dabek83gumis 30.10.2005 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Witam. Mam dwuobiegowy piec w piwnicy, moje pytanie dotyczy rur, ktorymi rozprowadzic ciepla wode. Czy zrobic to rurkami miedzianymi czy stalowymi-ocynkowanymi, nie wiem ktore rury bede lepsze w piwnicy. Potrzebuje znac wady i zalezy. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 30.10.2005 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Podobno nie każde rury miedziane nadają się do pracy w instalacji ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabek83gumis 31.10.2005 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 czyli uwazasz ze ocynkowane lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 31.10.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Podobno nie każde rury miedziane nadają się do pracy w instalacji ciepłej wody. Co to znaczy??? O ile planujesz pozostala instalacje z miedzi to nie mieszaj materialow i pozostan przy miedzi. Za piecem pierwszy odcinek jest polecany miedziany a nie np. z plastiku (to oczywiscie dotyczy ogrzewania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabek83gumis 02.11.2005 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 czy stal z miedzia laczycz przez mosiadz czy braz? co jest lepsze i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.11.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Podobno nie każde rury miedziane nadają się do pracy w instalacji ciepłej wody. Co to znaczy??? O ile planujesz pozostala instalacje z miedzi to nie mieszaj materialow i pozostan przy miedzi. Za piecem pierwszy odcinek jest polecany miedziany a nie np. z plastiku (to oczywiscie dotyczy ogrzewania). Centralne ogrzewanie mam zrobione z miedzi a wodę użytkową z polipropylenu. Rurki od wody użytkowej, przy kotle są miedziane (były w komplecie z kotłem) na odcinku kilkunastu centymetrów. Dalej są już rurki tworzywowe. Tylko że ta miedź wygląda zupełnie inaczej niż miedź na rury c.o. Rury miedziane zazwyczaj łączy się lutem miękkim. Lut miękki to stop cyny i ołowiu, a kontakt wody pitnej z ołowiem chyba nie wychodzi na zdrowie. Rury polipropylenowe są chemicznie obojętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.11.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 czyli uwazasz ze ocynkowane lepsze? Czemu chcesz robić instalację wodną z rur stalowych ocynkowanych? Uważam,że do tego celu lepsze są rury polipropylenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 02.11.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Rury miedziane zazwyczaj łączy się lutem miękkim. Lut miękki to stop cyny i ołowiu[\B], a kontakt wody pitnej z ołowiem chyba nie wychodzi na zdrowie. Rury polipropylenowe są chemicznie obojętne. nie do końca jesto prawdą co piszesz. Ze względów higienicznych instalacje wody pitnej mogą być lutowane jedynie spoinami bezołowiowymi, które określone są przepisami . Do tego celu są luty miękkie np. S-Sn97Cu3 i S-Sn97Ag3, natomiast lut miękki S-Pb50Sn50 może być stosowany w instalacjach centralnego ogrzewania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts