Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plejada z pracowni Domus

Recommended Posts

jesli jestes zainteresowany to moge Ci przeslac na maila nasz rysunek dolu, tam pogryzmolone jest na czerwono co i jak jest pozmieniane

Bardzo chętnie, jesli możesz to poproszę :D

jesli chodzi o lukarny, to nam sie w sumie moze i by podobaly, ale nie wiem co na to nasz budowlaniec, ktory sie denerwuje wszystkimi zmianami

Takie zmiany chyba należy zrobić na etapie adaptacji projektu, ale jak się ma inteligentnego kierownika budowy, można też w trakcie (tak mi się wydaje). Jeśli budowlaniec nerwowy, to trzeba go zmienić lub podrzucić relanium :wink:. Co do lukarny powtórzę, że koszt może być nieadekwatny do rezultatu. Chociaż ładny kaferek na pewno poprawiłby z zewnątrz ogólną prezencję Plejadki :D. Doświetlenie dałby już raczej przeciętne, dlatego chyba jednak "skórka nie warta wyprawki".

co do poddasza, tez przez rok meiszkalam na takim, nie bylo okien polaciowych, a tez bylo goraco??

No właśnie ...

da sie ocieplic wiecej niz 25 cm??

Pisali, że powinno być 20-25 cm. Acha, na podsufitkę powinny być płyty G-K o grubości minimum 12,5 mm, 15 mm lub grubsze. Na poddaszu, na którym mieszkałem debile ze spółdzielni dali płyty 9 mm. Jak mocniej zawiało, cały dach (nie był deskowany) tańczył walca :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy 20 wełnę między krokwie, na to 5, folia i regipsy. Okna mamy po 3 w pokojach, w łazience zlikwidowaliśmy dwa małe na rzecz jednego, w garderobach nie ma żadnego. Fakt, że troszkę je poprzesuwaliśmy i zmieniliśmy wielkość na

78 x 140 (w projekcie jest 160) - jest wystarczająco jasno.

Na poddaszu, na którym mieszkałem były okna Fakro 140 cm i muszę powiedzieć, że w zupełności wystarczą. 160 to chyba przesada, zwłaszcza, że latem sączyłoby się nimi więcej żaru :wink:

Zawczasu pomyśl o ich zasłanianiu, chyba że mają ekspozycję północną i wschodnią, wtedy spoko wodza. Słoneczko najbardziej pałuje latem od zachodu, chociaż zenitalne położenie południowe też potrafi nieźle podsmażyć - tutaj daje się we znaki specyfika okien połaciowych, wystawionych "twarzą do słońca" :oops: .

Może masz skan rzutu poddasza? Chętnie bym popatrzył, jak jest zwymiarowana ta część Plejady 2P :wink:

Pozdrawiam

ja już jestem bardzo daleko ze swoją plejadą 2p... Aktualnie kafelki, gładź już również fachowcy kończą kłaść...

Ze zmian podstawowa to podniesienie ścianki kolankowej o 4 suporexy, a w garażu o trzy. Wg mnie efekt niesamowity a koszt śmieszny do całej inwestycji. Zmieniłem też całkowicie rozkład pomieszczeń /a dokładnie moja żona/.

pozdr

nie posiadam rysunków... zrezygnowaliśmy z niektórych ścianek działowych, gdyż lubimy dużą przestrzeń :) Po 1sze połączylismy pokój z salonem i zrobił się właśnie salon w kształcie litry L.

góra to już całkiem nasza inwencja.... Po pierwsze od razu ze schodów jest niezabudowany drugi salon taki otwarty pokój. Drugi pokój jest nad salonem i praktycznie w takim samym kształcie litery L. Po lewej stronie jest łazienka a za nią zrobiliśmy saunę... Jeszcze dzieki podniesieniu scianki dzialowej nad garazem wyszedł super pokój... Troche załuje ze nie zrobilem od razu tam okna, ale teraz napewno bedzie przeróbka jak troche sie finansowo odkujemy....

pozdr

• 1 month później...
plejada to piekny projekt, jednak stwuerzdam z wielkim smutkiem iż wg mnie to podniesienie ścianki kolankowej raczej nie upiekszyło bryły budynku :( , zawsze bałam się takiego podnoszenia sicanki i ngerowania w bryłę. jeśli ktoś potrzebuje wiekszego poddasza powinien wybiera odpowiednio dostosowany do tego projekt.

plejada to piekny projekt, jednak stwuerzdam z wielkim smutkiem iż wg mnie to podniesienie ścianki kolankowej raczej nie upiekszyło bryły budynku :( , zawsze bałam się takiego podnoszenia sicanki i ngerowania w bryłę. jeśli ktoś potrzebuje wiekszego poddasza powinien wybiera odpowiednio dostosowany do tego projekt.

nie zgadzam sie w ogóle. Wysokość aż tak bardzo się nie zmienia. A na pewno nie zmienia bryły budynku. W wersji orginalnej moim zdaniem nie ma sensu adaptacji poddasza, bo wychodzi "kupa". Chyab że ktoś lubi chodzić na czworaka. Ale każdy ma swój gust...

teraz to ja sie nei zgodze

my nei podnosilismy scianki kolankowej, bo stwierdziismy ze nei wyjdzie to za dobrze

i patrzac na markowy dom, widac ze trzebabylo zrobic wieksza czape temu domowi, bo wyglada jak z za malym kapeluszem

a co do naszego poddasza jest tam tyle miejsca, ze naprawde nie trzeba bylo nic podnosic

Zgadzam się całkowicie z Martą. My nie podnosiliśmy ściany kolankowej a poddasze jest i tak całkiem spore. Moim zdaniem budynek traci bardzo na wyglądzie. Być może wewnątrz będzie więcej miejsca ale z zewnątrz wygląda nieciekawie. Takie jest moje zdanie ale każdy robi to co uważa za słuszne.

Pozdrawiam

Iwona

Zgadzam się z Martą i Iwoną. Poza tym nie sądzę, aby bez ściany kolankowej, nawet w "kanonicznej" Plejadzie, gdzie dach ma 30 stopni, na poddaszu trzeba było chodzić na czworakach. No chyba, że sobie zafundujesz więźbę prefabrykowaną :D. Ściany kolankowe to "specjalność" domów z dachem dwuspadowym, a więc z wyraźnie użytkowym poddaszem. Nie należy zapominać, że Plejada w pierwotnej wersji zaprojektowana została jako klasyczna parterówka, a poddasze miało być tylko opcjonalne. Podniesienie dachu do 35 stopni (projekt w wersji 2P) to wszystko co można - moim skromnym zdaniem - zrobić dla zyskania przestrzeni na poddaszu i nie zepsucia bryły budynku. No może jeszcze jakiś kaferek ... Ja przymierzam się do kupna "kanonicznej" wersji, a w adaptacji zafunduję sobie dach jak w 2P, czyli 35-stopniowy.

Jeśli Markowi podoba się Plejada ze ścianą kolankową - ma do tego prawo, bo o gustach, jak wiadomo, nie dyskutuje się :D.

Pozdrawiam wszystkich "plejadowiczów"

• 3 weeks później...

Chwilę mi zeszło ale mam wycenę dachu.

Drewno - 12 tysięcy bez faktury, super bo cięte zimą, oczywiście zabezpieczone odpowiednimi środkami. Dodam że z bardzo firmowego tartaku.

Robicizna - cały dach od podstaw do końca, 16 tysięcy w opcji jak w projekcie, 17 tysięcy gdzie po bokach po 2 facjacy z kazdej strony

Pokrycie plus okna (takie jak w projekcie) - 36 tysięcy tym razem brutto, dachówka ceramiczna v-muller obecnie korab, kolor kasztan - cieniowana. Dachówka jest piękna i już myslałem że nie będzie nas na nią stać alew marcu akurat na nią jest promocja i cena samego pokrycia ceramiką spadła z 40!!!! tysięcy na 26.

Łącznie dach 65 tysięcy na gotowo z super dachówką ceramiczną. Całkiem sporo ale warto.

W tym tygodniu zalewają strop nad parterem. Chyba się zdecyduje na podwyżenie na wieńcu o 20cm. Koszt niewielki, nie powinno burzyć bryły domu a zawsze trochę miejsca więcej będzie.

CO powiecie na ten pomysł z lukarnami lub inaczej facjatami po bokach?

CO powiecie na ten pomysł z lukarnami lub inaczej facjatami po bokach?

Ten temat, na razie, wirtualnie wałkuje moja żonka. Próbuje mnie przekonać do facjatki od czoła Plejady. Podniesienie dachu do 35 stopni już uzgodniliśmy. Ja do lukarn podchodzę sceptycznie. Fakt, że są urokliwe i dają fajny klimat, a Plejadę, która - choć świetna wewnątrz - bryłę mam lekko monotonną, mogłaby co nieco udekorować. Funkcjonalnie natomiast lukarny dają mało światła, są kłopotliwe w wykonaniu, bo łatwo coś spie.... No i późniejsza konserwacja, zwłaszcza drewnianej facjaty. Sam nie wiem ... z zewnatrz byłoby ekstra, zwłaszcza z naczółkowym dachem, ale to zawsze więcej forsy i ryzyko spartolenia.

Facjatki bardzo ładne, jakkolwiek warto byłoby przymierzyć wzór z daszkiem o 3 płaszczyznach, aby nawiązywał do kopertowego dachu. Aż mi się wierzyć nie chce, że za ich wykonanie cieśle doliczą sobie tylko 1000 zł :o Rozumiem, że w tym momencie ścianki będą drewniane, bo murowane musiałyby już być naniesione w projekcie i połaczone z zewnętrzną ścianą konstrukcyjną ?

Orientowałeś się może o ile wzrośnie liczba metrów kw. po dodaniu tych kaferków?

Dalsze rysunki mile widziane :D

Pozdrawiam i gratuluję promocji na dachówkę ceramiczną.

Jako że mam chwilkę czasu napisze coś o naszej Plejadzie.

Wprowadzone zmiany:

1. Po pierwsze - piwnica. Cieszę się że udało się ją zrobić. Nie jest pod całym domem, ale 60 metrów powinno wystarczyć. Najważniejsze dla nas było to aby nie stracić proporcji gdyby dom wystawał za bardzo ponad grunt. Nasza Plejada wystaje więcej może o jeden schodek, ale to maksimum. Wysokość piwnicy po położeniu podłogi to jakieś 2,22m.

2. Po drugie - buduję tylko jeden komin - ten od kominka w salonie. Komin ten zresztą jest schowany w ścianę tak że minimalnie tylko wystaje w sąsiednim pomieszczeniu. Dzięki temu nie wystaje mi bobel w salonie. Pozostałe są mi niepotrzebne bo będę miał rekuperator. Oszczędność z rezygnacji z budowy pozostałych kominów to jakieś 5 tys złotych, więc koszt rekuperatora jest o wiele bardziej atrakcyjny.

3. Brak ścianki działowej w kuchni - efekt naprawdę spora kuchnia. Mogę sobie na to pozwolić bo mam wspomnianą piwnicę, gdzie w jednym z pomieszczeń będzie pompa ciepła, rozdzielnia elektryczna, centralny odkurzacz i inne potrzebne instalacje.

4. Na wieńcu, który właśnie wylewają zostanie nałożony następny wieniec tak aby dach podnieść o jakieś 20-25 centymetrów. Przy założeniu że krokwie na dach będą dłuższe o 20cm to taki zabieg nie powinien zaburzyć proporcji elewacji widzianej z zewnątrz, a zawsze to trochę więcej miejsca na poddaszu.

5. Jak dach będzie wyżej to myślę że powinno się udać zrobienie przejścia do garażu z domu przez poddasze. W czasie naprawdę kiepskiej pogody może się przydać.

6. Facjaty na dachu. Macie wyżej pomysł, jakby mogły wyglądać. Koszt wykonania nie jest aż taki wysoki a plusy są moim zdaniem duże. Po pierwsze zdobią elewację. Po drugie jeśli na poddaszu są tylko okna dachowe to strach je zostawić uchylone np: latem. Pojadę nad wodę, a tu przyjdzie burza i poddasze zalane. Podobnie zimą, znajomi co mają okna dachowe narzekają, że jak napada śnieg to w pomieszczeniach ciemno, a śniegu ni jak nie idzie usunąć, bo przecież nie otworzą okna bo wpadnie do środka. A z facjatką nie ma tych problemów. Jedyny minus to to że faktycznie zawsze trochę mniej doświetlą pomieszczenie niż okna dachowe - wiadomo coś za coś.

Poniżej parę zdjęć, Plejady 2P z piwnicą, gdyby ktoś się zastanawiał jaki jest wpływ piwnicy na ostateczny efekt.

http://img186.imageshack.us/img186/4061/46821944en6.th.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/5382/93280180qp5.th.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/8151/42434189cu6.th.jpg

http://img186.imageshack.us/img186/4396/17227858cd6.th.jpghttp://img247.imageshack.us/img247/5379/59921039ls6.th.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/3918/36366167gf3.th.jpg

http://img247.imageshack.us/img247/6050/52073231rt5.th.jpghttp://img186.imageshack.us/img186/1930/59865295tf4.th.jpghttp://img186.imageshack.us/img186/9085/93437722jd0.th.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/2290/10ov7.th.jpg

Co do facjatek to ścianki będą drewniane. Ile wzrośnie powierzchnia - nie zastanawiałem się nad tym.