Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STYROPIAN CZY WEŁNA????

Recommended Posts

Zawód : Mechanik

Zainteresowania : Motoryzacja

Odbiegając od tematu: Marchlewski czy Hoża ? :wink: 8) :D

Pozdrawiam kolegę "po zawodzie i zainteresowaniach".

A pseudo-wełna używana w samochodach to nigdy nie był materiał pochodzenia mineralnego, taki jak wełna do ocieplenia domów.

Na temat WEŁNA CZY STYROPIAN toczono już wojny na tym forum i polecam użycie funkcji SZUKAM.

Można sprawę odwrócić.

Styropian nie przepuszcza pary wodnej. To jak osuszyć mokry mur? Pozostaje wentylacja tylko.

Wełna w murze też jest wentylowana.

Wełna do murów warstwowych powinna być hydrofobizowana, czyli nasączona specjalnym olejem, a to powoduje małą nasiąkliwość.

ja bym raczej zastosowal styropian ze wzgledu na to ze jak sie dostanie wilgoc do welny to bedzie ci wszystko gnilo.

chyba nie widziales mokrej welny jak ktos lubi miec wilgoc i smrodek polecam tylko welne. Nie mówie ze welna jest zla, ale jak juz sie dostanie w sciene wilgoc taka sciana bedzie dluzej schla a wiem ze swojedo doswiadczenia ze welna tak latwo nie wysycha.

Poprostu skwitowałem te brednie, aby ktoś tego czasem nie wzioł sobie do serca.

A Twój zawód i zainteresowania wkleiłem, aby uzmysłowić niektórym skąd wzieło się to twoje gnicie wełny i smrodek :wink:

jak juz sie dostanie w sciene wilgoc taka sciana bedzie dluzej schla a wiem ze swojedo doswiadczenia ze welna tak latwo nie wysycha

jak sie dostanie wilgoc do welny to bedzie ci wszystko gnilo.

Zsumowałem to i wyszło że masz doświadczenie ze zgniłą wełną i może zaczeło Ci się gnicie od muzgu. :p bo przecież wszystko ma Ci gnić, bo dostała Ci się wilgoć do wełny.

Ale bez urazy przecież to żart

:wink:

my ociepliliśmy wełną -chociaż o tym zadecydował los ,bo rzucilismy monetą :D . I styropian nas nęcił i wełna kusiła..... na wełnę otrzymaliśmy ładny rabat ,więc cena nie odgrywała dużej roli ,ale los zdecydował ,a myślę sobie ,że chyba nie będziemy żałować :lol: