Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obiecałem na priv kilku osobom, ze zamieszczę zdjęcie schodów zabiegowych. Mam niestety tylko takie, moze jednak pomoze. Prosze o wybaczenie za jakość.

http://republika.pl/cypola/images/P9050068C.jpg

i 2 inne

http://republika.pl/cypola/images/P9050052C.jpg

http://republika.pl/cypola/images/P9050063C.jpg

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

witam,

ostatnio widziałem dom w budowie, który wyglądał z przodu identycznie jak manuela tylko, że miał dach dwuspadowy z naczółkami. Kurcze nawet fajnie to wyglądało. Po długich przemyśleniach zrezygnowałem z manueli (zaważyło właśnie poddasze - ścianka kolankowa za niska + dużo skosów= dużo powierzchni trudnej do wykorzystania) ale po zobaczeniu tego projektu uznałem, że coś takiego... hmm... może..., orientuje sie ktoś co to jest za projekt? (o ile to nie jest projekt indywidualny), bo ta budowa ktora ogladałem jest juz zamknieta przed zima i nikogo tam nie moglem zapytac bezposrednio.

pozdrawiam

Marcin

witam przedewszystkim sie przywitam

czytam to od poczatku i juz apomnialem o co chcialem sie zapytac mowie serio i oczy mnie bola tyle napisaliscie :lol: acha juz sobie przypomnialem po 1

drogi cos ten dom

po drugie te pokoje jak ogladalem zdjecia cos ciasnawe?? czy to tylko zludzenie optyczne

jezeli ktos widzial ten dom na slasku okolice katwoic to prosze o info bo chetnie bym wszedl na pietro i zobaczyl co i jak bo lep[iej dolozyc pare groszy i miec pokoje wieksze niz za male

dom to nie auto ze jak nie pasuje to sie sprzeda i kupi nowy,

i ktos napisal ze zamiana łazienki na pokoj zeby byl pion kanalizacyjny w jjednym miejscu i to chyba jest dobry pomysl co wy na to?

Ja tak zrobiłem, czy dobrze, okaże się.

Jest drugie popularne rozwiązanie: zamiast tych dość małych okienek dać balkon i wtedy w tych pokojach mozna wstawić większe okna balkonowe, wtedy jasniej w pokojach. Chyba Bard tak zrobił, pogadaj z nim.

A ja w ramach chwalipiectwa pokaże moje balustrady. Oj zasmakowałem ja powoli co znaczy "wykończeniówka"

http://republika.pl/cypola/images/P1030012C.jpg

Na forum znalazłam projekt Libra. Jest zewnętrznie dość podobny do Manueli. Co o nim sądzicie.

Na razie wiemy, że nikt go jeszcze nie postawił, bo projekt ma dopiero kilkanaście tygodni. Narysował go ten sam architekt, który Manuelę współtworzył.

Dla mnie osobiście w Librze skomplikowano rzeczy proste, które w Manueli powodują to, że ten projekt jest właśnie taki urokliwy... Ale ja generalnie lubię prostotę :)

• 3 weeks później...

Po ostatnich naszych bojach z więźbą chciałbym podzielić się z budującymi Manuelę obecnie i przede wszystkim z budującymi w przyszłości moimi uwagami i doświadczeniami.

1. Jak dowiedziałem się ostatnio w Archipelagu, pracownia wycofała z sprzedaży wersję projektu z YTONG'a i to nie dlatego, że nie lubią tego materiału, tylko z uwagi na błedy i niespójności w tej wersji. Obecnie dostępna jest tylko wersja z Silki.

2. Zarówno w wersji YTONG jak i Silka nie dość przejrzyście rozrysowany jest detal łączenia dwóch głównych jętek z krokwiami narożnymi i kwadratową ramką. Bardzo pomocny jest tu rysunek, który można uzyskać w Archipelagu, ale niestety standardowo nie jest dołączony do projektu (w przypadku problemów z uzyskaniem rysunku proszę o kontakt - ja już go posiadam)

3. Uwaga techniczna: przy mocowaniu czterech krokwi narożnych należy wcześniej dokładnie policzyć sobie na jakim poziomie osadzić je w blachach w narożnikach, aby potem pozostałe krokwie boczne licowały się górnymi powierzchniami z tymi narożnymi. Uniknie się tym sposobem koniecznosci nabijania dodatkowych desek na murłatę w celu wyrównania poziomów.

Witam

Wczoraj nareszcie zobaczyłem swoje schody na pięterko. Długo, oj długo czekaliśmy i wreszcie są. Co prawda na razie bez barierki na piętrze, ale już nie trzeba wspinać się po drabinie.

Na razie na parterze jest niesamowity kocioł - zwiezione nasze rzeczy ze starego mieszkania, pełno kartonów, materiałów na obróbkę drzwi, schodów, wiaderka i puszki z farbą. W weekend planujemy trochę wziąć się za ustawianie mebelków w jednym z pokojów na górze (tym od frontu domu) i trochę rzeczy z dołu zniknie. Poza tym mam nadzieję że zgodnie z obietnicą do soboty pojawią się mebelki do pokoju na dole nazwanego przez moich speców od wykończeniówki "księgarnią" ;-) Chłopaki nie wytrzymali naszego określenia tego pokoju - "biblioteczka" i dali swoją nazwę ;-)

Trwają prace nad zrobieniem podbitki - niestety ze względu na koszty będzie pcv, ale też wygląda nieźle.

Co do zdjęć to postaram się wziąć w przyszłym tygodniu cyfrzaka z pracy i cosik pstryknąć. Ciągle nastawiam się na kupno aparatu, niestety pieniądze "wsiąkają" w budowę ;-)

Pozdrawiam

Adamski

PS. Aha, zapomniałem dodać że inne zdjęcia są na Onecie -

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=13353&q=Manuela&k=3

Adamski aż Ci zazdroszczę. a ja jeszcze jestem w trakcie podziału działki :cry: . Mam już dosyć tej biurokracji :evil: . A jeszcze jedno widziałam ostatnio manuelę pod Kielcami, aż zapieroło dech, domek naprawdę robi wrażenie :o . Co sądzicie o projekcie Emanuela. http://www.dobredomy.pl/?id_project=45