Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!! Usuwanie kleju od taśmy!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pani w sklepie powiedziała, że okleja się po prostu plastrem z apteki. Podobno nie zostawia śladów, ale nie jestem pewna, bo jak widać nie wypróbowałam. :(

Pewnie pani z apteki ma od sprzedaży plastrów prowizję :p :p :p

Elementy np ramy okien i drzwi przed malowaniem należy osłaniać/oklejać taśmą "malarską" czyli tą żółtą, popierową ale taśma nie może pozostawać długo ! , powiedzmy nie dłużej niż dwa dni.,

Pod warunkiem, że na te oklejone elementy taśmą nie świeci bezpośrednio słońce bo wtedy taśmę trzeba oderwać wcześniej!

Klej po taśmie czyścić można w zależności od "starości" kleju za pomocą;

-kremu np NIVEA

-nafty - ta moim zdaniem jest najbardziej skuteczna (można kupić w markecie)

-terpentyny

-benzyny ekstrakcyjne/lakowej

Terpentyna i benzyna może spowodować zmatowienie powirzchni, dlatego możnaby ich użyć w ostateczności.

Elementy np ramy okien i drzwi przed malowaniem należy osłaniać/oklejać taśmą "malarską" czyli tą żółtą, popierową ale taśma nie może pozostawać długo ! , powiedzmy nie dłużej niż dwa dni.,

Pod warunkiem, że na te oklejone elementy taśmą nie świeci bezpośrednio słońce bo wtedy taśmę trzeba oderwać wcześniej!

nic dodac nic ujac :wink:

Hmm mnie uratował szef ekipy budowlanej, który jak tylko zaczęłam oklejać okna tą cudowną taśmą malarską popukał się w głowę i powiedział, że chyba coś ze mną nie tak i, że się ich później nie doszoruję. Swoją drogą to chyba na tej taśmie producent powinien zamieścić informację, że absolutnie niewolno używać jej do oklejania okien! Przecież to się wściec można!

kurcze ten etap jeszcze przede mna

To czym okleic okna do malowania i gipsowania? Na PVC dodam;

zdradzcie prosze

Jak to co? Żóltą taśmą malarską. Tyle, że nie należy przypominać sobie o jej ściągnięciu za pół roku od malowania, tylko trzeba zrobić to od razu - nie będzie problemu. Problemem może być taśma, która sama odpada np. w trakcie malowania :(

Jak już powiedziano, taśme zrywa się natychmiast po "czynności". Jak po gipsowaniu będzie malowanie i taśma znowu by się przydała, to jej nie przetrzymywać na oknie tylko okleić raz jeszcze. I tak aż do szczęśliwego końca, znaczy zamieszkania. Najlepiej kupić hurtową ilość taśmy, bo tego strasznie dużo schodzi (przy malowaniu sufitów/ ścian chociażby).

A co do błędu Jolki: jest takie cudo, które się nazywa Kleber Remover, służy właśnie do tego celu, działa, ale jest nieziemsko drogie. (Butelka coś koło 100 PLN - starcza na cały dom)

• 2 weeks później...
Jak już powiedziano, taśme zrywa się natychmiast po "czynności". Jak po gipsowaniu będzie malowanie i taśma znowu by się przydała, to jej nie przetrzymywać na oknie tylko okleić raz jeszcze. I tak aż do szczęśliwego końca, znaczy zamieszkania. Najlepiej kupić hurtową ilość taśmy, bo tego strasznie dużo schodzi (przy malowaniu sufitów/ ścian chociażby).

A co do błędu Jolki: jest takie cudo, które się nazywa Kleber Remover, służy właśnie do tego celu, działa, ale jest nieziemsko drogie. (Butelka coś koło 100 PLN - starcza na cały dom)

A gdzie takie coś kupić, bo jestewm już w pełnej desperacji :cry: Nic nie pomaga i już nawet chyba naruszyłam lakier na jednym oknie :( bo zrobił się taki białawy. Co ja mam począć???

Miałem podobny problem. Otóż po wstawieniu okien PCV nie usunięto mi taśmy zabezpieczającej. Następnie moja ekpipa szybko osłoniła okna folią bo chciała szybko rozpocząć tynkowanie.

I tak przez całą wiosnę, lato i pół jesieni naklejki były na oknach. jakież było moje zdziwienie gdy chcąc zdjąć taśmy z ram okiennych okazało się, że jest to prawie niemożliwe, poza ścianą północną gdzie słońce nie operowało. Próbowałem różnych środków i nic nie pomagało. Na szczęście znajomy, który sprzedawał mi te okna powiedział, że jest na to 100% metoda - karcher na parę. Podał mi namiary na człowieka, który coś takiego posiada. Cała opracja zajęła raptem jakieś 6 godzin (kilkanaście okien) i ramy od razu były czyściutkie:)))