peez 31.10.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 mam pytanie - może wiecie jak to uryźć:co i w jakiej kolejności trzeba zrobić aby utwardzić nieistniejącą (prócz mapy) drogę należącą do gminy,wiem że to niezbyt mądre ale nie zamierzam czekać np 10 lat aż oni to zrobią a tego co widzę koszt nie jest aż tak straszny jak mi się wydawało, a droga ta umożliwi mi normalne funkcjonowanie.Czy trzeba na to WZiZT (brak planu miejscowego) czy tylko pozwolenie na budowę.Generalnie napiszcie wszystko co muszę zrobić żeby móc legalnie "począć" tą drogę.Jeszcze jedno - czy jeśli na mapie ta droga ma 6 m szrokości to czy budując ją na własny koszt mogę utwardzić np 4 metry szerokości??? help pleeeaaasee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petroniusz 31.10.2005 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Siemano ... Czytam z zaciekawieniem co Ty piszesz....masz chyba dużo szmalu skoro chcesz robić prezenty gminie ??? co ?? U mnie sprawa jest podobna , droga jest gminna i istnieje tylko na mapie, ale ja nie zamierzam wylewać asfaltu by zaoszczędzić wójtowi pieniążków . W obrębie swojej działki wysypałem "okazyjnie załatwionym tłuczniem " taki pas bym mógł w miarę swobodnie dojechać i zawrócić . Sąsiedzi jak chcą to też niech wysypią przed swoimi działeczkami czym tam chcą i na razie wystarczy. A do gminy trzeba słać paszkwile przypominające i zatruwające życie urzędasom, że w sprawie drogi mają tam coś do zrobienia. Taka moja rada, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 31.10.2005 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Oczywiście, że możesz zbudować drogę. Trzeba do tego dwóch rzeczy - projektu i prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Jak piszesz droga jest gminna i jak rozumiem: publiczna - oznacza to, że powinna mieć parametry określone w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych jakim mają odpowiadać drogi publiczne.Decyzję lokalizacyjną inwestycji celu publicznego uzyskasz po otrzymaniu decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych (w skrócie: urzędowi ekolodzy sprawdzą na wariantach środowiskowy pływ drogi na otoczenie i wybiorą wariant, oczywiście za ich pracę trzeba zapłacić). Jak już uporasz się z projektem (pamiętaj o odwodnieniu i uzyskaniu pozwolenia wodno-prawnego) to przyjdzi czas na negocjacje z wójtem w sprawie tego prawa do dysponowania... Potem już tylko pozwolenie na budowę, budowa i przekazanie drogi jej prawowitemu Zarządcy, czyli gminie...Ciągle chce ci się budować drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peez 31.10.2005 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 prezent nie gminie tylko sobie a że drogi lepiej mieć drogę niż plazmę - cena podobna; a wysypanie tłuczniem w "okolicy" działki to nierealne bo ta "okolica" to 80 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peez 31.10.2005 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 uzyskasz po otrzymaniu decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych (w skrócie: urzędowi ekolodzy sprawdzą na wariantach środowiskowy pływ drogi na otoczenie i wybiorą wariant, oczywiście za ich pracę trzeba zapłacić). Jak już uporasz się z projektem (pamiętaj o odwodnieniu i uzyskaniu pozwolenia wodno-prawnego) to przyjdzi czas na negocjacje z wójtem w sprawie tego prawa do dysponowania... ile mogą kosztować same papierologie i pozwolenia? dodam, że znaczenie tej "drogi" dla gminy jest niewielkie -ślepa dróżka dojazdowa do kilku działek długość ~80metrów, "istniejąca "szosa" od której będzie odnogą ma jakieś 2,5 m szerokości tyle że jest asfaltowa. A co by było gdyby... bez pozwoleń zacząć "jeździć" tą nieistniejącą drogą - tj przez łąkę a potem po cichu wysypać trochę żwiru?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 31.10.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Proponuję rozwiązanie - utwardzenie drogi tłuczniem jako wewnętrznej drogi ogólnodostępnej - niepotrzebne będą żadne papiery. myślałem, że poważnie chcesz DROGĘ budować . Ale najpierw idź do swojego radnego, zaoferuj swoją robociznę, to myślę, że uda się załatwić, żeby gmina tłucznia dała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peez 31.10.2005 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 super, dzięki za podpowiedź - tylko jak znaleźć "swojego" radnego -nigdy czegos takiego nie robiłem a "gmina" jest dość duża - Kraków ewentualnie czy na takie rozwiązanie tematu tej drogi mogą się nie zgodzić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmsanczia 31.10.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Mam dokładnie ten sam problem koło swojej działki. Z tego co wiem można słać listy do gminy, ale raczej pochwalne i uniżone, zaoferować że np. z pomocą i za fundusze okolicznych mieszkańców chcecie UTWARDZIĆ drogę, a gmina niech wam przygotuje lub udostępni ew. dokumentację, podeśle geodetę czy nawet wynajmie jakiś spychacz - przy okazji utwardzania drogę się wytyczy.Tyle ponoć można uzyskać, ale oczywiście cała reszta należy do mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 01.11.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Zadzwoń do Biura Rady Miejskiej w Ratuszu i poproś o nazwiska radnych ze swojego okręku wyborczego wraz z godzinami dyżurów. To proste. Po to radni są, żeby pomagać w takich sytuacjach.Lista ściągnięta ze stronyhttp://www.bip.krakow.pl/?id=1281. Jan Białczyk 2. Józef Burkat 3. Piotr Döerre 4. Jerzy Fedorowicz 5. Grażyna Fijałkowska 6. Jerzy Grela 7. Marek Grochal 8. Stanisław Handzlik 9. Małgorzata Jantos 10. Krystyna Jastrzębska 11. Bolesław Kosior 12. Bogusław Kośmider 13. Jan Kowalówka 14. Stanisław Kozak 15. Brygida Kuźniak 16. Zbigniew Lach 17. Józef Lassota 18. Mieczysław Łagosz 19. Elżbieta Łopacińska 20. Wiesława Łukaszewska 21. Stanisław Malara 22. Barbara Mirek-Mikuła 23. Wiesław Misztal 24. Mirosław Myszkowski 25. Ryszard Nidecki 26. Kajetan d'Obyrn 27. Jan Okoński 28. Dariusz Olszówka 29. Daniel Piechowicz 30. Włodzimierz Pietrus 31. Sławomir Pietrzyk 32. Paweł Pytko 33. Stanisław Rachwał 34. Małgorzata Radwan-Ballada 35. Łukasz Słoniowski 36. Teresa Starmach 37. Jan Starzyk 38. Andrzej Stypuła 39. Maciej Twaróg 40. Adam Udziela 41. Andrzej Wysocki 42. Stanisław Zięba 43. Paweł Zorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peez 01.11.2005 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 dzięki wielkie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts