Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Co do lodówki to dodam że ta wspomniana zabudowa to "słupek" z płyt g-k po lewej stronie okna w którym są lodówka + piekarnik z szufladami i szafką w której stoi mikrofalówka. Miejsca na słupek było tyle, że w grę wchodziła tylko lodówka do zabudowy - są węższe niż wolnostojące.

• Odpowiedzi 728
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja zdjęcia kuchni wrzucę jak będą już meble (tzn. w połowie maja) - na razie są wstawione prowizorycznie meble ze starej kuchni (pójdą potem do spiżarni i garażu) - ja mam dwa okna od strony ogrodu połączone w jedno większe, a zamiast ścianki między kuchnią a jadalnią mam półwysep z płyt gipsowo -kartonowych (docelowo będzie przykryty blatem z forniru i będzie tworzył rodzaj barku), lodówkę mam w rogu - zaraz przy ścianie do spiżarni (miała być zabudowana, ale w końcu zdecydowaliśmy się na wolnostojącą - inox) - nie umiem zrobić takich ładnych rysunków jak adamski :( - ale postaram się wrzucić wizualizację (tylko muszę ją wcześniej zeskanować, bo mam ją na wydruku a nie w komputerze...)

pozdrawiam

Magda

Magdo!

Czekam chociaż by na opis twojej zabudowy. Rysunki mogą być jak najbardziej, nie muszą być zdjęcia. A czy zostawiłaś to pojedyncze okno w kuchni?

Bozchol!

Przychylam się do pytania Bozchola. Zdradźcie, ile już wydaliście na swoje Manuelki? Ja w kosztorys ten, który podaje Archipelag, nie wierzę. Stan surowy zamknięty Emanueli bez instalacji, jeśli dobrze pamiętam wyceniony został na chyba 230 tys. zł. Dokładnie 223 777,32 zł. My jesteśmy na razie na etapie prawie skończonych robót ziemnych i fundamentowych, a w kosztorysie już nie uwzględniono kosztów i robocizny zbrojenia, wykonania trzpieni, wieńca pod wjazd do garażu (czyli wszystkiego, co wiąże się ze stalą).

Adamski!

Czemu nie ma już dostępnego Twojego dziennika? Pamiętam, że czytalismy go. Chciałam się dowiedzieć, jaką klasą betonu zalewaliście podbeton. U nas w Emanueli wszystko ławy, podbeton, strop mamy zalać betonem B20. Kierownik sugeruje nam dać na podbeton trochę gorszy beton. Po co przepłacać. Jak kupowaliśmy beton na ławy, to sprzedający dziwili się, bo wszyscy wylewają ławy B15. Czy można na betonie oszczędzać? Czy w Manueli robiliście wzmocnienie na wjeździe do garażu (wieniec)?

Beata żona TadkaL

Ja znalazłam kosztorys Archipelagu na ok 110 000 - może źle szukam?

niech ktoś mi podpowie! oto on : :-?

Kosztorysy publikowane w naszym portalu są kosztorysami orientacyjnymi i obejmują szacunkowy koszt zakupu materiałów budowlanych domu "pod klucz" z pominięciem instalacji wewnętrznych i drobnych wykończeń.

Kosztorysy zawierają ceny jednostkowe netto (bez podatku VAT) materiałów budowlanych. Ceny materiałów budowlanych są uśrednionymi cenami z terenu całego kraju. Przedstawiony poniżej kosztorys jest orientacyjny i nie można go traktować jako oferty handlowej.

Opis robót J.m. Ilość

ROBOTY ZIEMNE

Pomiary przy wykopach fundamentowych, teren równinny i nizinny m2 184,35

Ręczne usunięcie warstwy ziemi urodzajnej /humusu/, grubość warstwy do 15cm z przewozem taczkami, humus bez darni m2 270,00

Ręczne wykopy ciągłe lub jamiste ze skarpami o szerokości dna do 1,5m, ze złożeniem urobku na odkład, przy zagłębieniu do 1,5m - kat. gruntu 3 m3 73,36

Koszt: 2 050,77

FUNDAMENTOWANIE

Podkłady na podłożu gruntowym z betonu zwykłego, z kruszywa naturalnego klasy B7,5 m3 4,02

Ławy fundamentowe żelbetowe prostokątne o szerokości do 0,6 m m3 4,63

Ławy fundamentowe betonowe prostokątne - o szerokości do 0,8 m m3 7,49

Fundamenty z bloczków betonowych na zaprawie cementowo-wapiennej m3 18,31

Tynki zwykłe kategorii 3 - ściany płaskie i powierzchnie poziome (balkony, loggie) wykonywane ręcznie m2 152,50

Rurociągi z PCV kanalizacyjne łączone metodą wciskową w wykopie wewnątrz budynku - o średnicy 110 mm m 20,80

Rurociągi z rur PVC łączonych metodą klejenia, montowanych w wykopie - o średnicy 75 mm - m 8,50

Koszt: 7 084,94

IZOLACJE FUNDAMENTÓW

Izolacje przeciwwilgociowe dwoma warstwami papy asfaltowej na lepiku na gorąco ław fundamentowych betonowych (roztwór do gruntowania) m2 39,56

Izolacje przeciwwilgociowe powłokowe pionowe - DYSPERBIT m2 152,50

Izolacje cieplne i przeciwdźwiękowe z płyt styropianowych grub. 10 cm pionowe na lepiku z siatką metalową m2 54,56

Koszt: 1 717,54

ROBOTY MUROWE

Ściany budynków jednokondygnacyjnych z bloczków YTONG o pow. czołowej profilowanej, przy gr. 36,5 cm, ściana z otworami - ręczne przycinanie bloczków m2 138,20

Ściany budynków jednokondygnacyjnych z bloczków YTONG o pow. czołowej profilowanej, przy gr. 24 cm, ściana z otworami - ręczne przycinanie bloczków m2 43,31

Ścianki działowe z bloczków YTONG o pow. czołowej profilowanej, o wys. 20 cm, ściana z otworami - ręczne przycinanie bloczków m2 84,34

Trzpienie żelbetowe dwustronnie deskowane, w ścianach murowanych - o grub. do 0,3 m m3 0,25

Nadproża YTONG w kształtkach U - o wys. 20 cm i szer.36,5 cm m 18,20

Ułożenie nadproży prefabrykowanych m 18,20

Izolacje cieplne i przeciwdźwiękowe z płyt styropianowych grub. 5 cm pionowe na zaprawie z siatką metalową -docieplenie nadprozy prefabrykowanych m2 2,18

Kanały spalinowe i dymowe z pustaków betonowych m 15,80

Kanały wentylacyjne z pustaków betonowych m 20,30

Wieńce ścian żelbet. w ścianach murowanych deskowane dwustronnie - szer. przewiązek do 0,4 m m3 5,73

Zbrojenie konstrukcji monolitycznych budowli - prętami stalowymi okrągłymi, żebrowanymi FI 8 do 14 mm - t 0,18

Koszt: 14 296,62

STROP

Strop gęstożebrowy TERIVA-1 dla budownictwa mieszkaniowego. Belki o dł. 2,4-6,0 m prefabrykowane żelbetowe. Pustaki strop. z betonu lekkiego 6,7 szt. /m2 m2 93,56

Belki i podciągi żelbetowe o stosunku dł. Deskowanego obwodu do przekroju belki - do 10 m/m2 m3 0,46

Zbrojenie konstrukcji monolitycznych budowli - prętami stalowymi okrągłymi, żebrowanymi FI 8 do 14 mm t 0,77

Koszt: 4 840,89

KONSTRUKCJA DACHU

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - murłaty, przekrój poprzeczny drewna do 180 cm2 m3 0,75

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - krokwie zwykłe o długości ponad 4,5 m, przekrój poprzeczny drewna 180 cm2 m3 2,16

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - ramy górne i płatwie o dług. ponad 3,0 m przekrój poprzeczny drewna do 180 cm2 m3 0,49

Deskowanie i łacenie połaci dachowych z tarcicy nasyconej - ołacenie połaci dachowych łatami 38 x 50 mm, rozstaw łat 16 do 24 cm m2 220,00

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - słupy o długości do 2,0 m przekrój poprzeczny drewna do 180 cm2 m3 0,06

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - krokwie zwykłe o długości do 4,5 m, przekrój poprzeczny drewna 180 cm2 m3 1,64

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - ramy górne i płatwie o dług. do 3,0 m przekrój poprzeczny drewna do 180 cm2 m3 0,24

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - krokwie narożne i koszowe, przekrój poprzeczny drewna do 180 cm2 m3 1,75

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - miecze i zastrzały, przekrój poprzeczny drewna do 180 cm2 m3 0,02

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - jętki, przekrój poprzeczny drewna do 180 cm2 m3 0,56

Konstrukcje dachowe z tarcicy nasyconej - wymiany i rozpory, przekrój poprzeczny drewna do 180 cm2 m3 0,03

Koszt: 7 129,09

POKRYCIE DACHU

Pokrycie dachów dachówką zakładkową cementową m2 220,00

Osadzenie okien w połaci dachowej - osadzenie okna dachowego z szybą zespoloną szt. 4,00

Wykonanie rynien dachowych średn.15 cm z elementów prefabrykowanych z blachy ocynkowanej, grub. 0,55 mm m 41,50

Wykonanie rur spustowych średnicy 12 cm z elementów prefabrykowanych z blachy ocynkowanej grub. 120 mm m 10,90

Izolacje cieplne i przeciwdźwiękowe z wełny mineralnej na sucho, pionowe m2 222,00

Folie dachowe paroprzepuszczalne układane na deskowaniu – rozstaw kontrłat 0,60 m, łaty nasycone 40x60 m2 220,00

Folie dachowe paroszczelne układane na krokwiach – rozstaw kontrłat 0,60 m, łaty nasycone 30x50 m2 176,00

Konstrukcje rusztów z podwójnych kształtowników metalowych, pod okładziny z płyt gipsowych, na stropach kształtowniki typu C i U m2 176,00

Okładziny pojedyncze z płyt gipsowokartonowych grub. 9,5 mm powierzchni stropów na gotowym ruszcie m2 176,00

Koszt: 22 378,06

POSADZKI NA GRUNCIE

Podkłady na podłożu gruntowym z ubitych materiałów sypkich 2*30cm m3 68,21

Podkłady na podłożu gruntowym z betonu zwykłego, z kruszywa naturalnego m3 17,05

Izolacje przeciwwilgociowe powierzchni poziomych z papy asfaltowej na lepiku na gorąco - pierwsza warstwa( roztwór asfaltowy do gruntowania) m2 113,68

Izolacje cieplne i przeciwdźwiękowe z płyt styropianowych grub.8 cm na lepiku asfaltowym poziome na wierzchu konstrukcji (roztwór asfaltowy do gruntowania) m2 113,68

Warstwy wyrównawcze pod posadzki z zaprawy cementowej grub. 40 mm zatartej na ostro m2 113,68

Warstwy wyrównawcze pod posadzki z zaprawy cementowej, dodatek za zmianę grubości o 10 mm m2 102,20

Posadzki z paneli podłogowych m2 41,80

Posadzki z płytek terakotowych o wym 20 x 20 cm układanych na zaprawie, spoinowanie masą fugową m2 60,40

Koszt: 11 419,17

POSADZKI NA STROPIE

Izolacje paroszczelne z foli budowlanych m2 93,56

Warstwy wyrównawcze pod posadzki z zaprawy cementowej grub. 20 mm zatartej na ostro m2 7,48

Izolacje cieplne i przeciwdźwiękowe z płyt styropianowych grub. 5 cm - poziome na wierzchu konstrukcji na sucho - jedna warstwa m2 93,56

Posadzki z paneli podłogowych m2 77,56

Posadzki z płytek terakotowych o wym 20 x 20 cm układanych na zaprawie, spoinowanie masą fugową m2 26,20

Koszt: 4 787,17

STOLARKA

Okna drewniane jednoramowe, pomalowane i oszklone szybami zespolonymi - o pow. 1,50 m2 - 2,0 m2 m2 16,93

Drzwi balkonowe drewniane zespolone dwuszybowe budownictwa użyteczności publicznej, jednokrotnie pomalowane i oszklone, fabrycznie wykończone m2 10,67

Bramy garażowe drewniane uchylne, podnoszone mechanicznie przy pomocy automatu. m2 5,40

Drzwi wewnętrzne składane fabrycznie wykończone m2 15,12

Drzwi zewnętrzne płycinowe pełne, bez naświetli jednoskrzydłowe o pow. ponad 1,50 m2 m2 2,30

Ościeżnice drewniane zewnętrzne zwykłe dwukrotnie malowane na budowie m 5,60

Drzwi stalowe przeciwpożarowe dwustronne - o powierzchni do 2m2 m2 1,89

Koszt: 12 324,55

PRACE WYKOŃCZENIOWE

Tynki zwykłe kategorii 3 - ściany płaskie i powierzchnie poziome (balkony, loggie) wykonywane ręcznie m2 625,26

Podkłady na podłożu gruntowym z ubitych materiałów sypkich m3 12,45

Podkłady na podłożu gruntowym z betonu zwykłego, z kruszywa naturalnego m3 6,22

Posadzki z płytek terakotowych o pow. 30 x 30 cm układanych na zaprawie, spoinowanie masą fugową m2 41,50

Schody drewniane - bukowe RINTAL model TRANSFORMA konstrukcja jednostronna szt. 1,00

Koszt: 13 821,63

Razem: 101 850,43

:-?

TO JEST KOSZTORYS MANUELI

Bozchol!

A zdajesz sobie sprawę z tego, że ten kosztorys powstał kilka lat temu. Ty wiesz, ile kosztuje teraz beton, bloczki fundamentowe i robocizna. W projekcie Emanuela koszt robót ziemnych i fundamentowych: wykopy, wylanie ław, postawienie ściany fundamentowej, izolacja ław, wylanie podbetonu z materiałem i robocizną wynosi 26 tys. Nie ma uwzględnionych kosztów zbrojeń i do tego robocizny. A Emanuela to poprawiona prawie identyczna młodsza wersja Manueli jednego z autorów Manueli (pracownia architektoniczna Domus). Kosztorys został wykonany w lutym tego roku.

Beata

Tadekl: glupie pytanie: co to jest podbeton?

Co do kosztorysu to od siebie powiem ze koszt calego domu wyniosl nas okolo 350tys., z tym ze z "szalenstw" wspomne o ociepleniu welna 12 z Rockwoola, dachowce ceramicznej, kominku Jotula, podlogowce na parterze, meblach do kuchni i biblioteki, schodach, drzwiach na zamowienie. Wszystko to zdecydowanie zawyzylo koszty.

Aha, a propos dziennika, niestety nigdy nie mialem dosc czasu i samozaparci aby go prowadzic, tak wiec niestety nie istnieje takowy. W Galerii istnieje podstronka z moimi zdjeciami domku.

Magdo!

Czekam chociaż by na opis twojej zabudowy. Rysunki mogą być jak najbardziej, nie muszą być zdjęcia. A czy zostawiłaś to pojedyncze okno w kuchni?

Pojedyncze okno w kuchni zostawiłam - teraz w sumie mam dwa (jedno na przeciw salonu - zgodnie z projektem - przesunięte tylko o tyle żeby pod ścianą od strony spiżarni mogła się swobodnie zmieścić lodówka - zastanawiałam się nad wyrzuceniem tego okna, ale bałam się że będzie za ciemno...; drugie - większe - takie samo jak to na przeciw salonu zastępujące dwa mniejsze)

JA SIĘ NIE SPRZECIWIAM TEMU ŻE KOSZTY JAKIE PODAJE ARCHIPELAG SĄ BARDZO NISKIE- INTERESUJE MNIE REALNY KOSZT BUDOWY DLATEGO PYTAM O TO FORUMOWICZÓW!!! CHCIAŁABYM ZBUDOWAĆ TEN DOM METODĄ GOSPODARCZĄ- BEZ ZŁOTYCH KLAMEK ITP.

My mamy bez złotych klamek.

Od wbicia łopaty 300 tysięcy PLN.

Działkę mieliśmy swoją.

Tu są zdjęcia, a opisówka w dzienniku budowy.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=32987&q=barda&k=3

halihalo,

witajcie drodzy budowniczy Manueli i tym podobnych :p

wlasnie bylem krotko w domciu i zlecilem pewne prace, a mianowicie : elewacje, plytki w calym domu i halogeny w roznych miejscach i pomieszczeniach czyli po wakacjach bedzie u mnie mozna wiecej poogladac mam ciekawy pomysl na elewacje (wkrotce zdjecia )

mam pytanko, jak rozwiazaliscie problem wywiewu z okapu, zetka na zewnatrz przez sciane czy podlaczyliscie do komina w spizarce i gdzie zrobiliscie wentylacje w salonie jak macie kominek, bo u mnie kominek zakryl otwor w salonie :cry: , ale mysle wybic kratke z przedpokoju na sciance miedzy lazienka i spizazka :roll:

co Wy na to ?

pozdrawiam :p

cześć Gregor :)

u nas elewacji jeszcze brak więc chętnie zerknę na zdjęcia z Twoim pomysłem - może coś podpatrzę ;)

okap będę miała wyprowadzony na zewnątrz (jednak do tej spiżarni kawałek....),

wkład kominkowy jeszcze nie zabudowany, więc otwór wentylacyjny jeszcze odkryty i tak będę chciała pokombinować z zabudową żeby go nie zakryła...

zdjecia elewacji ktora mi sie podoba,

specjalnie dla Magdy :wink:

http://www.magix-photos.com/mediapool/EE/F5/66/80/5F/2C/11/D9/

http://www.magix-photos.com/mediapool/EE/F5/66/80/5F/2C/11/D9/A8/D3/1F/F9/D5/2F/35/73/10/7024EE00B81611D995BF1ACAD52F3573.jpg

piekna brama nieprawdaz, kosztowala pewnie majatek !

pozdrowienia