magdak 22.06.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 a ja właśnie mam dylemat czy podnosić ściany kolankowe na górze o 25 czy o 50 cm... (jeden pustak czy dwa????) Architekt mi wyliczył, że optymalnie byłoby podnieść o 45 cm, czyli bliżej do 50, tylko boję się, że w może stracić na tym zewnętrzna bryła domu... Co krok to dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 22.06.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Podnosząc zaledwie o 25cm mam świadomość, ze lekko bryła ulegnie zmianie, przy 50 będzie to już na pewno widać. Kwestia tylko co jest dla kogo ważniejsze. Jeśli zależy Ci przede wszystkim aby mieć komfort w środku, a nie budujesz dla oczu sąsiadów to podnieś 50 i wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 22.06.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 chyba jednak bardziej zależy mi na komforcie w środku, więc pewnie będzie 50... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pata 26.06.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Odradzam- ja podniosam o 25 cm-pó bloczka i jest ok. \Ktoś w okolicy podniósl o 50 i dom straci proporcje, wygląda jak grzyb z za malym kapeluszem-okropność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 27.06.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 Ja nie podnioslem i moj domek wyglada jak prawdziwek a nie jak nieznany grzyb z malym kapeluszem , mozna sprawdzic: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=8643&q=nasz%20domek%20i%20my&k=2 pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 28.06.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Wciąż walczę (ku utrapieniu mojego męża ) z lokalizacją schodów - byłam w sobotę w wybudowanej Manueli (stan surowy zamknięty) i "minimalna" odległość między końcem schodów na poddaszu a scianą wywołała we mnie "absolutną konieczność zmiany". Po niedzielnych konsultacjach z zaprzyjaźnionymi architektami wymyśliliśmy następujące rozwiązanie - schody zabiegowe umieszczamy w miejscu ubikacji na dole (podobno po minimalnym powiększeniu tego pomieszczenia się tam zmieszczą), ubikację przenosimy tam gdzie miała być garderoba (kotłownia i tak miała u mnie miała mieć wejście z garażu), dzięki temu schody będą doświetlone (podobno okno powinno zmieścić się tam gdzie jest), a na górze zminiejsza się powierzchnia komunikacyjna, ale część z balkonem można dołączyć do pokoju nr 2 i robi się ładny pokoik z balkonem... Co myślicie o tym rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simonides 30.06.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Kusząca propozycja z tymi schodami !!! Znalazłem domek tego samego projektanta co Manueli . Zależy mi na dostępności i funkcjonalności tych okien. Jest też kwestia wąskiej przestrzeni na poddaszu przy oknie - konkretnie zaczynających się w pobliżu skosów dachowych. Pozdrawiam'>http://dobredomy.pl/?id_project=22&infopage=2 Jest tam przykład jak można rozplanować schody w miejscu łazienki !!! Martwi mnie tylko czy w Manueli da się tak rozplanować bieg schodów by nie kolidowały one z oknami a były w miarę łagodne (okno łazienkowe - pierwotne oraz kono na poddaszu) . Zależy mi na dostępności i funkcjonalności tych okien. Jest też kwestia wąskiej przestrzeni na poddaszu przy oknie - konkretnie zaczynających się w pobliżu skosów dachowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simonides 30.06.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Kusząca propozycja z tymi schodami !!! Znalazłem domek tego samego projektanta co Manueli http://dobredomy.pl/?id_project=22&infopage=2 Jest tam przykład jak można rozplanować schody w miejscu łazienki !!! Martwi mnie tylko czy w Manueli da się tak rozplanować bieg schodów by nie kolidowały one z oknami a były w miarę łagodne (okno łazienkowe - pierwotne oraz kono na poddaszu) . Zależy mi na dostępności i funkcjonalności tych okien. Jest też kwestia wąskiej przestrzeni na poddaszu przy oknie - konkretnie zaczynających się w pobliżu skosów dachowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 01.07.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 no i właśnie po długich rozmowach z architektem pozostawiamy jednak te schody jak w projekcie, bo: jest problem z oknem w miejscu byłej łazienki (trzeba by go częściowo zamurować - wyszedł by kwadrat, więc dla symetrii to samo trzeba by zrobić z oknem w spiżarni), pokój który jest na dole (i tak malutki) trzeba by jeszcze zmiejszyć, byłby problem z myciem okna - tego górnego, które by wyszło przy schodach - trzeba by je myć z drabiny, natomiast układ pomieszczeń na górze, który by powstał mnie się podobał - balkon byłby ładnie wkomponowany w pokój nr 2. Przestraszyłam się tak inwazyjnych zmian w projekt i postanowiłam się zaprzyjaźnić ze schodami które są (odsuwam je tylko nieco od ściany na górze i rozciągam do przodu (szerokość stopnia 28 ) - czyli nic nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 01.07.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Do podnoszących ściankę kolankową: Z małżonką byliśmy w Manueli postawionej przez Archipelag.W projekcie powierzchnię użytkową liczą od wysokości 1,2 m a śiana kolankowa sięga 80 cm. Z żoną zastanawialiśmy się czy wogóle nie zresygnować z podnoszenia, ale zaważyła funkcjonalność łazienki i dodajemy 1 pustak w koło ale nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 01.07.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Do podnoszących ściankę kolankową: Z małżonką byliśmy w Manueli postawionej przez Archipelag. W projekcie powierzchnię użytkową liczą od wysokości 1,2 m a śiana kolankowa sięga 80 cm. Z żoną zastanawialiśmy się czy wogóle nie zresygnować z podnoszenia, ale zaważyła funkcjonalność łazienki i dodajemy 1 pustak w koło ale nie więcej. My także podnosimy o jeden bloczek. Byłem w Manueli z podniesioną ścianą i te 20cm naprawdę dużo zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 05.07.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Dla porównania nasze djęcia i dziennik Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 05.07.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 My także będziemy podnosic ścianke kolankową o jakieś 20-25 cm, ze względu na funkcjonalność. Chcielibyśmy ruszyć z budową już w tym roku, lecz po przemysleniach...... rozpoczniemy najwcześniej w 2005.Moja lepsza połowa będzie zdawać ważny egzamin i 5 miesięcy będzie obecna z nami tylko ciałem Trudno wtedy będzie się emocjonować czymś innym niz książkami. Od momentu zakupu projektu i wprowadzeniu w nim poprawek - wiele rzeczy postanowiliśmy jeszcze raz zmienić (także po analizie forum), ale na to będzie czas jak rozpoczniemy budowę.Pozdrawiam Manuelowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 07.07.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Zanim staną meble w mojej Manueli minie wprawdzie jeszcze dużo czasu , ale instalacje przyjdzie nam robić już niedługo, dlatego postanowiłam ostatnio przemyśleć i zaplanować gdzie co będzie stało. W związku z tym, jak zwykle urodziły się wątpliwości: 1) jak podłączyć pochłaniacz kuchenny do wentylacji??? (a przy kuchni otwartej na salon bardzo by się to przydało...) 2) gdzie postawić telewizor??? (najbardziej pasowałoby mi na ścianie z kominkiem, bo wtedy widać telewizor zarówno z salonu, jak i z kuchni i stołu jadalnego, tylko telewizor obok kominka...to chyba nie najlepszy pomysł aranżacyjny...) Macie może jakieś przemyślenia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 07.07.2004 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Jeśli chodzi o wyciąg kuchenny to w projekcie jest zaplanowany w kuchni kanał typu "Z" przez ścianę na zew. Jeśli ktoś o nim zapomniał to jest mały problem.Z telewizorem też mam problem, koło kominka to chyba nie najlepszy pomysł. Ja planuję w narożniku salonu miedzy ścianą zew. bez okien, a tą z oknem na ogród - tylko potem jest mały problem z ustawieniem zestawu wypoczynkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 07.07.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 U mnie ściany parteru już stoją (akualnie robiony jest strop) - ale jakoś sobie nie przypominam kanału typu Z - muszę to dzisiaj sprawdzić... ale mam nadzieję, że na tym etapie da się to jeszcze jakoś naprawić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 07.07.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Do to tych co podnoszą ścianki kolankowe ... podnoście podnoście ... tylko, że okna połaciowe zplanowane sa na takiej wysokości, żeby jeszcze przypominały okna a tak bedziecie do okna na palcach zaglądać ... urok mieszkania zblizony do ziemianki . (ale się zaraz na mnie posypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 07.07.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Do to tych co podnoszą ścianki kolankowe ... podnoście podnoście ... tylko, że okna połaciowe zplanowane sa na takiej wysokości, żeby jeszcze przypominały okna a tak bedziecie do okna na palcach zaglądać ... urok mieszkania zblizony do ziemianki . (ale się zaraz na mnie posypie Nic się nie posypie. Masz rację, dlatego ja podnoszę tylko 20-25cm. No i wybierając Manuelę, brałem pod uwagę, że ma duże lukarny z dużymi oknami, a nie same okna połaciowe. W domkach bez lukarn faktycznie byłoby jak w ziemiance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 07.07.2004 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 mrtn mowi dobrze, ciezko bedzie wam zagladac przez te okienka ja juz mam tynki i wylewki a nie mam wentalacji do wyciagu w kuchni ale zawalilem, kto ma pomysl jak sie teraz przebic ??? i gdzie ??? pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 08.07.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Witam, mamy z mężem pytanie dotyczące Manueli. Zamieściliśmy je w wymianie doświadczeń, oto link: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29509 Bardzo nam zależy na Waszych odpowiedziach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts