Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

miło mi że podobają Wam się nasze schody :D

ja, powiem szczerze, na początku byłam trochę wkurzona, bo wyszły ciemniejsze niż w założeniach... miał być kolor nawiązujący do stolarki okiennej i drzwiowej i na próbce tak wyglądał, ale w większej "masie" okazało się że efekt jest znacznie ciemniejszy :evil: -ale pozostaje mi się już tylko przyzwyczaić...

a co do drewna - to dąb

wysokości rzeczywiście gdzieś ok. 3 m, szerokość otworu na schody wynosiła 110 cm, same schody są oczywiście pomniejszone o miejsce potrzebne na poręcze, a co do długości... hmm... sama nie wiem... - ale i tak szerokość i wysokość samych stopni mieszczą się raczej w górnych granicach norm... choćby nie wiem co robić to w Manueli i tak super wygodne schody i tak nie wyjdą... :(

witam ja tez buduje Manuele pod wroclawiem kierunek Olawa a wlasciwie juz koncze Ja zmienilam lazienke na gorze a mianowicie przenioslam ja do pokoju nr.2 a z lazienki zrobilam ladny pokuj wstawiajac lukerna a takze podnioslam scianke kolankowa o jeden pustak a z dolnej lazienki przenioslam kabine na gore na dole zmienilam okno w kuchni zdwoch kolo siebie zrobilam jedno i scianke z kuchni do salonu przesunelam w prawo o jeden pustak ok, 30 cm oraz zmniejszylam okno to co bylo do ziemi o polowe i tyle zmian pozdrawiam

• 3 weeks później...
oj spadła ta nasza Manuela daleko w rankingu ostatnich zapisów na stronie... Czyżby manuelowicze jeszcze nie obudzili się ze snu zimowego? U nas prace idą do przodu, drzwi założone (nawet całkiem fajnie wyszły i za stosunkowo niewielką kasę), pokoje na górze w zasadzie wykończone, powoli zaczynamy ustawiać meble (łazienka górna na razie nie będzie zrobiona - będzie pełnila tylko rolę ubikacji), na dole gorzej - meble do kuchni będą dopiero w drugiej połowie maja... ale i tak chcemy już się powoli przenosić... najwyżej przez jakiś czas będziemy jeść zupki chińskie :wink:

Witam

Miesiące mijają jeden po drugim, a my z rodzinką rozkoszujemy się mieszkaniem w nowym domku :-)

Poniżej kilka zdjęć, dawno już obiecanych:

http://foto.onet.pl/upload/41/28/_459081_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/47/42/_459080_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/42/4/_459084_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/2/84/_459083_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/18/76/_459082_n.jpg

Pozdrawiam

Adamski

Nina: przepraszam, ale taki life ;-) Po zmianie pracy nie mam już dostępu do służbowego Canona, a niezbyt chce mi się robić zdjęcia analogiem i później je skanować. Na pocieszenie powiem że już czekam na zamówionego Nikona 8700 i wówczas na pewno wrzucę nowe zdjęcia.

Pozdrowionka

Adamski

Witaj Adamski,

Nawet nie wiesz jak Ci zazdrościmy :D :D :D , że już mieszkasz w swoim domku. Jak widzimy na zdjęciach wygląda super. Szkoda, że mieszkasz od nas tak daleko, bo na pewno wprosilibyśmy się, żeby przeprowadzić wizję lokalną :lol: .

A teraz seria pytań od mojej żony (odpowiedz proszę , bo nie będę miał spokoju albo ja, albo Ty):

- gdzie zmieściłeś lodówkę, bo my nie mamy jeszcze koncepcji jak funkconalnie zagospodarować tak mała powierzchnię z dwoma - trzema oknami. Piękną macie tą wyspę z płytą i okapem. Marzenie mojej żony (jeszcze nie moje, bo jakoś nie mam przekonania do takiego układu, ale bardzo mi się spodobał Wasz pomysł - zobaczymy).

- pochwalcie się co to za kolor i jakiej firmy są płytki na podłodze, oczywiście czy są na całym dole łacznie z salonem???. Jeśli tak to super. Wyglądają extra, tylko ile może kosztować mnie taka przyjemność :lol:

Ech!!! Śliczny ten Wasz domek.

Pozdrawiamy serdecznie

Tadek z rodziną

przyłączam się do zachwytów nad domkiem adamskiego :D :D :D

i muszę się pochwalić, że my też już od dwóch dni mieszkamy w naszym nowym domku :D :D :D

Magdo!

Cieszymy się wraz z Tobą, że już mieszkasz w swoim przeslicznym domku! My budujemy Emanuelę, młodszą wersję Manueli, ale przecież prawie to samo. Ja jako kobieta jestem ciekawa właściwie jednej rzeczy wszystkich Manuelowiczów, jak sobie zaprojektowaliście kuchnie. Chciałabym zostawić trzy okna, ale ciągle mam dylemat, gdzie wstawić lodówkę. Chciałabym mieć kuchnie otwartą, czyli bez murku. Myślę o wyrzuceniu jednego okna, ale obawiam się, czy nie będzie zbyt ciemno. Bardzo jasno jest u Adamskiego. Magdo i inni Manuelowicze podzielcie się informacjami, a może zdjęciami waszych kuchni.

Bedę wam bardzo wdzięczna.

Beata, żona TadkaL

Hmm, jaby to powiedzieć ;-) Zarumieniłem się zdeczko

:lol:

Odpowiedzi na pytania:

- mieliśmy lodówkę z mieszkania w bloku - największy model Polara. W nowej kuchni nie pasował do wystroju i bardziej do wymiarów. Po długich dyskusjach stara lodówka trafiła do spiżarki, a nowa (Whirlpool do zabudowy) stoi w zabudowie. Gdzie?

Taras
                        okno  
          --------|----|****|----|
                  | X|           |
                  | Y|           |             <- kuchnia
salon,jadalnia                    |                             
                     _          U* okno 
                     \ \        Z*
                  |   \P\        |
                  |     \_\______|           
                  |              |    
                  |      /       |            <- spiżarka
                         |X______| 

Oznaczenia:
X - lodówka
Y - piekarnik
P - płyta grzewcza i okap nad nią
U - zlewozmywak
Z - zmywarka

Przypomnę że mamy Manuelę w odbiciu lustrzanym.

Od siebie dodam że super czuję się w tej kuchni i jest naprawdę sporo miejsca na szafki i w szafkach. Dużo daje spiżarka. U nas stoją w niej meble ze starej kuchni z bloku - cała ściana zabudowana pod sufit i na drugiej ściance regał z półkami.

- co do płytek to są beżowe, firmy nie pamiętam, kupowaliśmy je w Gdyni w Wemie, kosztowały około 60zł/m2. Położone są na całym parterze bez pokoju i łazienki, łącznie z kuchnią i wiatrołapem. Na całym dole (bez pokoju i spiżarki) jest podłogówka i wspomnę że zimą było naprawdę fajnie wstać wcześnie rano i zejść na parter gołymi stopami dotykając podłogi.

Z perspektywy kilku miesięcy na pewno płytki na parterze okazały się lepszym pomysłem niż gdybyśmy położyli panele.

Pozdrowionka

Adamski