Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wciąż walczę (ku utrapieniu mojego męża :p ) z lokalizacją schodów - byłam w sobotę w wybudowanej Manueli (stan surowy zamknięty) i "minimalna" odległość między końcem schodów na poddaszu a scianą wywołała we mnie "absolutną konieczność zmiany".

Po niedzielnych konsultacjach z zaprzyjaźnionymi architektami wymyśliliśmy następujące rozwiązanie - schody zabiegowe umieszczamy w miejscu ubikacji na dole (podobno po minimalnym powiększeniu tego pomieszczenia się tam zmieszczą), ubikację przenosimy tam gdzie miała być garderoba (kotłownia i tak miała u mnie miała mieć wejście z garażu), dzięki temu schody będą doświetlone (podobno okno powinno zmieścić się tam gdzie jest), a na górze zminiejsza się powierzchnia komunikacyjna, ale część z balkonem można dołączyć do pokoju nr 2 i robi się ładny pokoik z balkonem... Co myślicie o tym rozwiązaniu?

Kusząca propozycja z tymi schodami !!! Znalazłem domek tego samego projektanta co Manueli :D

. Zależy mi na dostępności i funkcjonalności tych okien. Jest też kwestia wąskiej przestrzeni na poddaszu przy oknie - konkretnie zaczynających się w pobliżu skosów dachowych.

Pozdrawiam'>http://dobredomy.pl/?id_project=22&infopage=2

Jest tam przykład jak można rozplanować schody w miejscu łazienki !!!

Martwi mnie tylko czy w Manueli da się tak rozplanować bieg schodów by nie kolidowały one z oknami a były w miarę łagodne (okno łazienkowe - pierwotne oraz kono na poddaszu) :-? . Zależy mi na dostępności i funkcjonalności tych okien. Jest też kwestia wąskiej przestrzeni na poddaszu przy oknie - konkretnie zaczynających się w pobliżu skosów dachowych.

Pozdrawiam

Kusząca propozycja z tymi schodami !!! Znalazłem domek tego samego projektanta co Manueli

http://dobredomy.pl/?id_project=22&infopage=2

Jest tam przykład jak można rozplanować schody w miejscu łazienki !!!

Martwi mnie tylko czy w Manueli da się tak rozplanować bieg schodów by nie kolidowały one z oknami a były w miarę łagodne (okno łazienkowe - pierwotne oraz kono na poddaszu) . Zależy mi na dostępności i funkcjonalności tych okien. Jest też kwestia wąskiej przestrzeni na poddaszu przy oknie - konkretnie zaczynających się w pobliżu skosów dachowych.

Pozdrawiam

no i właśnie :evil:

po długich rozmowach z architektem pozostawiamy jednak te schody jak w projekcie, bo: jest problem z oknem w miejscu byłej łazienki (trzeba by go częściowo zamurować - wyszedł by kwadrat, więc dla symetrii to samo trzeba by zrobić z oknem w spiżarni), pokój który jest na dole (i tak malutki) trzeba by jeszcze zmiejszyć, byłby problem z myciem okna - tego górnego, które by wyszło przy schodach - trzeba by je myć z drabiny, natomiast układ pomieszczeń na górze, który by powstał mnie się podobał - balkon byłby ładnie wkomponowany w pokój nr 2. Przestraszyłam się tak inwazyjnych zmian w projekt i postanowiłam się zaprzyjaźnić ze schodami które są :wink: (odsuwam je tylko nieco od ściany na górze i rozciągam do przodu (szerokość stopnia 28 ) - czyli nic nowego :-?

Do podnoszących ściankę kolankową:

Z małżonką byliśmy w Manueli postawionej przez Archipelag.

W projekcie powierzchnię użytkową liczą od wysokości 1,2 m a śiana kolankowa sięga 80 cm. Z żoną zastanawialiśmy się czy wogóle nie zresygnować z podnoszenia, ale zaważyła funkcjonalność łazienki i dodajemy 1 pustak w koło ale nie więcej.

Do podnoszących ściankę kolankową:

Z małżonką byliśmy w Manueli postawionej przez Archipelag.

W projekcie powierzchnię użytkową liczą od wysokości 1,2 m a śiana kolankowa sięga 80 cm. Z żoną zastanawialiśmy się czy wogóle nie zresygnować z podnoszenia, ale zaważyła funkcjonalność łazienki i dodajemy 1 pustak w koło ale nie więcej.

My także podnosimy o jeden bloczek. Byłem w Manueli z podniesioną ścianą i te 20cm naprawdę dużo zmienia.

My także będziemy podnosic ścianke kolankową o jakieś 20-25 cm, ze względu na funkcjonalność. Chcielibyśmy ruszyć z budową już w tym roku, lecz po przemysleniach...... rozpoczniemy najwcześniej w 2005.Moja lepsza połowa będzie zdawać ważny egzamin i 5 miesięcy będzie obecna z nami tylko ciałem :lol: Trudno wtedy będzie się emocjonować czymś innym niz książkami.

Od momentu zakupu projektu i wprowadzeniu w nim poprawek - wiele rzeczy postanowiliśmy jeszcze raz zmienić (także po analizie forum), ale na to będzie czas jak rozpoczniemy budowę.Pozdrawiam Manuelowiczów!

Zanim staną meble w mojej Manueli minie wprawdzie jeszcze dużo czasu :x , ale instalacje przyjdzie nam robić już niedługo, dlatego postanowiłam ostatnio przemyśleć i zaplanować gdzie co będzie stało.

W związku z tym, jak zwykle urodziły się wątpliwości:

1) jak podłączyć pochłaniacz kuchenny do wentylacji??? (a przy kuchni otwartej na salon bardzo by się to przydało...)

2) gdzie postawić telewizor??? (najbardziej pasowałoby mi na ścianie z kominkiem, bo wtedy widać telewizor zarówno z salonu, jak i z kuchni i stołu jadalnego, tylko telewizor obok kominka...to chyba nie najlepszy pomysł aranżacyjny...)

Macie może jakieś przemyślenia :( ???

Jeśli chodzi o wyciąg kuchenny to w projekcie jest zaplanowany w kuchni kanał typu "Z" przez ścianę na zew. Jeśli ktoś o nim zapomniał to jest mały problem.

Z telewizorem też mam problem, koło kominka to chyba nie najlepszy pomysł. Ja planuję w narożniku salonu miedzy ścianą zew. bez okien, a tą z oknem na ogród - tylko potem jest mały problem z ustawieniem zestawu wypoczynkowego.

Do to tych co podnoszą ścianki kolankowe ... podnoście podnoście ... tylko, że okna połaciowe zplanowane sa na takiej wysokości, żeby jeszcze przypominały okna a tak bedziecie do okna na palcach zaglądać ... urok mieszkania zblizony do ziemianki :-). (ale się zaraz na mnie posypie :-)

Do to tych co podnoszą ścianki kolankowe ... podnoście podnoście ... tylko, że okna połaciowe zplanowane sa na takiej wysokości, żeby jeszcze przypominały okna a tak bedziecie do okna na palcach zaglądać ... urok mieszkania zblizony do ziemianki :-). (ale się zaraz na mnie posypie :-)

Nic się nie posypie. Masz rację, dlatego ja podnoszę tylko 20-25cm. No i wybierając Manuelę, brałem pod uwagę, że ma duże lukarny z dużymi oknami, a nie same okna połaciowe. W domkach bez lukarn faktycznie byłoby jak w ziemiance.