Gość 11.11.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 WitamNadal uważam, że dom jest pięknie wykończony.Jakie macie parapety zewnętrzne? Chodzi mi o materiał i kolor. Widzę tylko że są ciemne.Czy kolor to grafit? bo u mnie kolorystyka jest podobna: dach grafitowy, rynny też, okna białe. Elewacja - kiedyś - będzie bardzo jasna. Teraz muszę wstawić parapety, najbardziej pasują mi właśnie grafitowe albo białe i nie mogę się zdecydować.pozdrawiamjusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 12.11.2007 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 jesli chodzi o ceny nam wyceniono w poznaniu budowę plejady 2p na 400 tysiecy stran deweloperski (czyli z oknami i tynkami, wylanymi posadzkami, drzwi zewnetrzne) rozni kierownicy kreca glowa ze zdziwienia (!) ze firma tylko tyle chce (dla nas to i tak bardzo duzo, wiec tez krecimy glowami ze zdzwienia ze to tylko "tyle") ciekawe ile by nas to kosztowalo gospodarczo...no ale nie mamy na to czasu, wie sie nei przekonamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 12.11.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 sliczna parterowka.dzieki wam mam juz upatrzone drzwi wewnetrzne. gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 29.11.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Witam,bardzo ładny domek, jakie macie drzwi zewnętrzne?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 12.12.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 cz możesz mi napisą co to są za płytki w łazience te kremowe i czy mogłabym prosić o więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAW 28.12.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 No widzę, że temat trochę przybladł. Domek bardzo ładny i ładnie wykończony.Sam buduję Plejada 2P, dodatkowo zafundowałem sobie piwnicę pod częścią domu.Jeśli będę miał czas to założę własny wątek i będę przedstawiał budowę jeśli będzie zainteresowanie. Gratuluję domku i nie ukrywam, że Wam zazdroszczę że macie to wszystko już za sobą. Pozdrawiam RAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 30.12.2007 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Od dawna przymierzamy się do budowy Plejady. Marzenia pomału nabierają realnego wymiaru, bo od 2 tyg. jesteśmy właścicielami działki, kupionej właśnie pod Plejadkę. Zamierzamy w 2009 rozpocząć budowę wersji "kanonicznej", jak to swego czasu Gerion był łaskaw okreslić projekt podstawowy . Moja żona jednak drąży, żeby zamienić dach na 35 stopni, jak w wersji 2P. Czy ktoś z posiadaczy wersji 2P może powiedzieć, ile tak naprawdę wynosi powierzchnia dachu. Byłbym wdzięczny za ewentualne podesłanie rzutu poddasza z dokumentacji . Pozdrawiam wszystkich miłośników Plejady i życzę najlepszego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 31.12.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 hejmy zaczelismy wlasnie budowac plejade 2p akurat pozbylismy sie projektow, ale wydaje nam sie, ze 317 lub 327 metrow dachu. mamy dach wyceniony na 73 tysiace netto, materialy i robocizna, w tym okna... do tej pory to najdrozsza pozycja w kosztorysie postepy plejady mozna w naszym dzienniku ogladac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_zabrze 31.12.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Jesteśmy na etapie wykańczania Plejady 2P. Powierzchnia dachu wynosi 317m2 i nie ukrywam, że poszło nam po kieszeni dotkliwie, tym bardziej, że położyliśmy dachówkę ceramiczną. Powierzchnia poddasza jest bardzo fajnie rozwiązana, są dwa w miarę przestronne pokoje (mimo dość dużych skosów) z garderobami - w większym pokoju zrobiliśmy ściankę i wygospodarowaliśmy drugą garderobę, łazienka i nieduży stryszek, w którym będzie pralnia. Domek jest fajny, ładny i mam nadzieję że się będzie dobrze w nim mieszkać. Życzę powodzenia w budowie i wszystkiego dobrego w Nowym Roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 31.12.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 hej Iwonko czy mogę CIebie prosic o przeslanie paru zdjęc plejady? u nas na razie mury parteru, juz nie moge sie doczekac tego, jak bedzie wygladac poddasze zrobiliscie jeszcze jakies zmiany, przestawianie scianek? prosze dajcie znac! my na raze dzialowek nie mamy i zastanawiamy sie jak ta nasza plejadke ulepszyc:) pozdrowienia z podpoznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_zabrze 31.12.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Ze zmian jakie dokonaliśmy w naszej Plejadzie to: zlikwidowaliśmy wc na parterze (są dwie łazienki tak że mycia starczy) w ten sposób jest duży wygodny wiatrołap, zdecydowaliśmy się, że chcemy mieć przejście z garażu do domu tak więc przesunęliśmy kawałek ściany kosztem pokoju, który przylega do garażu, powiększyliśmy łazienkę także kosztem tego pokoju, ale jest on i tak fajny - gabinet męża. W pokojach na poddaszu (to królestwo dzieci) zrobiliśmy dwie oddzielne garderoby. Ostatnia rzecz to wyrzucenie komina z salonu do pokoju sąsiadującego - w ten sposób nie zagracam sobie miejsca grubą ścianą w postaci komina - ale to już kwestia gustu. Zdjęcia postaram się wrzucić na priv, ale trochę później. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 31.12.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Dzięki za odpowiedzi . 317 m2 to wychodzi 31m2 więcej niż w wersji "kanonicznej". No i trzeba odjąć jeszcze na garaż, który w 2P jest podwójny, czyli coś około 10 m2 więcej. Chyba skórka warta wyprawki ... Muszę to rozważyć. U mnie na podniesienie dachu do 35 stopni napiera żonka Na poddaszu planujemy gabinecik dla mnie, spanko dla weekendowych gości i drugą garderobę. Zastanawiam się, czy wersja "kanoniczna" nie wystarczy. Z drugiej strony te 5 stopni to stosunkowo niewiele, ale daje również podniesienie dachu garażu. Ile wychodzi Wam 1m2 dachu, łacznie więźba + dachówka? Zastanawiam się nad wepchnięciem krętych schodów na poddasze, bo garderoby za nic nie odpouszczę. Pozdrawiam i życzę najlepszego w 2008 roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAW 03.01.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No z tym przeniesieniem komina to ciekawy pomysł moze być, ale w Plejadzie 2P chyba niewykonalny. Nie mam projektu pod ręką, ale w 2P to pewnie ten komin wpadłby w klatkę schodową. A co do dachu w 2P to w przeciągu tygodnia powinienem miec dwie wyceny. Jedną na samą robociznę, a drugą na robocizne i materiał.Wydaje mi się Egon, że jesli jeszcze dachu nie masz to powinieneś go sobie podnieść. Koszt na tym etapie niewielki, a oprócz wiekszej ilości miejsca na poddaszu, uzyskujesz także dodatkowy stryszek gdzie możesz umieścić np: rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 03.01.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 jestem bardzo ciekawa tej wyceny, prosze daj znac ile to wyszlo co do podnoszenia dachu, moze to nie jest taki zly pomysl, przeciez plejada 2p calkiem fajnie z tym dachem wyglada:) to nas w sumie w niej ujelo, chociaz teraz sie zastanawiam czy nei bylo lepiej znalezc prostszy dach i jednak dwuspadowy bo miejsca byloby wiecej na poddaszu ale juz po ptakach tak zwanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_zabrze 03.01.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Nasza plejada 2P już wybudowana, łącznie z przeniesionym kominem. Oczywiście da się to zrobić, a komin wypada w rogu pokoju, który graniczy z salonem. W pokoju zupełnie nie przeszkadza a w salonie nie szpeci. Rekuperator umieściliśmy na poddaszu nad garażem, zrobiliśmy schody stropowe w garażu. Miejsce na rekuperator jest fajne, bo sąsiaduje ze stryszkiem przy łazience, a tym samym z dala od pokojów, więc nie ma problemu z ewentualnym hałasem. W projekcie rekuperator był na nieużytkowym poddaszu nad poddaszem mieszkalnym, ale zrezygnowaliśmy z tego, gdyż nie chciałam mieć schodów w suficie poddaszai z tej decyzji jestem bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 03.01.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Bardzo ciekaw jestem tej wyceny, jakkolwiek zależy ona od wielu elementów, które każdy będzie "rozgryzał" indywidualnie (np. rodzaj dachówki, rynny, membrana lub deskowanie). Pytam o ten dach 35 stopni, bo w katalogu Domusa, przy Plejadzie "kanonicznej" podają, że poddasze do ewentualnej adaptacji ma ok. 34 m2, natomiast w 2P, gdzie dach jest wyższy wyliczona pow. wynosi 32,92 m2 . Jak dla mnie, co pisałem wyżej, poddasze ma pełnić funkcję uzupełniającą. Potwór ze mnie, bo gości chętnie tam przenocuję, ale sam spać na stryszku nie zamierzam . Przez 5 lat mieszkaliśmy kiedyś z żoną na poddaszu (nowym, dobrze ocieplonym) i wiem, jak tam "przyjemnie", kiedy na dworze zrobi się +30 . Stąd plan budowy parterówki z opcjonalnym poddaszem, a nie "kopertowca" z użytkowym poddaszem. Dlatego ciągle myślę, czy warto z tym dachem kombinować. Już udało mi się delikatnie wybić z głowy mojej małżonce plany umieszczenia małego kaferka nad wejściem, choć musicie przyznać, że takie rozwiązanie nadałoby Plejadzie, dość prostej w formie, nieco urozmaicenia i to w umiarkowanych proporcjach, tzn. bez przesadnego przebajerowania. Koszty byłyby jednak niewspółmierne do korzyści, więc szkoda sobie głowę zawracać. Napiszcie, jakie zmiany wprowadziliście w Waszych Plejadach i od kogo zakupiliście projekt (prosto z Domusa ?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 03.01.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 my plejade kupilismy bezposrednio od domusa ze zmian to - o zgrozo, powiekszylismy wlasciwie wszystkie okna (o zgrozo, bo bedzie trzeba wiecej grzac, ale za to jak slicznie bedzie w domku z widokiem na zielen) - w salonie i kuchni obnizylismy posadzke o 30 cm, bo marzyly mi sie wyzsze pomeiszczenia niz standardowe - zmienilismy pomieszczenie gospodarcze- wchodzi sie do niego prosto z przedsionka, kuchnia za to jest bardziej otwarta i wejscie do niej jest z salonu tylko. dzieki temu mamy 3 pelne sciany na szafki kuchenne, bo te podzuirawione wejsciami mi sie niezbyt podobaly - usunelismy toalete na dole, zamieniona zostanie na garerobo- graciarnie (tzn w zamysle garderobe, ale w praktyce pewnie troche graciarnie:) - pewnie troche poprzestawiamy dzialowki na dole- raczej powiekszymy lazienke kosztem pokoju przy garazu mam pytanie do okien- jakie robicie na poddaszu? chicalabym takie, ktore pozwalaja spojrzec nei tylko w gore ale tez w dol lub przed siebie- jeszcze nie zglebilam tematu okien dokladnie wiec nie wiem jak to sie nazywa. jak myslicie, czy warto? aha, co do poddasza, ile trzeba je ocieplic, zeby te pokoje nie byly tak gorace latem? docelowo to maja byc pokoje dla dzieciakow, wiec nie chcialabym zeby sie tam zameczyly latem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 03.01.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 my plejade kupilismy bezposrednio od domusa Czy mieliście bezpośredni kontakt z Katarzyną Grońską, architektem Plejady? ze zmian to - zmienilismy pomieszczenie gospodarcze- wchodzi sie do niego prosto z przedsionka, kuchnia za to jest bardziej otwarta i wejscie do niej jest z salonu tylko. dzieki temu mamy 3 pelne sciany na szafki kuchenne, bo te podzuirawione wejsciami mi sie niezbyt podobaly Możesz jaśniej (jakiś szkic może), bo nie kumam, jak to zrobiliście, a pom. gospodarcze to w końcu strategiczny punkt mam pytanie do okien- jakie robicie na poddaszu? chicalabym takie, ktore pozwalaja spojrzec nei tylko w gore ale tez w dol lub przed siebie- jeszcze nie zglebilam tematu okien dokladnie wiec nie wiem jak to sie nazywa. jak myslicie, czy warto? aha, co do poddasza, ile trzeba je ocieplic, zeby te pokoje nie byly tak gorace latem? docelowo to maja byc pokoje dla dzieciakow, wiec nie chcialabym zeby sie tam zameczyly latem:) Poza oknami połaciowymi (Velux, Fakro) możesz sobie postawić lukarnę (kaferek), o której wspominałem, ale koszty wykonania dachu wtedy wzrosną. O ile, nie wiem dokładnie. Okna połaciowe to obecnie najczęściej stosowany sposób doświetlenia poddasza, ale - z doświadczenia mogę to powiedzieć - nieźle dają czadu latem, kiedy wpada przez nie więcej promieni słonecznych niż przez tradycyjne (kąt nachylenia jest inny). Zasłony żaluzjowe czy roletowe przy upałach 30-stopniowych do końca nie ograniczą nagrzewania pomieszczeń na poddaszu. Co do ocieplenia. Kiedy my zasiedlaliśmy nasze mieszkanie mansardowe w 1994 roku, budowlańcy dumnie twierdzili, że 20 cm (10 wełny + 10 styropianu) to absolutny max i komfort ponad miarę. Rok temu czytałem w "Muratorze" albo w "Ładnym Domu", że 20 cm to minimum . W sumie dzieci zniosą to dobrze, starsi bardziej marudzą na upał. Na poddaszu nie robi się terrarium, ale jak na dworze było 30 stopni, to u nas na poddaszu 29-30. Może teraz, przy zastosowaniu lepszych technologii i własnym nadzorze, będzie lepiej, ale i tak wszyscy uciekną na dół Najgorzej spać w takim nagrzanym pomieszczeniu. Zimą było za to OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 03.01.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 jesli jestes zainteresowany to moge Ci przeslac na maila nasz rysunek dolu, tam pogryzmolone jest na czerwono co i jak jest pozmieniane kontaktu z Pania architekt jako taka nei mielismy, dopiero pozniej dostalismy od niej list ze zmianami w dachu bo cos tam sobie zrobili zle i poprawki wiezby nam przeslali jesli chodzi o lukarny, to nam sie w sumie moze i by podobaly, ale nie wiem co na to nasz budowlaniec, ktory sie denerwuje wszystkimi zmianami zreszta w sumie, jedna lukarna wielkiej zmiany nie wprowadzi co do poddasza, tez przez rok meiszkalam na takim, nie bylo okien polaciowych, a tez bylo goraco da sie ocieplic wiecej niz 25 cm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_zabrze 04.01.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 My mamy 20 wełnę między krokwie, na to 5, folia i regipsy. Okna mamy po 3 w pokojach, w łazience zlikwidowaliśmy dwa małe na rzecz jednego, w garderobach nie ma żadnego. Fakt, że troszkę je poprzesuwaliśmy i zmieniliśmy wielkość na 78 x 140 (w projekcie jest 160) - jest wystarczająco jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts