Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!! Usuwanie kleju od taśmy!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 10 months później...

Mam okna PCV. Część okien jest nowych (kupione miesiąc temu), częśc wstawiali poprzedni właściciele. Stare okna mają conajmniej 2 lata i są oklejone taśmami ochronnymi. Dom jest w budowie, więc nikt ich jeszcze nie mył. Niedługo czeka mnie mycie wszystkich okien i obawiam sie, że może być klopot. Nie dość, że są stare taśmy to na dodatek, (tam gdzie sięm odkleiły) brudne tak, że nie ma mowy aby były białe po umyciu.

Czy

-nafta,

-benzyna ekstrakcyjna

sprawią, że moje okna będą białe? Co zrobić, żeby stare i nowe okna nie różniły się kolorem?

Benzyna ani nafta niestety nie pomagała na stary klej :( (oczywiscie w moim przypadku.) Z połowy bramy garażowej nie została zerwana folia (przeźroczysta- była tak naklejona ze jej po prostu nie zauważyłem) i po 2 latach uzytkowania (a w zasadzie wczesniej) zrobiło się z niej suche przyklejone małe gówienka które nijak nie schoddziły. Co prawda nie zostawiały klejiu ale były tak drobno popękane i jedne trymały mocniej natomiast drugie słabiej- szorowanie szczotką powodowało że odpadała część i robiła się panterka. Zadna chemia tego nie brała. Dopiero po przeczytaniu na forum ze ktos to czyscił parą uswiadomiło mnie za ja tez przez przypadek mam taką maszynkę i spróbowałem - teraz brama cała bialutka - a przy okazji okna PCV ze starego kleju tez doczysciłem na które juz mi sie pomysły kończyły. Tak więc szukac w okolicy takiej maszynki i do dzieła

Poszukaj w sklepach coś takiego http://www.valspar.com/val/resident/goof-off.jsp ja mam ten środek i zmywa wszystko. Jeśli uzywa się zwykłej zółtej taśmy malarskiej należy ją zerwać zaraz po wykonanej pracy tj po max 2 dniach, jeśli chce się zostawić na dłużej powiino się stosować taśmy tego typu http://tinyurl.com/y2u6ur

Witam!!!

Mam ogromny problem: Wykańczanie naszego wymarzonego domku dobiega końca. Właśnie wzięłam się do mycia okien i okazało się, że na ramach zostały ślady kleju po żółtej taśmie, którą mąż przyklejał wwnątrz w czasie malowania i na zewnątrz w czasie ocieplania. Szoruję i szoruję ale klej nie chce zejść . Mam drewniane okna i boję się użyć drastycznych środków typu cif czy szczotka do szorowania. Może ktoś z was już przez to przeszedł i ma jakieś pomysły. Będę wdzięczna za każdą radę :)

pozdrawiam

W wiekszosci przypadkow pomaga WD lub podobny

Jest preparat specjalistyczny Cosmofen do mycia okien PCV z resztek taśmy, WD-40 też pomaga, jeśli nie jest to bardzo stare.

Okna drewniane myje też WD lub terpentyna, ale nie rozpuszczalniki. ostatecznie drewniane zawsze można przelakierować, jeśli coś się stało strasznego (a PCV nie!),są też preparaty renowacyjne Sikkens. Mozna ostatecznie myć denturatem, ale trochę matowi.

• 2 weeks później...

u mnie jest znacznie lepsza rozrywka

pewien geniusz drewniane drzwi (pokryte fornirem) pozaklejał taœma DWUSTRONNA, po probie zerwania mam na calosci taka białš błonę przyklejonš na amen

jedyne co pomoaga, poki co, to rolowanie opuszkami palcow po malutkim kawaleczku

ktos wie moze, czy to tez karcherem pusci?

pozdrawiam,

R

Oj - z denaturatem to na jasnych powierzchniach bym uważał. Jeśli się go szybko nie zetrze, zostawia plamy i zacieki po odparowaniu. Co prawda zwykle schodzą one później denaturatem ;-) ale nie zawsze jest do nich dostęp (np. jak wcieknie gdzieś pod szkło, gdzie ścierka nie wejdzie potem)...

• 10 months później...
Mam sposób na ślady po kleju spod tasm i naklejek:należy posmarować slad pastą do butow bezbarwną,chwilę odczekać,zetrzeć sucha ścierką,można kilka razy,do skutku.Slad po paście zmyć płynem do naczyń.To mój "patent" jest skuteczny.Nawet na szkle,na folii z prezentem!co wkurzało mnie na max!Na butelce plastikowej...nie mówiąc o ramach okiennych.Ela. :D

Klej schodzi bez problemu po użyciu prepeparatu LABEL OFF. Można go kupić w sklepach z częściami elektronicznymi. Służy do usuwania kleju z nalepek komputerowych.

Osobiście usuwałem nim klej od nalepek, które były na szybach. Usuwanie kleju z taśmy malarskiej testowałem na oknach sąsiada.

Darek