Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem o krok od nabycia projektu "Manuela". Jedno co mnie powstrzymało to kuchnia usytuowana od ogrodu. Ja muszę mieć kuchnię od strony ulicy, żeby widzieć kiedy nadchodzą goście, kiedy idzie listonosz i.t.d. Obserwacja ulicy z małego gabinetu na niewiele się zda. Dlatego zleciłem opracowanie projektu indywidualnego z kuchnią od ulicy.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-03-03 11:53 ]

Każdy ma jednak inne oczekiwania. Ja szukałam projektu z kuchnią usytuowaną blisko wyjścia na taras, aby uniknąć biegania po całym domu z tackami, kiedy goście wesoło smażą sobie karkóweczkę. Też chcę w tym uczestniczyć. Bliskość kuchni gwarantuje kontakt z salonem, tarasem i ogrodem. Poza tym, gdyby kuchnia znajdowała sie tam, gdzie mówisz, byłabym odseparowana od reszty rodziny. Nie o to przecież chodzi. A widok z kuchni na ulicę też nie jest zachecający, przynajmniej dla kobiety "gotującej". Listonosza niech wypatruja domownicy. ja im w tym czasie przyrządze pyszności patrząc, jak mi brzózka w ogrodzie rośnie.

Pozdrawiam

Szanelka

• 2 weeks później...

Witam wszystkich wielbicieli Manueli!!!

Od jakiegoś czasu poszukiwałam budowniczych, którzy tak jak ja są zafascynowani Manuelą. Nigdy nie zaglądałam do wątku "projekty", a tu proszę, dyskusja wrze.

Zakupu projektu dokonaliśmy w 2002 roku, ok marca. Nasze zmiany to:

- podstawowa, przedłużenie garażu o 1 metr w przód, przez co automatycznie powiększyła się nam kotłownia (ogrzewanie olejowe,umieszczenie pojemników)

- odbicie lustrzane

- okno szt. 1 w łazience

- okno małe w pralni

- okno doświetlające w pokoju nr 2

- drzwi do kotłowni z zewnątrz

to na tyle naszych zmian zaadaptowanych, reszta myślę ujawni się w trakcie budowy.

Wykonane mamy fundamenty( oczywiście zasypane).

W tym roku planujemy stan surowy otwarty, a może zamknięty.

Zależne to jest od finansów, jak również od plagi złodziejstwa

(okna znikają w noc po zamontowaniu)więc może okna w przyszłym roku wiosną, gdy roboty wykończeniowe (mam taką nadzieję), będą szły pełną parą.

Jeszcze dodam, że nasza Manuela będzie stała w okolicach Częstochowy.

Pozdrowienia Olka

To jeszcze raz ja, dla zainteresowanych, koszty jakie do tej pory poniosłam

- ok. 3500 zł projekt, adaptacja, mapki, geodeta itp.

- ok. 16000 zł fundamenty, tj.kopanie (odciski były), beton z gruchy, drut, betonity, druty, murarz itp.

- 2600 drzewo od znajomego leśniczego 15 m3

- 1800 tartak, przetarcie tego drzewka

- 9500 pustaki Max 29cm + U 25 + 1/2 Maxa materiał na cały dom (ceny promocyjne Max 1,70 zl/szt., dodam max-3050 szt.,u-25 1340szt., 1/2 max- 1550 szt.- wyliczeni murarza)

- 1200 cegła pełna (4tyś. sztuk)

koszta szacowane na ten rok do poniesienia

murarz wycena od zera do końca 10 tyś, zl

reszta materiałów ok. 12tyś (strop, cement,piach, papa, drut i beton)

cieśla i dekarz ok.10 tyś.

dach- dachówka cementowa + rynny 15tyś planowany Euronit

okna dachowe 5 tys.

Czesc wszyskim fanom Manueli ja planuje budowe kolo Opola a zmienic w projekcie chce ; pokoj zamiast garazu,wstawic okno w bocznej elewacji pokoju dziennego,zakrecic schody,to nadole , na gorze;przesunac sciane w pok. nr.2 do pralni przez co zrobi sie wiekszy i doswietlony balkonem z korytarza,przestawic wanne w drugi rog pod okna a wmiejscu wanny kolo komina dac ubikacje i zrobic kolo niej dodatkowe wejscie do lazienki z sypialni,zrobic ogrzewanie podlogowe w lazienkach,kuchni i jadalni to chyba tyle zmian niwiem czy dobre napiszcie co o tym myslicie.

Witam wszystkich zauroczonych Manuelą!

Jestem na etapie kupna projektu Manuela to projekt który powstawał od dawna w mojej głowie i któregoś dnia odkryłam go w internecie to była miłośc od pierwszego wejrzenia i pasuje idealnie do mojej działki. Planuje osadzić ja w środku mojego lasu który rośnie na sporym wzgórzu- działka fikuśna i nietypowa ale te widoki...ech... Widziałam Manuelę w Crząstawie mam sporo zdjęć z tej wycieczki- jeśli jesteście zainteresowni piszcie ma maila z chęcią prześlę....

Trochę się przeraziłam opinią na temat projektów z archipelagu ale mam gdzieś tam w głębi nadzieję że jak już postawili te domy modelowe to nanieśli jakieś poprawki...

Moje wrażenia z wycieczki:

-Bryła w rzeczywistości po prostu piękna

-Parter wg moich wyobrażeń: ale od razu zachciało mi się zamienić dwa okna w kuchni (90)na jedno (180) mam cudne widoki a te dwa trochę burzą moją koncepcję kuchni otwartej

- wejscie do kotłowni konieczmie z garażu pomieszczenie nr 8 niefunkcjonalne i tworzy niewykorzystaną powierzchnię

-schody zakręcić i wejście od strony wiatrołapu co pozwoli lepiej zagospodarować powierzchnię piętra - JUMA !!! myślę że masz dobrą wizję

- taki układ schodów pozwoli na przesunięcie ściany w pomieszczeniu nr 2 które jako jedyne mi nie pasuje jest nieustawne i ciemne mimo powiększenia o balkonik fajnie by było wstawiś tam jednak okno

- łazienka w domu modelowym rozwiązana lepiej niż na projekcie drugie okno lepiej przenieść do pralni wanna przeniesiona pod okno (zdjęcia!!!)

- ale to co mi najbardziej chodzi po głowie to podniesienie ścianki kolankowej chociaż o jeden poziom ale obawiam się ze pociągnie to kosztowne zmiany w projekcie związane z kominami -musze to sprawdzić

Ogólne wrażenia z wycieczki super zostawiłam adres i przysłali mi wszystkie materiały o jakie prosiłam dokładne przekroje i skrócony kosztorys

Tworzy się nam spora grupa Manuelowiczów może stworzymy grupę Manuela :smile: Dajcie znać jeśli ktoś prowadzi np dziennik budowy na forum.... tymczasem sama poszperam w wątkach aż się boję zaglądać do bądź mądry po szkodzie ....sorki za marudzenie dłuugim wątkiem czekam na wasze maile o fotki

[email protected]

Jestem na etapie kupna projektu Manuela to projekt który powstawał od dawna w mojej głowie i któregoś dnia odkryłam go w internecie to była miłośc od pierwszego wejrzenia i pasuje idealnie do mojej działki. Planuje osadzić ja w środku mojego lasu który rośnie na sporym wzgórzu- działka fikuśna i nietypowa ale te widoki...ech... Widziałam Manuelę w Crząstawie mam sporo zdjęć z tej wycieczki- jeśli jesteście zainteresowni piszcie ma maila z chęcią prześlę....

Trochę się przeraziłam opinią na temat projektów z archipelagu ale mam gdzieś tam w głębi nadzieję że jak już postawili te domy modelowe to nanieśli jakieś poprawki...

-Parter wg moich wyobrażeń: ale od razu zachciało mi się zamienić dwa okna w kuchni (90)na jedno (180) mam cudne widoki a te dwa trochę burzą moją koncepcję kuchni otwartej

- wejscie do kotłowni konieczmie z garażu pomieszczenie nr 8 niefunkcjonalne i tworzy niewykorzystaną powierzchnię

-schody zakręcić i wejście od strony wiatrołapu co pozwoli lepiej zagospodarować powierzchnię piętra - JUMA !!! myślę że masz dobrą wizję

- taki układ schodów pozwoli na przesunięcie ściany w pomieszczeniu nr 2 które jako jedyne mi nie pasuje jest nieustawne i ciemne mimo powiększenia o balkonik fajnie by było wstawiś tam jednak okno

- łazienka w domu modelowym rozwiązana lepiej niż na projekcie drugie okno lepiej przenieść do pralni wanna przeniesiona pod okno (zdjęcia!!!)

- ale to co mi najbardziej chodzi po głowie to podniesienie ścianki kolankowej chociaż o jeden poziom ale obawiam się ze pociągnie to kosztowne zmiany w projekcie związane z kominami -musze to sprawdzić

Ogólne wrażenia z wycieczki super zostawiłam adres i przysłali mi wszystkie materiały o jakie prosiłam dokładne przekroje i skrócony kosztorys

Tworzy się nam spora grupa Manuelowiczów może stworzymy grupę Manuela :smile: Dajcie znać jeśli ktoś prowadzi np dziennik budowy na forum.... tymczasem sama poszperam w wątkach aż się boję zaglądać do bądź mądry po szkodzie ....sorki za marudzenie dłuugim wątkiem czekam na wasze maile o fotki

[email protected]

[email protected]

Czesc Dagra to nie dokonca moja wizja lecz tak mi troche doradzil moj projektant,jesli chodzi o podniesienie sciany to umnie on podniesie ja kosztem obnizenia nieznacznie wysokosci parteru a ta roznice doda do gory i mysle ze to niebedzie az tak kosztowne i skomplikowane.

Witam!

Powierzchnia dachu to ok 220m2 w związku z tym mam pytanie o ile jest ten dach droższy od dachu dwu spadowego bez "udziwnień" o tej samej powierzchni. Sam projekt powiem szczerze jest super jednak przeraża mnie koszt materiału oraz robocizny dachu. Może rozwiejecie moje wątpliwości.

Czesc all

Az milo sie robi na duszy ze Manuelka podoba sie takze Wam :wink:

Niestety obowiazki zawodowe spowodowaly ze mam 2 miesieczne zaleglosci na Forum - postaram sie przejrzec wszystkie wiadomosci i wypowiedziec na niektore tematy.

Niestety moja budowa jeszcze sie nie zaczela - msci sie na mnie kupienie nieuzbrojonej dzialki. Mam nadzieje ze do konca maja zaczne - na razie zalatwiam jeszcze formalnosci papierkowe.

Co do kosztow dachu - z ofert jakie dostalem wynika ze (bez rabatow, w cenie okna Fakro i orynnowanie) - dachowka cementowa Brass, IBF, Euronit ~15000, blacha pewnie taniej, ale nie interesowala mnie. Jedno pewne ze w przypadku blachy trzeba sie liczyc ze spora liczba odpadow.

Pozdrawiam

Adamski

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

Dzięki Dagra za fotki bardzo fajne. Nasunęła mi się pewna myśl co do zmian w projekcie Manueli. Chciałbym zlikwidować schowek nr8 i przesunąć ścianę pomieszczenia gospodarczego do komina. Uzyskałbym w ten sposób dużo miejsca na wygodne schody. Na poddaszu zmniejszyłaby się troszkę łazienka ale mógłbym za to przesunąć ścianę pokoiku nr2 i uzyskać fajny pokój z balkonem. Proszę napiszcie co o tym myślicie.