Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plejada z pracowni Domus

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :) Już wiem do kogo należy przepiękny domek który mijam w drodzę na nasze włości i zawsze marudzę mężykowi: takie piękne drzwi wejściowe chcę, i taki kolor dachówek, i jak mi się podoba ten łuk nad garażem ii.... :lol: GRATULUJĘ DOMKU :)

Pozwolę sobie jeszcze Was pomęczyć pytaniami :oops: Jakie wymiary mają drzwi zewnętrzne z doświetleniami? o czymś takim marzę :roll:

bardzo mi się podoba. Domek z zewnątrz i w środku. bardzo, bardzo.

Życzę dużo szczęścia w tym domku. :lol:

Proszę napisz jaki kolor masz na tych ścianach :

http://foto.onet.pl/upload/12/41/_547885_n.jpg

I jeszcze jedno. Jakie wymiary ma to przejście ? Ja mam u siebie takie dwa i chcę zrobić drzwi rozsuwane chowane w ścianie... :roll:

No dobra :) Pytanie nr 3. Co to za klinkier na kominie?? Ładny :) Osobiście zastanawiam się nad grafowym lub piaskowym... :roll:

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
D`arek, super domek. Bardzo mi się podoba zewnętrzen zestawienie kolorów. Ja też bardzo chciałabym miec białą elewację i grafitową dachówkę ale mój mąż zastanawia się czy będzie taki kolor elewacji praktyczny czy nie za szybko się brudzi i pewnie bardzo widac wszelkie zabrudzenia. A jakie jest Twoje doświadczenie?

• 1 month później...
mam nadzieje, ze za rok taki domek stanie w kicinie:)

to niedaleko ode mnie:)

czy nie za szybko się brudzi

Co do białej elewacji to po dwóch latach od zamieszkania rzeczywiście biel minimalnie zmieniła odcień ale tak chyba jest z każdą elewacją ? Drugi raz wybrałbym tynk epoksydowy/żywiczny (mam mineralny) ,wystarczyloby przejechać karcherem i po kłopocie. Pozdrawiam

a co to jest dyletacja?

Dylatacja (przerwa dylatacyjna) – szczelina celowo utworzona w konstrukcji architektonicznej. Wydzielone elementy, ich fragmenty samodzielnie przenoszą przewidywane obciążenia, odkształcenia i przesunięcia. Dylatacje dzielimy na:

konstrukcyjne – wydzielają fragmenty budynku stanowiące jednolitą całość pod względem statyki. Stosowane są przy zmianie sposobu posadowienia, zmianie układu konstrukcyjnego budynku, dużych różnic w obciążeniach, przy znacznych wymiarach budowli w rzucie poziomym itp.

termiczne – mają za zadanie wyeliminowanie wpływu dużych naprężeń od odkształceń termicznych (rozszerzalność termiczna) poszczególnych fragmentów budynku

technologiczne – eliminują wpływ skurczu lub pęcznienia materiałów użytych do wykonania elementu budowli

przeciwdrganiowe – mają zadanie eliminacji lub zmniejszenia wpływu drgań, wstrząsów itp. jednego elementu na drugi. Stosowane np. pomiędzy maszyną a jej fundamentem, posadzką a fundamentem maszyny wytwarzającej drgania (np. młot), w rejonach trzęsień ziemi lub szkód górniczych.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...