adamski 02.01.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Ponieważ wątek Archipelag-Marzena zmierza w kierunku Manueli wiec pozwole sobie na zalozenie nowego watku. Szanelka - gdzie budujesz? Jakie zmiany zamierzasz wprowadzic w projekcie? Wilow - prosze takze napisz kilka zdan o swoim domku.Jezeli ktos widzialby Manuele postawiona w woj. pomorskim to prosze o "cynk". Co do mnie - buduje w Tczewie, projekt lustrzany, planuje nie wstawiac drzwi do pomieszczenia gospodarczego (wejscie tylko z garazu), ogrzewanie gaz +kominek, sciany bloczek gazobeton 24 + stytopian 12. Zastanawiam sie wlasnie ile musialbym pieniazkow dolozyc zeby zrobic elewacje z cegły. Jak myślicie?PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Czyli projekt już wybrany? Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 02.01.2003 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Czesc opal Wszystkiego naj, naj w Nowym Roku !!! Tak, projekt wybralismy, 30 grudnia odebralem z Biura Informacji Budowlanej w Gdansku projekcik + reklamy Teraz zastanawiam sie jak to ugryzc zeby sie nie sparzyc. Problem w tym ze chcialbym postawic domek szybko, tak zeby przy dobrych wiatrach spedzic w nim wigilie. Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Dzięki serdeczne za życzenia. Ja też życzę spełnienia "TEGO" MARZENIA Na szczęscie sporo osób buduje ten projekt i z tej pracowni w ogóle i widzę,że działa niezła grupa wsparcia. Na pewno przyszła wigilia w nowym domku.To jest realne, do zrobienia. Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 02.01.2003 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Zastanawiam sie nad elewacja - tynk zewnetrzny na styropian, dobudowac scianke z bloczkow 8 i na to tynk, czy tez moze cegla klinkierowa? Jak moze byc duzy koszt wymurowania 200 m2 sciany?Czy z murowaniem elewacji trzeba by bylo poczekac do nastepnego roku?PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanelka 02.01.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Witam, Adamski i inni. Buduje w kujawsko-pomorskim, a gotowa Manuela stoi jakies 15 km ode mnie. Jesli nie masz za daleko i nie masz co robic moge podac namiary gotowej Manueli. Teraz jest juz zamieszkana. (Oj! Mieli ludzie kase! Wykonczyli na cacy w 2 miesiace). Moje zmiany nie beda duze. Osobne wejscie do pralni+okno w niej. Dodatkowe okno w pokoju 2 na poddaszu (troche ciemny). Rezygnujemy z lewego okna w kuchni, zamiast niego jedno wieksze na ogrod. Musze spadac, wiec reszta pozniej.PozdrawiamSzanelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 03.01.2003 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Szanelko prosze Cie daj znac gdzie ten dom - w ferie zimowe mam urlop, a rodzina mojej zony mieszka w Mogilnie wiec moze pojedziemy ich odwiedzic i przy okazji zobacze ten domek. Gdzie on sie znajduje? Znasz moze tych wlascicieli? Moze by udalo sie dowiedziec ile wydali na postawienie domku do zamieszkania?Dzieki za wiadomosc i pozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 03.01.2003 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Szanelko prosze Cie daj znac gdzie ten dom - w ferie zimowe mam urlop, a rodzina mojej zony mieszka w Mogilnie wiec moze pojedziemy ich odwiedzic i przy okazji zobacze ten domek. Gdzie on sie znajduje? Znasz moze tych wlascicieli? Moze by udalo sie dowiedziec ile wydali na postawienie domku do zamieszkania?Dzieki za wiadomosc i pozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanelka 09.01.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Adamski, dostales moja wiadomosc? Odezwij sie, jesli tak.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 10.01.2003 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2003 Szanelko: tak dostalem wiadomosc. Dzieki. Teraz siedze nad projektem i wydzwaniam po hurtowniach i fachowcach.PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 16.01.2003 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Osoby budujace Manuele prosze o info ile sobie zycza fachowcy za budowe.Od siebie moge dodac ze jedna z ekip dala cene 17 tys. zl za murarke od fundamentow do poddasza lacznie z kominem.PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko 16.01.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Gratuluje wyboru wszystkim którzy wybrali ten projekt. Cały czas rozglądam się za projektem domu parterowego ponieważ domy z poddaszem mniej mi się podobają jednak jak zobaczyłem Manuele to zmieniłem zdanie.Projekt bardzo mi się spodobał praktycznie bez zmian może delikatne kosmetyczne.W związku z tym mam pytanie do wszystkich którzy kupili projekt lub budują o zestawienie materiałów w celu wyceny kosztów budowy oraz własnych doświadczeń finansowych związanych z budową. Interesowały by mnie koszty materiałów a nie robocizny bo to drugie mam za przysłowiową złotówkę.Jeszcze raz gratuluje wyboru. e-mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanelka 17.01.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Witam!Mam fachowca za 17 tys. z fakturą i 14 bez. Ponoć sprawdzony, ale dziwny jakiś jak na babskie oko. Architekt liczy więzbę z projektu, tzn. jej ilość, bo wydaje mi sie ona za mała. Co Wy na to . Liczyliście?Jakich zmian dokonujecie? I co myślicie o moich?PozdrawiamSzanelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko 17.01.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Witam Ponawiam prośbę o zestawienie ilości materiałów potrzebnych do budowy Manueli. Czy ktoś mógłby mi przesłać takowe z projektu w celu obliczenia czy stać mnie na ten wspaniały domek [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko 19.01.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Witam!Właśnie przed chwilą wróciłem z Chrząstawy pod Wrocławiem (ja mieszkam w Poznaniu)gdzie stoi wybudowana Manuela, którą można oglądać w każdą niedziele. Powiem szczerze, że dom z zewnątrz zrobił na mnie ogromne wrażenie. Wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach, chociaż zmieniłbym pewne detale ale to kwestia gustu. Jednak sama bryła jest super. Podobnie sprawa ma się z środkiem brak uwag jedynie w kwestii wystroju i wyposażenia ale tu znowu przemawiają osobiste wymagania. Są zastosowane pewne zmiany względem projektu zwłaszcza odnośnie schodów. Doradzono nam również inne zmiany, które pozytywnie wpłyną na wygląd oraz użyteczność wnętrza. Po tych zmianach jesteśmy coraz bardziej na tak. Jednak nie chciano nam pomóc określić koszt budowy domu mówiąc że zestawienie materiałów jest dodawane do projektu a oni nim nie dysponują. Poradzono mi abym zwrócił się do osób, które już nabyły ten projekt a jest ich liczne grono. Więc powtórnie zwracam się z prośbą do szanownych forumowiczów o przesłanie zestawienia, które może pomóc rozwiać resztę wątpliwości. Sprawa dość pilna, ponieważ jeszcze wiele formalności przede mną a wiosna tuż tuż [email protected] Pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 21.01.2003 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Jarko: czy moglbys podac o jakie zmiany dotyczace projektu chodzi? Jestem wlasnie na etapie adaptacji i wszelkie pomysly sa mile widziane.PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 21.01.2003 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Szanelka: a ten fachowiec to za jaki etap chce ta sume?PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko 21.01.2003 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Witam!Zmiany, które mi zaproponowano lub wykonano w domu modelowym są takie:1.Przesunięcie (zmniejszenie) wiatrołapu nr 1 lepsze usytuowanie schodów (mniej strome)2.Zamiana drzwi balkonowych (wyjścia na taras) z przeszklonym oknem z jadalni-pokoju gościnnego3.Powiększenie pokoju gościnnego kosztem tarasu (brak wnęki w pokoju gościnnym)4.Likwidacja drzwi kotłowni i schowka nr 8 – wejście przez garaż nr 105.Zastosowanie drzwi przesuwnych pomiędzy kuchnią nr 6 a pokojem dziennym nr 76.Dodatkowe okno w pokoju nr 2 na piętrze7.Zastosowanie 1 zamiast 2 okien w łazience nr 58.Zrobienie wejścia do pomieszczenia nr 6 z korytarza zamiast z łazienki.9.Zastąpienie garażu pokojem i dobudowanie dodatkowe garażu, (ale to nie lada wyczyn) To raczej wszystkie uwagi godne rozważenia sam osobiście zastanowiłbym się nad zmianami nr 1lub 4,5,6,7,8 (nie koniecznie wszystkie). Dodatkowo dowiedziałem się, że kupując obecnie projekt powinny być naniesione poprawki, które wynikły w trakcie inwestycji głównie w konstrukcji dachu oraz że w trakcie wyboru projektu powinno się podać sposób ogrzewania (kotłownia olejowa czy gazowa), ponieważ dysponują różnymi projektami.Widzę słabe zainteresowanie tym projektem czyżby nikt nie budował tego domu a powiedziano mi, że jest to jeden z najlepiej sprzedających się projektów oraz domów tej pracowni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablos 30.01.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Witam wszyskich "zafascynowanych" domem Manuela.Przeczytałem Wasze wiadomości i bardzo mi miło, że mogę dołączyć do grupy tak życzliwych posiadaczy Manueli. Wasze informacje dużo mi pomogły. Sam jestem dopiero na etapie decyzji o zakupie tego projektu i Wasze spostrzeżenia są dla mnie tym bardziej cenne. Mam pytanie: Czy Ktoś buduje w woj. lubelskim Manuele lub jest jej posiadaczem? Jeśli tak to bardzo bym był wdzięczny o namiary. A może jeśli nie w woj. lubelskim to w sąsiednich.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willow133 16.02.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Ja rowniez buduje dom Manuela. Budowa zostala rozpoczeta rok temu. W tej chwili mam stan "zerowy". Projekt mam w odbiciu lustrznym. Czesciowo dom podpiwniczylem (czesc pod kuchnia, jadalnia, korytarzem, toaleta oraz pokojem na parterze). W ten sposob kotlownie moge zrobic w piwnicy i mam wiekszy garaz. Fundamenty wykoalem w technologii: bloczek betonowy 25+ 5 styropian+ 3 styropian+ 12 betonowy bloczek dociskowy. Sciany chce wykonac w technologii gazobeton 24+ styropian 8 + styropian 5 + gazobeton 12. W tym roku chcialbym zakonczyc stanem surowym otwartym. Co do kosztow: - stan zerowy (z piwnica, stropem, schodami do piwnicy) kosztowal mnie - robocizna 4.5kPLN - mam fachowca, ktory za 18k PLn doprowadzi do stanu surowego (z dachem i odeskowaniem) Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts