Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!! Usuwanie kleju od taśmy!!!

Recommended Posts

Witam!!!

Mam ogromny problem: Wykańczanie naszego wymarzonego domku dobiega końca. Właśnie wzięłam się do mycia okien i okazało się, że na ramach zostały ślady kleju po żółtej taśmie, którą mąż przyklejał wwnątrz w czasie malowania i na zewnątrz w czasie ocieplania. Szoruję i szoruję ale klej nie chce zejść . Mam drewniane okna i boję się użyć drastycznych środków typu cif czy szczotka do szorowania. Może ktoś z was już przez to przeszedł i ma jakieś pomysły. Będę wdzięczna za każdą radę :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!!!

Mam ogromny problem: Wykańczanie naszego wymarzonego domku dobiega końca. Właśnie wzięłam się do mycia okien i okazało się, że na ramach zostały ślady kleju po żółtej taśmie, którą mąż przyklejał wwnątrz w czasie malowania i na zewnątrz w czasie ocieplania. Szoruję i szoruję ale klej nie chce zejść . Mam drewniane okna i boję się użyć drastycznych środków typu cif czy szczotka do szorowania. Może ktoś z was już przez to przeszedł i ma jakieś pomysły. Będę wdzięczna za każdą radę :)

pozdrawiam

Miałem identyczny problem i pomogła benzyna lakowa

Dziękuję bardzo za rady:D

A czy benzyna nie uszkodzi lakieru? nie znam się na tym więc pytam.

Benzyna to rozpuszczalnik, więc może uszkodzić lakier. O wiele słabsze stężenie rozpuszczalników (lecz ciągle tam występują) mają środki typu Pronto do mebli etc. Spróbuj może tym.

Idealna jest terpentyna. Miałem taki problem z klejem od żółtej taśmy malarskiej zarówno na drzwiach wejściowych (drewniane lakierowane) jak i ramach okiennych (również drewniane). Po terpentynie na suchej szmatce klej schodzi bardzo dobrze. Nie stosuj żadnych ostrych szczotek, etc.

A gdzie to kupić? :D

Wypróbowałam już benzyne ekstrakcyjną i niestety nie pomogło :(

Sama już nie wiem co mam robić. Chyba usiądę i się rozpłaczę :oops:

Na dodatek okazało się że na parapetach zostały kropeczki farby, których też nie mogę zmyć :( . Urok Duluxa :-?

ponowie mija opinie spróbuj benzyna lakową, zmyła mi slady a farby nie ruszyła

Wypróbowałam już benzyne ekstrakcyjną i niestety nie pomogło :(

Sama już nie wiem co mam robić. Chyba usiądę i się rozpłaczę :oops:

Na dodatek okazało się że na parapetach zostały kropeczki farby, których też nie mogę zmyć :( . Urok Duluxa :-?

ponowie mija opinie spróbuj benzyna lakową, zmyła mi slady a farby nie ruszyła

Powiem szczerze, że pytałam swojego tatę i on powiedział, że to mniej więcej to samo co ekstrakcyjna. W domu miałam ekstrakcyjną więc ją wypróbowałam. A tak właściwie to gdzie można kupić benzynę lakową?

A może też jakaś rada na zmywanie śladów duluxa?

Pomoże na 100% benzyna ekstrakcyjna lub white spirit (ale bez % ;-)). Bardzo delikatne środki, nie zniszczą lakieru, ale klej z taśmy na 100% zmyją. Co do benzyny lakowej nie jestem pewien co do oddziaływania na farby, lakiery i tworzywa.

Benzyna ekstrakcyjna i white spirit to to samo.

Benzyna lakowa jest mniej lotna, działanie takie samo jak ekstrakcyjnej