Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plejada z pracowni Domus

Recommended Posts

dziękuję bardzo!! ja jeszcze raczkuję na tej stronie. nie wiem gdzie i jak szukać potrzebnnych informacji. A ten dziennik budowy to na prawdę kopalnia wiedzy o budowie plejady!! Przekażę małżonkowi i tacie, ponieważ to oni będą głównymi wykonawcami :). Na razie mamy działkę, suporex i bloczki fundamentowe! Mapka do celów projektowych się robi u geodety, warunki zabudowy są, projekt PRAWIE kupiony. teraz muszę udać się do miejscowego architekta, którego wybraliśmy i popytać co dalej jeśli chodzi o papierkowe sprawy potrzebne do rozpoczęcia prac! pozdrawiam

• Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krecza121, zamierzacie budować Plejadę "kanoniczną", 2G czy 2P? Zauważ, że są dość istotne różnice w tych projektach, ponadto jakość dokumentacji też jest różna. My z żoną chcemy "hybrydę", czyli 2P z garażem mniejszym od dwustanowiskowego, ale większym od jednostanowiskowego - po prostu mamy za wąską działkę. Po konsultacjach na forum i ze znajomymi mogę powiedzieć, że warto jednak zbudować Plejadę z dachem 35 stopniowym.

Pozdrawiam :D

My będziemy mieli plejadę 'zwykłą'. 126 m2+ chcemy podnieść całość o 2 pustaki i mieć też na strychu duży salon imprezowy z barem, plazmą na ścianie stołem bilardowym. Taki nasz koncik dla znajomych. Biorąc pod uwagę te zmiany w konstrukcji dach będzie 35 stopniowy, ale nie wiem bo takimi rzeczami zajmuje się u mnie mąż. Ja jestem od wymyślania, on od myślenia czy tak się da i od realizacji. a jaka jest różnica w dokumentacji? jak dzwoniłam do Domus to powiedzieli że przy zakupie projektu Plejada wysyłają pełną potrzebną dokumentację, więc jakie mogą być różnice?? Ze zmian jakie chcemy wprowadzić to być może częściowe podpiwniczenie, ponieważ musimy gdzieś zrobić kotłownię. (nie chcemy mieć gazowego ogrzewania). pozdrawiam

Krecza121, Plejada zwykła, nazwana kiedyś przez Geriona "kanoniczną", ma dach 30 stopniowy. 35 stopniowy jest w wersji 2P. Osobiście odradzałbym podnoszenie ściany kolankowej w domu parterowym z kopertowym dachem. Ostatnio oglądaliśmy taki "produkt" w terenie. Zachwianiu ulega symetria bryły i całość wygląda ... W tym wątku pisał facet (chyba ze Szczecina) i pokazywał fotki takiej przeróbki. Obejrzyj foty i poczytaj komentarze forumowiczów, nie były entuzjastyczne. Jeśli zrobicie dach wyższy, taki jak w 2P (35 stopni), miejsca będzie sporo na salonik i dla gości.

Różnice w projektach są takie, że m.in. w wersji kanonicznej nie przewiduje się użytkowego poddasza, więc schody na strych zaplanowano jako właz ukryty w stropie. W 2P schody na poddasze ulokowane zostały w miejscu garderoby (szkoda, prawda?). Przyjrzyjcie się jak biegnie komin od kominka w obu wersjach (w kanonicznej wyczystka wypada w małym pokoju, a to już koszmar). Poza tym wymiarowanie rzutów jest lepsze w 2P, czytelniejsze. Różnica w cenie obu projektów to 50 zł :lol:, więc warto sobie dać czas i przemyśleć, którą wersję kupić pod adaptację.

Co do piwnicy, dobry pomysł, bo Plejada ma stosunkowo małe pomieszczenie gospodarcze. Musicie jednak pamiętać, że podpiwniczenie to jednak droga impreza.

Pozdrawiam :D

Egon- dziękuję bardzo za cenne uwagi i pomoc 'Blondynce'. Jak tylko wrócę do domu to podzielę sie z mężem nowinkami. Jak dobrze, że ktoś zauważa takie rzeczy, bo ja jak wspomniałam (lub nie) nie znam sie na budowaniu kompletnie i szczegół dotyczący komina byłby dla mnie nieistniejący, gdyby nie to że zarejestrowałam sie na tym forum :)!! (SIŁA INTERNETU) Mam jeszcze jedno pytanko: czy jak kupimy projekt plejady 2p to np. zmiany takie jak garaż jednostanowiskowy możemy sobie zrobić (po pierwesze mamy 1 auto a poza tym osobiście nie podoba mi się że garaż 2 stanowiskowy 'wystaje' z boku. w plejadzie ściana zewnętrzna domu ze ściana garażową tworzy jedną ładną ciągłość), czy wszystko zależy od miejscowego architekta??

Mam jeszcze jedno pytanko: czy jak kupimy projekt plejady 2p to np. zmiany takie jak garaż jednostanowiskowy możemy sobie zrobić (po pierwesze mamy 1 auto a poza tym osobiście nie podoba mi się że garaż 2 stanowiskowy 'wystaje' z boku. w plejadzie ściana zewnętrzna domu ze ściana garażową tworzy jedną ładną ciągłość), czy wszystko zależy od miejscowego architekta??

Oczywiście, możecie przerobić sobie garaż na jednostanowiskowy, ale przy zakupie projektu powinniście podać w Domusie chęć przeprowadzenia takiej zmiany. Wtedy oni udzielą Wam pisemnej zgody i miejscowy architekt będzie mógł spokojnie to przeprojektować w trakcie adaptacji.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Widzę, że wątek cokolwiek obumarł :(

Czy ktoś z budujących Plejadę 2P mógłby na priv podesłać rzut poddasza i przekrój budynku? Stoję przed wyborem zakupu projektu "kanonicznego" lub 2P. W obu przypadkach będą konieczne przeróbki, ale takie plany pomogłyby podjąć decyzję.

Pozdrawiam "plejadowców" z nadzieją na ożywienie dyskusji i fotki ukończonych domów :D

Witam,

potrzebujesz jeszcze te rzuty?

• 5 months później...

witam.

my z mężem wybraliśmy projekt plejada. postanowiliśmy (po długich rozmowach) zrobic piwnicę pod całym domem.

ruszyliśmy z budową w sierpniu. na dzień dzisiejszy zalaliśmy strop i to by było na tyle do wiosny.

oto zdjęcia z prac....

[/img]http://zapodaj.net/6e4cdeda90fe.jpg.html[/img]

[/img]http://zapodaj.net/ad17138790e3.jpg.html[/img]

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam!!!!

Jestem na forum zupełnym nowicjuszem,ale nie przypadkowo znalazłem się w wątku o Plejadzie,bowiem przymierzamy się właśnie do tego projektu.Jednak przed podjęciem ostatecznej dezycji marzy nam się aby zobaczyć Plejadę "na żywo"

Jeśli ktoś z forumowiczów zamieszkuje w takim domku lub ma sąsiadów;) to gorąca prośba aby dać znać.Najlepiej byłoby w woj. warm-mazur. jednak jesteśmy chyba gotowi jechać dalej;)

Pozdrawiam/Michał

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...