście mb i kilka zakrętów ). Musisz zrobić sobie rysunek balustrady, podliczyć ile jakich elementów Ci potrzeba i z tym pójść do Castoramy. Wtedy się dowiesz na ile to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 10.11.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Moze drewniana balustrada?Ja tak u siebie zrobilem. To jest dom na wsi. Wyszlo 25pln za metr bierzacy. Bardzo tanio i moim zdanie efektownie> Co o tym myslicie? http://images33.fotosik.pl/401/a5753d8e83d2c2f4med.jpg http://images34.fotosik.pl/396/6a5d61c3fdd0c236med.jpg http://images38.fotosik.pl/29/b5fbd93de1b7aad3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 10.11.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Materialem sa strugane obrzynki czyli najtansze drewno w tartaku. Potem szlifowalem je "boszem" z przyczepionym na rzep papierem sciernym (nie kupowac czeskiego rzepu tylko polski. Czeski od razu sie rozkleja). Jedna deske szlifuje sie okolo 5 do 10 minut i wyglada jak mebel. Potem instalacja nawiercanie i malowanie (matowy impregnat Nobiles na bazie olejowej ktory wsiaka w drewno). Calosc robi sie samemu dosc szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 10.11.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Dariuszfr - chcę zrobić podobną balustradę do twojej - zresztą podobnie jak i u Ciebie płot już też mam taki jak ma być balustrada - ale gdzieś obiło mi się o uszy że balustrady nie mogą być z poziomych elementów ( podobno ze względów bezpieczeństwa - dzieci) ale nie za dobrze kojarzę gdzie to było i nie mogę znaleźć myślę że jak pojawią się dzieci na horyzoncie to po prostu od wewnątrz przykręcę płytę z pleksy lub jakiegoś poliwęglanu czy czegoś podobnego. Jak mocowałeś słupki do płyty balkonowej i jaki masz przekrój słupków oraz jakie grube deski??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.11.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Liczyłaś ile wyniesie 1mb z casto? zależy ile elementów ...ale minimum to 350zł/m bieżący ...liczyłam kiedy planowałam balustradę u siebie ostatecznie zrobiłam kutą w kolorze stare przecierane złoto , kosztowała 250zł/m2 , poręcz 100zł/m2 ....facet reklamuje się na allegro (jest z okolic Bielska Białej i raczej dalej niż 100km się nie rusza)....jestem zadowolona, mogę z czystym sumieniem polecić tak wygląda (łączenie trochę dziwnie wyszło, ale schody były wylane niestandardowo i trzeba było kombinować ): http://images29.fotosik.pl/218/27672b7ded41f139med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 11.11.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Dariuszfr - chcę zrobić podobną balustradę do twojej - zresztą podobnie jak i u Ciebie płot już też mam taki jak ma być balustrada - ale gdzieś obiło mi się o uszy że balustrady nie mogą być z poziomych elementów ( podobno ze względów bezpieczeństwa - dzieci) ale nie za dobrze kojarzę gdzie to było i nie mogę znaleźć myślę że jak pojawią się dzieci na horyzoncie to po prostu od wewnątrz przykręcę płytę z pleksy lub jakiegoś poliwęglanu czy czegoś podobnego. Jak mocowałeś słupki do płyty balkonowej i jaki masz przekrój słupków oraz jakie grube deski??? Plyta balkonowa u mnie to jest betonowy dach ganku pokryty papa. Na slupki uzylem metalowych profili o przekroju kwadratowym 5 cm x 5cm. Kazdy skupek ma stope - jest dospawany kwadrat z blachy z 4 wywierconymi otworami na kolki rozporowe ktore wkecilem w betonowa podloge. potem na wszystko poszedl 10cm styropianu podlogowego, na to wylewka betonowa z siatka. Potem na wylewke plytki. Wazne jest zeby uzyc DOBREJ WODOSZCZELNEJ FUGI DO PLYTEK. Jest to fuga ktora bardzo szybko zastga i potrzeba dobrego fachowca do fugowania albo 2 ludzi - jeden wypelnia a drugi zmywa bo jak za pozno zmyjesz to potem ciezko zchodzi. Jesli dasz normala fuge to moga byc problemy z wilgocia dachu. Deski sa to obrzynki strugane dwustronnie (lepiej nie brac golego drewna bo dlugo sie szlifuje) deska jest gruba i masywna o grubosci 3 cm. Nie polecam cienszych desek niz 3 cm. Balustrada musi byc solidna i mocna dla bezpieczenstwa. Jesli chodzi o zakaz stosowania poziomych balustrad to nic o tym nie slyszalem. U nas w Wielkopilsce bardzo czesto mozna spotkac takie balustrady. Mysle ze liczy sie tu jaka szeroka masz szpare miedzy deskami bo to wplywa na bezpieczenstwo - Dziecko nie przecisnie sie przez waska szpare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quella 20.09.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Widze, że temat stary jak świat ale podbijam - wczoraj się dowiedziałam, że za barierke "metalową" trzeb dać 800 zł za metr! SZOK! A za drewnianą połowę mniej - ale ja nie chcę drewnianej, przynajmniej całej ... Załamałam się tą ceną. Może ma ktoś jakieś inne swieze pomysły ... po 2 latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 20.09.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Jeśli ktoś potrafi można to zrobić samemu, tak jak np: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?140012-balustrada-z-gotowych-elementów...tymi-rękoma-ect.ect. Ja również wiosną tego roku wykonałem samodzielnie balustradkę do "portfenetry" (230 cm) i kraty do okien piwnicznych (140 i 190 cm).Łączny koszt to 420 zł plus trzy popołudnia pracy własnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 21.12.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Podbijam temat. Najbardziej podobały mi się balustrady białe, czyli wchodzi w rachubę tylko stal malowana proszkowo. I teraz: jak się to ma do trwałości farby i jakie sa minusy takiego rozwiazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert45 15.06.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Wykopaliska. Cioś mi pachnie reklamą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata Natala 16.06.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Osobiście polecam balustradę do samodzielnego montażu. Pomimo początkowych obaw związanych z jej montażem wszystko przebiegło bez większych problemów i balustrada stoi do dziś. Wszystkie elementy kupowaliśmy w firmie z Katowic - [moderowano] Dział handlowy pomógł nam dobrać potrzebne elementy i wyjaśnił jak złożyć je w jedną całość. Elementy konstrukcyjne - pręty, słupki otrzymałem przycięte pod mój wymiar, natomiast pozostałe akcesoria takie jak kolanka, zaślepki, podpory poręczy itp. wystarczyło wkleić bądź zamocować za pomocą śrubki. W razie pytań służę pomocą. Reklama jak byk! Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlenka_1985 11.04.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Haha faktycznie podchodzi pod reklamę ale szczerze powiedziawszy sama wyceniałam u nich balustradę i oferta była w porządku. Balustrady jeszcze nie kupiłam - nieprzewidywane wydatki, ale pewnie za jakiś czas temat wróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts