tadzel 05.11.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Jedni pisza" Sa podobno gminy które dopłacaja do solarów" inni pisza 'przecietna cena 10 000 - 12 000 zł" W gminie biulunia dopłacaja 12000 zł. A wieć nie doplacaja a funduja. Skąd maja taka forse. Niezle musza lupic innych podatkami aby znajomkom czy cwaniakom fundowac solary. I K... J... M... to ma byc demokracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 05.11.2008 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Tadzel...ale, jakby Ci dali ...to byś wziął chyba ..co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 05.11.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 W gminie biulunia dopłacaja 12000 zł. . Jest tak gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 05.11.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 tak dopłacają w Bieruniu, nie tylko do kolektorów, ale też, do kotłów z podajnikiem A skąd jeśli można wiedzieć mają pieniążki na dopłaty? Źródła własne czy zewnetrzne? Gminy maja nieograniczone źrodlo gotowki z podatkow. Mechanizm jest banalnie prosty - zabrać dużej ilości biednych i dać niewielkiej ilości bogatych. A w miejscach gdzie kolektory sloneczne sa nieco bardziej uzasadnione (okolice morza Śródziemnego) nie stosuje beczki pomalowane na czarno poustawiane na płaskich dachach (niewidoczne z ziemi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.11.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 widzę że,przejawiasz zdrową polską zawiść,tak wszystkie gminy mają pieniądze z podatków,ale nie tylko,jeżeli im się chce to mają je jeszcze np. z WFOiS-u czy też z UE,to wszystko zależy od Ciebie,byłaś na wyborach, wybrałaś dobrze,jeżeli nie to zazdrość, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 05.11.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 WFOiS i UE mają od Marsjan, nie z podatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 05.11.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Sie pracuje ,sie ma.Do gmin nikt nie zastuka i nie zaproponuje pomocy.Jedne gminy się starają,a inne tylko premie rozdzielają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 05.11.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Troche prowokacyjny tekst ( co mi sie oczywiscie czesto nie zdarza ) Zastanawiam sie nad solarem i jakbym nie liczył to wychodzi ze to sie po prostu nie opłaca ............ma ktos inne zdanie ?? policzmy 4 osobową rodzine ...zuzycie 50 litrow wody dzienne 4x50x365dni =73 000 L. zapotrzebowanie energi potrzebnej do podgrzania wody to 73 000x1.16x35 (roznica temp.wody zimnej i cieplej)=2 963 800wh-2964 sprawnosc kotła gazowego wynosi 90% 2964:0.9=3293kwh 3293:9.5-(gaz ziemny)=347m3 gazu gaz ziemny ...hm 1złm3 x347= 347zł wiec jesli poczytac ulotki to max o 60% mozna zmniejszyc zuzycie energi wiec 347x0.6= 208 zł. oszczednosci rocznie !!!! musiałem sie gdzies pomylic chyba , bo jak inaczej wytłumaczyc powodzenie tego typu wynalazkow ...wyzsze oszczednosci bedą np. przy oleju opałowym. Wiesz serdecznie usmialismy sie z zona z Twoich obliczeń chyba, ze doszło do totalnego niezrozumienia.....ale do rzeczy Wyliczyłeś dla 4-osobowej rodziny zużycie roczne ok 73 000 litrów wody czyli ok 73 m3 wody.......powiem wprost ( wybacz szczerość ) ale 50 litrów na osobe to chyba tylko mycie w tzw. sobotę, Nasza 3-osobowa rodzina zuzywa miesiecznie 25 OOO litrów wody czyli 25 m3 tegoż skarbu natury Dlatego Twoje obliczenia kieruj do siebie Chyba że liczyłeś wyłącznie ciepłą wode, a i to uwazam Twoje dane za mocno niedoszcowane Pozdrawiam wielbicieli kapieli ( porannych i wieczornych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.11.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Troche prowokacyjny tekst ( co mi sie oczywiscie czesto nie zdarza ) Zastanawiam sie nad solarem i jakbym nie liczył to wychodzi ze to sie po prostu nie opłaca ............ma ktos inne zdanie ?? policzmy 4 osobową rodzine ...zuzycie 50 litrow wody dzienne 4x50x365dni =73 000 L. zapotrzebowanie energi potrzebnej do podgrzania wody to 73 000x1.16x35 (roznica temp.wody zimnej i cieplej)=2 963 800wh-2964 sprawnosc kotła gazowego wynosi 90% 2964:0.9=3293kwh 3293:9.5-(gaz ziemny)=347m3 gazu gaz ziemny ...hm 1złm3 x347= 347zł wiec jesli poczytac ulotki to max o 60% mozna zmniejszyc zuzycie energi wiec 347x0.6= 208 zł. oszczednosci rocznie !!!! musiałem sie gdzies pomylic chyba , bo jak inaczej wytłumaczyc powodzenie tego typu wynalazkow ...wyzsze oszczednosci bedą np. przy oleju opałowym. Wiesz serdecznie usmialismy sie z zona z Twoich obliczeń chyba, ze doszło do totalnego niezrozumienia.....ale do rzeczy Wyliczyłeś dla 4-osobowej rodziny zużycie roczne ok 73 000 litrów wody czyli ok 73 m3 wody.......powiem wprost ( wybacz szczerość ) ale 50 litrów na osobe to chyba tylko mycie w tzw. sobotę, Nasza 3-osobowa rodzina zuzywa miesiecznie 25 OOO litrów wody czyli 25 m3 tegoż skarbu natury Dlatego Twoje obliczenia kieruj do siebie Chyba że liczyłeś wyłącznie ciepłą wode, a i to uwazam Twoje dane za mocno niedoszcowane Pozdrawiam wielbicieli kapieli ( porannych i wieczornych ) To lepiej śmiejcie z żoną się po cichu bo zużycie zalożono prawidłowo- 50 [l/dzień* os.] a skoro dotyczy to solarów to do zimnej wody są one raczej nie potrzebne. Więc nstp. razem radzę najpierw przemysleć wyśmiewanie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.11.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 zużycie zalożono prawidłowo- 50 [l/dzień* os.] a skoro dotyczy to solarów to do zimnej wody są one raczej nie potrzebne.Tylko jak ktoś ma świadomość, że ta ciepła woda jest "za darmo" to bez problemu zuzyje jej nawet 3 razy więcej. Stąd pewnie przekonanie posiadaczy kolektorów słonecznych, że "to im się opłaci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.11.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 zużycie zalożono prawidłowo- 50 [l/dzień* os.] a skoro dotyczy to solarów to do zimnej wody są one raczej nie potrzebne.Tylko jak ktoś ma świadomość, że ta ciepła woda jest "za darmo" to bez problemu zuzyje jej nawet 3 razy więcej. Stąd pewnie przekonanie posiadaczy kolektorów słonecznych, że "to im się opłaci". I tu się zgodzę. Czego się nie zrobi aby się opłaciło. Niektórzy nawet myją nią samochody, podlewają nią ogródki bo mają jej tyle i Ci to dopiero uważają jaki to interes zrobili. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 06.11.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ... Nasza 3-osobowa rodzina zuzywa miesiecznie 25 OOO litrów wody czyli 25 m3 tegoż skarbu natury Nasza również coś koło tego, ostatnio szczęśliwie coś w okolicach 20 m3. Pamiętajmy jednak, że to cała woda a tylko jej część, powiedzmy 50% zostanie podgrzana. Chyba nawet mniej niż 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 06.11.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ...Planuję zakup kotła z podajnikiem i nim zamierzam grzać wodę latem. Jak to zadziała - zobaczymy. ... Znalazłem swój post sprzed ponad dwóch lat. Ech, łza się w oku kręci. Minęło więc owo lato podczas którego grzałem wodę moim kotłem. Zaznaczam, że kocioł pracował non stop 24/7. Jeden zasobnik wystarczał mi spokojnie na 4 tygodnie, czyli 150 kg/ 28dni = 5,35 kg/dobę. Licząc że miesiąc ma 30,5 dnia wychodzi 163,4 kg/miesiąc. Udało mi się kupić ekogroszek po 550 PLN/t, stąd mogę wyliczyć, że rzeczywisty koszt CWU wyniósł mnie 89,87 PLN miesięcznie. Tak to wygląda proszę państwa w realu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 06.11.2008 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Wiesz serdecznie usmialismy sie z zona z Twoich obliczeń Następny , co chyba wodę w kiblu podgrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 06.11.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 nasze miesięczne zużycie zimnej wody (podgrzewamy piecem miałowym) to ok. 15 metrów sześciennych na 3-osobową rodzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 06.11.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 zużycie zalożono prawidłowo- 50 [l/dzień* os.] a skoro dotyczy to solarów to do zimnej wody są one raczej nie potrzebne.Tylko jak ktoś ma świadomość, że ta ciepła woda jest "za darmo" to bez problemu zuzyje jej nawet 3 razy więcej. Stąd pewnie przekonanie posiadaczy kolektorów słonecznych, że "to im się opłaci". Witam Zaraz zaraz spokojnie nie tak szybko .Jaka woda jest za darmo ? Przeciez użytkownik systemu już za tą wodę zapłacił kupując ten system . Kupując taki zestaw płacimy za ciepłą wode . Jesli jedna osoba kupi solary a druga taką samą kwotę odłozy do banku to powiedzmy po 10-15 latach w banku nie zostanie nic a użytkownik solarów przyjdzie do niego i powie .......no kolego teraz jak ty już wydałeś na wode tyle samo co ja na solary to ja bede miał nareszcie wode za darmo bo dopiero teraz mi się zwrócił koszt zakupu i wyszedłem na zero . Jesli oczywiście system bedzie się jeszcze nadawał do użytku bo wydane każde 100 zł na naprawe lub modernizacje przeciąga w czasie moment "przejścia" na darmową wodę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 06.11.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Oświeciło mnie jeśli chodzi o tytułowe pytanie Na poziomie ekonomii i obliczeń solar nie ma sensu ekonomicznego. Ale ludzie rzadko decydują na podstawie obliczeń . Popatrzmy tak: - Koszt zakupu solarów: (zaledwie) 3% inwestycji - Oszczędność 1000 zł co roku - (Prawie) nieograniczone zużycie ciepłej wody - bezcenne Małym kosztem inwestycyjnym (bo cóż to jest 3% wartości budowy) inwestor kupuje sobie świadomość nowoczesności i przyszłych oszczędności. Jego dobrostan na etapie inwestycji jest niewiele gorszy niż sąsiada co włożył pieniądze do banku. Dobrostan na etapie utrzymania jest większy - oczywiście. Podczas budowy postępujemy inaczej niż postąpilibyśmy w pracy czy własnej firmie. Kto nie wierzy niech porówna ile go kosztuje emocjonalnie 100 zł w zwykły dzień a ile na wakacjach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Z ekonomicznego punktu widzenia, to budowanie domu o powierzchni wiekszej niż np. 20m2 na jednego użytkownika jest nieopłacalne, lepiej nadwyżkę wpłacić na konto, a za odsetki robić sobie rok w rok "wakacje życia" I dodam, że nie tak dawno temu ogrzewanie olejem było najbardziej ekonomicznym sposobem grzania - biorąc pod uwagę systemy bezobsługowe. Jeszcze dwa lata temu ekogroszek (tona od 300,-) był najtańszym systemem ogrzewania - teraz ( tona dochodzi do 1.000,-) przewyższa kosztem ogrzewanie gazowe "z rury". Tak wiec licząc minimum 2kWh/dobę/1 osobę za ogrzewanie CWU proporcje mogą być interesujace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 06.11.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Oświeciło mnie jeśli chodzi o tytułowe pytanie Na poziomie ekonomii i obliczeń solar nie ma sensu ekonomicznego. Ale ludzie rzadko decydują na podstawie obliczeń . Podczas budowy postępujemy inaczej niż postąpilibyśmy w pracy czy własnej firmie. Kto nie wierzy niech porówna ile go kosztuje emocjonalnie 100 zł w zwykły dzień a ile na wakacjach. pozdrawiam Mysmy sie zdecydowali na solary, bo Zaborski Park Narodowy, a przeciez w takim miejscu trzeba sie zachowywac i byc ekologicznym, chociaz troche Takze dzieci wiecznie gadaja, ze trzeba byc ekologicznym i smieci segregowac i nie smrodzic, hybrydami jezdzic i naturalne zrodla wykorzystywac... Wiem, tumaczenie marne, ale dla nas wystarczajace, by sumienie i synow uciszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 06.11.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Z ekonomicznego punktu widzenia, to budowanie domu o powierzchni wiekszej niż np. 20m2 na jednego użytkownika jest nieopłacalne, lepiej nadwyżkę wpłacić na konto, a za odsetki robić sobie rok w rok "wakacje życia" .... Nooo. wchodzimy w obszar "ekonomii rozmytej" Czy wzrost dobrostanu wynikający z wakacji zrekompensuje ubytek dobrostanu wynikający z mieszkania na 20m ? Pewnie czasami tak się zdarza. Co człowiek to inne potrzeby edit: a propos ekonomii tradycyjnej 2kWh/os/dobę to mało ale niech tam. Załóżmy że rodzina 4 os zużywa 10kWh. 10kWh = 3 zł x 365 = 1100 pln/rok niech solar daje 60% oszczędności = 660 zł / rok niech prąd drożeje w tempie 20% rocznie (w tym roku prąd grzewczy zdrożał dokładnie o 11%) niech lokata daje średnio 3% wychodzi mi początek oszczędności dopiero od 10-ego roku. Długo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts