Klaus 31.10.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Buduję dom za pieniądze z kredytu. Jak zbuduję sprzedam aktualne lokum a pieniędzmi spłacę cześć kredytu. Czy będę musiał zapłacić 10%podatku od sprzedaży nieruchomości? Dlaczego pytam? Bo wyczytałem, że jak bym pożyczył od wujka a potemgo spłacił pieniędzmi ze sprzedaży mieszkania to muszę zapłacić te 10% podatku. A jak to jest w przypadku banku? Czy moje pieniądze uzyskaneze sprzedaży mieszkania i wpłacone do banku będą potraktowane jakowydane na cele mieszkaniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 31.10.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 witam Zostaniesz zwolniony z obowiązku płacenia 10% podatku. Wujek nie jest "celem mieszkaniowym" natomiast spłata kredytu przeznaczonego na budowę domu już jest. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 31.10.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Art 21 Ustawy o PDOF:Wolne od podatku dochodowego są:...32) przychody uzyskane ze sprzedaży nieruchomości i praw majątkowych określonychw art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c), z zastrzeżeniem ust. 2 i 2a:...e) w części wydatkowanej, nie później niż w okresie dwóch lat od dniasprzedaży, na spłatę kredytu lub pożyczki, a także odsetek od kredytulub pożyczki zaciągniętych na cele, o których mowa w lit. a), w bankulub w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, mających siedzibęna terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w tym również na spłatękredytu lub pożyczki oraz odsetek od tego kredytu lub pożyczki zaciągniętychprzed dniem uzyskania tych przychodów,... Czyli "wujkowa" pożyczka nie pozwoli na odliczenie, zaś bankowa tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 31.10.2005 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Dziękuję, od razu mam lepszy humor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts