Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plejada z pracowni Domus

Recommended Posts

Może kolega RAW podrzuci kolejne rysunki/propozycje facjatek do Plejady? Czekamy!

Zaczynam się łamać pod siłą argumentów żony (chodzi o jedną lukarnę od czoła), tym bardziej, że byłbym potencjalnym beneficjentem tej zmiany :D. Pozostaje dylemat, komu powierzyć ewentualne doprojektowanie tego elementu, ile to będzie kosztować i czemu tak drogo? :wink:

• Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozczaruję Cię bo mi się tak podoba jak jest i więcej nie wymyślam.

Dach zaczynają robić w przyszłym tygodniu. Jak coś będzie widać to wkleję zdjęcia.

A co do projektowania facjatek, to są one drewniane i u mnie cieśla/dekarz sam sobie bez żadnego projektowania poradzi. Ma to w głowie - podał mi od razu ile materiału domówić (drewno + pokrycie). Drewno - koszt niecały 1500, a pokrycie jakieś 5000 (łacznie 5szt. facjatek). Czyli u mnie jedna facjatka w materiale to okolo 1200-1300 złotych + okno. Do tego jeszcze styropian i tynki.

• 3 weeks później...
  • 6 months później...
  • 2 months później...

Witam serdecznie,

domek 1 klasa, ale to już zostało powiedziane kilkadziesiąt razy:)

Jeśli można, mam pytanko - podbitka to rozumiem z Pvc? Można wiedzieć jakiej firmy? Nie odkształca się? Jak to wygląda siedząc pod zadaszonym tarasem - nie zbyt sztucznie?

Osobiście upieram się właśnie z pvc ale wiekszość mi doradza drewniane:/

nasza plejada juz od miesiaca zamieszkana!!!!

narazie nei mamy dostepu normalnego do netu, wiec nei bede sie chwalic zdjeciami, ale nadrobie to tylko jak bede miala dostep

z wrazen pierwszych- wszystko git!!! jak na razie nic bym nie zmienila(moze oprocz psa sasiada, ktory szczeka...najczesciej w nocy)

nasza plejada juz od miesiaca zamieszkana!!!!

narazie nei mamy dostepu normalnego do netu, wiec nei bede sie chwalic zdjeciami, ale nadrobie to tylko jak bede miala dostep

z wrazen pierwszych- wszystko git!!! jak na razie nic bym nie zmienila(moze oprocz psa sasiada, ktory szczeka...najczesciej w nocy)

Gratuluje Plejady!

Sledze wasz dziennik, ale od jakiego czasu nie ma do niego linka w podpisie postow,a ostatnie wpisy sa sprzed paru miesiecy. Chcialm Wam zadac mnostwo pytan dotyczacych Plejady, ale nie chce zasmiecac forum i chcialam napisc w komentarzach.

Zamierzamy przerobic Plejade 2P na energooszczędna.

Zamierzamy przerobic Plejade 2P na energooszczędna.

Czyli jak? Napisz trochę szerzej :wink:

My z żoną zastanawiamy się, czy lepiej kupić 2P i przerobić na jednostanowiskowy garaż (podwójny nie wejdzie, bo mamy działkę o szerokości 21,5 m), czy też zakupić projekt "kanoniczny" i przeprojektować dach na 35 stopni. Nie wiemy co będzie mniej kosztowne.

Energooszczedna, czyli maksymalnie ocieplona, z wentylacja mechaniczna, rekuperatorem, GWC, ewentualnie solar do CWU, moze plyta fundamentowa, ogrzewanie elektryczne ( i tak nie mamy gazu).

Czytam forum i rozmawiam z ludzmi budujacymi, zeby ustalic jakie rozwiazania sa ekonomicznie uzasadnione.

Z lektury forum wiem, ze niektorzy maja juz rekuperacje w Plejadzie.

My z żoną zastanawiamy się, czy lepiej kupić 2P i przerobić na jednostanowiskowy garaż (podwójny nie wejdzie, bo mamy działkę o szerokości 21,5 m), czy też zakupić projekt "kanoniczny" i przeprojektować dach na 35 stopni. Nie wiemy co będzie mniej kosztowne.

To ja sie zastanawiam, czy w ogóle kupowac projekt gotowy jesli chce go przerobic na energooszczedny, czy zrobic projekt indywidualny wzorowany na Plejadzie.

Moze DOMUS zrobi sam energooszczedny projekt gotowy, zeby ludzie, ktory chca miec "dom cieply" nie musieli kombinowac?

Moze DOMUS zrobi sam energooszczedny projekt gotowy, zeby ludzie, ktory chca miec "dom cieply" nie musieli kombinowac?

Domus za przeróbki liczy sobie niezłe pieniądze. Jakiś czas temu napisałem do nich mail'a z pytaniem ile wzięliby za podniesienie dachu do 35 stopniu w wersji kanonicznej. Cena była równa kosztowi gotowego projektu.

Co do energooszczędności to mam nieco odmienne podejście, bardziej wyluzowane. W żadnym razie nie chcę rekuperatora, bo kojarzy mi się ze sztucznym powietrzem nadmuchiwanym w wielkich centrach handlowych. Ale może się mylę ... :wink:

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Widzę, że wątek cokolwiek obumarł :(

Czy ktoś z budujących Plejadę 2P mógłby na priv podesłać rzut poddasza i przekrój budynku? Stoję przed wyborem zakupu projektu "kanonicznego" lub 2P. W obu przypadkach będą konieczne przeróbki, ale takie plany pomogłyby podjąć decyzję.

Pozdrawiam "plejadowców" z nadzieją na ożywienie dyskusji i fotki ukończonych domów :D

• 1 month później...