Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulga budowlana+remontowa

aziel

Recommended Posts

"ankats" - co innego mieszkanie, a co innego budynek (jak u "aziela"). Na mieszkaniach się nie znam, ale przecież też jakieś pozwolenie na budowę też musiało być. Chyba - jeśli pozwolenie nie na Ciebie, to i ulga nie dla Ciebie...

Zaraz, zaraz, bo ja tu czegoś nie rozumiem. Jeśli jest się właścicielem budynku, choć nie jest on oddany do użytkowania nie można skorzystać z ulgi remontowej? dlaczego, jest jakiś przepis?

Zawsze mi się wydawało, że po zakończeniu/przekroczeniu limitu ulgi budowlanej można rozpocząć odliczanie następnych wydatków jako ulgę remontową, mylę się?

kgadzina: mieszkałem kątem u teściów, nigdy nie miałem umowy więc to odpada.

ankats: jest to jakiś pomysł; o ile się nie mylę wydatki na materiał można odliczyć po ich użyciu, więc parę faktur bezpiecznie można przesunąć na rok 2003.

anonim: też wydaje mi się, że można remontować nowo-wybudowany budynek, stąd moje pytanie na forum

Kojarzę artykuł z Wyborczej, gdzie radzili, żeby kupić część rzeczy porzebnych do remontu w roku 2002, nie wiem jak się to ma do terminu wykonania prac z ich użyciem, bo przecież kiedy robi sie samemu, to urząd nie ma jak sprawdzić, kiedy prace były wykonane. Z ekipą też można odpowiednio wystawić faktury...

A moje mieszkanie ma jakieś częściowe odbiory (gazu itp), ale jest za mało prądu, muszą dołożyć transformator i zakład energetyczny wygenerował nam 3-miesięczne opóźnienie. Prądu jest na tyle, żeby wykańczać mieszkania, więc odbiór zbiegnie się z końcem remontu. I nie rozumiem, czemu nie miałabym remontować nieodebranego budynku. I zacząć kupować miesiąc wzceśniej materiały. A że to przełom roku, to nie moja wina.

Chyba, że faktura nie jest wystarczającym "tytułem prawnym". Tego nie wiem.

pozdrowienia dla wszystkich

Uważam, że nie ważne jest kiedy wykonam robotę z zakupionego towaru, a data jego zakupu. Tak więc ja kupiłem wełnę izolacyjną na ocieplenie całego poddasza 28.XII.02 i będę ją odliczał za 2002 chociaż ona sobie spokojnie leży, a ja robotę zacznę może w marcu 2003.Nie ma konieczności wykorzystania materiału w danym roku, żeby go odliczyć-tak jest np. ze żwirami, kamieniem, dachówką itp..

Tad

• 3 weeks później...

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie połączenia ulgi budowlanej z remontową. Jeżeli coś mozecie zasugerować, to byłabym wdzieczna.

Otóż sprawa wygląda nastepująco: część wydatków na dom, który wybudowalismy w zeszłym roku zostanie w tym roku odpisana w ramach ulgi budowlanej ale tylko przez mojego mężą (on ma prawo własności). Dom został również w zeszłym roku odebrany.

Czy istnieje możliwość, żeby dalsze wydatki związane z wykończeniem domu, ja jako żona mogła rozliczyć w ramach ulgi remontowej? Słyszałam o umowie użyczenia, ale czy to odnosi sie również do małżonków?

On 2003-01-16 11:55, Alanta wrote:

Ugryzienie ulgi remontowej jest proste, jesli się ma dobrych przyjaciół, też w rodzinie. Wystarczy brać rachunki na tych, co z ulgi remontowej nie korzystają...znam rekordziste, który dom wybudował i wszystko odliczył w ramach ulgi remontowej... :smile:

Coś tu chyba nie tak. Czy naprawdę znaleźli sie tacy beztroscy którzy firmowali swoim nazwiskiem zakup dziesiątków ton cementu, stali zbrojeniowej, cegły, dachówki, całej stolarki....... i wszystkich innych materiałów których ewentualna kontrola z US cz też UKS nigdy pod podanym w zeznaniu podatkowym adresem nie znajdzie? Możliwe, że ktoś "potraktowł" tak część kosztów w ograniczonej grupie asortymentowej ale całą budowę ? Nie wydaje to mi się być realne.

Ja tak robie!!!

Kiedy skonczyły mi sie ulgi zaczalem brac rachunki na rodzine i przyjaciół. Oczywiscie w wiekszosci sa to juz materiały wykonczeniowe, a nie cegły i gruszka betonu na stropy.

Mam zakontraktowanych pieciu wspólników. Kazdy z nich ma podwyzszony limit o urzadzenia gazowe.

A Urzad? Kiedys próbowałem nakłonic ich do wizji lokalnej - prychneli smiechem! Zreszta Ustawa wyraznie mówi o wydatkach na cele remontowe. Mozesz odliczyc glazure, która wystawisz potem na smietnik, bo ci sie przestanie podobac

Misiu Uszatku- proszę bez obrazy :smile: ale sądzę, że twój przykład nie jest najbardziej reprezentatywny dla tego tematu i nie powinien ukierunkowywać pytającego. Po prostu w swoich rozliczeniach z US popełniłeś kilka zasadniczych błędów. Pamiętam wątek w którym niedawno obydwaj uczestniczyliśmy a Ty pisałeś o tym jak odliczałeś zakup doniczki na balkon a PITY -D "podparte" miałeś nie fakturami a dowodami dostawy czy też drukami KP.

Niemniej zgadzam się z tym, że glazurę mogę wymieniać tak często jak tylko mi się zachce i nie mam obowiązku przechowywać przez 5 lat gruzu :smile:

Pozdrawiam i życzę szybkiego upływy tych ustawowych 5 lat bez kontroli z US.

Masz racje Wowka, ze nie jestem reprezentatywny.

Wiesz, jak mi ulzyło, kiedy pare dni temu wywaliłem te nieszczesne umowy na darowizny dla osób fizycznych sprzed 5 lat? Eksperyment z braniem faktur na rodzine i przyjaciół przeprowadzam pierwszy raz. Mam nadzieje, ze sie powiedzie. Prawo tego nie zabrania. Ale jak mnie capna - to dam znac z kozy.

P.S. Oczywiscie odpisanie doniczki i dokładanie kwitów KP to przypadek, a nie reguła. Niemniej jednak :wink: miałem szczescie! UFFF!